ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:77/550)

Rustykalna tarta z jagodami i brzoskwiniami 132

wody i cukier. Dusimy ok 10 min. Po tym czasie rozrabiamy w pozostałej wodzie mąkę i dolewamy do owoców. Gotujemy jeszcze 2-3 min, aż całość zgęstnieje. Ciasto wałkujemy na placek w kształcie okręgu, większego niż foremka na tartę. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką. Wykładamy formę ciastem. Na środek tarty wykładamy owoce. wystające brzegi ciasta zakładamy do środka

Mieszam w Garnku
Mazurek z konfiturą Stovit i gorzką czekoladą 114

ładnie się połączą formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Wyjmujemy schłodzone ciasto, odcinamy 2/3 resztę wkładamy ponownie do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Na pewno będzie się rwało, ale to nic nie szkodzi. Ciastem wykładamy foremkę (nie smarujemy jej tłuszczem), Tworząc brzeg o wysokości około

peggiwkuchni
Rogaliki mleczno-maślane 151

minut do wyrośnięcia ( ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość). Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części i uformować z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na owalne, podłużne placki i rozciągając ciasta zwijać od góry lekko naciągając ciasto. Im więcej nawinięć tym rogalik będzie bardziej puszysty. Po zwinięciu wygiąć na kształt rogalika i ułożyć na blaszkach wyłożonych matą silikonową

Ala piecze i gotuje
Tradycyjny śląski kołocz z posypką, inaczej ciasto drożdżowe z kruszonką, placek lub kołacz :) 472

wyciagnięciu z pieca, chociaż podobno to niezdrowe :) W tytule podałam kilka nazw, gdyż ciast które na Śląsku nazywa się kołocz, w innych regionach kraju nazywane jest kołaczem, ciastem drożdzowym lub plackiem. Tak samo jest z jego warstwą wierzchnią, która tutaj nazywa się posypką, a gdzieś indziej kruszonką :) Ciasto drożdżowe: 100g margaryny 5 dag drożdży (+1 łyżeczka cukru) ¾ szklanki cukru

Smakowy Raj
CIASTO BUDYNIOWO JABŁKOWE POD BEZĄ 256

Ciasto podobne do placka z malinami który robiłam według przepisu siostry Anieli. W dzisiejszej wersji zmieniłam kolejności warstw, na kruche ciasto wylałam budyń waniliowy, i na wierzchu ułożyłam jabłka posypane  letko  cynamonem a pod koniec pieczenia na ciasto wyłożyłam sztywną pianę z białek. Budyń gdy już całe ciasto dobrze wystygnie ma smak kremu, a kwaśne jabłka

RAROSSA
Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) 198

dzielimy na pół, z jednej części odrywamy niewielkie porcje i oblepiamy nim małe foremki. Do ciasta w foremkach wkładamy farsz jabłkowy (ok. 1 łyżki). Z drugie części ciasta wałkujemy cienkie placki i kroimy je na paseczki mniej więcej o długości foremki, z których tworzymy krateczkę. Kratkę z ciasta układamy na foremce i lekko dociskamy po bokach. Mini Apple Pies

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
NIEBO W GĘBIE /tradycyjne i bezglutenowe. 228

tych składników gotujemy budyń/ - kostka masła - 30 dkg cukru pudru - kawa rozpuszczalna Marcepanowa - Dodatkowo: - dżem kwaśny - rabarbar lub agrest - Marcepanowa kawa do posypania i do nasączenia placka . WYKONANIE: /CIASTO: Ciasto wyrobić w misie, wyłożyć na blachę i upiec 45 minut/180 st /góra-dół z termoobiegiem Gdy ciasto się piecze, zaparzamy szklankę bardzo mocnej kawy - my dałyśmy 3 kopiaste(...)ubijamy. W zasadzie masę najlepiej przygotować dzień wcześniej. /ŁĄCZENIE W CAŁOŚĆ: Placek przekroić na pół, dolny dokładnie nasączyć połową kawy, posmarować kwaśnym dżemem, wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem, polać resztą kawy, wyłożyć resztę masy i mocno posypać kawą rozpuszczalną Marcepanową . Kawa Marcepanowa: Do tego ciasta nadaje się idealnie, ponieważ zostawia w ustach minimalny posmak marcepanu, który podkręca

