Światowy Dzień Makaronu przedstawiam bardzo łatwe i szybkie Spaghetti z tuńczykiem i cytryną. Przygotowanie trwa tyle czasu ile potrzeba na ugotowanie makaronu. Pomysł na tą potrawę znalazłam w książce Nigellissima Nigelli Lawson. Zachwyciła mnie prostota tego dania - a po spałaszowaniu góry makaronu - również jego jego smak. Składniki na 1 porcję: makaron spaghetti 3 łyżki rozdrobnionego tuńczyka w oleju lub oliwie(...)cytryny + skórka otarta z cytryny (jeśli nie macie niepryskanej, lepiej pominąć) 1 łyżka oliwy z oliwek 1-2 szczypty chili w proszku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Spaghetti ugotować al dente w dużej ilości, mocno osolonej wody. Przed odcedzeniem pozostawić 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu. W czasie, gdy makaron będzie się gotował, wymieszać na głębokim talerzu: tuńczyka
Codziennik KuchennyCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na bardzo popularny we Włoszech makaron spaghetti alla puttanesca. Jego nazwa wywodzi się od kobiet lekkich obyczajów, które podobno jako pierwsze go przygotowywały. Danie wyjątkowo szybkie. Ugotujecie je w ciągu 15 min, pod warunkiem, że macie wszystkie składniki. Warto mieć więc zapas oliwek, kaparów i anchois w szafce, bo tym spaghetti zachwycicie każdego niezapowiedzianego gościa(...)przygotowania porcji dla 2-3 osób potrzebujemy: - makaron spaghetti - 1 puszkę krojonych pomidorów (400 g) - 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - pół szklanki czarnych oliwek - 1 solidną łyżkę kaparów - 1 puszkę anchois (moja miała 50 g i w środku 10 filecików) - pół czerwonej papryczki chili bez pestek (można dać całą, jeśli ktoś lubi bardzo pikantne dania) - 2 łyżki oleju
Bez CebuliJestem ogromną fanką kuchni włoskiej Kilka razy miałam okazję odwiedzić Włochy i za każdym razem jestem zachwycona tym krajem. Na pewno nie raz tam jeszcze wrócę. Uwielbiam pizzę i spaghetti, a to danie jest ich wspaniałym połączeniem. Bodźcem do przygotowania tej „pizzy” był makaron do spaghetti, który ugotowałam w nadmiarze, a że jestem osobą która nie lubi marnować(...)tradycyjnej pizzy na wyrośnięcie ciasta) i jest bardzo sycące. Przepis zgłaszam do akcji „1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!” 150 g makaronu (użyłam Lubella nr 4 Spaghetti) 100 g mozzarelli 2 małe pieczarki 1/3 małej papryki 4 małe plastry wędliny 1/2 cebuli 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki startego parmezanu Sos pomidorowy: 300 g krojonych pomidorów z puszki
Bulliogrzyb, makaron ,kasztany i wino. Gdzie gościom serwuje się dary jesieni pod każdą postacią. Kocham kuchnię włoską, regionalną i dlatego dzielę się z Wami tym oto przepisem. Składniki spaghetti nr 4 LUBELLA olej kokosowy , masło, oliwa z oliwek borowiki brązowe pieczarki mleko kokosowe lub serek mascarpone lub śmietana sól różowa himalajska i czerwony pieprz (może być zwykła sól(...)skomplikowane danie, gdyż Piemontczycy bardzo często gotują już przy gościach, którzy się zasiedzieli, więc danie musi być na tyle dobre i proste ,aby przy tym dodatkowo zamaszyście dyskutować. Gotujemy spaghetti al dente, jeśli nie chcemy al dente to dodajemy 2 minuty extra. Gorący makaron wykładamy na talerze. I bierzemy kieliszek lub szklaneczkę , tak jak się to robi we Włoszech
Z Kuchni Do Kuchnizdecydowanie lepiej smakuje w połączeniu z naleśnikami, pierogami lub... makaronem. I właśnie taką makaronową propozycję chciałabym wam dzisiaj przedstawić. Przepis szybki a smaczny ! Składniki: 250 g makaronu spaghetti 450 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła czosnkowego 100 g pomidorów suszonych 300 ml śmietanki 30 % 4 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: Masło czosnkowe rozpuszczamy w rondelku. Czosnek obieramy
