dumna byłam, że zmusiłam się do zagniecenia ciasta i upieczenia placków. Uff! Wysiłek nie do opisania! Biorę: - ok. 450g mąki - ok. 300ml ciepłej wody - szczyptę soli - 2-3 łyżki masła klarowanego (topię) Mąkę sypię na stolnicę, dodaję sól i stopniowo mieszam z wodą, aż wchłonie całość. Zagniatam ścisłe ciasto. Gotowe przykrywam, chroniąc przed przesuszeniem i odstawiam na pół godziny(...)lubimy, dorzucam natkę pietruszki pokrojoną średnio, mieszam. Można jeść z ryżem, pieczywem, można odstawić na chwilę, na czas pieczenia ciapatek. Ciasto dzielę na pożądaną liczbę części. Rozwałkowuję cienko, jak na pierogi. Takie placki nie powinny już długo leżeć, wyschną i będą gorzej się piec. Wymagana jest teraz synchronizacja wałkowania z nakładaniem placuszków na gorącą, niczym nie smarowanej patelni
I tu będę miała takie tePizza, najlepsze przepisy. Pizza to potrawa kuchni włoskiej, którą je się na całym świecie. W wersji podstawowej to płaski placek z wytrawnego ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, można ją jeść też na zimno. Ja przygotowuję pizzę z różnymi dodatkami, wykorzystuję m.in. pieczarki(...)wszystkie są pyszne i na drożdżowym cieście. Pizza caprese – mini pizza z pomidorami i serem mozzarella to idealna przekąska, Ciasto do pizzy posmarowałam domową pastą paprykową, ale może to być też sos pomidorowy, czy zwykły ketchup. Aby placki pizzy były równe wykroiłam je przed upieczeniem specjalna foremką. Paluchy a’la pizza to drożdżowy wypiek ze „zwariowanego ciasta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępierwsza część ciasta jest upieczona, należy odłożyć ją do wystudzenia. Drugą część ciasta rozwałkować, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wlać na ciasto jeszcze ciepłą masę orzechową. Piec ok. 15 – 20 minut w 200 stopniach. Masa budyniowa: Odlać trochę mleka (około 100 ml) i dokładnie rozrobić w nim mąkę(...)ostudzony placek z orzechami. Ciasto wystudzić, przykryć ścierką i odstawić najlepiej na minimum 6-8 godzin, aby zmiękło. Krok po kroku: 1. Przygotować ciasto i upiec połowę 2. Przygotować masę orzechową 3. Upiec drugą część ciasta z masą orzechową 4. Przygotować masę budyniową 5. Wysmarować pierwszy placek masą budyniową i nakryć
KuchniaWeDwoje.plpyszne domowe kandyzowane skórki cytrusów. Trzeci dział to przepisy codziennne. Znajdziemy tu m.in. przepisy na placek z makiem, babkę pomarańczową, obracane ciasto z owocami, czekoladowe ciasto z bazylią i truskawkami. Znajdziemy tu też przepisy na ciasto orzechowe z burakami, buraczkowe brownie,pełnoziarniste babeczki z borówkami, owsiane ciasteczka czy chlebek dyniowy. Przepisy są proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu(...)alergików - przepisy bez mąki, cukru, laktozy i jajek. To jest bardzo ciekawy rozdział i skłania do dalszego kombinowania w tym kierunku, bo przepisy są bardzo fajne - ciasto czekoladowe z fasoli, placek migdałowo-jaglany z pomarańczą i lawendą, pięknie zielony "sernik" z awokado czy kokosowy "sernik" na zimno zrobiony na bazie mleczka kokosowego! Ostatni rozdział przedstawia przepisy na specjalne okazje
Plate of Joyuwierzyć. Mój tato mistrzem ;D Placki z mąki z cieciorki można potraktować jako małe chlebki, z których można zrobić kanapki lub po prostu wrzucić dodatki do ciasta i zjeść jako placki :) ~ Placki z mąki z ciecierzycy posmarowane masłem orzechowym ~ Składniki: 60g mąki z cieciork i 5g świeżo mielonego siemienia lnianego ~70ml wody/ 150g jogurtu naturalnego(...)łyżeczka kakao naturalnego 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli ewentualnie dowolne dodatki *jeśli dodamy jogurt, placki będą bardziej wilgotne w środku Mieszamy wszystkie składniki prócz kakao. Powstałe ciasto dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy małe placki (1 łyżeczka = 1 placek). Gotowe przekładamy na talerz i zjadamy z dowolnymi
Kuchenny Skrawek Niebatroszkę większą. Tę większą wałkujemy na placek o średnicy nieco większej niż forma. Wylepiamy nim dokładnie dno formy i jej boki. Wykładamy farsz. Pozostałe ciasto wałkujemy na cienki placek. Wykrawamy z niego przy pomocy radełka paski o długości 27 cm i szerokości około 1,5 cm. Paski układamy na cieście, a następnie wylepiamy
