Uwielbiam klasyczne pesto, ale temu też niczego nie brakuje. Smak jest tak esencjonalny, że świetnie nadaje się jako baza do różnego rodzaju sosów. Tutaj pesto użyłam jako sos do spaghetti, ale w najbliższych postach pokażę inną propozycję na jego wykorzystanie. Połowę sosu z tego przepisu wymieszałam po prostu na patelni z ugotowanym makaronem (200g spaghetti pełnoziarnistego) i obiad gotowy. Można
Corner With RecipesZamiast klasycznego spaghetti proponuję takie chrupiące koszyczki. Proste w wykonaniu, ale bardzo efektowne i smaczne :). Składniki (4 porcje): Koszyczki: - 300 g makaronu spaghetti ( u mnie Lubella Pełne Ziarno) - 1 jajko - 4 łyżki oleju rzepakowego/oliwy - 4 łyżki twardego sera - sól, pieprz do smaku, 1 łyżka suszonej bazylii Sos: - 1 cebula - 1 cukinia - 1 papryka - 1 ząbek czosnku (sprasowany) - kilka pieczarek
Corner With RecipesSpaghetti carbonara robię zawsze kiedy mam ochotę na coś śmietanowego. Makaron w tej formie jest tak smaczny, że trudno sobie go odmówić. Niestety: dużo boczku to dużo kalorii, ale i dużo przyjemności. ;-) 500g makaronu spaghetti 300g wędzonego boczku 1 duża cebula 150ml białego, wytrawnego wina 250ml śmietanki 12% 3 żółtka 2 ząbki czosnku 100g startego, żółtego sera sól, pieprz
Szefowa kuchniKolejne "inne" spojrzenie na temat spaghetti :) Dzięki papryce potrawa nabiera oryginalności, świetnego smaku oraz aromatu oraz świeżości lata :) Łykniemy też odrobinę witamin, którymi papryka jest wręcz naładowana - przyjemne z pożytecznym. Składniki - 40 dag makaronu spaghetti - 2 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - 3 średnie papryki - żółta, zielona, czerwona - 400 ml bulionu drobiowego - 5 łyżeczek przecieru pomidorowego - sól, pieprz ziołowy - zioła prowansalskie
Świat SmakuOstatnio w mojej kuchni króluje bakłażan, uwielbiam go i wiem, że teraz się nim przejem i porzucę go na jakiś czas. Jednak wykorzystałam bakłażana jak bazę do spaghetti ochh sos wyszedł obłędny. Można go przygotować zarówno z mięsem jak i bez. Zrobiłam sos właśnie w dwóch różnych wersjach i spisał się na medal. Składniki: 300 g spaghetti pełnoziarnistego
Niezły Młynekpropozycja dla wszystkich znających spaghetti tylko z czerwonym sosem bolognese. Kremowa konsystencja i aksamitny smak dania odwołuje się do najlepszych tradycji kuchni włoskiej. A dodatek topionego serka idealnie komponuje się z prostotą i niezwykłością tej potrawy :) Składniki - 40 dag makaronu spaghetti - 4 plasterki szynki - 3 żółtka - 250 ml śmietany 18% - mleko - serek topiony - sól, pieprz - zioła prowansalskie Drogi internauto - jeżeli
Świat Smakudługą przerwę, ale zmieniałam dostawcę Internetu ... To spowodowało ostatnią przerwę ... Mam jednak nadzieję, że szybciutko nadrobię wszelkie zaległości blogowe! Dziś zapraszam Was na mój torcik makaronowy - wersję spaghetti po sycylijsku, które ma swój początek jako danie z ... resztek makaronu z wcześniejszych posiłków. Ze względu na niechlubne pochodzenie postanowiłam zrobić z niego torcik, bo w smaku jest to królewskie(...)mielonej wołowiny 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów 60 gramów czarnych oliwek bez pestek 1 duża zielona papryka 3/4 paczki spaghetti 120 gramów świeżo startego parmezanu 2,3 łyżeczki majeranku 2,3 łyżeczki oregano sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Opcjonalnie: 2 żółtka Wykonanie: Bakłażany należy pokroić w talarki
Garniec Magaliejest dość dużo. Pierwsze zróżnicowanie dotyczy już rodzaju makaronu – dlatego zatytułowałem ten przepis ogólnie pasta carbonara. Ja najczęściej używam tagliatelle lub wąskiego fettuccine, ale popularnym wyborem jest też np. spaghetti. Do carbonary używa się różnych boczków i bekonów, które są też różnie krojone – bywa, że dosyć drobno, ale czasem są to duże kawałki. Większość osób dodaje do carbonary śmietanę(...)wody nie ma tu nawet czasu na ociąganie się z czymkolwiek. Pasta carbonara 2015-01-27 16:13:47 Jedna z najbardziej znanych włoskich potraw na bazie makaronu (spaghetti, tagliatelle i inne) oraz boczku, parmezanu, śmietany i żółtek jaj. W naszej wersji jej smak dodatkowo podkreśla siekany szczypiorek oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Proste i szybkie w przygotowaniu danie
