Spaghetti ala carbonara – aż się dziwię , że tego przepisu jeszcze tutaj nie ma. To jeden z moich ulubionych przepisów i gości u mnie chyba najczęściej , spośród wszystkich dań makaronowych . Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne. Podsmażony boczek , cebulka , ser … – składniki proste , które przeważnie mamy pod ręką , tworzą wspaniałe danie , które zachwyci domowników! W wersji na romantyczną kolację(...)można śmiało pokusić się o dodanie do niego białego wina – polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron spaghetti – 300 g * wędzony boczek – ok. 100 g * śmietana 18% słodka – 200 ml * duże żółtko – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * cebula – 1 szt * parmezan – 4 łyżki * sól , pieprz * oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente. Boczek
Ostra na SłodkoDzisiaj jest Światowy Dzień Makaronu, dlatego z tej okazji przygotowałam dla was bardzo szybkie wręcz ekspresowe spaghetti akurat z tego co było w lodówce, czyli kaparów, otwartego słoiczka suszonych pomidorów czereśniowych, czosnku i natki. Wyszło pysznie, córka na kolacje poprosiła o dokładkę. Więc bawmy się w makaronem, nie używajmy makaronu tylko do zup i do spaghetti bolognese, ale czarujmy dania
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj zapraszam na danie z kuchni włoskiej. Spaghetti carbonara to danie niezwykle proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo dobre. Mimo niewielkiej ilości składników zachwyca aromatem i smakiem. O s paghetti carbonara można powiedzieć, że jest wręcz aksamitne. Składniki (2 porcje): 200 g spaghetti 100 g pancetty lub boczku wędzonego, surowego, dojrzewającego (w cienkich plasterkach) 3 łyżki oliwy
Smak mojego domuIstnieje wiele rodzajów spaghetti, lecz to jest moim ulubionym. Aromatyczny sos, który oblepia smakiem długie nitki makaronu. Najbardziej smakuje mi jesienią - kiedy można go przygotować na bazie świeżych pomidorów. Sos bolognese nie należy do sosów ekspresowych. Aby był smaczny i pełen smaku należy gotować go długo aby uzyskać pełną gamę smaków. Zdecydowanie polecam! Porcja na 4 osoby: - 35 dag mięsa(...)minut) pod przykryciem. Następnie zwiększyć gaz i gotować ok. 15 minut bez pokrywki w celu odparowania wody i zagęszczeniu sosu. Doprawić cukrem, pieprzem cayenne i solą. Makaron spaghetti ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić. Przełożyć do rondla z sosem. Wymieszać, odstawić na kilka minut aż makaron nabierze smaku sosu. Ewentualnie doprawić solą. Podawać. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie
kawawszklancejest tego doskonałym przykładem, jego przygotowanie zajmuje mniej czasu niż ugotowanie makaronu. Idealne na błyskawiczny i zdrowy obiad w 15 minut, gdy późno wracamy do domu. Polecam! Składniki : 200g spagetti 150-200g tuńczyka w oleju 1 ząbek czosnku sok z połowy cytryny 2 łyżeczki kaparów kilka gałązek szczypioru lub dymki dwie szczypty płatków chili sól, pieprz Przygotowanie : Makaron ugotować(...)kaparów (posiekanych), szczypior lub dymkę (drobno pokrojoną), sól i pieprz oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem. Do tuńczyka dodać niewielką ilość wody z gotowania makaronu, wymieszać, dodać spagetti, dokładnie wymieszać aż makaron połączy się z sosem tuńczykowym. Nałożyć na talerze, posypać pozostałymi kaparami i od razu podawać. Smacznego
Codzienne GotowanieBlueberry Corner by "jagodzianka" Sycące i smaczne danie kuchni włoskiej. I jak to w kuchni włoskiej bywa, przygotowuje się je szybko i łatwo. Spaghetti … Przeczytaj cały artykuł Post Spaghetti z wołowiną i pomidorami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerczasu do czasu można zjeść i na słodko Podczas Dyniowych potyczek przygotowaliśmy jedną propozycję na wytrawnie więc i nie mogło zabraknąć wersji na słodko dlatego też powstało spaghetti z dynią i gruszkami Składniki: - 250g makaronu spaghetti - 350g dyni - 300g gruszek - 50g cukru - 1/2 łyżeczki cynamonu - 30g masła - sok z połowy małej cytryny Składniki na 4 porcje. Zaczynamy od obrania gruszek
