Składniki: 2 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, - szczypta sól, 1/3 szklanki olej rzepakowy 1/2 szklanki śmietana, 1 szklanka truskawki, 1,5 szklanki mąka tortowa, 2 łyżeczki proszek do pieczenia KREM: 20 dag truskawki, 15 dag twarożek, 2 łyżki cukier puder, - w opisie żelatyna jajka, sól, cukier zmiksować mikserem na kogel-mogel dodać wcześniej rozmrożone i zmiksowane blenderem truskawki lub świeże(...)dodać olej, śmietanę 18% gęstą i mikserem wszystko zmiksować wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko zmiksować foremki silikonowe napełnić do pełna ciastem piec w 200C około 20 minut - do suchego patyczka twarożek, truskawki, cukier puder zmiksować żelatynę 1 łyżkę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody i zostawić na 20 minu7t do napęcznienie - podgrzać w mikrofali i dodać
W Mojej Kuchni Lubięsmakowymi. Kocham Was :* Z tej okazji koniecznie musi być tort! Mega orzechowo -czekoladowy z nutką kawy i alkoholu ;) Składniki na biszkopt:10 jajek 10 łyżek mąki tortowej 10 łyżek cukru pół szklanki mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml rumu 50 ml wody szczypta soli pół łyżeczki octu(...)następnie żółtka dodać do białek oraz dodać cukier - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy i mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Krem: miękkie masło miksujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady z dodatkiem kremówki. na koniec dodajemy
Bon Appetit Małgorzatyciągle tylko ciasta z owocami i owocami, dziś mam dla Was coś na specjalne okazje - ciasto lion z ryżem preparowanym, masą kajmakową i kremem budyniowym. Pierwszy raz użyłam do ciasta ryżu, do tej pory jedyne jego zastosowanie to do szyszek, taki tam smaczek dzieciństwa. Wypróbowanie tego ciastka, chodziło już za mną od jakiegoś czasu i w końcu się udało(...)przełamania smaku, zaskakujący, słony akcent orzeszków ziemnych. Co tu dużo pisać bajka, koniecznie musicie spróbować. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki tortowej 1 łyża mąki ziemniaczanej szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek, a następnie ubijamy z solą na sztywną pianę, dosypując partiami cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca dodajemy
Cynamonowe szczęściezostało tyle co na zdjęciach, czyli niewiele. Najwyraźniej praca w ogrodzie zaostrza apetyt ;) Bardzo polecam! Składniki na drożdżówkę z truskawkami i jagodami: na formę 24x28 cm 600 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml mleka 140 g cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 150 ml ciepłego mleka 2 duże jajka 1 łyżka drobnej kandyzowanej skórki(...)około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować i rozczyn podwoi objętość. Po tym czasie dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, mleko wymieszane z jajkami, skórkę pomarańczową i wyrabiamy gładkie ciasto. Po około 5 minutach wlewamy ciepłe masło i dalej wyrabiamy kolejne 5 minut. Po tym czasie ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy
Rozpustne gotowaniebułka tarta 3 łyżki NALEŚNIKI: jajka 2 sztuki, mleko 1/2 litra, woda zimna 1/2 litra, cukier 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna typ 1850 graham 1 szklanka, mąka tortowa 2 szklanki, olej rzepakowy 2 łyżki kapustę kiszoną ugotować do miękkości w niedużej ilości wody, na oleju usmażyć cebulę posypaną cukre, dodać drobno pokrojone pieczarki i usmażyć, kiszoną kapustę pokroić(...)pieczarek, podsmażać z 5 minut, wsypać bułkę tartą i mieszając zagęścić, wystudzić w dzbanku miksera wszystkie składniki naleśnikowe dobrze zmiksować, przelać do dzbanka i odstawić na 30 minut, ciasto ma być nie gęste dość rzadkie, jeśli trzeba to dolać mleka lub dosypać mąki na dobrze gorącej patelni do naleśników 22 cm smażyć naleśniki na złocisto na każdy naleśnik na jednej
