ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:69/550)

Razowe pancakes 165

pieczenia Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki odstawiamy masę na 5-10 minut smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej olejem kokosowym (około łyżka ciasta na jeden placek) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Żytnie placuszki z odżywką białkową 181

białko ubijamy na sztywną pianę miksując na najniższych obrotach dodajemy białko do pozostałej masy smażymy placki na patelni lekko przetartej olejem, na małym ogniu (około łyżka ciasta na jeden placek) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Mazurek czekoladowy 'dzień i noc' 156

folię i włożyć na 1 – 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, z całości odjąć część na zrobienie wałeczka wokół brzegów mazurka a resztę ciasta rozwałkować na placek wielkości dużej blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta uzupełnić wałeczkiem z ciasta i lekko docisnąć. Gotowe ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika

Na słodko lub wytrawnie
Mazurek kokosowy z malinami 191

folię i włożyć na 1 – 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, z całości odjąć część na zrobienie wałeczka wokół brzegów mazurka a resztę ciasta rozwałkować na placek wielkości dużej blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta uzupełnić wałeczkiem z ciasta i lekko docisnąć. Gotowe ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika

Na słodko lub wytrawnie
Rosół z mięsnymi pierogami 233

jest słabo doprawiona doprawić pieprzem. Odstawić na chwilę by się przegryzło Ciasto na pierogi zrobić jak zawsze według znanego i sprawdzonego przepisu: Najlepsze ciasto na pierogi Rozwałkować ciasto na cienki placek. Wyciąć koła niedużą szklanką. Nałożyć sporą ilość farszu i skleić ciasto w sakiewkę. Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch. Pierożki zalać gorącym rosołem

MarciochaKucharzy
Sernik kokosowo-malinowy 186

przerywając ucierania, dodawać zmielony ser, śmietanę i budyń w proszku. Tortownicę o średnicy 26 cm należy wysmarować tłuszczem i spód oprószyć tartą bułką lub mąką. Połowę schłodzonego ciasta rozwałkuj na placek o średnicy 26 cm i wyłóż nim dno tortownicy. Resztę ciasta rozwałkuj na pas o szerokości 4 cm i wyłóż nim brzeg tortownicy, dociśnij. Spód kilkakrotnie nakłuj widelcem

In my kitchen
Mazurek bakaliowy 284

prostokątne placki o wymiarze: 22 x 16 cm (fot.1) . Przygotować masę na dekoracyjną rozetkę. Do miski przełożyć marcepan i białko i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie je ze sobą połączyć, aż stworzą jednolitą masę, przypominającą gęsty krem. Masę nałożyć do szprycy do dekoracji tortów i wykonać rozetki na obwodzie jednego z placków z kruchego ciasta (fot.2) . Największą blachę

Świat Ciasta
Pani Walewska - Pychotka 262

masy bezowej (fot.1) . Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych (fot.2) . Placek piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (z termoobiegiem) lub jeden po drugim, ale wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować tuż przed pieczeniem. Placki dobrze wystudzić. Teraz należy przygotować krem

Świat Ciasta
PIERNIKO-SERNIK 260

łyżki śmietany 18%, 3 łyżki kakao   WYKONANIE Ciasto: Formę o wym, 22x26 cm wykładamy pergaminem. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy pure z dyni, rozpuszczone i wystudzone masło, a następnie suche składniki, delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy, pieczemy 35 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na placki. Masa serowa: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy ser i masło, mieszamy(...)małym ogniu klika minut. Do gotującej masy dodajemy budyń rozrobiony w mleku, mieszamy uważając żeby masa się nie przypaliła, na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Masę wylewamy na ciasto, przykrywamy drugim plackiem. Całość polewamy polewą. Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników. Lekko ostudzoną polewą polewamy ciasto. RADA: ciasto najlepiej