Taste Therapypaździernika obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Proponuję przepis na przepyszne spaghetti z pesto pietruszkowym. Kiedyś uważałam, że tylko pesto z bazylii jest smaczne i warte uwagi. Z czasem, gdy zaczęłam eksperymentować z różnymi składnikami pesto, polubiłam jego wersję pietruszkową, rukolową i bazyliowo-rukolową. Bardzo przyjemnie gotuje się takie ekspresowe dania. Pesto powstaje w kilka chwil, w czasie gdy gotuje się makaron(...)Składniki: makaron spaghetti pełnoziarnisty Pesto: pęczek natki pietruszki 5 łyżek pestek słonecznika 2 łyżki tartego parmezanu skórka otarta z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki soku z cytryny (jeśli lubicie kwaskowe pesto, dodajcie 2 łyżki) 5-6 łyżek oliwy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Pestki słonecznika lekko zrumienić na suchej patelni. Wystudzone pestki słonecznika
Codziennik KuchennyJestem ogromną fanką kuchni włoskiej Kilka razy miałam okazję odwiedzić Włochy i za każdym razem jestem zachwycona tym krajem. Na pewno nie raz tam jeszcze wrócę. Uwielbiam pizzę i spaghetti, a to danie jest ich wspaniałym połączeniem. Bodźcem do przygotowania tej „pizzy” był makaron do spaghetti, który ugotowałam w nadmiarze, a że jestem osobą która nie lubi marnować(...)tradycyjnej pizzy na wyrośnięcie ciasta) i jest bardzo sycące. Przepis zgłaszam do akcji „1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!” 150 g makaronu (użyłam Lubella nr 4 Spaghetti) 100 g mozzarelli 2 małe pieczarki 1/3 małej papryki 4 małe plastry wędliny 1/2 cebuli 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki startego parmezanu Sos pomidorowy: 300 g krojonych pomidorów z puszki
BullioBezglutenowe spaghetti z bobem - niezwykle smaczne, sycące i zdrowe danie, bogate w wartości odżywcze. Bób lubię najbardziej świeży, prosto ze straganu, ugotowany w wodzie z dodatkiem dobrej oliwy z oliwek, ale to danie smakuje naprawdę rewelacyjnie! Polecam :) SKŁADNIKI na 4 porcje: 500 g świeżego bobu 15 g rodzynek 10 g płatków migdałowych 1 łyżka oliwy(...)oliwek sól, pieprz 250 g bezglutenowego spaghetti np. z quinoa Garofalo (klik) Spaghetti ugotuj al dente. Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, lekko przestudź i obierz. Obrany, ciepły bób zmiksuj z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Dodaj oliwę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Makaron wymieszaj z pesto z bobu i podawaj. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaSpaghetti w dyniowym sosie z pastą paprykową! Food photography by Karolina Smyk Pyszności! Uwielbiam to połączenie smaków! Wyrazisty i charakterystyczny ser, ponadto kremowy niczym mus, sos z dyni piżmowej, z dodatkiem aromatycznej pietruszki, czosnku i przypraw, całość zwieńczona pastą z papryki czerwonej. Danie tak pełne smaku, tak idealnie skomponowane, każdy aromat uzupełnia się i dopełnia tworząc jednolity(...)prawdziwym makaronem z mąki Amber Durum i oprószona serem. Takie obiady można by było jadać codziennie i na pewno by się nie nudziły. Ten przepis dodaje do swoich ulubionych. Spaghetti jest wyśmienite i godne uwagi jak i polecenia. Serdecznie namawiam Was do wypróbowania przepisu. SKŁADNIKI: - spaghetti Malma N 41 Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. SOS DYNIOWY: - 1/3 małej
SMYKWKUCHNIposolić i ewentualnie doprawić cukrem. Do doprawionego sosu dodać gorący makaron i sporo bazylii porwanej na kawałki. Wymieszać. Danie wyłożone na talerze posypać startym twardym serem dojrzewającym. ----- Podobne: Spaghetti z cukinią i boczniakami Spaghetti z suszonymi pomidorami Spaghetti putanesca Sos mi się perkotał na kuchni, a ja mogłam się oddać lekturze "Wybrzeża Szkieletów" Clive'a Cusslera i Jacka