W Mojej Kuchni Lubiępudrowy. Bardziej nadają się do herbatki, kawy czy kakao. (24 sztuki) 150g miękkiego masła 4 łyżki cukru pudru (czubate) 1 jajko 2 szklanki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej 3 łyżki mąki tortowej (czubate) 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka soku z cytryny (*) 1 łyżeczka aromatu waniliowego.migdałowego (użyłam cukry waniliowego) Dodatkowo: kakao pusta, sucha butelka plastikowa (u mnie(...)cukrem pudrem (przesianym). Dodać jajko, aromat i mieszać do połączenia się składników. Wsypać obie mąki, sodę oczyszczoną i po uzyskaniu gładkiej masy - dodać sok z cytryny. Z ciasta formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Szyjkę butelki (bez zakrętki) zanurzać w kakao i delikatnie wciskać kolejno w kulki ciasta tworząc
Di gotujemuffinek a do środka dodać ulubione dodatki - czekoladę, orzechy, krówki itp. Wtedy możliwe, że trzeba byłoby piec je chwilę dłużej. Składniki na ok 12 babeczek: 1 czubata szklanka mąki tortowej 3 łyżki mielonych orzechów laskowych lub włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki drobnego cukru 1 jajko 1 dojrzały banan 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju Przygotowanie: Banana(...)blenderem. Dodać olej, jajko i mleko i dokładnie wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i orzechy, wymieszać. Mokre i suche składniki połączyć ze sobą i wymieszać. Ciasto nałożyć do foremek do 3/4 ich wysokości. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 23-25 min aż babeczki się zarumienią
Ze smakiem i z pasjąwątpliwości, że to zdrowsza wersja. Jeśli więc chcesz poznać szybki sposób na szczęście - zapraszamy: WERSJA TRADYCYJNA: - 150 ml mleka ciepłego - 14 g drożdży suchych - 400 g mąki tortowej (my stosujemy z roztocza) - 100 g cukru - cukier wanilinowy - 2 żółtka - 2 całe jajka - 100 g masła roztopione Podgrzewamy mleko, dodajemy łyżkę cukru, 2-3 łyżki mąki i drożdże, przykrywamy i ustawiamy(...)resztą cukru i cukrem wanilinowym na pulchną masę Gdy drożdże podrosną, mieszamy z masą jajeczną i mąką, dokładnie wyrabiając ręką lub mikserem Powoli wlewamy roztopione masło i nadal wyrabiamy. Ciasto ma odchodzić od miski i ręki Ustawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką i czekamy około godziny, aż zwiększy objętość Stolnicę obsypujemy mąką Część ciasta spłaszczamy w rękach i delikatnie wałkujemy
Wypisz Wymalujziarnami na zakwasie . Przyznaje szczerze że jestem leniwcem kuchennym, lubię gotować prosto, szybko i wygodnie. Hołduję więc przekonaniu, że im mniej czasu i pracy wymaga ode mnie przygotowanie ciasta chlebowego, a efekt końcowy nadal wychodzi smaczny, tym lepiej. Często przeszukuję przestworza netu polując na nowe, "chlebowe" inspiracje. Ostatnio trafiłam na ten rarytasik: Prosty przepis na chleb domowy . Przepis zawiera wszystko(...)przygotowanie nie wymagało dużo wysiłku. Składniki na blaszkę o wymiarach 30x12x10 cm (LxWxH) - choć następnym razem wykorzystam węższą formę aby chleb wyszedł wyższy : 350g mąki pszennej - u mnie akurat tortowa 150g mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850 graham drobna 3 i 1/2 łyżeczki drożdży suchych (14g) 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki otrębów - u mnie akurat pszenne 2 łyżki
Grunt to przepis!przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie nadziewając go serem, sklejając wzdłuż i krojąc na małe kawałki. Każdy paluszek trzeba przycisnąć dobrze do ciasta zwilżonego odrobiną wody, posypać posypką i ot, cała filozofia. Jedna moja rada: paluszki warto skleić również na obu końcach, aby jak najmniej sera wypłynęło. Moje były otwarte i troszkę sera(...)mieć okrągły kształt:) Byleby po bokach były te przepyszne serowe paluszki:) SKŁADNIKI NA 1 DUŻĄ PIZZĘ (33 cm) Z PALUSZKAMI + 1 MAŁĄ (BEZ PALUSZKÓW):450 g mąki pszennej tortowej (typ 450)250 ml bardzo ciepłej wody + 4 łyżki2,5 łyżeczki suszonych drożdży lub 30 g świeżych2,5 łyżeczki oliwy z oliwek1 łyżeczka cukru1,5 łyżeczki solikasza manna (semolina