słodki bratek
Gruszkowy Królewicz 321

koniec dodać cynamon i wymieszać. Ciasto składać w następujący sposób: kruche połowa gorącej masy budyniowej, biszkopt, gruszki, reszta gorącej masy budyniowej, kruche. Placki lekko dociskać podczas składania. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. Najlepiej zostawić je do następnego dnia, żeby kruche placki mogły w odpowiedni sposób nasiąknąć kremem i gruszkami(...)Podawać polane polewą czekoladową lub dowolną inną :) Widoczne na zdjęciach ciasto piekłam w kwadratowej formie 25 cm X 25 cm. Jeśli upieczecie je na większej, wtedy otrzymacie cieńszy, ale równie fajny placek :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piernik staropolski z masą serową waniliową, czekoladową i dżemem 247

gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Masa powinna mieć konsystencję budyniu. W blaszce lub na tacy ułożyć jeden blat ciasta. Połowę masy serowej (najlepiej by była jeszcze mocno ciepła) wyłożyć na placek miodowy i przykryć drugim, lekko dociskając. Jego wierzch posmarować dżemem. Położyć trzeci placek(...)dociskając. Następnie do drugiej, jeszcze ciepłej części masy serowej dodać połamaną gorzką czekoladę i mieszając energicznie łyżką, rozpuścić czekoladę. Dobrze wymieszać. Później wyłożyć mssę czekoloadową i przykryć ostatnim plackiem, znów dociskając. Ciasto najlepiej przykryć szczelnie workiem foliowym i zostawić do ostudzenia, aby blaty piernikowe mogły wchłonąć wilgoć z sera i zmięknąć. Wystudzone polać polewą czekoladową. Polewa kakaowa z żelatyną

Czerwień i błękit
Pierogi z mięsem 173

czerwonej słodkiej *1 łyżeczka curry Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej masy, bez mącznych grudek. Następnie na oprószonej mąką stolnicy  z uzyskanego ciasta wałkujemy cienki placek, w którym za pomocą np. szklanki wycinamy cieniutkie koła. Tak gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i zabieramy się do przygotowania farszu. Do mielonego mięsa (w Naszym przypadku wieprzowego

Wspólne smaki
marchwiowi peperkuch-kaszubskie ciasto piernikowo-marchewkowe... 193

gęstej forma silikonowa 25x24 cm, ciasto przełożyć do formy, piekarnik elektryczny na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40-45 minut, do suchego patyczka zimne ciasto przekroić na dwa placki jeden placek posmarować grubo dżemem, użyłam swój domowy z ciemnych winogron z 400 ml mleka zostawić trochę do wymieszania budyniu, wsypać do mleka 2 łyżki cukru(...)wlać budyń i mieszać do zagęstnienia budyniu, zimny budyń utrzeć z masłem miękim na gładki krem trochę kremu budyniowego nałożyć na dżem, nakryć drigim plackiem, resztę kremu dać na wierzch ciasta, posypać kolorową posypką, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest przepyszne, najlepiej smakuje na drugi dzień, aromaty piernikowe z wilgotnością marchewki komponują się wyśmienicie...........SMACZNEGO!!! nareszcie nic się

W Mojej Kuchni Lubię
Marlenka 369

Marlenkę znalazłam jakiś czas temu na blogu: Przepisy Aleksandry . Kilkukrotnie przekładałam upieczenie tego ciasta ponieważ zawsze zakładałam, że jest bardzo pracochłonne. Czasochłonne jest jedynie pieczenie placków. Praca z ciastem jest dość przyjemna, w kuchni podczas przygotowań niesamowicie pachnie miodem (u mnie gryczanym). Ciasto jest dość elastyczne, nie klei się i ładnie daje się  Ciasto po przygotowaniu musi leżakować minimum

coolinarnastrefa.blogspot.com
Metrowiec 176

utrzeć z miękkim masłem. Wystudzone ciasto pokroić na kromki o szerokości 2 cm, a następnie posmarować kremem, sklejać na przemian ciasto jasne, ciemne i układać długi placek. Resztą masy obsmarować ciasto. Polewa:  Śmietankę podgrzać z miodem, zestawić z palnika i dodać pokruszoną czekoladę i masło. Dokładnie wymieszać. Ciasto polać polewą i posypać kokosem. Kroić

