Jedliście omlet z makaronu? Jeżeli nie to spróbujcie. Jest to połączenie tradycyjnego omletu z dodatkiem makaronu i ulubionych składników. Omlet jest pyszny. Do omletu użyłam makaronu spaghetti Arc Pol , który jest przygotowany z najlepszej jakości mąki durum. Składniki: 250 g makaronu spaghetti Arc Pol 250 g pomidorków cherry (żółtych i czerwonych) sól pieprz 50 g zielonych oliwek 2 suszone pomidory(...)łyżki posikanego koperku kawałek kiełbasy 6 jajek 100 ml mleka 2 łyżki oliwy z oliwek Makaron spaghetti Arc Pol gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pomidorki cherry kroimy w plasterki. Kiełbasę kroimy w kostkę. Pomidory suszone kroimy w cienkie paski. Oliwki kroimy w cieńsze plastry. Jajka mieszamy wraz z mlekiem i posiekanym koperkiem. Przyprawiamy solą i pierzem. Na rozgrzanej oliwie
Kuchnia w oparachŚwietna i efektowna propozycja podania klasycznego włoskiego makaronu spaghetti z mocno pomidorowym sosem, pachnącym bazyliowym pesto, delikatnym serem mozzarella oraz krewetkami. Składniki: 600g makaronu spaghetti 2 jajka 1 opakowanie mozzarelli Galbani 100g śmietany 18% masło do wysmarowania formy Warstwa zielona: 40g liści świeżej bazylii 60ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 50g orzechów nerkowca 40g startego parmezanu(...)masłem i kolejno układać warstwy: czerwona, biała i zielona. Wyrównać wierzch łyżką, ułożyć plastry mozzarelli i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. 6. Wierzch spaghetti udekorować pomidorkami koktajlowymi, krewetkami i świeżymi listkami bazylii. Włoska strona lata z GALBANI :] Produkcja świeżej mozzarelli Galbani :) Mapa smaków Italii
Szalona Kuchnia Ewelinynijak nie wychodzi :D Wstyd się przyznać, ale tak jest. No ale koniec z tym opowiadaniem, co Was tu zanudzać będę, jak do stołu podano pyszne spaghetti! Nie byle jakie- głównie za sprawą świeżych ziół, które w tym roku (odpukać!) rosną jak szalone w moich przydomowych donicach no i oczywiście pysznej mozzarelli Galbani. A wiecie, że spaghetti, to takie(...)pomidorowej passaty 1 mały słoiczek suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 mała cebula Świeże zioła: bazylia rozmaryn i oregano Sól, pieprz do smaku 1 łyżka oliwy Dodatkowo: 350g makaronu spaghetti 1 opakowanie mozzarella Galbani Sposób przygotowania: Mozzarellę kroimy na ok jednocentymetrowe kawałki. Składniki na klopsiki mieszamy ze sobą, a następnie doprawiamy. Nabieramy na dłoń łyżkę mięsa, spłaszczamy, umieszczamy
Kuchnia w czekoladziekuchni typu street food, są bardzo proste do zrobienia. Taki jest makaron lo meine – nazwa brzmi obco, ale to zwykły makaron jajeczny, który można zastąpić makaronem linguini albo spaghetti. Lo mein znaczy „makron potrząsamy”, albo „zmieszany”. W Polsce występuje rzadko. Powszechnie występie makaron chow mein, czyli „makaron smażony”, używany typowo do dań typu stir fry. Różnica między nimi polega(...)można do niego dodać kurczaka, albo krewetki. Ważny jest sos: bardzo prosty do zrobienia. Proporcje i ilość możecie dobierać według gustu. Składniki: 1/2 opakowania makaronu (lo mein, linguini albo spaghetti) 2 marchewki 1 średniej wielkości cukinia 250 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 mała cebula lub szczypior: zielona i biała część 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki nasion sezamu
