Miałem dzisiaj bardzo pracowite dopołudnie, więc musiałem przygotować coś szybkiego i pysznego. Zdecydowałem się na spaghetti carbonara. Przygotowanie dania zajęło nie więcej niż pół godziny, a było bardzo smaczne i sycące. Prostota składników i przygotowania tego dania gwarantuje sukces kulinarny. Gorąco polecam. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram pełnoziarnistego makaronu spaghetti, 100 gram wędzonego boczku w plastrach, 100 gram parmezanu(...)pęczka świeżej natki pietruszki, 2 ząbków czosnku, 2 jajek, oliwy, gałki muszkatołowej, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Pomyśleć, że kiedyś nie przepadałem za spaghetti carbonara i mimo mojego zdecydowanego entuzjazmu dla wszelkich makaronów uważałem je za po prostu niedobre. Może dlatego, że trafiłem na spolszczoną wersję - pływającą w śmietanie, niedoprawioną i ogólnie bez smaku, która na dość długi czas zniechęciła
Wyprawy kulinarneswoich gości na przyjęciu? a może tak jak ja przede wszystkim "jesz oczami" i uwielbiasz fajnie prezentujące się dania?:) Zapraszam, pokażę Ci, jak w ciekawy sposób można podać makaron spaghetti z sosem ;)) Co prawda, wymaga on trochę cierpliwości, ale dla efektu wizualnego- warto. Poniżej przedstawiam dwie wersje farszu do takich gniazdek- możecie wybrać, która Wam lepiej pasuje :) Składniki: Sos pomidorowy(...)cebula ząbek czosnku oregano, pieprz, sól Sos szpinakowy: 200g śmietany 18%, do zup i sosów 100g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego ząbek czosnku oregano, gałka muszkatołowa, pieprz, sól Dodatkowo: makaron spaghetti pierś z kurczaka (podwójna) mozzarella suszone pomidory przyprawa do kurczaka masło do smażenia Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki
Czerwona PorzeczkaKolorowo, zdrowo i co najważniejsze smacznie, czyli spaghetti w nowoczesnej wersji ;) Kolorowe spaghetti Składniki: mięso mielone pomidory w puszce garść pieczarek cebula 2 ząbki czosnku olej z pestek winogron sól pieprz ziołowy słodka papryka przyprawa do mięsa mielonego oregano ser żółty Przygotowanie: Na dużej patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę połówkę cebuli i mięso mielone. Kiedy będzie już(...)Podlewamy wodą i dusimy. Całość łączymy na jednej patelni i sos jest już gotowy! Teraz czas na ugotowanie makaronu: w tym przypadku kolorowy makaron wstążki :) Czyli nie takie zwykłe spaghetti :) Ser żółty ścieramy na tarce. Makaron polewamy sosem, posypujemy serem i ziołami dalmatyńskimi. Obiad - palce lizać
Lawendowe NieboDzisiejszy przepis we włoskim klimacie. Za oknem siarczysty mróz, a na moim talerzu danie prosto ze słonecznej Italii. Czyli spaghetti z bazyliowym pesto. A do tego soczyste pomidorki koktajlowe i świeżo starty grana padano. Danie wzbogaciłem świeżą rukolą, co nadało mu charakteru i wyrazistości. Prosta i szybka w przygotowaniu pasta, zarówno na obiad jak i kolację. Czekam na Wasze komentarze(...)opinie. Smacznego :) Czas przygotowania: 20 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI do przygotowania dania: 250 g makaronu spaghetti 80 g bazyliowego pesto 10 pomidorków koktajlowych ser grana padano lub parmezan rukola oliwa z oliwek sól, pieprz SKŁADNIKI do przygotowania bazyliowego pesto: 1 szklanka świeżych liści bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka orzechów piniowych 1/2 szklanki
kulinarnyJaposiłku. Wybawieniem jest gdy wracam do domu, a tam czeka na mnie obiad - choć nie jest to częste. Zazwyczaj muszę sama go sobie przygotować. Fajnym pomysłem jest przygotowanie Spaghetti Bolognese. Szybkie, smaczne i popularne danie idealne do zrobienia jak nie macie siły, albo nie macie zbyt dużo czasu. No i ten długi makaron - ten obiad zawsze będzie mi się(...)kojarzył ze sceną z filmu "Zakochany Kundel" a Wam? Zapraszam na Spaghetti Bolognese" Składniki na 4 porcje słodka cebula 2 łyżki oleju 500 g mielonego mięsa wołowego/wieprzowego 500 ml przecieru pomidorowy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku ½ łyżeczki suszonej bazylii 2 ząbki czosnku duże opakowanie spaghetti 150 g startego parmezanu (ewentualnie