Malinowo w kuchni
Drożdżowe racuchy z cynamonem i jabłkami 212

Dobre placki o pięknym aromacie,nie tylko na przekąskę Składniki • 300 ml mleka  • 3 jajka  • 2 łyżki miodu  • 1 łyżka cukru brązowego

W królestwie smaków Beaty
razowy chleb z suszonymi pomidorami 166

podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części

Miód i pieprz
chleb z pszennymi otrębami 153

podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części

Miód i pieprz
mieszany razowy chleb z czarnuszką 153

podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części

Miód i pieprz
Placki ziemniaczane z pastrami 124

solimy go i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy olej. Musi go być sporo, tak aby placki delikatnie w nim pływały. Na gorący olej wykładamy po jednej łyżce ciasta na jeden placek, wyrównujemy i smażymy z obydwu stron na złocisty kolor. Placki wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Gorące placki przekładamy na talerz

Kulinarne przygody Gatity
Placki ziemniaczane 120

ziemniaków. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Musi go być sporo, tak aby placki delikatnie w nim pływały. Na gorący olej wykładamy po jednej łyżce ciasta na jeden placek, wyrównujemy i smażymy z obydwu stron na złocisty kolor. Placki wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu

Kulinarne przygody Gatity
orkiszowy razowy chleb z suszonymi pomidorami 166

podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części

Miód i pieprz
Chińskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami 219

oczyścić. Tak przygotowane krewetki drobno siekamy i mieszamy z mięsem i pozostałymi składnikami farszu. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Podsypujemy mąką i wałkujemy na bardzo cienki placek. Wycinamy krążki ciasta, nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi. Stawiamy je "po chińsku" falbanką do góry. Pierożki gotujemy przez około 8 minut na parze w bambusowym koszyku wyłożonym papierem do pieczenia. Papier

Smakowity Blog Kulinarny
mieszany razowiec z ziarnami dyni 171

podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta

Miód i pieprz
chleb francuski na zakwasie 180

mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką misie, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie dzielimy ciasto na dwie części

Miód i pieprz
pachnący kardamonem i miodem chleb na zakwasie 212

podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta

Miód i pieprz
zwyczajny pszenny razowiec 250

mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką misie, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie dzielimy ciasto na dwie części

Miód i pieprz
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 301

ciast drożdżowych, pączków, racuchów, ciast półfrancuskich i ucieranych. Nadaje się do zagęszczania potraw i do zasmażki.   TYP 550 pszenna – mąka luksusowa. Lekko kremowa w kolorze. Do ciast drożdżowych, pączków, faworków, placków smażonych w głębokim tłuszczu. Do ciasta naleśnikowego, makaronowego, pierogowego. Na knedle, kopytka i pierogi.   —WYŻSZE TYPY MĄKI PSZENNEJ I ŻYTNIEJ– MĄKI CHLEBOWE

Karo in the Kitchen
Placek z jabłkiem i żurawiną 178

Ekspresowy w przygotowaniu, smaczny jesienny placek. Uwielbiam takie ciasta z gorącą kawą lub kubkiem mleka. Ciasto podałam na kolekcji  Scania PORCELANA BOGUCICE 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 g cukru 2 jajka 100 ml oleju 1 szklanka mleka 1 jabłko 1 szklanka suszonej żurawiny Skworcu  (klik) 0,5 szklanki cukru

VioletoweKucharzenie
chleb mieszany z czerstwym razowym pieczywem 161

sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji zwartego, elastycznego  ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego podłużny bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta zakładamy

Miód i pieprz
zaparzany litewski razowy chleb żytni 241

sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji zwartego, elastycznego  ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta zakładamy

Miód i pieprz
bułki razowe pszenno żytnie, na zakwasie 214

sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji zwartego, elastycznego  ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego podłużny wałek. ciasto układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie, kładziemy ciasto na stolnicy, nożem dzielimy

Miód i pieprz
zaparzany razowiec z kminkiem i miodem 168

sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji zwartego, elastycznego  ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego podłużny bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta zakładamy