Niedzielny kucharzSkładniki: (4 porcje) 400-450 g. makaronu spaghetti 400 g. kurek 3 łyżki masła 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku po 1 łyżce posiekanych świeżych ziół: tymianku, rozmarynu, koperku, natki pietruszki pół łyżki małych listków świeżej szałwii odrobina soku z cytryny do smaku sól świeżo mielony czarny pieprz do posypania ser twardy typu parmezan (u mnie Dziugas) Kurki(...)drobinek ziemi, piasku czy liści (unikaj mycia kurek, bo niepotrzebnie nasiąkną wodą). Większe grzyby pokrój na kilka kawałków, mniejsze tylko na pół a całkiem małe pozostaw w całości. Makaron spaghetti wrzuć na osolony wrzątek i gotuj, aż będzie al dente. W tym czasie zrób sos z kurek. Na dużej patelni podgrzej masło i oliwę, wrzuć kurki i smaż na średnim
Delicious PlaceSpaghetti alla puttanesca to wspaniałe danie. Łatwe i szybkie do przygotowania, a za razem wykwintne. Dodatki, które sprawiają, że spaghetti … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Spaghetti <span>alla putanesca</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerprzerwie między jedną, a drugą restauracją wrzucam moje gotowanie na Chorwacji. Nie mogłam się oprzeć, będąc na targu pięknym, świeżym owocom morza. Tak właśnie powstało spaghetti Frutti di Mare. Pierwszy raz sama przygotowywałam posiłek tego typu, więc jestem tym bardziej dumna, że udało się wyśmienicie i wszystkim smakowało. Składniki na spaghetti Frutti di Mare (4 porcje): makaron spaghetti
Karola gotujeprzygotowywany jest z żółtek, a w tym przypadku wykorzystana jest tylko śmietanka, która po podgrzaniu tworzy aksamitnie kremowy i delikatny w smaku sos 😋 2 porcje: * cukinia- 220 g * makaron spaghetti- 200 g * szynka szwarcwaldzka- 80 g * cebula- 1 mniejsza * śmietanka 30%- 200 ml * sezam, pestki dyni, pesti słonecznika- po 2 łyżki * starty ser parmezan/pecorino/grana padano- 2 łyżki * olej rzepakowy(...)łyżki * sól, pieprz- do smaku Cukinię (miąższ- oprócz środka wypełnionego pestkami- oraz skórka) zetrzeć na tarce typu julienne, aby powstały nitki spaghetti. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z drobno pokrojoną szynką, a następnie dodać spaghetti z cukinii i smażyć 2-3 minuty. W międzyczasie ugotować makaron (al dente!). Ugotowany odcedzić, zostawiając 1/3 szklanki wody, przełożyć na patelnię z cukinią
Kraina Miodem Płynącałyżki przecieru pomidorowego 500 g koktajlowych pomidorów 250 ml bulionu z mięsa 1 doniczka bazylii 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 250 g spaghetti Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj mielone, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i przecier pomidorowy. Smaż aż mięso przestanie być czerwone i wlej bulion. Gotuj sos przez(...)minut. Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Pomidory podsmaż na oliwie. Dodaj spaghetti i pokrojoną bazylię. Wymieszaj i nałóż makaron, wierzch polej sosem. Smacznego! Spara Spara Spara Spara The post Sos z mielonego mięsa appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniamoja propozycja na naprawdę rewelacyjny obiad, z ogromną ilością warzyw, w pysznym sosie na bazie sosu Teriyaki. Mniam! :) Składniki: makaron - ok. 300g, dowolnego, ja tym razem wykorzystałem makaron spaghetti. kurczak - 1 podwójny cebula - 1/2 niewielkiej czosnek - 2-3 ząbki, przeciśniętego przez praskę brokuł - 1/2 większego groszek cukrowy - 1-2 większe garści papryka - 1 duża, u mnie 1/2 czerwonej i żółtej(...)Możecie wykorzystać w nim dosłownie każdy rodzaj makaronu, czy to te bardziej orientalne jak Mie, ryżowy lub sojowy, ale równie dobrze, tak jak ja, możecie skorzystać chociażby z klasycznego spaghetti, które na marginesie świetnie tutaj pasuje! Kurczaka z powodzeniem możecie zastąpić tutaj również indykiem lub wołowiną. A jeśli macie ochotę na danie zupełnie bez dodatku mięsa, po prostu je pomińcie
