inwencja twórcza). document.createElement('video'); http://www.malacukierenka.pl/wp-content/uploads/2016/05/sernik-z-maslem-orzechowym3.mp4 Tort truskawkowo – bananowy z kremem jogurtowym Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 180g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1 cytryny 1-2 łyżki grenadyny (jeśli nie mamy, można pominąć(...)żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego
Mała Cukierenkacukrem pudrem dostarczają nam miliona kalorii, ale od czasu do czasu taka dawka słodyczy nie zaszkodzi.Zwłaszcza wtedy, kiedy jest szansa spalić wszystko na dyskotekowym parkiecie!Spróbujcie!SKŁADNIKI:* mąka tortowa – 220 g* śmietana kwaśna, gęsta 18 % – 2 łyżki* żółtka – 2 szt* miękkie masło – 2 łyżki* małe jajko – 1 szt* cukier puder – 1 płaska łyżka(...)ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut.Po tym czasie uderzamy w nie drewnianym wałkiem,składając co jakiś czas „przez pół” ( tak przez ok.8-10 minut.Musimy wtłoczyć do ciasta jak najwięcej powietrza!Dzielimy na kilka części, cieniutko rozwałkowujemy i tniemy na paski o wymiarach ( mniej więcej ) 2,5 x 10 cm i każdy pasek przecinamy na środku ( jeśli ciasto
Ostra na Słodkokażdy jest fanem bakalii ;-).Jednak zawiera kruchutki spód. Jest on dość wysoki, ponieważ tak lubię i koniec ;-).Dlatego właśnie PRAWIE wiedeński.Sernik prawie Wiedeński - PrzepisKruchy spód:2 szklanki mąki tortowej (można mieszać z żytnią 2000)3/4 kostki masła1 jajko L (najlepiej z wolnego wybiegu)3 łyżki cukru pudru (można użyć mniej, jeżeli chcemy zachować harmonię pomiędzy kruchym spodem, a słodką(...)łyżeczka proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Mąkę i cukier należy przesiać, dodać pokrojone, ale dość chłodne masło i resztę składników. Szybko zagnieść nim masło zrobi się zbyt miękkie. Uformowanej kulki ciasta nie trzeba chłodzić. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia (od spodu oraz boki).Wyłóż spód ciastem*. Możesz to zrobić na dwa sposoby:1. Ciasto jest dość elastyczne, więc łatwo
Eat Shrimpsherbaciane z borówkami. Kruche ciasteczka herbaciane Składniki: 1 szklanka* mąki tortowej 1/2 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 szklanki* cukru pudru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 150 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki sody konfitura z borówek 1 torebka herbaty Magic Apple * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętego ciasta nie potrzeba ani sody ani proszku do pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z białek jaj. Można użyć mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera mleka. Biszkopt jest idealną bazą do tortów. Dziś prezentuję biszkopt z dodatkiem kakao. Składniki : 8 jajek 150 g mąki tortowej lub kukurydzianej. 2 łyżki kakao szczypta soli szklanka cukru
w kuchni i w ogrodziebabkę jogurtową z bitą śmietaną na formę o średnicy 28 cm z kominem: 200 g masła 250 g cukru 4 duże jajka 250 g jogurtu naturalnego 420 g mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej duża szczypta soli zielony barwnik masło i mąka do formy KREM: 200 g śmietany kremówki 30 lub 36 % około(...)każdym razem dokładnie miksując. Do puszystej masy maślano-jajecznej dodajemy jogurt oraz barwnik i dokładnie ubijamy mikserem, na końcu dodajemy przesiane suche składniki i miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wygładzamy szpatułką i pieczemy około 50-55 minut do zarumienienia. Jeśli wbity w ciasto patyczek wyciągniemy suchy, ciasto jest gotowe. Studzimy w formie. Zimne
Rozpustne gotowanieJak co roku przed świętami nie mogło zabraknąć na blogu przepisu na świąteczny torcik. Tym razem biszkopt z makiem przełożyłam masą śmietankową a także powidłami śliwkowymi
Mienta blogsię spodobały, choć najbardziej oczywiście synkowi :) Bułeczki są puszyste, mięciusie i znikają w kilka chwil. Polecam! Składniki na króliczki- wielkanocne bułeczki: na 4 sztuki ZACZYN: 300 g mąki tortowej (dobrej jakości) 15 g świeżych drożdży 75 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 łyżki cukru 1/3 łyżeczki soli 100 ml ciepłego mleka 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła(...)niej wgłębienie i wlewamy rozpuszczone w mleku drożdże. Całość odstawiamy na około 10 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy cukier, sól, mleko, jajko i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 5-8 minut). Następnie wlewamy masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż masło się wchłonie (4-5 minut). Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy
