ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:85/550)

CEBULARZE (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE, BEZ DROŻDŻY) 181

kasza powinna wydać kiełki (może to nastąpić wcześniej). Tak skiełkowaną kaszę blendujemy z 40 ml wody, dodajemy do powstałej masy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy okrągłe placki, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Cebulę kroimy w pióra lub kostkę. Mieszamy z 1 łyżką oleju i makiem. Wykładamy na nasze placuszki. Odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce(...)kaloryfer, do wyrośnięcia (sfermentowana, skiełkowana gryka powoduje, że ciasto przygotowane na jej bazie wyrasta, naprawdę!). Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Szczerze... pominęłam zabieg wyrastania w ciepłym miejscu i od razu włożyłam do piekarnika, bowiem zależało mi bardziej na szybkiej degustacji niż na bardzo puszystym cieście (w piekarniku też delikatnie wyrosły). Były pyszne, będę robić częściej

Jeść, by żyć w zdrowiu
Karpatka z kremem jeżynowym 132

wstawiamy na ogień i podgrzewamy do momentu aż ciasto będzie odchodziło od brzegów, odstawiamy do ostudzenia. Przekładamy do miski, miksujemy dodając po jednym jajku, na końcu wsypujemy proszek do pieczenia i miksujemy. Formy wykładamy papierem do pieczenia, masę dzielimy na dwie części i przekładamy do form, wyrównujemy łyżką. Każdy placek pieczemy osobno przez 30 minut w temperaturze 180 stopni(...)wlewamy po trochu musu jeżynowego . Żelatynę lekko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, rozpuszczoną wlewamy do masy śmietanowej, miksujemy. Przygotowaną masę wykładamy na jeden placek, wyrównujemy i przykrywamy drugim plackiem lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, przed podaniem ciasto polewamy polewą czekoladową

Bajeczna Kuchnia
Placek pełen botwinki i koziego sera 172

specjalnie za nią nie przepadałam, ot co, młody burak w babcinej zupie. Dzięki temu eksperymentowi odkryłam jej nową twarz, w duecie z kozim serem na pysznym cieście kruchym z dodatkiem drożdży ;)) Placek z botwinką i kozim serem: Składniki: Ciasto: 200g mąki pełnoziarnistej 1 opakowanie drożdży instant (7g)  1 jajko  60 ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek

Spektrum Smaku
Śliwki w kruszonce 272

Placek rewelacja...polecam naprawdę szczerze:) Składniki; 30 dkg maki, 10 dkg cukru, łyżeczka mielonego cynamonu, 15 dkg zimnego masła, 1 jajko, 50 dkg śliwek Po przyprawy zapraszamy do  SKWORCU Wykonanie; Masło, cukier i cynamon mieszamy razem. Dodajemy pokrojone masło i jajko, Zagniatam ciasto opuszkami palców tworząc kruszonkę. Odkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie myjemy

Anioły w kuchni
Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym 318

mąki, margaryny, żółtek, cukru, soli i cynamonu, schować do woreczka i schłodzić w lodówce lub zamrażarce - jabłka podprażyć w rondelku razem z cukrem i cynamonem - schłodzone ciasto rozwałkować na placek około 0,5cm lub więcej, wykrawać z niego dość duże kółka (ja wykrawałam pokalem do piwa, ponieważ ta wielkość idealnie pasuje do mojej formy na muffiny) - foremki wysmarowane tłuszczem(...)posypane bułką tartą wyłożyć krążkami tak, aby wypełniły dno i boki - ciasto posypać odrobiną mąki ziemniaczanej i nałożyć dwie dość pełne łyżeczki jabłek - z reszty ciasta wyciąć mniejsze krążki, zakryć nimi górę babeczek dość mocno przyciskając brzegi, żeby się skleiły, a środek babeczki lekko wybrzuszył - piec w temperaturze około 200 stopni przez 25-30 minut  Taką babeczkę można zjeść

Smakołyki Bereniki
Placek drożdżowy na żółtkach z serem 179

mojprzepisna.pl | Placek drożdżowy na żółtkach z serem Klasyczne drożdżowe ciasto z dużą ilością białego sera i pyszną kruszonką na żółtkach, zamiast całych jaj. Bardzo długo utrzymuje świeżość, jest wilgotne i sycące. Polecam na śniadanie czy kolację. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 gr mąki pszennej tortowej + do podsypania (nie więcej niż 50 gr) 100 gr masła 1/3 szklanki cukru(...)Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia, ciasto może się kleić, ale nie przejmować się tym. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny. Ciasto ponownie wyrobić, już krótko

moj przepis na
Pełnoziarnista Margheritta, czyli jak uszczęśliwić wegańskiego dzieciaka w deszczowy dzień 226

były to cztery. Z każdego kawałka uformuj kulę. Dla ułatwienia pracy przełóż od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zanurz palce w oliwie i formuj placek.     Posmaruj brzeg ciasta (1-2 cm) oliwą, dzięki temu ładnie się przyrumieni i będzie chrupka. Odstaw na 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby odpoczęło. Posmaruj sosem, posyp serem

greenscarf
Ciasto na pizzę z majerankiem. 143

mące wlać wodę wymieszaną z cukrem i drożdżami , wymieszać to wszystko z mąką. Na końcu dodajemy olej i dokładnie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Rozwałkowujemy nasze ciasto na cienki placek i wkładamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem lub olejem. Zostawiamy na parę minut do wyrośnięcia a następnie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy warzywami ,pieczarkami w zależności jaką chcemy pizzę. Wkładamy(...)piekarnika i pieczemy około 25 minut.  Jest to przepis na bardzo dobre ciasto,nie jest ono twarde,jest bardzo mięciutkie i pulchne. Nie robi się z niego zakalec. Polecam ten przepis,jest sprawdzony robiłem go już kilkanaście razy i za każdym razem było pyszne