Wypisz Wymaluj
Bezglutenowa tarta z szynką i młodym groszkiem 98

paseczki szynkę, 100 ml ciepłej wody i gotuj około 15 minut. Wymieszaj ricottę z jajkami,solą, pieprzem, posiekanymi listkami mięty, parmezanem, śmietanką i 2/3 ugotowanego groszku. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę o średnicy około 20 cm. Na ciasto wylej przygotowane nadzienie i wsadź do piekarnika nagrzanego

Kuchnia bezglutenowa
Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką 284

posypać cukrem pudrem, ale ja zwykle tego nie robię. Ciasto może zamrożone dzień wcześniej i jedynie wyjmujemy je do starcia w dniu pieczenia, aby zaserwować gościom świeżutki placek. Drukuj Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 2- 2,5 szkl. mąki pszennej 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru

Mieszam w Garnku
Karpatka 188

kręcić tylko w jedną stronę . Przetestowałam - jak kręciłam na opak to w czasie pieczenia nie robiły się ładne purchle. Ciasto dzielimy na połowę wykładamy do dwóch blaszek posmarowanych masłem roślinnym, wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut. Każdy placek pieczemy oddzielnie. Studzimy. Karpatka Karpatka Krem:     3 jaja     3/4 szklanki cukru(...)cukrem wanilinowym i masłem roślinnym. Mieszając dodajemy do utartych żółtek i cały czas mieszając zagotowujemy. Gotujemy aż krem zgęstnieje i uzyska konsystencję budyniu. Przestudzonym kremem przekładamy upieczone placki, lekko dociskamy. Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem. Karpatka SMACZNEGO :-)  PS. Aktualnie dręczy mnie przeziębienie i od zeszłej środy nie biegam. Z aerobiku jednak nie zrezygnuję - idę się dobić ;-) A potem

peggiwkuchni
Szarlotka z orzechową bezą 340

lśniąca i sztywna wsypuję przesianą mąkę ziemniaczaną oraz orzechy, delikatnie mieszam na wolnych obrotach. Na ciasto kruche wykładam masę jabłeczną ,oraz orzechową bezę, na wierzch ścieram pozostałe ciasto kruche, wkładam placek do nagrzanego do 180*c piekę 45 minut-do zrumienienia. Zimny posypuję pudrem. Do kawy idealne ciasto. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Ciasto Gargamel 492

23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać połowę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30-35 minut. W ten sposób upiec drugi placek z pozostałego ciasta. Ciasto bakaliowo-jabłkowe 4 jabłka 3/4 szklanki cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 4 jajka 250 g bakalii (dałam 200g ) Jabłka obrać ze skórki i pokroić

O kuchni z uczuciem
Chińskie bułeczki z pekińską 167

pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do kapusty razem z odsączoną kukurydzą, koncentratem i sosem grzybowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.  Ciasto rozwałkować na placek grubości 1/2 cm. Pokroić w kwadraty o boku 10x10 cm. Farsz nakładać po przekątnej na kwadraty z ciasta. Sklejać dwa przeciwległe rogi. Bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i piec

In my kitchen
Pączki 227

Dodać roztopione i wystudzone masło. Wyrabiać dalej aż ciasto stanie się matowe i zacznie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło do podwojenia objętości. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm i wykrawać (np. szklanką) koła o średnicy ok. 6 cm. Każdą porcję ciasta rozpłaszczyć i nałożyć pół łyżeczki powideł (pączki można nadziewać powidłami również

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tarta z krewetkami 184

razie potrzeby w jednym i drugim przypadku, dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.  Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy - najwygodniej robić to pomiędzy dwiema warstwami folii. Przełożyć do formy. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia(...)lekko pomarańczowe. Nie smażyć długo, będą się jeszcze piekły! W misce wymieszać jajka, śmietanę, ser pietruszkę i szczypiorek. Dodać przestudzone krewetki z cebulą. Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony placek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C, piec ok 20 - 30 minut. Tarta jest gotowa gdy nadzienie się zetnie a wykałaczka w nie wbita, wychodzi czysta. Podawać tartę

