ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:157/219)

Mazurek czekoladowy z orzechami, mazurek bez pieczenia 197

masa: 100 g czekolady mlecznej, 180 g czekolady gorzkiej, 80 g cukru, 100 g cukru trzcinowego, 2 pełne łyżki masła, 200 ml śmietany kremówki 30%, orzechy

królestwo garów
Sernik królewski 192

już kolejny nasz przepis inspirowany przepisem z blogu MojeTworyPrzetwory:) Wypróbujcie... serniczek pycha... Składniki: • 2 żółtka • 100 g zimnego masła • 125 g mąki tortowej • 3 łyżki cukru pudru  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao • 1 łyżka kwaśnej śmietany • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli • 400 g trzykrotnie mielonego twarogu - dałam tłusty • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej • 50 g cukru pudru(...)temperaturze pokojowej • 2 jajka • ziarenka z laski wanilii Wykonanie: • do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać kakao, proszek do pieczenia, sól, śmietanę, żółtka i pokrojone  masło • zagnieść ciasto, dzielimy na dwie porcje, jedną jedną porcję dajemy na spód formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 165 stopni około 15 minut, drugą zafoliować i wkładamy do zamrażalki, • twaróg, mąkę

Anioły w kuchni
~~ZEBRA~~ 158

ULUBIONA SZYBKA MEGA BABA:) 5 dużych jaj 2 i ½ szklanki* mąki (+ dodatkowo 2 łyżki) tortowej 1 i ¼ szklanki cukru kryształu ¾ szklanki oleju 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Lukier: cukier puder sok z cytryny ciepła woda OSOBIŚCIE wolę ją z polewą czekoladową;) PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić(...)pianę z cukrem, dodać żółtka i zmiksować na gładką masę. Ciągle ucierając dodać mąkę z proszkiem, olej a na końcu wodę gazowaną. Gdy ciasto będzie gładkie podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki te dodatkowe. Ciasto wlewać na posmarowaną i wysypaną mąką tortownicę w następujący sposób: na środek tortownicy wlać

Moje Słodkie Piekiełko
Sernik konkursowy E. Wedel 173

Wczoraj robiłam sernik na konkurs E. Wedel. Jest smaczny, o bardzo delikatnym wnętrzu z wyczuwalną nutą cytryny. Oryginalny przepis znajdziecie pod linkiem Sernik podwójnie czekoladowy z

Passions hobbies life
Ciasteczka stempelki 223

strony rotinrice )   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Star Bright oraz Birds of Europe .     Składniki na około 30 ciasteczek: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g mąki ryżowej (można zastąpić ziemniaczaną, ale z ryżową ciasteczka lepiej trzymają wzór) 220g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 80g cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu (jeśli nie lubimy, można pominąć(...)pudrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. 2. Następnie dodać obie mąki, cynamon i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką stolnicę oraz wałek, rozwałkować je na grubość około

Mała Cukierenka
Ciasteczka stempelki 209

strony rotinrice )   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Star Bright oraz Birds of Europe .     Składniki na około 30 ciasteczek: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g mąki ryżowej (można zastąpić ziemniaczaną, ale z ryżową ciasteczka lepiej trzymają wzór) 220g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 80g cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu (jeśli nie lubimy, można pominąć(...)pudrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. 2. Następnie dodać obie mąki, cynamon i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką stolnicę oraz wałek, rozwałkować je na grubość około

Mała Cukierenka
Faworki 167

Pyszne, chrupiące i uzależniające. Tak chyba można najprościej opisać faworki. Doskonałe nie tylko w karnawale ale i przez cały rok. Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 1 łyżka cukru pudru 50 g masła 1 jajko 4 żółtka  4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% 2 łyżki spirytusu lub octu około 1 kg smalcu, frytury lub olej do smażenia(...)Jajka ubić z cukrem na gęstą pianę. Mąkę przesiać przez sito, dodać masło i rozetrzeć je z mąką. Mąkę dodać do jajek i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto można schłodzić w lodówce żeby się łatwiej wałkowało. Na desce posypanej mąką rozwałkować kawałek ciasta na cienki kwadrat. Wyciąć prostokąty o dowolnej wielkości takie jak lubimy. W środku każdego