Słodko-Słony Świat Ilonywysokości zaraz po upieczeniue gwarantuje, że nie opadnie. :) Biszkopt: 7 dużych jajek ekologicznych lub z wolnego wybiegu 220 g drobnego cukru do wypieków 150 g mąki pszennej tortowej 60 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170ºC. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę stopniowo zwiększając obroty miskera. Pod sam koniec(...)powoli cukier. Następnie dodajemy kolejno żółtka, po każdym ubijając masę przez ok. 30 sekund. Mąki mieszamy razem, a następnie przesiewamy stopniowo do masy jajecznej mieszając wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 170ºC z termoobiegiem Czas - ok. 40 minut, do suchego patyczka Zaraz po wyjęciu biszkopt upuszczamy z wysokości
Cooking Monsterprzygotowania możecie użyć Wasze ulubione owoce, u nas truskawki bo w domu mam truskawkożercę, który je uwielbia. Twarożkowe muffiny z truskawkami SKŁADNIKI : 1,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru pudru + do dekoracji 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g twarożku waniliowego homogenizowanego 50 ml mleka 1 duże jajko 1/4 szklanka oleju truskawki kolorowe perełki(...)miseczki wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia - mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy twarożek homogenizowany z mlekiem, jajkiem i olejem. Do suchych składników przelewamy mokre i mieszamy. Powstałym ciastem uzupełniamy papiloty na muffiny. Na wierzch układamy truskawki i kolorowe perełki. Muffiny pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach, po czym posypujemy kruszonką i dopiekamy około 10-15 minut. Podajemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSKŁADNIKI 250 g masła 5 dużych jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka esencji pomarańczowej 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy 1/3 szklanki soku z pomarańczy 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz i bułka tarta do formy lukier(...)gładko. Dodajemy olejek, skórkę i sok z pomarańczy. Wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. W rondlu roztapiamy masło i jeszcze wrzące wlewamy do ciasta. Odstawiamy na minutę, po czym dokładnie,ale delikatnie mieszamy łyżką. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 40-45 minut
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: 4 00g mąki tortowej 4 łyżki oleju 30 g drożdży 2 płask ie łyżeczk i soli 2 ły żeczki cukru ok 250ml wody 5 łyżecz ek koncentratu pomidorowego szczypta oregano 250g pieczarek kilka plasterków szynki 2 cebule sól, pieprz żółty ser Przygotowanie: Mąkę przesiać do dużej misk i, wlać olej . Drożdże wymieszać z cukrem i solą, połączyć(...)mąką . Stopniowo wlewać wodę i zagniatać ( do momentu , kiedy ciasto nie będzie się kleić do rąk ). Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min do wyrośnięcia . Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Koncentrat wymieszać z oreg ano. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na bl achę ( ja mam taką na 35 cm ). Posmarować je koncentratem, zetrzeć żółty ser, poukładać piec zarki
Gaździnka warzyrumu 2 łyżki (30 g) drobnego cukru 1/8 łyżeczki soli 1/3 szklanki (80g) kwaśnej, gęstej śmietany 2 łyżki (35 g) bardzo miękkiego masła 2 szklanki (280 g) mąki pszennej tortowej tłuszcz do smażenia (smalec, planta, olej - u mnie mieszanina smalcu i oleju) mąka do podsypywania blatu cukier do obsypania faworków Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W misce miksujemy jajko(...)cukrem. Dodajemy ocet i rum. Miksujemy by składniki się połączyły. Dodajemy masło i śmietanę i znowu miksujemy. Dodajemy po trochu mąkę cały czas miksując by otrzymać gładkie i jednorodne ciasto. Blat podsypujemy mąką i wyrabiamy na nim ciasto dłońmi ok. 5 minut. Wyrabianie polega tu na składaniu i rozpłaszczaniu ciasta. W ten sposób wtłaczamy w ciasto powietrze i w trakcie
Dzieje kuchennej Wiewióry