Gotuj z...#2 Na Wyspach Bergamutach czyli obiad z Panem Kleksem 283pichciłam. Wieloryba. Bo był i wieloryb stary. Co nosił okulary. A następnym razem będę łososie. Ale nie w pomidorowym sosie. Bo przecież wysp tych nie ma. Smuteczek... Ciasto na placki nastawiłam przed wykonaniem ragout. szklanka mąki pszennej pół szklanki ciepłego mleka pół szklanki kefiru 20dag drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli masło do smażenia Mleko podgrzałam z cukrem, delikatnie
bastalena
Kluski na parze - pampuchy z dżemem (w parowarze) 230trochę mleka na dnie szklanki) Wyrabiamy ciasto Zostawiamy ciasto pod przykryciem na godzinę, żeby dobrze wyrosło Gdy już ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6 części. Z każdego kawałka ciasta lepimy placek, nakładamy na jego środek łyżeczkę dżemu i zalepiamy. Tak powstałe kule zostawiamy pod przykryciem (łączeniem zwróconym do spodu) jeszcze na 20 min. Następnie wkładamy je do parowaru
Malowane smakiem
Torcik tiramisu z wiśniami 213placki. Spód posmarować masą wiśniową i odstawić na godzinę do lodówki. Mascarpone zmiksować z twarogiem i resztą cukru . Namoczoną żelatynę rozpuścić w podgrzanej wiśniówce i połączyć z dwiema łyżkami kremu serowego ,a następnie z reszta masy. Krótko schłodzić , a gdy zacznie tężeć, dodać 250 mil kremówki, wymieszać. połowę kremu rozsmarować na wiśniach., przykryć drugim plackiem. Gotowe ciasto posmarować resztą
W kuchennym oknie Ewy
Tarta jabłkowa z migdałami 245smażymy na patelni dodając posiekane migdały, miód i cynamon. Smażymy ok 10 minut aż jabłka staną się mięciutkie. Wykładamy jabłka na ciasto i z pozostałego ciasta, rozwałkowujemy placek i tniemy na cienkie paski tak aby przyozdobić tartę. Pieczemy wszystko w piekarniki rozgrzanym na 170 C przez 30-40 minut. Smacznego
Niezły Młynek
Knedle ze śliwkami 238ziemniaków (ugotowanych) szklanka mąki 2 jajka sól śliwki (bez pestek) węgierki cukier Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mieszamy z mąką, jajkami i szczyptą cukru. Z ciasta formujemy placki, nakładamy na środek śliwkę i zlepiamy brzegi. Formujemy owalne kluski. Gotujemy w dużej ilości wrzącej i osolonej wody, kiedy wypłyną należy odczekać jeszcze 5 minut i wyławiać łyżką cedzakową
prawdziwe jedzenie
Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi 274dobrze połączy. Dodać suche składniki i połączyć wszystko dokładnie. Na końcu dodać marchewkę i migdały. Zmiksować całość na niskich obrotach. Ciasto powin no być dość lepkie. Z gotowego ciasta formować placki o średnicy około 5 cm. Wykładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w 180C przez ok 15 minut w termo-obiegu, aż ciastka się lekko zarumienią
Mania Gotowania
Kruche Wiatraczki 260mąką. Dodajemy śmietanę, żółtka, cukier i cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy po kawałku ciasta na placki o grubości około 0,5 cm, kroimy nożem lub radełkiem kwadraty o boku 6 cm. Nacinamy na każdym rogu i składamy po jednej połówce rogu do środka
Czerwona Porzeczka
PLACKI ZIEMNIACZANE (Pl & En) 261Kocham placki ziemniaczane! Jadam je naprawdę rzadko, żeby ich smak mi się nie znudził. Parę dni temu robiłam placki po węgiersku i z pozostałego ciasta usmażyłam tradycyjne placki ziemniaczane. W zeszłym miesiącu zapisałam się do grupy The Daring Kitchen. W tym miesiącu gotowaliśmy smażone dobroci, typu placki warzywne, kotlety wszelkie, itp. Skorzystałam z okazji i trochę
Przepisy Aleksandry
Spanakopita 207Spanakopita to tradycyjny grecki placek z ciasta filo, nadziewany szpinakiem i serem feta. Nie jest może zbyt fotogeniczny, ale tak pyszny, że według mnie można opisać go tylko jednym słowem: "mniam" ;). Moja spanakopita zwinięta jest w ślimaka i krojona w trójkąty jak pizza, ale równie dobrze można ją przygotować jak lasagne, przekładając warstwy ciasta farszem. Polecam! Składniki
Obiad za dychę
Czas na śniadanie! #6 - Angielskie bułeczki scones 224wymieszać. W suchych składnikach zrobić wgłębienie i wlać mleko. Stolnicę obsypać mąką, przełożyć na nią ciasto i starannie wyrobić ciasto, aż będzie tworzyć zwartą bryłę. Z ciasta uformować placek o grubości 2,5 cm. Wycinać z niego krążki o średnicy ok 7 cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciastka ponownie zagnieść, rozwałkować
Pasja Smaku
Knedle z truskawkami na musie truskawkowym 248jajko, mąkę pszenną i w zależności jak mokre mamy ziemniaki i twaróg stopniowo dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ciasto nie powinno się za mocno kleić do rąk. Odrywać po kawałku ciasta, uformować placek na środku położyć truskawkę i uformować knedel. Wkładać do gotującej się wody i od wypłynięcia gotować na lekkim ogniu około 8-10 minut w zależności jak duże zrobimy
Ala piecze i gotuje
Rosół z domowym makaronem według mojej mamy 196łyżeczka soli * łyżka oleju rzepakowego * ciepła woda tyle ile zabierze ciasto Jeśli jajka mają blade żółtka to można dodać pół łyżeczki kurkumy Przygotowanie : Zagnieść ciasto. Rozwałkować placki i odstawić aż wyschną. Pokroić. Wodę do gotowania posolić i wlać łyżkę oleju rzepakowego. Gotować minutę od wypłynięcia. Przelać zimną wodą
Magiczne Życie Marty
Ciastka cynamonowe i czekoladowe 238cynamon Zawsze powinno sie wlozyc ciasto do lodowki na min 30 min Po wyjeciu ciasta z lodowki nagrzewamy piekarnik do 180C W tym czasie rozwalkujemy ciasto na placki i wycinamy ciastka Ukladamy na formie wylozonej papierem do pieczenia Kazda partie ciastek pieczemy ok 7 min Smacznego
Klaudynkowa kuchnia
Torcik królewski 450energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gotujemy aż kasza zgęstnieje i studzimy. Masło ucieramy stopniowo dodając kaszę. Wszystkie składniki polewy mieszamy i chwilkę gotujemy. Teraz możemy składać ciasto. Pierwszy placek smarujemy gorącą polewą czekoladową, następnie powidłami śliwkowymi i połową masy. Na to kładziemy drugi placek i ponownie smarujemy polewą czekoladową, powidłami oraz masą. Przykrywamy ostatnim
Zainspirowana w kuchni
Placek z rabarbarem 473Witajcie Zarówno w Holandii jak i w Polsce jest już dostępny rabarbar dlatego z tej okazji postanowiliśmy upiec szybki placek z rabarbarem. Ciasto to jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Składniki: 180 g mąki pszennej 120 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 120 g miękkiego masła opakowanie cukru waniliowego 2 łodygi rabarbaru Kruszonka
cookpl