Kulinarne przygody Gatitywięc myślę, że każdy z Was sobie poradzi. Zapewniam, że na jednej kostce ciasta się nie skończy. Oczywiście ciasto można przygotować w sezonie, kiedy mamy świeże jagody. SKŁADNIKI Ciasto( forma 26x22 cm) 4 jajka, 3/4 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 1/4 szkl. zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem jagodowy(...)stopni. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki, nasączamy likierem. Krem jagodowy: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Serek miksujemy z jagodami, następnie dodajemy wystudzoną żelatynę. Wylewamy na ciasto, przykrywamy 2 plackiem Krem michałkowy: cukierki rozdrabniamy blenderem. Ubijamy śmietankę, dodajemy cukier, usztywniacz i mascarpone. na końcu dodajemy cukierki, delikatnie mieszamy. Kremem smarujemy ciasto. Wierzch posypujemy czekoladą i rozdrobnionymi cukierkami
słodki bratekmiodu 2 łyżki mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej Mąkę przesiewamy. Sodę mieszamy z mlekiem. Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Obie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość kwadratowej blaszki. Placki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy około 15-20 minut aż będą rumiane(...)wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut, a następnie suszymy w 160 stopniach jeszcze około 30 minut. Składanie ciasta: Na pierwszy placek nakładamy połowę jabłek, sernik gotowany, pozostałe jabłka i placek z bezą. Smacznego
Pyszności SłodkościCiasto Marysieńka- czekoladowy biszkopt, pyszny placek orzechowy, a do tego smaczny kremem budyniowym. Kto nie jadł, ten koniecznie musi spróbować :) Przepis zaczerpnęłam z książki ciasta Siostry Anastazji. W oryginalnym przepisie z żółtek jaj (które zostaną z placka orzechowego) robi się budyń, ja jednak poszłam trochę na łatwiznę i użyłam gotowego budyniu w proszku,a 4 żółtka które(...)uzyskania błyszczącej piany. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka. Pozostałe suche składniki mieszamy razem i wsypujemy powoli do białek, mieszając łyżką do połączenia. Ciasto przelewamy na blaszkę 20x25xm. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. placek orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier do uzyskania błyszczącej piany. Następnie wsypujemy obie mąki i starte orzechy. Na końcu dodajemy łyżkę płynnego
Aga w kuchniZalecam kupno śliwek węgierek. Zdarzyło mi się piec to ciasto z innym gatunkiem śliwek, jednak węgierki są zdecydowanie najlepsze :) Po ok 30 - 40 minutach jedną z części ciasta wyklejamy spód placka (druga nadal chłodzi się). Następnie wykładamy na nie śliwki wg. uznania :) Ja lubię, gdy owoców jest dużo, dlatego śliwki układam bardzo gęsto obok siebie. Schłodzone białka ubijamy mikserem(...)równomiernie rozprowadzamy. Ostatnim krokiem w przygotowaniu naszego wypieku jest stercie pozostałej zmrożonej części ciasta na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na pianę. Ciasto pieczemy ok. godzinę w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu i ostygnięciu, placek posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! P.S. Możecie modyfikować ten przepis wg. uznania, np. śliwki zastąpić jabłkami
Taste Of My Dayrazem ciasto dla… zapobiegliwych, ale nie tylko. Kto ma ciasto kruche i kruszonkę w zamrażarce, to przygotowanie kruchego placka z mango i migdałową kruszonką nie zajmie mu wiele czasu, a i naczyń do mycia – też będzie miał mniej. Kto nie był zapobiegliwy, niestety, najpierw musi przygotować ciasto kruche i kruszonkę. Składniki: - ciasto kruche- kruszonka migdałowa- 2 dojrzałe(...)cukrem pudrem. Kroimy po wystudzeniu.Kruchy placek z mango i migdałową kruszonką, dla jednych będzie pysznym ciastem ekspresowym, a dla drugich – smakiem wynagrodzi włożoną w niego pracę. Ciasto nie wymaga rekomendacji, sam wygląd niech o tym zaświadczy. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Kruchy placek z mango i migdałową kruszonką appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie kroimy ciasto na kilka części i partiami rozwałkowujemy je na bardzo cienkie placki jednocześnie obficie podsypując je mąką, aby ciasto się nie kleiło. Rozwałkowane placki zwijamy w luźne rulony i kroimy w cienkie paski. Gdy rulony rozwiniemy mamy już gotowy makaron, który zanim zaczniemy gotować powinien przeschnąć na stolnicy przez kolejne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoraz dodajemy żółtko. Dokładamy posiekaną margarynę. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy kulę i owijamy ją folią aluminiową. Odkładamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek. Odrysowujemy kształt tortownicy. Placek przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta wykonałam kilka ozdób oraz rant mazurka. Ozdoby (zajączek, jajka, motylki oraz rant
VioletoweKucharzenieprzywarł, gotujemy go jeszcze kilka minut stale mieszając. Krem dzielimy na 3 równe części i gorącym przekładamy ciasto. Przykrywamy je i pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie placki powinny zmięknąć. Ciasto wstawiamy do lodówki, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Innych podkarpackich ciast szukaj TUTAJ
Trzeci talerzDOMOWY PLACEK Z SEREM I JAGODAMI Kiedy w domu nie ma ciasta do kawy, lodówka skrywa niewiele, to znak, że trzeba zrobić proste ciacho z serem i jagodami. Lubię robić ciasta kruche, z różnymi dodatkami, są bardzo proste w wykonaniu, tanie jeśli chodzi o składniki, zachowują bardzo długo świeżość i są po prostu pycha! Cały tydzień nie jadłam ciasta
SMYKWKUCHNIpozostał nieco twardawy, ale można również podsmażyć go nieco dłużej, żeby był miękki i rozpływał się w ustach). Studzimy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Ciasto wałkujemy na placek grubości około 3-4 mm i wykładamy nim formę. Ciasto gęsto nakłuwamy, wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy fasolą lub specjalnymi kulkami i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy
Rozpustne gotowaniedłoni. To nie szkodzi. Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie posypujemy blat mąką i wałkujemy nasze ciasto na cienki placek. Jakąś miską czy czymś podobnym wycinamy niewielkie okręgi w cieście. Nam wyszło 8 lub 9, nie pamiętam dokładnie. Teraz całe liście szpinaku podsmażamy na patelni z oliwą
Marder&Marder Manufacturewcześniej z lodówki, posiekać i rozetrzeć palcami z mąką. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Ciasto rozwałkować na placek większy od wielkości formy. Placek przyciąć do wymiarów formy, przełożyć do formy. Z resztek ciasta uformować kulki i ozdobić brzeg ciasta. Ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia
Mama Gotujepotrzeby podsypywać blatu mąką Formujemy wałek i odcinamy 1/3 ciasta (odkładamy mniejszą część i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło) Pielmiennicę smarujemy olejem Wałkujemy 2/3 ciasta na cienki placek i nakładamy na pielmiennicę. Kciukiem delikatnie robimy dziurki Na ciasto, w dziurki, nakładamy farsz małą łyżeczką i bardzo delikatnie dociskamy (ja w niektórych miejscach nałożyłam za dużo farszu i kilka pierożków
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comelastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i postawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na prostokątny placek. Jedną połowę ciasta smarujemy powidłami i przykrywamy częścią nieposmarowanego ciasta. Radełkiem tniemy paski ok. 2 cm szerokości. Każdy pasek zwijamy wokół osi kilka razy. Ze zwiniętego paska formujemy okrągłą bułeczkę, zaczynając
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwodzie co się moczyła do miękkości, osolić, odcedzić. Brokuła opłukać, podzielić na różyczki, ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, przez ok.5 minut, następnie odcedzić i ostudzić. Ciasto rozwałkować na placki, specjalną foremką do pierogów, wykrawać krążki, układać na krążkach ciasta fasolę i różyczki brokuła, zlepiać dobrze pierogi. Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, przez 5 minut
Kuchnia Danusi