Stare Gary
Tarta z mascarpone i galaretką z brzoskwiniami 154

masłem dodać jajko i cukier waniliowy, po czym zagnieść ciasto. Ciasta kruchego nie należy długo wyrabiać. Z ciasta uformować spłaszczoną kulę i schłodzić w lodówce minimum godzinę. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm podsypując wcześniej lekko mąką tak aby się nie przyklejało do stolnicy i wałka. Ciasto przełożyć na tartę o średnicy 28 cm. Najłatwiej ciasto

IMPRESJA SMAKU
Parówki w cieście drożdżowym. 161

mleka - około 10 parówek Wykonanie: Mąkę  umieść w dużej misce. Dodaj rozczyn drożdżowy, śmietanę, żółtka, sól olej i wyrabiaj ciasto, stopniowo dodawaj mleko wg potrzeby.  Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm. Placek pokrój na paski o szerokości około 2 cm. Parówki podziel na dwie połówki. Każdą z nich owiń paskiem ciasta zaczynając oklejanie

Malinowe Pocałunki
Pizza hawajska 184

drewnianej łopatki, bo podsypałam za mało mąki i ciasto się do niej przykleiło, ale trening czyni mistrza i przy drugim placku poszło mi już zdecydowanie lepiej. Pizza wyszła doskonała, lekko chrupiąca po bokach, ale niezbyt wysuszona. Teraz przyszła kolej na testowanie kamienia przy pieczeniu chleba. Pizza hawajska Składniki na  2 placki: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka soli(...)Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto z maślanką i jagodami 217

weekend więc mam dzisiaj przepis na pyszne ciasto z maślanką , jagodami i na to kruszonka :). Muszę pilnować i młodego i męża, bo cały czas ją skubią z placka i zjadają :-). Ciasto bardzo szybkie i proste, z moimi małymi zmianami. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre i potem łączymy, mieszamy łyżką i wylewamy na blaszkę. Do tego

kruche babeczki
Placuszki z jagodami goji 136

przykryciem na rozgrzanej teflonowej patelni (przed każdym plackiem lekko przecieramy ją ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek) istotne jest to żeby smażyć na małym ogniu, z jednej łyżki ciasta wychodzi jeden placek SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pizzerinki podwójnie serowe 161

oliwy z oliwek Wykonanie: Z drożdży zrobić rozczyn. Gdy urośnie dodać go do przesianej mąki i reszty składników. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 10 części. Każdą z nich wałkujemy na dość cienki placek, odstawiamy do wyrośnięcia.  Sos: 3/4 kubeczka śmietany 18% 3 łyżki majonezu  3 łyżki bazylii  3 łyżeczki oregano 3 ząbki czosnku(...)podsmażyć. Ser żółty zetrzeć na małych oczkach. Mozzarelle pokroić w drobną kostkę. Wykonanie pizzerinek: Na rozwałkowane placki (a dokładnie ich rogi) wyłożyć żółty ser i przykryć ciastem (tworząc obwódkę). Na środek placka wyłożyć łyżkę sosu, salami, cebulkę i posypać mozzarella. Przygotowane placki piec przez 10 minut w 180 stopniach. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Babeczki z owocami 172

masłem dodać jajko i cukier waniliowy, po czym zagnieść ciasto. Ciasta kruchego nie należy długo wyrabiać. Z ciasta uformować spłaszczoną kulę i schłodzić w lodówce minimum godzinę. Ciasto rozwałkować na placek o grubości max. ok. 5 mm podsypując wcześniej lekko mąką tak aby się nie przyklejało do stolnicy i wałka. Ciasto przełożyć do foremek na babeczki. Wystające brzegi należy

IMPRESJA SMAKU
Brak tytułu 175

podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na min. 30 min. Wałkować na bardzo cienki placek, wzdłuż brzegu posmarować marmoladą i zwinąć rulonik, zostawiając trochę ciasta nie zawinięte. Odciąć resztę placka. Część nie zawiniętą ponacinać i układać ciasteczka na blasze wyginając je w łuk. SMACZNEGO

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania