ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:91/550)

Pychotka lub Pani Walewska 503

płatkach Blaszki z ciastem wyciągnęłam z lodówki, ciasto posmarowałam dżemem, na który wyłożyłam ubita pianę z białek. Wierzch posypałam migdałami w płatkach i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekłam około 40 minut. Pamiętajcie, jeśli widzicie, że beza szybko łapie kolor powinniście odrobinę zmniejszyć temperaturę (każdy piekarnik piecze inaczej przecież). Jeśli pieczecie placki po jednej blaszce, składniki(...)miksując. Na końcu dodałam ekstrakt i miksowałam do momentu połączenia się składników. I teraz tak, gotowe ostudzone placki wyciągnęłam sobie na dwie tace. Na jeden placek wyłożyłam krem i przykryłam drugim. Ciasto wstawiłam do lodówki na co najmniej 4 godziny, po tym czasie można kroić i jeść. Ja kroiłam dopiero na drugi dzień. Ps. Jak zauważyliście

Blondynka Gotuje
Placuszki ala ziemniaczane 164

firmy Oleofarm do smażenia Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy odstawiamy na około 5 minut, żeby otręby spęczniały smażymy placuszki na teflonowej, rozgrzanej patelni przetartej olejem (około łyżka ciasta na jeden placek, istotne jest to żeby ogień był mały, a placek na pierwszej stronie smażył się dość długo, wtedy przewrócimy go bez problemu ;)) gotowe placuszki jemy z gęstym jogurtem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Placek serowy z jabłkami i śliwkami czyli Słodki Czwartek odc.91 162

ciekawe w smaku i jak pachnie... Upiekłam je już dawno ale niestety zabrakło czasu by podzielić się z Wami efektem. Przepis znalazłam w Moich Wypiekach ale upiekłam ciasto po swojemu :) Placek serowy z jabłkami i śliwkami 150 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 75 g masła, roztopionego 80 g drobnego cukru(...)połączenia się składników. Formę  o wymiarach 28 x 36 cm (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy ciasto i rozciągamy je palcami po całej formie. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki, jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ósemki. Wciskamy w ciasto i posypujemy całość płatkami migdałów

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowa tortilla z farszem 160

Domowa tortilla jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Praca polega właściwie na rozwałkowaniu ciasta na cienkie placki.   Z tych proporcji możemy cieszyć się 9 plackami, tak miękkimi i elastycznymi, że nic się nie kruszy podczas zawijania, a przy tym bardzo prostymi do zrobienia. Takie tortille możemy podać z dowolnymi składnikami. Na zimno lub ciepło.Przy odrobinie(...)serek naturalny śmietankowy 300 g czosnek 4 ząbki sprasowane sól pieprz do smaku   Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę  odrobiną soli. Zalewamy gorącą wodą oliwą i wyrabiamy. Ciasto wyrabia nam robot końcówka hak z 10 minut( im dłużej tym lepiej).Zostawiamy ciasto przykryte ściereczką na 20 minut niech sobie odpocznie.Ciasto dzielimy na 9 części i wałkujemy bardzo cieniutko

Różowa kuchnia
Ziemniaczane placki z sosem grzybowym 133

Jest to moja propozycja na placki ziemniaczane podane z sosem grzybowym. Przygotowanie placków ziemniaczanych – ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, jeśli ziemniaki mają dużo wody to wylać masę ziemniaczaną na sitko i lekko odsączyć. Wodę odstawić na bok, na dole powinna utworzyć się masa z mączki ziemniaczanej. Zlać wodę a mączkę dodać do potartych ziemniaków. Do masy dodać jajka(...)zmiękną i puszczą sok. Wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień do minimum. Chwilkę podgrzewać, wrzucić posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej wlać ciasto i smażyć placki na złoty kolor z dwóch stron. Podawać placki polane sosem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Pawi ogon 166

pieczenia i kakao, dobrze zmiksować.Upiec 3 ciasta i każde jeszcze ciepłe zwinąć w rulon w bawełnianą ściereczkę. Piec 30-35 minut w tem.180 stopni. Ciasto na rolady i drugi placek: Składniki: 3 szklanki mąki 25 dag margaryny 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 jajo(...)żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 15 dag orzechów włoskich mielonych powidła śliwkowe Zrobić ciasto kruche i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto podzielić na  4 części. Z jednej upiec cienki placek w tem. 180 C. Trzy części wałkować osobno na długość foremki. Posmarować powidłami śliwkowymi, posypać orzechami mielonymi i zwinąć rolady