Mama Gotuje
Muffinki kokosowo-rumowe z lukrem limonkowym 87

szybko zniknęły z talerza. Przepis znalazłam w Cisteczkolandi . Pyszne były te muffinki:) Dziękuję za przepis. Składniki: 2 szklanki mąki tortowej; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 szklanki cukru; około 3/4 szklanki wiórków kokosowych; 1/2 szklanki oleju; 1 szklanka mleka lub maślanki; 2 łyżki rumu; 1 jajko; Wykonanie: W jednej misce mieszamy składniki suche, zaś w drugiej składniki mokre(...)Następnie mokre składniki dodajemy do suchych i niedbale mieszamy widelcem, tylko tak aby składniki się połączyły. Wgłebienia formy do muffinek należy posmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami. Papilotki napełnić ciastem do mniej więcej 3/4 ich wysokości. Muffinki piec około 20-25 minut w temperaturze 175 0 C. Przestudzone muffinki polać lukrem zrobionym z kilku łyżek cukru pudru i 2-3 łyżek

In my kitchen
Słodkie środy - Muffiny z rabarbarem i cukrem pudrem 127

mąż sceptycznie podszedł do pierwszego kęsa, jednak po chwili okazało się, że złudne to wrażenie bo szybko znikały kolejne :) Muffiny z rabarbarem i cukrem pudrem SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 125 g margaryny 2 jajka 250 ml mleka rabarbar (zużyłam jeden długi pęd) cukier puder do dekoracji(...)cukier waniliowy i mieszamy. Margarynę rozpuszczamy, studzimy, mieszamy z jajkami i mlekiem. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy.  Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Przekładamy ciasto do papilotek na muffiny - około 3/4 wysokości.  Pieczmy 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Dekorujemy cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik królewski 210

już kolejny nasz przepis inspirowany przepisem z blogu MojeTworyPrzetwory:) Wypróbujcie... serniczek pycha...Polecamy sernik i blog;) Składniki: • 2 żółtka • 100 g zimnego masła • 125 g mąki tortowej • 3 łyżki cukru pudru  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao • 1 łyżka kwaśnej śmietany • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli • 400 g trzykrotnie mielonego twarogu - dałam tłusty • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej(...)temperaturze pokojowej • 2 jajka • ziarenka z laski wanilii Wykonanie: • do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać kakao, proszek do pieczenia, sól, śmietanę, żółtka i pokrojone  masło • zagnieść ciasto, dzielimy na dwie porcje, jedną jedną porcję dajemy na spód formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 165 stopni około 15 minut, drugą zafoliować i wkładamy do zamrażalki, • twaróg, mąkę

Anioły w kuchni
Tort truskawkowy z masą cukrową. Lego 196

klocka lego. Tort miał być niespodzianką dla (mojego i męża) chrześniaka. Z wielką radością podjęłam się tego zadania. Jeszcze nigdy nie pracowałam z masą cukrową. Zakupiłam niezbędne składniki do ciasta między innymi: sylikonową matę, która okazała się bardzo przydatna podczas wałkowania. Trochę poczytałam w internecie i się dowiedziałam, że nie mogę  nakładać masy cukrowej bezpośrednio na tort, ponieważ(...)życzenia. Usprawiedliwiam się tym, że to mój pierwszy taki tort. Tytuł postu powinien brzmieć: napompowany klocek lego. Składniki: Biszkopt I (pieczony w dużej, prostokątnej blaszce) - 6 jajek - szklanka maki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru Biszkopt II (pieczony w małej blaszce) - 4 jajka - 3/4 szklanki maki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru Masa truskawkowa

Pan i Pani Smith w kuchni
Imbirowe ciasto czekoladowe z mango 315

zimowych wypieków. Sezon na mango również w pełni a do tego idealnie komponuje się ze smakiem imbiru. No i ten piękny kolor cudnie współgra z kolorem czekoladowego ciasta. Takie ciasto również sprawdzi się za niedługo na świątecznym stole. Miąższ z mango można do tej pory zamrozić sobie w lodówce lub nawet zapeklować. W sprzedaży można również dostać gotowe puree(...)puree miąższu z mango 50 g cukru 50 g startego świeżego imbiru 14 g agar-agar na biszkopt czekoladowy: 240 g całych jajek 150 g cukru 90 g mąki tortowej 5 ml ekstraktu wanilii szczypta soli 35 g cacao 60 g masła śmietankowego 25 g gorzkiej ciemnej czekolady 53% na krem czekoladowy: 250 g ciemnej gorzkiej czekolady

