ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:71/550)

orkiszowy razowy chleb z suszonymi pomidorami 166

podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części

Miód i pieprz
Chińskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami 219

oczyścić. Tak przygotowane krewetki drobno siekamy i mieszamy z mięsem i pozostałymi składnikami farszu. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Podsypujemy mąką i wałkujemy na bardzo cienki placek. Wycinamy krążki ciasta, nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi. Stawiamy je "po chińsku" falbanką do góry. Pierożki gotujemy przez około 8 minut na parze w bambusowym koszyku wyłożonym papierem do pieczenia. Papier

Smakowity Blog Kulinarny
mieszany razowiec z ziarnami dyni 172

podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta

Miód i pieprz
chleb francuski na zakwasie 180

mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką misie, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie dzielimy ciasto na dwie części

Miód i pieprz
pachnący kardamonem i miodem chleb na zakwasie 212

podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta

Miód i pieprz
zwyczajny pszenny razowiec 250

mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką misie, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie dzielimy ciasto na dwie części

Miód i pieprz
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 301

ciast drożdżowych, pączków, racuchów, ciast półfrancuskich i ucieranych. Nadaje się do zagęszczania potraw i do zasmażki.   TYP 550 pszenna – mąka luksusowa. Lekko kremowa w kolorze. Do ciast drożdżowych, pączków, faworków, placków smażonych w głębokim tłuszczu. Do ciasta naleśnikowego, makaronowego, pierogowego. Na knedle, kopytka i pierogi.   —WYŻSZE TYPY MĄKI PSZENNEJ I ŻYTNIEJ– MĄKI CHLEBOWE

Karo in the Kitchen
Placek z jabłkiem i żurawiną 178

Ekspresowy w przygotowaniu, smaczny jesienny placek. Uwielbiam takie ciasta z gorącą kawą lub kubkiem mleka. Ciasto podałam na kolekcji  Scania PORCELANA BOGUCICE 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 g cukru 2 jajka 100 ml oleju 1 szklanka mleka 1 jabłko 1 szklanka suszonej żurawiny Skworcu  (klik) 0,5 szklanki cukru

VioletoweKucharzenie
chleb mieszany z czerstwym razowym pieczywem 161

sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji zwartego, elastycznego  ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego podłużny bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta zakładamy

Miód i pieprz
zaparzany litewski razowy chleb żytni 241

sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji zwartego, elastycznego  ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta zakładamy

Miód i pieprz
bułki razowe pszenno żytnie, na zakwasie 214

sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji zwartego, elastycznego  ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego podłużny wałek. ciasto układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie, kładziemy ciasto na stolnicy, nożem dzielimy

Miód i pieprz
zaparzany razowiec z kminkiem i miodem 168

sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji zwartego, elastycznego  ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego podłużny bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta zakładamy

Miód i pieprz
chleb razowy z prażona gryką 174

mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego podłużny bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta

Miód i pieprz
razowy chleb z borówką czerwoną 218

mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego podłużny bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta

Miód i pieprz
razowy chleb ze słodem jęczmiennym 183

podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego podłużny bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta

Miód i pieprz
razowiec na zakwasie z żurawiną 165

mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego podłużny bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta

Miód i pieprz
chleb orkiszowy 205

podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta

Miód i pieprz
chleb wiejski na zakwasie 155

podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta

Miód i pieprz
Marlenka 2627

Marlenkę znalazłam jakiś czas temu na blogu: Przepisy Aleksandry . Kilkukrotnie przekładałam upieczenie tego ciasta ponieważ zawsze zakładałam, że jest bardzo pracochłonne. Czasochłonne jest jedynie pieczenie placków. Praca z ciastem jest dość przyjemna, w kuchni podczas przygotowań niesamowicie pachnie miodem (u mnie gryczanym). Ciasto jest dość elastyczne, nie klei się i ładnie daje się  Ciasto po przygotowaniu musi leżakować minimum

coolinarnastrefa.blogspot.com
Szarlotka Czekoladowa 156

Dodać 1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać, aby mus stał się bardziej gęsty. Zostawić do lekkiego przestudzenia, następnie doda połamaną czekoladę. Schłodzoną część ciasta rozwałkować na placek o grubości ok 2 mm i foremką wykrewać różne kształty. Nakłuć ciasto  i piec przez około 10-15 min w temperaturze 180°C. Wyjąć z piekarnika i włożyć

ChilliJemy
Paluch we włoskim stylu 159

sól, cukier, suche drożdże i wodę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie suszone pomidory kroimy w kostkę, a oliwki na połówki. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek grubości do ok. 5 milimetrów. Placek powinien mieć taką szerokość jak forma do pieczenia. Za pomocą pędzla smarujemy placek oliwą z oliwek. W miarę równomiernie rozkładamy(...)suszone pomidory i oliwki. Następnie placek zwijamy jak roladę. Boki zawijamy pod spód i zaklejamy delikatnie smarując ciasto wodą. Palucha umieszczamy w keksówce nasmarowanej tłuszczem. Wierzch można delikatnie posmarować olejem z suszonych pomidorów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i pieczemy 40 minut. Po tym czasie zostawiamy palucha jeszcze na 15 minut w nagrzanym piekarniku. Bez oliwek