Rozpustne gotowaniesobie trochę coś z naleśnika i trochę z placka ziemniaczanego. Zapraszam wszystkich do wypróbowania tego przepisu. Składniki na jedną porcje 2 jajka szczypta sody około 150 gr maki tortowej około 100-120 ml wody 1 łyżka śmietany 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz do smaku 2 średnie ziemniaki 1/2 pomidora 1/2 papryki najlepiej czerwonej ( ja miałam żółtą ) kawałek fety(...)Dodajemy wodę, śmietanę, sodę oraz mąkę i mieszamy wszystko do połączenia składników. 2. Ścieramy ziemniaki na średnich oczkach, kroimy pomidora, cebulę w kostkę oraz fetę. 3. Dodajemy wszystko do ciasta i mieszamy. Doprawiamy przyprawami do smaku ( niestety trzeba próbować żeby nie przedobrzyć np. z solą ;) 4. Wylewamy nasze ciasto na rozgrzana patelnie z oliwą. Smażymy 15 min z jednej
Gotowanie...to proste !okazję gdy wpadają nieoczekiwani goście - też macie swoje sposoby na wypieki z kruszonką ?? Cynamonowe muffiny ze śliwkami SKŁADNIKI : (przepis na 6 muffin) suche składniki: 150 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta soli składniki mokre 100 ml kefiru 55 ml oleju 1 duże jajko owoce(...)dwie miski, do jednej wsypujemy suche składniki i mieszamy, do drugiej wlewamy mokre składniki i wbijamy jajko - mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i energicznie mieszamy do momentu aż ciasto będzie jednolite. Do przygotowanych papilotek przekładamy ciasto do 3/4 ich wysokości. Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy w plasterki, układamy na muffinach. W miseczce przygotowujemy kruszonek: masło rozcieramy w placach
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj na dworze szaro i ponuro , żeby jakoś rozweselić dzisiejszy dzień upiekłam dzieciom pyszne kolorowe muffinki z motylkami :) Przepis prosty i szybki :) Zapraszam :) Składniki : 2 szkl mąki tortowej 1/2 szkl oleju1/2 szkl jogurtu owocowego ( ja dałam truskawkowy Bakoma )1 szkl cukru1 cukier wanilinowy Dr. Oetkera5 jajek2 łyżeczki proszku do pieczenia kokos w kosteczkachKrem waniliowy Dr. Oetkera1 szkl mlekaBarwnik(...)cukrem i cukrem wanilinowym na gęsty kogel mogel. 2.Dodać jogurt , olej, mąkę i proszek , wszystko wymieszać mikserem. 3.Papilotki przełożyć do foremki na muffinki . 4.Do każdej nałożyć po łyżce ciasta jogurtowego a na wierzch po kilka kosteczek kokosu lekko wciskając w ciasto. 5.Piec w temp 180 st . około 20 minut do suchego patyczka . 6.Krem ubić z mlekiem ,podzielić
Sama słodycz i szczypta chilipączkami nie przepadają. I pamiętajcie: w Tłusty Czwartek koniecznie trzeba zjeść choć jednego! Niezjedzenie przynosi pecha! A jak już jeść, to te najlepsze! :D SKŁADNIKI: ( 25 szt ) * mąka tortowa – 500 g * świeże drożdże – 50 g * żółtka – 4 szt * cukier – 3 czubate łyżki * cukier wanilinowy – 1 łyżka * jajko – 1 szt * masło – 50 g * mleko(...)puszystą, biała masę z resztą cukru. Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz. Ciasto które podwoiło swoją objętość wyciągamy na stolnicę
Ostra na SłodkoObliczono, że w czasie ogólnopolskiego szaleństwa pączkowego, przeciętny Kowalski spożywa 2,5 tego cudu, co daje 100 milionów pączków zjedzonych w ciągu jednego dnia. Nieźle. Początkowo pączki wyrabiano z ciasta chlebowego i okraszano je słoniną i cebulą, popijając wódką. Dla mnie bomba, o niebo to wolę niż różę i lukier! Dopiero XVIII wiek przyniósł pączki w wersji słodkiej oraz faworki(...)kuchni. Poczytałam, podpytałam babcię i znajomych cukierników, pokombinowałam i są. Pączki. Najlepsze pączki w internetach! Składniki: 1 szklanka mleka 50 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 500 g mąki tortowej 1 łyżka domowego cukru waniliowego (lub torebka sklepowego) 1 jajko 4 żółtka (pozostałe białka można zamrozić lub zrobić bezy) 50 g roztopionego i ostudzonego masła 2 łyżki mocnego rumu (może
ladykitchenMuszę przyznać , że torty nie są moją mocną stroną , ale "zmuszona" świętem urodzinowym mojego męża postanowiłam spróbować :) No cóż, przyznaję , że ciasto samo w sobie jest pyszne. Biszkopt niezwykle delikatny i wilgotny, nie potrzebny był poncz, ale ja lekko skropiłam oba biszkopty rumem, co podkreślam nie jest konieczne. Krem chałwowy, wręcz rozpływa się w ustach, nie jest tłusty, co zdarza(...)skromnie przyznam, że chyba tak , ale oceńcie sami :) Tortownica : średnica 26 cm Składniki : Jasny biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 op. cukru waniliowego ( 8g) 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciemny biszkopt: 6 jajek 6 łyżek mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa chałwowa: 2 szkl
Słodkości i nie tylkominor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g gorzkiej czekolady szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Dodać sól i ubić(...)masy wsypać przesianą mąkę z kakao i startą na drobnej tartce czekoladę. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić
kulinarnyswiatdomi