Sztuka gotowania w/g Samiry
Tort tiramisu i mikser planetarny marki Philips 344

ciasta drożdżowego ma specjalny hak, który jest odpowiednio wyprofilowany (ma kształt- spiralki). Ciasto jest świetnie wyrobione i ma idealną konsystencję. Mikser idealnie zastępuje ręczne wrabianie ciasta. Bardzo dobrze zbiera ciasto ze ścianek misy i dzięki niemu oszczędzam czas. Mikser ma 900W mocy co sprawia, że jest jednym z najmocniejszych tego typu urządzeń dostępnych na rynku, w które możemy wyposażyć naszą(...)rozdrabniania wszystkich rodzajów składników. Marchewkę starłam w minutę:). Pomógł mi również w przygotowaniu tego wspaniałego tortu.   Składniki:Biszkopt:6 jajek – osobno żółtka i białka130g mąki pszennej (użyłam tortowej)50g zmielonych migdałów1 łyżeczka proszku do pieczenia180g cukru 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker)Do nasączenia:1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej)1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa

Mała Cukierenka
zdrowe krakersy 88

Składniki 250g mąki graham 125g mąki tortowej 175g brązowego cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 100g zimnego masła 115g miodu 75g mleka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3/4 łyżeczki cynamonu Wykonanie W dużej misce umieścić mąki,sól,sodę cynamon. Wsypać cukier trzcinowy i wszystko wymieszać do połączenia .Połączyć ze sobą mleko, miód i wanilię, a następnie dodać do suchych(...)składników. Dodać zimne i pokrojone w kostkę masło i wymieszać płaskim mieszadłem miksera (albo ręcznie). Gotowe ciasto zawinąć w folię, i schłodzić około od 30-2h (lub 0,5h w zamrażarce, ) Po tym czasie rozwałkować ciasto ułożone pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia na grubość kilku milimetrów.Rozwałkowane pokroić na pożądany kształt (klasycznie są to prostokątne ciastka).Nakłuć równomiernie

w mojej kuchni
Chlebki pita z sałatką gyros 268

Przepis na chlebki pita wypełnione sałatką z kapusty pekińskiej i kurczaka. Pyszny, domowy fast-food. Składniki (na 6 chlebków): 3 i 1/4 szklanki mąki krupczatki (może być również tortowa) 25 g drożdży świeżych 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli łyżeczka cukru Sałatka: pół niewielkiej kapusty pekińskiej pojedyncza pierś z kurczaka pomidor kilka rzodkiewek garść oliwek przyprawa kebab(...)Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy z cukrem i łyżką mąki w 1/4 ciepłej wody i zostawiamy na 10 min. Do mąki dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie, i elastyczne. Dzielimy je na 6 części. Z każdej formujemy kuleczkę i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na koło o średnicy ok 13 cm. Chlebki przekładamy

e-PrzepisyKulinarne
Tortilla szpinakowa 273

imprezowa przekąska.  Doskonała do piwa ;) Przepis na 10 sztuk placków tortilli, ja robiłam z połowy porcji. Farsz podany również na 5 sztuk placków. Składniki: Tortilla: 3 szklanki mąki tortowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soli 4 łyżki oleju 125g szpinaku mrożonego lub świeżego, rozdrobnionego 3/4 szklanki ciepłego mleka Farsz: opakowanie serka (typu Almette o o dowolnym(...)plasterków sera żółtego 5  dużych plastrów szynki pół czerwonej papryki Mąkę, proszek, sól i olej mieszamy razem. Szpinak zalewamy ciepłym mlekiem, następnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto. Jeśli zbyt mocno się klei podsypujemy mąką. Ciasto jest klejące, ale po dodaniu odpowiedniej ilości mąki, powinno ładnie odchodzić od rąk. Dzielimy je na 5 części i rozwałkowujemy cienko