Weekendy w domu i ogrodziezapraszam na zupełnie inną odsłonę spaghetti , nie w sosie pomidorowym , ale w sosie ananasowym , i nie w standardowym makaronie do spaghetti ale w makaronie Tagliatelle . Takie zupełnie inne zestawienie smakuje naprawdę bardzo fajnie . Doskonale nadaje się jako obiad , bądź na kolację rodzinną , zapraszam serdecznie do wypróbowania . Składniki(...)miękki odlewamy makaron od wody i nie płucząc w zimniej wodzie , dodajemy do naszego sosu z mięsem mielonym i wszystko bardzo dokładnie mieszamy i gotowe . Super smakuje jak nasze spaghetti posypiemy parmezanem
Mój Smakpyszne śliwki i coraz więcej różnych odmian Dyń. Ostatnio na blogu był przepis na ciasto dyniowe z dyni hokkaido(pyszne i słodkie, bez glutenu i cukru), a dziś proponuję: spaghetti z dyni makaronowej z boczkiem, szpinakiem i batatami . Jej smak i kolory nawiązują do kończącego się już lata i zaczynającej się jesieni. Dynia makaronowa po upieczeniu mięknie, a jej miąższ(...)jeszcze ciepłe “makarony” z dyni na patelnię i mieszamy z wcześniej przygotowanymi warzywami. Wbijamy dwa jajka, dosypujemy bataty oraz boczek, pamiętając, aby cały czas mieszać zawartość naszej patelni. Nasze spaghetti z dyni makaronowej podajemy posypane świeżą pietruszką. Smacznego! Artykuł spaghetti z dyni makaronowej z boczkiem, szpinakiem i batatami pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeNadal króluje cukinia - pomiędzy ogórkami i zbliżającymi się śliwkami. Niedawno kupiłam bardzo ciekawe urządzenie - krajalnicę spiralną. Coś niesamowitego! Cukinię można pokroić w spaghetti o metrowej długości ( inne warzywa i owoce również ). Dzięki temu przedstawiam dzisiaj bardzo lekkie i interesujące danie. Składniki: 1 młoda cukinii 2 plasterki polędwicy sopockiej 2 plastry sera mozzarella 2 ogórki małosolne 1 duży pomidor Natka pietruszki(...)Sól Pieprz Sos czosnkowy Wykonanie: Cukinię kroimy w cienkie spaghetti, układamy na talerzach. Ser, polędwicę i ogórki kroimy w słupki. Posypujemy solą i pieprzem. W dalszej kolejności polewamy sosem czosnkowym ( prezentowanym na blogu – Rewelacyjny sos czosnkowy ). Pomidora obieramy ze skóry (najpierw parzymy a później łatwo usuwamy skórkę), kroimy w dużą kostkę. Nakładamy na spaghetti i lekko solimy. Posypujemy natką pietruszki
Smaki EwyCzasem wystarczy kilka składników połączonych, dobrze doprawionych, by powstało z nich danie niebanalne w smaku oryginalne. Makaron spaghetti z karmelizowaną marchewką i różyczkami zielonego kalafiora połączyłam, solą himalajską i mieszanką przypraw chili doprawiłam, świeżą bazylię dodałam i proste danie w kilka chwil przygotowałam. To danie zdrowe, kolorowe i smakowo wyjątkowe. Składniki na 2 porcje: 100 g makaronu spaghetti(...)Kiedy marchewka będzie al dente dodajemy kalafiora, doprawiamy solą, całość podsmażamy delikatnie mieszając. Kalafior ma być chrupiący. Na sam koniec dodajemy makaron, mieszankę przypraw chilli do smaku i mieszamy. Spaghetti podajemy z listkami świeżej bazylii. Smacznego
Moniki Smakołykirozmowie z nim decydujemy się na polędwiczki wieprzowe z puree z groszku z młodymi ziemniakami, kalafiorem i brokułem, tortellini z ricottą i szpinakiem z młodymi warzywami z pesto oraz spaghetti arrabiata dla dzieci. Do picia zamawiamy domową lemoniadę. Spory plus dla lokalu, że bez najmniejszego problemu potrawę dla dzieci zgadzają się rozłożyć na dwa talerze (nie wszędzie jest taka możliwość(...)rozbrykane maluchy:) Potrawy, które kosztowałyśmy: Polędwiczki wieprzowa confit, puree z groszku, młody ziemniak, kalafior, brokuł (cena: 26zł) Tortellini z ricottą i szpinakiem, młode warzywa z pesto (cena: 19zł) Spaghetti arrabiata (cena: 20zł) Domowa lemoniada (cena: 8zł) Koszt porcji: między 18zł, a 34zł Ogóródek: jest zdecydowanym atutem tego miejsca. Kącik dla dziecka: obecny zarówno w lokalu, jak i ogródku
Kolizje Smaków