Przepisy i porady kulinarne
Snikers -moja ulepszona wersja 219

jednakowej wielkości wykładamy papierem do pieczenia, ciasta rozwałkowujemy i układamy na blaszce lekko nakłuwając widelcem.  W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem następnie dodajemy kilka kropli olejku waniliowego i posiekane orzechy, chwilkę podsmażamy cały czas mieszając. Odstawiamy na 5 minut do przestygnięcia. Tak przygotowaną masę orzechową wykładamy na jeden surowy placek i równomiernie ją rozprowadzamy. Piekarnik rozgrzewamy(...)herbatą, następnie wykładamy puszkę masy orzechowej i przykrywamy drugim plackiem bez orzechów. Wierzch placka również delikatnie nasączamy i wykładamy połowę budyniu, na budyniu rozprowadzamy 3/4 puszki masy krówkowej czekoladowej i wykładamy drugą warstwę herbatników.Na herbatniki wykładamy resztę budyniu i przykrywamy plackiem z orzechami. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki. Życzę smacznego :) Asia

Sama słodycz i szczypta chili
Makowiec japoński ( wilgotny) 408

mieszając. Następnie pozostawiamy w garnku na ok 2 - 3 godziny, aż mak wchłonie wodę Po tym czasie mak mielimy 3 - krotnie Z w/w składników zagniatamy  gładkie ciasto na spód placka Jajka ubijamy z cukrem na gładką  masę.Do ubitych jajek dodajemy mak, stopiony i ostudzony tłuszcz, kaszę, starte na grubej tarce jabłka, proszek do pieczenia, bakalie(...)aromat. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę Formę, wykładamy papierem do pieczenia Na dno formy wykładamy rozwałkowane ciasto, a na nie masę makową Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach Po wystudzeniu ciasto oblewamy polewą mleczną

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką 202

trwa sezon na truskawki i rabarbar nie mogło zabraknąć tego klasyka - pyszny drożdżowy placek z owocami i kruszonką! To najlepsze ciasto drożdżowe z owocami jakie kiedykolwiek jadłam - cudownie pulchne, lekko waniliowe, na górze pyszne rozpływające się w ustach owoce i chrupiąca kruszonka - NIESAMOWITE ! Koniecznie trzeba przygotować je w sezonie na truskawki i rabarbar, a poza nim można wykorzystać także(...)uzyskania masy przypominającej mokry piasek. Gdy ciasto już wyrośnie wyjmujemy je na stolnicę i wyrabiamy przez chwilę, rozwałkowujemy do wielkości blaszki o wymiarach 26x36cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasto, które nakłuwamy widelcem. Układamy na nim owoce, które można zasypać lekko cukrem, a następnie wysypujemy równomiernie kruszonkę.    Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia przez

Cooking Monster
Miodownik 181

pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Każde ciasto wykładać na brytfannę wyłożoną i wysmarowaną tłuszczem.  Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, do zrumienienia ciasta.  Upiec każdy placek oddzielnie.  KREM  W garnku zagotować mleko z cukrem, na mleko sypać kaszę manną, energicznie mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy, ostudzić.  Masło(...)przełożyć do miski, zmiksować.  Do zmiksowanego masła dodawać po łyżce zimnej kaszy, aromat i sok cytrynowy, utrzeć.  Podzielić na 2 części  Składanie ciasta:  Na pierwsze ciasto wyłożyć połowę kremu i połowę powideł śliwkowych.  Nakryć drugim ciastem i wyłożyć resztę kremu i powideł śliwkowych, przykryć trzecim ciastemCiasto można posypać cukrem pudrem. (function

Kuchnia Danusi
Fale Dunaju 249

budyniowa : Połowę mleka wlać do garnka i zagotować , w drugiej połowie rozmieszać budynie i żółtka . Wlać do mleka i gotować aż zgęstnieje. Masę budyniową wyłożyć na zimny placek. Na wierzchu ciasta można zrobić esy floresy z polewy czekoladowej lub po prosty zetrzeć na tarce czekoladę. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Mazurek migdałowy z bezą 195

Zagnieć szybko ciasto do połączenia. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Foremkę o wielkości 18 cm x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1 cm i podpiecz w nagrzanym na 180ºC piekarniku. Piecz przez 15 minut. Przygotuj bezę. Marcepan zetrzyj na tarce i zmiksuj z żółtkami, mąką, skórką(...)limonki i proszkiem do pieczenia. Ubij białka na sztywno! Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru. Wyjmij podpieczone ciasto i posmaruj masą marcepanową. Napełnij rękaw cukierniczy z dowolnie wybraną tylką ubitą pianą i wyciśnij na masę migdałową. Posyp pistacjami i wstaw ciasto do piekarnika nastawionego na 180ºC. Piecz przez 30 minut. Upieczony mazurek odstaw do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posyp

codojedzenia