Apetyczna babeczka
Puszyste czekoladowe placuszki 223

wszystko mieszam łyżką). Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Placuszki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego. Nakładamy po 1 i 1/2 łyżki ciasta na 1 placek. Propozycja podania: Placuszki układamy jeden na drugim, na wierzchu układamy 2-3 kostki białej czekolady i ścieramy jeszcze z 1/2 kostki do dekoracji. Podajemy póki ciepłe. Jeśli skorzystacie

Słodkie okruszki
Szwajcarski Orzech Pie lub Bündner Nusstorte 337

synonimem doskonałej jakości i precyzji a także niezrównanych wartości użytkowych. Z tą opinią zgadzam się również ja. Co do mojego wypieku to jest to okrągły płaski placek z kruchego ciasta.  Wypełniony nadzieniem z orzechów włoskich i laskowych, miodu i karmelu. Ciasto jest jednym z głównych produktów eksportowych kantonu Gryzonii. Składniki: Kruche ciasto: 200 g masła 175 g cukru

Ala piecze i gotuje
KARPATKA + FILMIK 163

energicznie mieszamy aż mąka się sparzy i zagotuje. Ciasto studzimy. Po ostudzeniu miksujemy ciasto z jajkami aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto.  Dwie blaszki wykładamy papierem, rozkładamy ciasto równo na dwa placki, maczamy łyżkę w wodzie i równo rozsmarowujemy na blaszce. Pieczemy ciasta razem lub osobno 30 minut w temperaturze 210-220 % C, kiedy karpatki zaczną się przypiekać, temperaturę

Kulinarne Fantazje Marioli
Kluski Z Podduszoną Kapustą Kiszoną 235

Trwa to jakieś 40 minut. Na sam koniec duszenia możemy kapustkę lekko zrumienić wtedy będzie miała lepszy smak. Gotowa odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 4. 4. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta. 5. Gotowe kluseczki  gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około

Gotowanie...to proste !
Pizza Margherita 332

rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Blaszkę do pizzy smarujemy oliwą. Ja do tego wykorzystuję pędzelek kuchenny. Z ciasta, po wyrośnięciu, formujemy placek. Możemy to zrobić w dłoniach, rozprowadzając go na blaszce, lub ciasto rozwałkować i dopiero przełożyć na blachę. Na cieście rozprowadzamy sos pomidorowy.  Na pizzy rozkładamy ser mozzarella

Smak mojego domu
CHRUSTY Z WIŚNIÓWKĄ 120

gładkie ciasto,następnie ubijać przez 10 minut wałkiem  ciasto , aż ukażą się pęcherzyki powietrza.Dzielimy ciasto na 3-4 części i partiami rozwałkować na bardzo cienkie placki ( nie podsypywać mąką!). Ciasto kroimy na pasy o dł.10-15 cm i szer.3 cm.Na każdym pasku nacinamy 5-6 cm.podłużne nacięcięcia i przewijamy koniec paska.Smazymy partiami z obu stron

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
.933. plackowy głód 199

gryczane placki z jabłkiem (w cieście), podane z resztą jabłka i masłem orzechowym~ Ale ja dawno placków nie jadłam... ;) Wracamy do szkoły... Nie mam wcale ochoty - 3 sprawdziany na powitanie... W dodatku z matematyki nic nie ogarniam, bo na ostatnich lekcjach mnie nie było >.< Są tu jacyś fajni wege pasztetów? Jeśli tak - zapraszam na chili&sugar

breakfast of dreams