Miód i pieprz
chleb razowy z prażona gryką 173

mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego podłużny bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta

Miód i pieprz
razowy chleb z borówką czerwoną 218

mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego podłużny bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta

Miód i pieprz
razowy chleb ze słodem jęczmiennym 183

podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego podłużny bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta

Miód i pieprz
razowiec na zakwasie z żurawiną 165

mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego podłużny bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta

Miód i pieprz
chleb orkiszowy 205

podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta

Miód i pieprz
chleb wiejski na zakwasie 154

podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta

Miód i pieprz
Marlenka 2626

Marlenkę znalazłam jakiś czas temu na blogu: Przepisy Aleksandry . Kilkukrotnie przekładałam upieczenie tego ciasta ponieważ zawsze zakładałam, że jest bardzo pracochłonne. Czasochłonne jest jedynie pieczenie placków. Praca z ciastem jest dość przyjemna, w kuchni podczas przygotowań niesamowicie pachnie miodem (u mnie gryczanym). Ciasto jest dość elastyczne, nie klei się i ładnie daje się  Ciasto po przygotowaniu musi leżakować minimum

coolinarnastrefa.blogspot.com
Szarlotka Czekoladowa 156

Dodać 1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać, aby mus stał się bardziej gęsty. Zostawić do lekkiego przestudzenia, następnie doda połamaną czekoladę. Schłodzoną część ciasta rozwałkować na placek o grubości ok 2 mm i foremką wykrewać różne kształty. Nakłuć ciasto  i piec przez około 10-15 min w temperaturze 180°C. Wyjąć z piekarnika i włożyć

ChilliJemy
Paluch we włoskim stylu 159

sól, cukier, suche drożdże i wodę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie suszone pomidory kroimy w kostkę, a oliwki na połówki. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek grubości do ok. 5 milimetrów. Placek powinien mieć taką szerokość jak forma do pieczenia. Za pomocą pędzla smarujemy placek oliwą z oliwek. W miarę równomiernie rozkładamy(...)suszone pomidory i oliwki. Następnie placek zwijamy jak roladę. Boki zawijamy pod spód i zaklejamy delikatnie smarując ciasto wodą. Palucha umieszczamy w keksówce nasmarowanej tłuszczem. Wierzch można delikatnie posmarować olejem z suszonych pomidorów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i pieczemy 40 minut. Po tym czasie zostawiamy palucha jeszcze na 15 minut w nagrzanym piekarniku. Bez oliwek

My Chcemy Jeść
Kruche ciasteczka 216

części dodać kakao, wyrobić. Przełożyć ciasto do torebek, włożyć do lodówki, schłodzić przez około 35 minut. Na stolnicę wysypać mąkę, wyłożyć ciasto i rozwałkować gładkim wałkiem na placek , następnie wałek i ciasto z wzorem obsypać mąką, dociskając wałek przejechać ciasto wałkiem z wzorem. Wykrawać foremką ciasteczka w kształcie serca. Piec w 200 stop, do zrumienienia ciastek. Przechowywać można ciasteczka

Kuchnia Danusi
Kruche ciasto z budyniem, czerwoną porzeczką i kokosową kruszonką 183

Przygotować kruszonkę: Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu, schłodzić, dodać pozostałe składniki   i wymieszać do momentu aż składniki się połączą i utworzy się kruszonka. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o wielkości blachy i przełożyć do wyłożonej papierem formy. Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Na upieczony

Na słodko lub wytrawnie
Tartaletki z kremem budyniowo-czekoladowym i żurawiną 187

mleko zacznie wrzeć, należy zacząć stopniowo wlewać budyń, dokładnie mieszając, tak aby nie powstały grudki. Dodać aromat waniliowy i odstawić do wystudzenia. Krem można dodatkowo zmiksować. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek i szklanką wycinamy koła, którymi wykładamy natłuszczone wcześniej foremki do tartaletek. Ciasto nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 12-15 minut do złotego

Kuchnia Ellie