Czerwona Porzeczka
Babka 131

Nie macie jeszcze przepisu na babkę to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Ta babka nie może się nie udać. Po pierwsze jest z pewnego źródła czytaj "przepis

Delicious Titbits
Kakao,czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka 135

Z ręką na sercu przyznaję - jestem uzależniona od robienia słodkości. I jestem ciasteczkowym potworem. Co prawda nie takim, jak mój ukochany i mama, jednak powoli ich

Gotowanie to kochanie
Babki z przepisu babki ;-) 346

Prosta babka z babcinego przepisu o niewiarygodnym smaku. Najlepsza, jaką jadłam, chociaż nie jedyna, którą piekłam. Polecam jednak także inne moje babki wielkanocne:  cytrynową oraz

Humanistka w kuchni
Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na zakwasie 166

razowej typ 2000. Składniki na dwie duże keksówki o wymiarach 26 cm x 10 cm h=7 cm  1 kg mąki (w tym min 2 szklanki pszennej (np. tortowej lub chlebowej) reszta mąki razowej pszennej lub żytniej (czyli około 5 szklanki).  Nie radzę dodawać samej żytniej, bo chleb będzie zbity i nie będzie puszysty, radzę zrobić pół(...)Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje na 2 prędkości (z dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować

moj przepis na
Mazurek klasyczny 159

dziś ostatni mazurek,no chyba że coś mi jeszcze do głowy wpadnie ciekawego to zrobię. Składniki: mąka tortowa 200 g mąka krupczatka 100 g masło 250 g żółtka 3 szt cukier 4 łyżki Dodatkowo: masa orzechowa z kawałkami orzechów ( na cały mazurek) polewa dekoracyjna biała i ciemna do dekoracji mazurka( naokoło) Lukier zrobiony z cukru pudru i soku z cytryny(...)dekoracji jako pączki bazi Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę, żółtka i cukier. Wyrabiamy szybciutko ciasto, a potem do lodówki aby się schłodziło- zostawiamy na godzinę. Minęła godzina teraz wałkujemy prostokąt. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i tak pieczemy spód mazurkowy.Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy masą orzechową

Różowa kuchnia
ZAKRĘCONE PĄCZKI ANGIELSKIE YUM YUMS 607

pyszne angielskie pączki, podbiją Wasze serca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Może i są pracochłonne, ale nie zrażajcie się, są tego warte. SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 30 g świeżych drożdży 100 g masła  30 g cukru 1 jajko 1 szkl ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli lukier: cukier puder sok z cytryny olej do smażenia(...)zmroziło. Do miski przesiać mąkę, dodać bardzo drobno rozkruszone drożdże, sól i cukier, wymieszać. Zmrożone masło, pokroić w cienkie plasterki i dodać do miski. Całość delikatnie wymieszać (nie wyrabiać ciasta). Jajko roztrzepać, połączyć z wodą i wlać do pozostałych składników. Wymieszać, ale w dalszym ciągu nie wyrabiać, składniki muszą się tylko połączyć i dać się uformować w kulę. Odstawić

Kuchnia w opałach
naleśniki z migdałowym aromatem i z musem dyniowym... 89

Składniki: jajka 2 sztuki, cukier 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, esencja migdałowa 3 krople, mleko 1/2 litra, woda zimna 1/2 litra, mąka tortowa 2,5 szklanki, olej rzepakowy 2 łyżki, mus z dyni - w opisie, cukier puder - ile potrzeba prowansalska dynia muszkatołowa, ma dużo zwartego miąższu i malutko pestek - połowę dyni obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w kostkę(...)łyżkami cukru, wsypać 1 galaretkę np. pomarańczową i gotować z 10 minut mieszając do odparowania płynu, blenderem zmiksować i wystudzić wszystkie składniki na naleśniki w dzbanku miksera zmiksować, ciasto ma być dość rzadkie, jeśli trzeba to dolać mleka lub dosypać mąki, ciasto odstawić na 1 godzinę patelnia naleśnikarka 22 cm lub zwykła, dobrze gorąca - chochelką nałożyć porcję ciasta i smażyć