Kulinarna PokusaBardzo prosty przepis na spaghetti, słyszałam od dawna, a nigdy nie próbowałam carbonary. Danie takie szybkie i pycha, że nie ma fotek :D Jako że na szybko to i składniki na oko.. oj niedorobiony ten dzisiejszy wpis.. Pomysł żeby się rozgrzać - ugotuję makaron i zrobię coś ze śmietaną. Szybkie przeszukanie Googli w poszukiwaniu słynnej carbonary, która oryginalnie(...)Wiedziałam, wiedziałam, ale dla mnie to sedno. Znalazłam sobie chyba najprostszy przepis od Caroline na AllRecipes bez czosnku i innych bajerów i jest. Składniki: pół opakowania makaronu spaghetti 200 ml śmietany 1 jajko 100 g startego żółtego sera pół łyżeczki soli (w zależności od upodobań i sera) większa szczypta czarnego pieprzu trochę świeżo startej gałki muszkatołowej łyżka masła
W kuchni bez szafekdania, które każda gospodyni przyrządza inaczej, a ustalenie tradycyjnej receptury jest niemożliwe. Jednym z nich jest bez wątpienia spaghetti carbonara. Według jednych, przepis oparto na racjach żywnościowych żołnierzy amerykańskich, którzy podczas II Wojny Światowej przemierzali Sycylię i Półwysep Apeniński. Według innych, danie ma znacznie starszą proweniencję i miało dodawać sił już bojownikom Garibaldiego albo latyńskim górnikom. Zresztą to właśnie(...)Pasta alla carbonara w pełni zasłużenie stała się jednym z symboli Włoch, a jeżeli miałaby na to jedynie pół wieku, tym bardziej czapki z głów. 400 g makaronu spaghetti 200 g guanciale ewentualnie boczku 5 jajek 120 g pecorino romano oliwa sól, pieprz Na podlanej oliwą patelni podsmażamy pokrojone w kostkę mięso. Do naczynia wbijamy cztery żółtka oraz jedno całe
Bon Ton Italiamaleńkiej miejscowości Amatrice w Lazio, zwanej miastem stu kościołów, zrodził się przepis na jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej – spaghetti amatriciana . Nic dziwnego, że właśnie tam, wszakże z Amatrice pochodziło wielu kucharzy papieskich, a tradycje kulinarne regionu są szczególnie silne. 400 g spaghetti 250 g guanciale (ewentualnie boczku) 4 peperoncino 400 g passaty pomidorowej 50 g pecorino oliwa (często
Bon Ton ItaliaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Na dzisiejszy obiad polecam wam makaron spaghetti z pulpecikami w aromatycznym sosie pomidorowym. Danie jest w miarę szybkie do zrobienia, syte i bardzo smaczne. Polecam Post Spaghetti z pulpecikami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujewalczyła o życie..... udało się!!!! mój tata wraca do domu ze szpitala!!! Więc dziś mogłam coś ugotować i z przepisem podzielić się z wami. Dziś będzie to szybie danie spaghetti Napoli z czarną oliwką i kiełkami rzeżuchy. Moje czarne oliwki, które dostałam z Włoch długo czekały na swoją premierę, było warto :) SKŁADNIKI : makaron nitki ok 100 g na osobę(...)instrukcji na opakowaniu. Gdy makaron się już ugotuję a sos już zmiękł makaron prosto z wody wrzucamy do naszego sosu. Całość wymieszamy, aromaty się połączą. Układamy na talerzu nasze spaghetti dodajmy rzeżuchę oraz oliwki całość posypujemy parmezanem. Zajadamy :) jest tu tylko kilka składników, ale bogactwo smaku... pychota sami wypróbujcie, przygotowanie trwa chwilę. Smacznego Basia
Basia w kuchniPrzepis na pyszne, wegetariańskie spaghetti z orzechami arachidowymi. Jest bardzo smaczne i sycące. Pierwszy raz robiłam takie danie, ale na pewno nie ostatni. Dzięki uprzejmości Ol’Vity w przepisie miałam okazję wykorzystać mąkę z orzechów arachidowych, ale jeśli jej nie macie możecie użyć zwykłej mąki pszennej. Składniki (2 porcje): 2 łyżki mąki arachidowej 2 łyżki masła 50 g orzechów(...)arachidowych 150 ml bulionu warzywnego łyżeczka soku z cytryny papryka ostra, czosnek granulowany łyżeczka sosu sojowego ciemnego sól, pieprz pół paczki makaronu spaghetti Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Orzechy wkładamy do woreczka i uderzamy tłuczkiem do mięsa, aby rozdrobniły się na mniejsze kawałki. Podprażamy je na suchej patelni. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy
e-PrzepisyKulinarneprzekór wszechobecnej modzie na "włoską" kuchnię, dziś będzie polska odsłona spaghetti. Pieczarki, czosnek, liść pietruszki, lubczyk, liść laurowy, czarny pieprz i wieloziarnisty makaron to odpowiedź na kiczowate udające włochy makarony rozlane po wielu knajpach. Posmakuj tradycyjnych polskich smaków w zakręconej odsłonie niekończącego się makaronu :). To proste i szybkie danie zrobicie w kilkanaście minut! Nie zapomnijcie polubić Kuchni ProZdrowotnej(...)osoby Czas przygotowanie: 15 minut Składniki: 100g makaronu spaghetti wieloziarnistego 8 łyżek śmietany kremówki 30% 200g pieczarek 2 duże ząbki polskiego czosnku 2 średnie liście laurowe pieprz czarny sól z kopalni wieliczka :] lubczyk suszony liść pietruszki świeży Olej rzepakowy lub słonecznikowy Przygotowanie: 1/ Gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Pieczarki kroimy w cienkie talarki i przekładamy do miski, dodajemy
Kuchnia PROzdrowotna