ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:74/550)

Tarta z kurczakiem 320

spożywczą i schłodzić przez około 30 minut. Przygotować formę do taty o średnicy 25 cm, wysmarować masłem i odstawić. Piekarnik rozgrzać do 200ºC. W tym czasie ciasto rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim przygotowaną formę, ponakłuwać ciasto widelcem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać suchą fasolę, groch lub specjalne kulki ceramiczne. Ciasto wkładamy

Zabawa smakiem
Pizza na cienkim cieście 202

czasie przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości (moje rosło 2h). Ciasto podzielić na 4 części, każdą kulę ciasta rozwałkować na cienki placek o średnicy ok. 22 cm. Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy i ulubione dodatki (swoje podałam na liście składników). Całość przyprawić przyprawami (oregano, bazylia, tymianek, czosnek). Piec w rozgrzanym piekarniku

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rustykalna tarta z jagodami i brzoskwiniami 150

wody i cukier. Dusimy ok 10 min. Po tym czasie rozrabiamy w pozostałej wodzie mąkę i dolewamy do owoców. Gotujemy jeszcze 2-3 min, aż całość zgęstnieje. Ciasto wałkujemy na placek w kształcie okręgu, większego niż foremka na tartę. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką. Wykładamy formę ciastem. Na środek tarty wykładamy owoce. wystające brzegi ciasta zakładamy do środka

Mieszam w Garnku
Mazurek z konfiturą Stovit i gorzką czekoladą 131

ładnie się połączą formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Wyjmujemy schłodzone ciasto, odcinamy 2/3 resztę wkładamy ponownie do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Na pewno będzie się rwało, ale to nic nie szkodzi. Ciastem wykładamy foremkę (nie smarujemy jej tłuszczem), Tworząc brzeg o wysokości około

peggiwkuchni
Rogaliki mleczno-maślane 168

minut do wyrośnięcia ( ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość). Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części i uformować z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na owalne, podłużne placki i rozciągając ciasta zwijać od góry lekko naciągając ciasto. Im więcej nawinięć tym rogalik będzie bardziej puszysty. Po zwinięciu wygiąć na kształt rogalika i ułożyć na blaszkach wyłożonych matą silikonową

Ala piecze i gotuje
Tradycyjny śląski kołocz z posypką, inaczej ciasto drożdżowe z kruszonką, placek lub kołacz :) 500

wyciagnięciu z pieca, chociaż podobno to niezdrowe :) W tytule podałam kilka nazw, gdyż ciast które na Śląsku nazywa się kołocz, w innych regionach kraju nazywane jest kołaczem, ciastem drożdzowym lub plackiem. Tak samo jest z jego warstwą wierzchnią, która tutaj nazywa się posypką, a gdzieś indziej kruszonką :) Ciasto drożdżowe: 100g margaryny 5 dag drożdży (+1 łyżeczka cukru) ¾ szklanki cukru

Smakowy Raj
CIASTO BUDYNIOWO JABŁKOWE POD BEZĄ 277

Ciasto podobne do placka z malinami który robiłam według przepisu siostry Anieli. W dzisiejszej wersji zmieniłam kolejności warstw, na kruche ciasto wylałam budyń waniliowy, i na wierzchu ułożyłam jabłka posypane  letko  cynamonem a pod koniec pieczenia na ciasto wyłożyłam sztywną pianę z białek. Budyń gdy już całe ciasto dobrze wystygnie ma smak kremu, a kwaśne jabłka

RAROSSA
Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) 215

dzielimy na pół, z jednej części odrywamy niewielkie porcje i oblepiamy nim małe foremki. Do ciasta w foremkach wkładamy farsz jabłkowy (ok. 1 łyżki). Z drugie części ciasta wałkujemy cienkie placki i kroimy je na paseczki mniej więcej o długości foremki, z których tworzymy krateczkę. Kratkę z ciasta układamy na foremce i lekko dociskamy po bokach. Mini Apple Pies