W Mojej Kuchni Lubię
Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami – pieczemy biszkopt kakaowy 249

kremu. Kładę górną połowę ciasta, dociskam. W miejscu łączenia dokładam jeszcze trochę kremu żeby nie było dziur, następnie wyrównuję krem na boku ciasta szpachelką.   Nasączam górną połowę ciasta pozostałym ponczem, drugą część kremu umieszczam w rękawie i wyciskam kleksiki wielkości dużej borówki. Między nimi rozkładam pozostałe owoce. Na całość ścieram na tarce czekoladę i lekko posypuję łyżeczką gorzkiego kakao(...)zrobiła przeleżana tam cała noc, ale nie. Nie pozwolę. Każdemu zdarzają się chwile słabości, prawda? ;) BISZKOPT CZEKOLADOWY – FORMA O ŚREDNICY 24CM 5 jajek rozmiaru L mąka pszenna tortowa kakao bez cukru Deco Morreno cukier drobny do wypieków 1 łyżeczka proszku do pieczenia DO NASĄCZENIA 2/3 szklanki mocnej herbaty zaparzonej z dwóch torebek, osłodzonej 3-4 łyżki rumu 1 łyżka soku

Karo in the Kitchen
Łabędzi puch 366

Goście nie uwierzą z czego jest masa do tego ciasta ... sama nie wierzyłam - masa z bułki to niemożliwe ... Prosty przekładaniec, który świetnie się prezentuje na małych przyjęciach:) W telegraficznym skrócie biszkopt, dżem z czarnej porzeczki dla przełamania slodyczy, rozpływająca się w ustach masa i kokosowa posypka ... mniam. Polecam i życzę smacznego. Inspiracja do przepisu z moimi(...)modyfikacjami pochodzi z blogu Arabeska - blog pachnący wanilią. Składniki : Biszkopt : 5 jajek 1 szkl cukru (1 szklanka=0.25 l) 1 szkl mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka oleju cukier waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 2 małe czerstwe bułeczki 3 szkl mleka 1/2 szkl cukru cukier waniliowy

cucinare
Ciastka korzenne 127

Mój szał na ciastka trwa teraz będą korzenne , aromatyczne och pachnie w całym domu ależ ten zapach się roznosi ;)  Składniki : 300 g mąki   tortowej 100 g   ksylitol 2 żółtka 200 g margaryny  proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki szczypta sody  2 łyżeczki przyprawy korzennej ( u mnie cynamon , imbir i anyż zmielony w młynku ) Wykonanie(...)dodajemy żółtka i nadal miksujemy ( powinien po jakimś czasie powstać krem ). Przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą i dodajemy na masy nadal miksując. Na końcu dodajemy przyprawy korzenne . Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego ale bez końcówki , ma być otwór okrągły . Wyciskamy 2 cm ciasteczka prosto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka powinny mieć większe odstępy bo nam urosną

Różowa kuchnia
BABKA CYTRYNOWA 96

dotrzymują mi: moja cudowna kotka Szarusia, jeszcze ciepła babka cytrynowa książka "Wszystkie barwy Toskanii" I oby tylko reszta rodziny, wróciła późno do domu ;) SKŁADNIKI: 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju otarta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny A jak to zrobić(...)dosypywać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, w dalszym ciągu miksując. Cienką strużką dolewać olej. Na koniec dodać skórkę i sok z cytryny, miksować jeszcze około 2 minut. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem

Kuchnia w opałach
Ciasteczka Pieguski 217

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 i 1/3 szklanki mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g masła 2/3 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 100 g kropelek czekoladowych 50 g czekolady gorzkiej Czekoladę posiekać w drobną(...)osobnej misce wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.  Tak przygotowaną mąkę dosypać do masy maślanej i wymieszać ręcznie. Dodajemy czekoladę i połowę kropelek. Z powstałego ciasta formujemy wałek, który kroimy na paski grubości 1 cm.  Układamy na wyłożonej papierem blaszce, z wierzchu dekorujemy pozostałą częścią kropelek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez

kulinarnyswiatdomi