Słodkie PrzyjemnościSpaghetti carbonara robi się na setki sposobów. Każdy będzie dobry, bo to jedno z najlepszych dań jakie wymyślili kiedyś biedni Włosi. Składniki są tak dobrane by naładować organizm jak największą ilością kalorii i energii za jak najniższą cenę. To maksymalnie szybki do zrobienia sos, danie po zjedzeniu którego ma się ochotę usiąść i rozkoszować się wspomnieniami smaku który jeszcze długo(...)pobrzmiewa w naszych kubkach smakowych. Panie i Panowie - CARBONARA! 1 opakowanie makaronu spaghetti (400g) ok 200g boczku wędzonego, pokrojonego w paseczki lub kosteczkę 3 jaja 3 łyżki śmietany duużo startego parmezanu kilka ząbków czosnku świeżo mielony pieprz Gotujemy makaron, w tym czasie szykujemy sos: podsmażamy boczek, na koniec dodając pokrojony w plasterki czosnek. Jajka bełtamy ze śmietaną i parmezanem oraz
Z butelką mleczka w tlesię przekonacie na moim blogu mam duży sentyment do Włoch i włoskiego jedzenia, dlatego nie może zabraknąć przepisu na spaghetti. Podam tutaj taką troszkę uproszczoną wersję, którą robię gdy mam mniej czasu. Praktyczna wskazówka: Jeśli macie zamrożone kotlety mielone to wystarczy wyjąć ok 5, poczekać aż się rozmrożą i pokroić w grubą kostkę. W tej sposób mamy już gotowe(...)doprawione mięso na spaghetti. Składniki: pół opakowania makaronu do spaghetti 5 rozmrożonych kotletów mielonych lub jeśli nie mamy ok 0.5 kg mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego 1 cebula 1 czosnek ser (np. parmezan czy pecorino) bazylia, oregano, zioła prowansalskie łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól, pieprz oliwa z oliwek bądź olej Sposób przyrządzenia: Kroimy w kostkę cebulę, wyciskarką rozdrabniamy
upichciczjeść nic konkretnego. Nie ukrywam, że sam tak myślałem, aż do czasu, gdy nie poznałem roślinnej kuchni trochę bliżej. Wychodząc na przeciw takiemu myśleniu, pragnę przedstawić Wam wspaniałe razowe spaghetti z pysznym sosem z bakłażana i świeżych pomidorów, któremu towarzyszą sycące pulpety z kaszy jaglanej. Zapewniam, że także nieugięci mięsożercy będą nim zachwyceni i może nawet poproszą o dokładkę(...)suszonej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne świeżo mielony czarny pieprz sól oliwa z oliwek Dodatkowo: ulubione świeże zioła (u mnie bazylia i pietruszka), do posypania 500 g razowego makaronu spaghetti Przygotowanie: Kaszę przesypać do garnka i prażyć przez chwilę na małym ogniu aż zacznie pachnieć. Następnie przepłukać wrzątkiem i odcedzić. Ponownie włożyć ją do garnka, zalać 2 szklankami wrzątku
Food Squarezachwycał się prostotą i smakiem tego dania. Typowo włoska propozycja, tam nauczyłam się je przyrządzać, jest to tradycyjne i bardzo popularne zestawienie składników. Dla dwóch osób - 250 g spaghetti Barilla (jeden z najlepszych na rynku) - 8-10 dużych ząbków czosnku - 2-3 pomidory - 2-3 ziarenka peperoncino lub szczypta zmielonego - sól - garść natki pietruszki - nie cała połowa szklanki oliwy(...)Podczas gdy makaron się już gotuje w/g przepisu na opakowaniu, zacznij na małym ogniu podgrzewać czosnek z oliwą.Mieszaj co chwila, aby go nie przypalić, ok.5-6 minut. Przy odcedzaniu spaghetti odlej pół szklanki wody w razie podlania gdyby danie było za suche. Gdy odcedzisz makaron, dodaj do czosnku pokrojone pomidory, podgrzej je chwilkę i wrzuć spaghetti. Dodaj natkę i dobrze