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
NIEBO W GĘBIE /tradycyjne i bezglutenowe. 247

tych składników gotujemy budyń/ - kostka masła - 30 dkg cukru pudru - kawa rozpuszczalna Marcepanowa - Dodatkowo: - dżem kwaśny - rabarbar lub agrest - Marcepanowa kawa do posypania i do nasączenia placka . WYKONANIE: /CIASTO: Ciasto wyrobić w misie, wyłożyć na blachę i upiec 45 minut/180 st /góra-dół z termoobiegiem Gdy ciasto się piecze, zaparzamy szklankę bardzo mocnej kawy - my dałyśmy 3 kopiaste(...)ubijamy. W zasadzie masę najlepiej przygotować dzień wcześniej. /ŁĄCZENIE W CAŁOŚĆ: Placek przekroić na pół, dolny dokładnie nasączyć połową kawy, posmarować kwaśnym dżemem, wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem, polać resztą kawy, wyłożyć resztę masy i mocno posypać kawą rozpuszczalną Marcepanową . Kawa Marcepanowa: Do tego ciasta nadaje się idealnie, ponieważ zostawia w ustach minimalny posmak marcepanu, który podkręca

Wypisz Wymaluj
Bezglutenowa tarta z szynką i młodym groszkiem 117

paseczki szynkę, 100 ml ciepłej wody i gotuj około 15 minut. Wymieszaj ricottę z jajkami,solą, pieprzem, posiekanymi listkami mięty, parmezanem, śmietanką i 2/3 ugotowanego groszku. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę o średnicy około 20 cm. Na ciasto wylej przygotowane nadzienie i wsadź do piekarnika nagrzanego

Kuchnia bezglutenowa
Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką 309

posypać cukrem pudrem, ale ja zwykle tego nie robię. Ciasto może zamrożone dzień wcześniej i jedynie wyjmujemy je do starcia w dniu pieczenia, aby zaserwować gościom świeżutki placek. Drukuj Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 2- 2,5 szkl. mąki pszennej 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru

Mieszam w Garnku
Karpatka 207

kręcić tylko w jedną stronę . Przetestowałam - jak kręciłam na opak to w czasie pieczenia nie robiły się ładne purchle. Ciasto dzielimy na połowę wykładamy do dwóch blaszek posmarowanych masłem roślinnym, wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut. Każdy placek pieczemy oddzielnie. Studzimy. Karpatka Karpatka Krem:     3 jaja     3/4 szklanki cukru(...)cukrem wanilinowym i masłem roślinnym. Mieszając dodajemy do utartych żółtek i cały czas mieszając zagotowujemy. Gotujemy aż krem zgęstnieje i uzyska konsystencję budyniu. Przestudzonym kremem przekładamy upieczone placki, lekko dociskamy. Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem. Karpatka SMACZNEGO :-)  PS. Aktualnie dręczy mnie przeziębienie i od zeszłej środy nie biegam. Z aerobiku jednak nie zrezygnuję - idę się dobić ;-) A potem

peggiwkuchni
Szarlotka z orzechową bezą 363

lśniąca i sztywna wsypuję przesianą mąkę ziemniaczaną oraz orzechy, delikatnie mieszam na wolnych obrotach. Na ciasto kruche wykładam masę jabłeczną ,oraz orzechową bezę, na wierzch ścieram pozostałe ciasto kruche, wkładam placek do nagrzanego do 180*c piekę 45 minut-do zrumienienia. Zimny posypuję pudrem. Do kawy idealne ciasto. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Ciasto Gargamel 510

23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać połowę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30-35 minut. W ten sposób upiec drugi placek z pozostałego ciasta. Ciasto bakaliowo-jabłkowe 4 jabłka 3/4 szklanki cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 4 jajka 250 g bakalii (dałam 200g ) Jabłka obrać ze skórki i pokroić

O kuchni z uczuciem
Chińskie bułeczki z pekińską 181

pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do kapusty razem z odsączoną kukurydzą, koncentratem i sosem grzybowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.  Ciasto rozwałkować na placek grubości 1/2 cm. Pokroić w kwadraty o boku 10x10 cm. Farsz nakładać po przekątnej na kwadraty z ciasta. Sklejać dwa przeciwległe rogi. Bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i piec

In my kitchen