My Chcemy Jeść
Kruche ciasteczka 216

części dodać kakao, wyrobić. Przełożyć ciasto do torebek, włożyć do lodówki, schłodzić przez około 35 minut. Na stolnicę wysypać mąkę, wyłożyć ciasto i rozwałkować gładkim wałkiem na placek , następnie wałek i ciasto z wzorem obsypać mąką, dociskając wałek przejechać ciasto wałkiem z wzorem. Wykrawać foremką ciasteczka w kształcie serca. Piec w 200 stop, do zrumienienia ciastek. Przechowywać można ciasteczka

Kuchnia Danusi
Kruche ciasto z budyniem, czerwoną porzeczką i kokosową kruszonką 183

Przygotować kruszonkę: Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu, schłodzić, dodać pozostałe składniki   i wymieszać do momentu aż składniki się połączą i utworzy się kruszonka. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o wielkości blachy i przełożyć do wyłożonej papierem formy. Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Na upieczony

Na słodko lub wytrawnie
Tartaletki z kremem budyniowo-czekoladowym i żurawiną 188

mleko zacznie wrzeć, należy zacząć stopniowo wlewać budyń, dokładnie mieszając, tak aby nie powstały grudki. Dodać aromat waniliowy i odstawić do wystudzenia. Krem można dodatkowo zmiksować. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek i szklanką wycinamy koła, którymi wykładamy natłuszczone wcześniej foremki do tartaletek. Ciasto nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 12-15 minut do złotego

Kuchnia Ellie
Kluski białe z pieczarkami 174

części.    Jedną z części odkładamy a w zagłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną do poziomu ziemniaków.    Zagniatamy ciasto.    Bierzemy niewielką porcję ciasta, na dłoni formujemy placek, nakładamy farsz i łączymy brzegi ciasta, aby powstała owalna klucha.    Kluski układamy na tacy.    W szerokim garnku zagotowujemy wodę z solą i niewielką ilością oleju

Maminek kulinarny
Przepisy na ciasta z truskawkami 384

które znajdziecie TUTAJ.  Dzisiaj zebrałam dla Was wszystkie przepisy na różne ciasta z truskawkami, jednak wszystkie pieczone;) Mam nadzieję, że zbiór okaże się pomocny:) Ciasta z truskawkami:      Placek z kremem i truskawkami Kokosowa roladka z białą czekoladą i truskawkami   Ciasto Leśne smaki   Serniczki z truskawkami         Wyznanie

Z miłości do słodkości
Maca, Pałanica, Podpłomyki – przepis 253

Historia podpłomyków jest bardzo stara. W starożytności już narody Bliskiego Wschodu wypiekały proste placki zrobione z mąki i wody oraz ciasta z poprzedniego dnia (zakwas). Żydzi, dla których używanie zakwasu było nieczyste wypiekali macę, czyli podobne placki jedynie z mąki pszennej i wody(...)Spożywano przy różnych uroczystych okazjach, składano je też tradycyjnie w ofierze. Często podpłomykiem nazywało się także wypiek próbny do sprawdzenia temperatury pieca chlebowego. Piekarz ujmował część ciasta i wsadzał do pieca mały placek średnicy 20-30 cm. Jego stan po określonym czasie pokazywał czy piec ma odpowiednią temperaturę i można wsadzać do niego chleb do wypieku. Proste do wykonania

Mr. Taste
Pizza ze szpinakiem 379

mąką, by nie kleiło się do rąk. Następnie ciasto dzielimy w zależności od tego ile placków pizzy oraz jakie duże i grube mają być. By ciasto miało jednakową grubość najlepiej rozwałkować je wałkiem, pamiętając, że ciasto podwaja swoją objętość po upieczeniu. Ja zazwyczaj wałkuje placki grubości około pół centymetra, bo nie lubię zbyt cienkiej pizzy (wtedy wystarcza na dwie(...)duże pizze). Ciasto układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Jeśli ktoś lubi grubsze brzegi ciasta, może je założyć i przycisnąć palcami. Ser trzemy na grubych oczkach tarki. Połowę sera dajemy na spód pizzy, następnie dodajemy szpinak i posypujemy go resztą sera. Pizzę pieczemy około 15 – 20 minut w 180 ⁰ C.  Pizza jest gotowa gdy spód jest rumiany

Smakowy Raj
Krówka z orzechowym karmelem 173

najlepsze jest to, że można wyczarować kilka ciekawych placków z udziałem płynnego cuda jakim jest miodek. Przedstawiam kolejny smakołyk mojego domu i nie tylko. Zapraszam... Stopień trudności: proste,przy robieniu karmelu należy uważać żeby go nie przysmażyć. Skala smaku: 10/10 najlepsze na drugi dzień i kolejne:) Składniki na ciasto(...)mąki 4 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka sody Sposób przygotowania: Z podanych składników zarabiamy ciasto na stolnicy i pieczemy 2  placki. Cisto pieczemy w zależności od piekarnika 180st.i ok 15-20 minut. Krem I: 1/2 litra mleka 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej

Kubki smaku