Pasje JolkiSpaghetti z tuńczykiem w śmietanowym sosie... Cienkie, długie nitki makaronu. Śmietanowy, lekko kwaśny, gęsty sos. Pływające kawałki tuńczyka. Pycha! Składniki: 250 g makaronu spaghetti; 1 duża cebula; 2 puszki tuńczyka w oleju; 330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 ząbki czosnku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić
Gospodyni Miejskasztuk, więc będzie się działo. Na pierwszy ogień ekspresowa zupa z serkiem Almette, który nadaje jej wyjątkowy smak i gładkość. Efekt finalny to gorący, pikantny krem pachnący rozmarynem, dietetyczne spaghetti z cukinii Al Dente , kwaskowo-limonowa śmietana wolno rozpływająca się w zupie oraz chrupiące pistacje. Smacznej jesieni :) Składniki: 150 g serka śmietankowego Almette, 100 ml śmietany(...)łyżeczki Harisy, 2 limonki, 1 łyżeczka żelatyny, Sól i biały pieprz do smaku. Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć, ziemniaki i marchewkę obrać. Cukinię pociąć na cienkie słupki w kształcie spaghetti, wrzucić do wrzącej wody na 3 minuty, odcedzić, włożyć do zimnej wody z kostkami lodu. Z dyń odciąć góry, usunąć gniazda nasienne, wydrążyć pozostawiając ok. 1 cm brzeg. W rondlu
SzczyptaSmaQugotujecie. Makaron w sosie dyniowym i parmezanem Pulpety z makaronem w sosie pieczarkowo porowym Pieczeń drobiowa z makaronem Zapiekanka mięsno makaronowa Zapiekanka z makaronem pieczarkami i kurczakiem Sałatka makaronowa Spaghetti z klopsikami Sałatka warzywna z tortellini. Ravioli z pieczarkami Spaghetti z cukinią ala carbonara Spaghetti z truskawkami Makaron z szpinakiem i kurczakiem
Ala piecze i gotujetagiatelli. W idealnym przypadku do powyższego dania, kolorową gramignę przygotować samemu od A do Z ,za pomocą specjalnej maszynki do makaronu. Kto nie ma maszynki, może wykorzystać spaghetti połamane dokładnie na 4 cm kawałeczki. Potrawa zyskuje swój niepowtarzalny smak dzięki nieodzownemu aceto balsamico, octowi balsamicznemu. W Modenie od lat produkuje się na bazie niesfermentowanych winogron odmiany Trebbiano ten cenny(...)balsamico tradizionale di Modena" stanowi gwarancję jego pochodzenia i tradycyjnego sposobu wytwarzania. .W tym daniu ,intensywny aromat aceto balsamico poprawia smak boczku, istotnego składnika potrawy. 200g pasty gramigna lub spaghetti kolorowego 200g boczku wędzonego 125 ml aceto balsamico di Modena 50 g parmezanu 1 łyżka oliwy z oliwek Graminę lub połamane spaghetti ugotować al dente. Na gorącej oliwie smażyć przez
Kulinarny karnet ChristopheraMakaron z kurkami Dziś pomysł na makaron w sosie z kurkami. W przepisie użyłem makaronu spaghetti, można go zamienić na dowolnie inny. Przepis można też nazwać spaghetti cobonara z kurkami, różnice od klasyki są niewielkie, głównie polegają na użyciu dodatkowo kurek. Opcjonalnie można też dodać parę łyżek białego wina. Składniki na 2/3 porcje 200 g Makaronu spaghetti 100 g kurek
zjem to blog kulinarnypomidorami, migdałami i pomarańczą. Marlena de Blasi w swojej książce prezentuje wiele niebanalnych przepisów , które udowadniają, że kuchnia południowych Włoch to coś więcej niż aglio, olio e peperoncino czy spaghetti z bazyliowym pesto. Nie mam nic przeciwko tym popularnym daniom, co więcej uwielbiam je, ale miło jest poszerzyć swoje horyzonty . Z książki Smaki południowej Italii przygotowałam również takie(...)proszku 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 110 g suszonych pomidorów, pokrojonych w paseczki 110 g suszonych czarnych oliwek (wydrylowanych) lub czarnych oliwek ze słoika (wydrylowanych) + szczypta soli 400 g spaghetti garść poszarpanych listków bazylii Przygotowanie: W małym rondlu podgrzej wino, dodaj do niego suszone pomidory i oliwki i doprowadź wszystko do wrzenia. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw
Chilli Czosnek i Oliwa