Pogotujmy.plPyszne wiosenne spaghetti, na którego wykonanie potrzebujecie jedynie 15 minut. W dodatku lista składników jest naprawdę minimalistyczna. Przepis na ten makaron jest kwintesencją kuchni włoskiej, którą uwielbiam. Świeże składniki, niewielki wysiłek, krótki czas przygotowania, a efekt… niebo na talerzu. Cukinia pokrojona w cieniutkie paseczki idealnie łączy się z nitkami spaghetti. Cytryna nadaje całości wiosennej świeżości i lekkości. Dodatek parmezanu(...)dodaje potrawie włoskiego charakteru. A ponieważ nie znajdziemy tu ciężkich kremowych sosów, jedynie oliwę, makaron jest idealny na lekki wiosenny obiad :) Buon appetito! WIOSENNE SPAGHETTI Z CUKINIĄ Czas przygotowania 15 minut Makaron pełnoziarnisty Pół dużej cukinii Sok z połówki cytryny Starty parmezan (lub inny twardy ser) Szczypiorek lub natka pietruszki Oliwa Sól, pieprz Zagotować wodę na makaron i ugotować
HealthyCreationsSpaghetti bolognese jest w moim domu bardzo lubiane, ale bywa tak, że w standardowej wersji często przejada się i szuka się nowych form... Tak właśnie powstała zapiekanka makaronowa bolognese. Smak podobny, ale inna forma podania, a zamiast makaronu spaghetti makaron penne i to w wersji bezglutenowej od Incola . Każdy z nas dobrze zna smak spaghetti bolognese, więc nie muszę pisać
Kuchnia MagdaLenywkroczył w niego na własnych nogach. Do tego zdecydowanie rozszerzył jadłospis – tak bardzo, że spróbował nawet kilku dań z tego menu na tydzień :-D. Najbardziej zasmakowało mu… spaghetti z miętowo-bazyliowym pesto i krewetki z sałatki fattush ! Wygląda na to, że rośnie nam prawdziwy smakosz! Całe menu na tydzień – zielono na talerzu wygląda tak: Niedziela: Schab(...)grila w glazurze z sałatką Green Goddess Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakiem i pieczonym kurczakiem Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem Środa: Spaghetti z zielonym pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa z groszku Nigeli Lawson z miętową nutą Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami Pobierz menu na tydzień Niedziela: Schab z grila w glazurze z sałatką Green Goddess
Niedzielny kucharzDzisiaj proponuję Wam spaghetti, ale tak bez tradycyjnego spaghetti :D. Zamiast klasycznego makaronu użyłam cukinii, z której powstały długie nitki. Do przygotowania spaghetti z cukinii będziecie potrzebować specjalnej temperówki do warzyw. Oczywiście będzie smacznie, pysznie, zdrowo i kolorowo :) Nie ma co się rozpisywać, trzeba brać się do gotowania. Składniki 1 cukinia 250g mięsa mielonego z łopatki 5-6pieczarek
Zdrowo i kolorowoSpaghetti z mulami i krewetkami w kremowym sosie winnym Zainspirowane zakupami na zaprzyjaźnionym podparyskim ryneczku. Polecam takie uczty wszystkim tym, którzy kochają owoce morza i mają do nich bezpośredni dostęp. Zapraszam. Składniki: 250 g makaronu spaghetti 300 g świeżych muli 150 g świeżych krewetek 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka tymianku 1 liść laurowy 250 ml białego wytrawnego(...)pieprzem, dodać śmietankę, gotować pod przykryciem jakieś 2 minutki, na koniec zasypać posiekaną natką pietruszki. W tym samym czasie w osobnym garnku ugotować w lekko osolonej wodzie makaron typu spaghetti tak jak jest opisane na opakowaniu (al dente). Przecedzony makaron dodać do gotowych już muli, przemieszać całość delikatnie. Podawać natychmiast. (Mule, które się nie otworzyły należy odrzucić) Smacznego i dobrej
Wino Francja Kuchnia