ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:98/550)

Włoskie pierożki z serem i pieczarkami. 470

podsypujemy mąką i zagniatamy jeszcze chwilę aby nie było grudek. Ciasto jest dość luźne więc należy do tej pory dosypywać mąką aż przestanie się kleić do rąk. Ciasto rozwałkować na placek grubości około 5 mm, szklanką lub kubkiem wykrawać koła i nakładać farsz z pieczarek i jedną kostkę sera. Zlepiać jak tradycyjne pierogi. Następnie pierogi maczamy w jajku

Radość kipiąca uśmiechem.
pleśniak 113

Polecam placek pleśniak.

Ugotujmy Coś
PANCAKES Z OWOCAMI 114

sztywno, następnie dodajemy cukier, żółtka, olej i mleko. Wsypujemy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy aż składniki się połączą i gotowe. Na rozgrzaną patelnie teflonową wylewamy porcje ciasta i pieczemy placki na małym ogniu, z jednej i drugiej strony. N talerzu układamy placki posmarowane serkiem i posypane pokrojonymi owocami. Polewamy płynną czekoladą lub ulubionym sosem

Kulinarne Fantazje Marioli
Ruskie wyszły, leniwe zostały - pierogi, pierogi, pierogi..... 251

zmoczyć brzeg wewnętrzny  ciepłą wodą. Pierogi układam do wyrobienia całego ciasta i farszu. Jeśli ciasta jest za dużo można zrobić z niego puchnące na suchej patelni placki, ja często nadmiar ciasta przeznaczm na zamkniecie w nich cząstek jabłka. Gotuje je na końcu, uszlachetniam odrobiną masła i szczypta cukru i stanowią uzupełnienie pierogowej uczty. Gotowe pierogi mogą pod przykryciem

I tu będę miała takie te
Drożdżowe pierogi z truskawkami. 136

Wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć a w tym czasie umyć i  przebrać owoce. Jeśli są duże to je pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko zależy od wielkości pierogów. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 5mm i szklanką lub większym kubkiem wykrawać koła. Na środek wkładamy odrobinę cukru który można wymieszać z odrobiną mąki i owoc. Zlepiamy jak tradycyjne pierogi

Radość kipiąca uśmiechem.
Pizza na buraczanym spodzie. 195

momentu kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk ,będzie elastyczne i miękkie.Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 0,5 godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek na papierze i dajemy na nie śmietanę z oregano ,sól i pieprz do smaku . Na wierzch cukinię i orzechy .Pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut .5 minut przed

Ladylaura.
placuszki jogurtowe z kiwi 103

gładką i jednolitą masę. Kiwi obrać, pokroić w dość grube plasterki. Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty). Gdy placki

6niebo
Kinder Party 1 143

złożyło, bo Lila miała gości . Każda okazja jest dobra do świętowania, nawet słoneczny poniedziałek :)  Chcę Ci pokazać, że można z tej kaszy wyczarować słodkie smakołyki - od placków po muffinki, ciasto, a nawet pyszne mleko.   Przepisy To pierwszy post z nowej  serii. W najbliższym czasie spodziewaj się ich więcej. I obiecuję, że  nie będzie  to tylko

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Tort marchewkowy z ananasem 200

kąpieli wodnej i ostudź. Zmiksuj masło z cukrem, po czym dodaj serek i zmiksuj jeszcze raz. Na koniec dodaj dokładnie ostudzoną czekoladę i zmiksuj jeszcze raz. Przekrój ciasto na dwa placki. Połóż pierwszy placek paterze. Dostosuj metalową obręcz do średnicy placka, jeśli takiej używasz (ja użyłam). Rozprowadź 2/3 kremu i przykruj drugim plackiem lekko dociskając. Rozsmaruj resztę

codojedzenia
Kotlety ziemniaczane 147

maśle. Dodajemy do twarogu. Wbijamy jajko. Solimy i pieprzymy do smaku. Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałek ciasta. Formujemy koło (jak do pierogów). Nakładamy farsz. Przykrywamy kawałkiem ciasta. Zlepiamy brzegi. Placki obtaczamy w mące i smażymy z obydwu stron na głębokim tłuszczu. Podajemy z ulubionymi surówkami. Można też polać kwaśną śmietaną i posypać natką pietruszki. źródło: "Encyklopedia gotowania. Placki

Pobite gary Barbary
Oponki serowe 150

dodajemy utarte jajka, sodę i przesianą mąkę - mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Dodajemy śmietanę i jeszcze raz zagniatamy - ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni. Ciasto rozwałkowujemy na placki o grubości około 1 cm, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, a w nich za pomocą kapsla otwory. Wycięte oponki smażymy jak pączki - na głębokim oleju, gdy zarumieni się

peggiwkuchni
Szkockie naleśniki, idealne na śniadanie 210

naczynia miksującego dodać jajko, cukier, mąkę, mleko, zmiksować obroty 3, czas 6 sekund Patelnię rozgrzać mocno, nie dodawać tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię wlać po dużej łyżce ciasta, formując kilka placków. Smażyć na średniej temperaturze do lekkiego zarumienienia z wszystkich stron.( Jak pojawią się pęcherzyki to oznacza, że można już je przewrócić) Podawać ciepłe polane dowolnym sokiem i owocami lub posypane

Kuchnia Pokoleń
Pizza z patelni 570

misy robota wsypujemy mąkę i sól, wlewamy płyn i dokładnie wyrabiamy ciasto hakiem robota, przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Podsypujemy ciasto odrobiną mąki, wyrabiamy ciasto i formujemy placek wielkości naszej patelni. Placek smażymy na rozgrzanej i suchej patelni po około 3 minuty z każdej strony. Placek zdejmujemy z patelni na deskę, smarujemy sosem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche ciasteczka kokosowe 161

produktów – posiekane masło, śmietanę i żółtka. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folia spożywczą i chłodzimy w zamrażarce przez 20 minut. Po tym czasie blat obsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 5 mm. Wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 180*C przez 10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekładamy

VioletoweKucharzenie
ISPANAKLI PEYNİRLİ GÜL BÖREĞİ, czyli okrągłe bułki ze szpinakiem i serem 204

widelcem. Dodać ser i przyprawy do farszu. Sos: Wymieszać wszystkie składniki sosu widelcem dokładnie. Podzielić ciasto na 5 kawałków. Rozsypać makę z skrobią na stolnicy. Wałkować ciasto na okrągłe placki, jak się da najcieniej. Przekroić na pół. Posmarować z olejem. Na szerokim, okrągłym brzegu kłaść farsz i rolować placki do środka. W końcu odzyskamy długie rulon. Potem uformować

Tureckie Przepisy

Proponowane wyszukiwania