Kuchenne WariacjeSpaghetti bolognese, to jedno z moich ulubionych dań. Korzystając jeszcze z faktu, że na ogródku mam nadal bazylię i oregano, postanowiłam zrobić na obiad właśnie to danie. Świeżą bazylię i oregano można zastąpić suszonymi, ale wydaje mi się, że o ile oregano łatwo zastąpić wersją suszoną, o tyle bazylia jest najbardziej aromatyczna, gdy jest świeża. Porcja na 4 osoby. SKŁADNIKI(...)mąki ziemniaczanej 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego garść świeżej bazylii (można zastąpić suszoną) mniejsza garść świeżego oregano (można zastąpić suszonym) sól, pieprz, zioła prowansalskie, chilli makaron spaghetti (ilość wedle uznania) WYKONANIE Do głębokiej patelni wlać nieco oliwy, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i włączyć palnik. Po minucie dodać mięso mielone i smażyć wszystko razem mieszając
Passions hobbies lifeDziś coś dla miłośników ekspresowych obiadów, którzy są zmęczeni całym tygodniem pracy i nie w głowie im gotowanie w piątkowe popołudnie. Spaghetti z tuńczykiem w sosie ze świeżych pomidorów przygotowuje się błyskawicznie - w 10 minut, które potrzeba na ugotowanie makaronu al’dente przygotujecie sos. A co najfajniejsze w tym daniu, to, że jest zarówno szybki jak i bardzo smaczny! Przekonajcie(...)się sami :) SKŁADNIKI: Dla 2 osób. 250 g makaronu spaghetti 2 łyżki oleju roślinnego 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 - 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka 2 duże dojrzałe pomidory 2 łyżki śmietany 30% (opcjonalnie) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu podanego
W kuchni KatiePrzepis na szybką i trochę nietypową sałatkę, bo z makaronem spaghetti. Składniki: 150 g makaronu spaghetti 150 g szynki konserwowej długi ogórek puszka kukurydzy mały por 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy sól, pieprz łyżka oleju Przygotowanie Makaron łamiemy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Por kroimy w kostkę
e-PrzepisyKulinarneDawno temu gdy moje kulinarna zdolności były raczej dość mizerne często „ratowałem” się tym właśnie daniem chcąc nakarmić dzieciaki czymś przy czym nie marudziłyby godzinami. Spaghetti było zawsze potrawą, którą wcinały bez zająknięcia. Szczerze przyznam się, że w tamtych czasach najczęściej ratował mnie również sos ze słoika. Do czasu gdy okazało się, że zrobienie prostego aczkolwiek świetnego(...)myśli mięso wybrane przez was i zmielone w sklepie przez miłą panią. Unikajcie jak ognia „gotowego” mielonego mięsa, a szczególnie tanich wersji w promocji! Składniki Makaron spaghetti Cebula Czosnek Pieczarki Mięso mielone Pomidory w puszce lub koncentrat pomidorowy Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Makaron ugotować zgodnie ze wskazaniami producenta na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę
Mr. Tastemałego selera lub 1 łodyga selera naciowego 2- 3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 3 puszki pomidorów bez skórki lub 2 kg świeżych mięsistych pomidorów makaron spaghetti 2 łyżki domowej przyprawy do spaghetti parmezan do posypania oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie Posiekać bardzo drobno cebulę. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawciskanych ludziom przez media. Zwłaszcza, że to wierutna bzdura, że nie da się przygotować czegoś smacznego i sycącego w takim czasie, w jakim miesza się fixy. Udowodnić? Oto najprostsze spaghetti, które nie zajmie Wam więcej czasu, niż jego fixowy odpowiednim, a nie dość, że jest o niebo smaczniejsze, to jeszcze nieporównywalnie zdrowsze! :) (function(...)s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SZYBKIE SPAGHETTI Składniki: - 500 gramów mięsa wieprzowo-wołowego - 2 puszki pomidorów bez skórki - 1 cebula - 150 gramów sera żółtego - olej - zioła prowansalskie - pieprz - sól Przygotowanie: Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Podsmażamy
Życie zamknięte w smakuswój cudny zielony kolorek! Może być serwowane do grzanek, chleba, sałatek a także makaronów - i na tym dzisiaj chciałabym skupić naszą uwagę:) Składniki: 200 gram makaronu spaghetti 250 gram mielonego mięsa z indyka połowa cytryny jajko 2 łyżki bułki tartej 4 gałązki natki pietruszki słoiczek sosu pesto zielonego 250 ml śmietanki(...)dodajemy pulpety, a na sam koniec pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Odcedzając makaron zostawiamy sobie około 6 łyżek wody w której się gotował - dzięki temu sos będzie kremowy. Makaron spaghetti łączymy w garnku z przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy. Podajemy z listkami świeżej bazylii. Smacznego
Taste Therapy