Pizza na buraczanym spodzie. 280momentu kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk ,będzie elastyczne i miękkie.Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 0,5 godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek na papierze i dajemy na nie śmietanę z oregano ,sól i pieprz do smaku . Na wierzch cukinię i orzechy .Pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut .5 minut przed
Ladylaura.
Kinder Party 1 189złożyło, bo Lila miała gości . Każda okazja jest dobra do świętowania, nawet słoneczny poniedziałek :) Chcę Ci pokazać, że można z tej kaszy wyczarować słodkie smakołyki - od placków po muffinki, ciasto, a nawet pyszne mleko. Przepisy To pierwszy post z nowej serii. W najbliższym czasie spodziewaj się ich więcej. I obiecuję, że nie będzie to tylko
lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Tort marchewkowy z ananasem 249kąpieli wodnej i ostudź. Zmiksuj masło z cukrem, po czym dodaj serek i zmiksuj jeszcze raz. Na koniec dodaj dokładnie ostudzoną czekoladę i zmiksuj jeszcze raz. Przekrój ciasto na dwa placki. Połóż pierwszy placek paterze. Dostosuj metalową obręcz do średnicy placka, jeśli takiej używasz (ja użyłam). Rozprowadź 2/3 kremu i przykruj drugim plackiem lekko dociskając. Rozsmaruj resztę
codojedzenia
Kotlety ziemniaczane 189maśle. Dodajemy do twarogu. Wbijamy jajko. Solimy i pieprzymy do smaku. Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałek ciasta. Formujemy koło (jak do pierogów). Nakładamy farsz. Przykrywamy kawałkiem ciasta. Zlepiamy brzegi. Placki obtaczamy w mące i smażymy z obydwu stron na głębokim tłuszczu. Podajemy z ulubionymi surówkami. Można też polać kwaśną śmietaną i posypać natką pietruszki. źródło: "Encyklopedia gotowania. Placki
Pobite gary Barbary
Oponki serowe 190dodajemy utarte jajka, sodę i przesianą mąkę - mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Dodajemy śmietanę i jeszcze raz zagniatamy - ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni. Ciasto rozwałkowujemy na placki o grubości około 1 cm, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, a w nich za pomocą kapsla otwory. Wycięte oponki smażymy jak pączki - na głębokim oleju, gdy zarumieni się
peggiwkuchni
Szkockie naleśniki, idealne na śniadanie 256naczynia miksującego dodać jajko, cukier, mąkę, mleko, zmiksować obroty 3, czas 6 sekund Patelnię rozgrzać mocno, nie dodawać tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię wlać po dużej łyżce ciasta, formując kilka placków. Smażyć na średniej temperaturze do lekkiego zarumienienia z wszystkich stron.( Jak pojawią się pęcherzyki to oznacza, że można już je przewrócić) Podawać ciepłe polane dowolnym sokiem i owocami lub posypane
Kuchnia Pokoleń
Pizza z patelni 617misy robota wsypujemy mąkę i sól, wlewamy płyn i dokładnie wyrabiamy ciasto hakiem robota, przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Podsypujemy ciasto odrobiną mąki, wyrabiamy ciasto i formujemy placek wielkości naszej patelni. Placek smażymy na rozgrzanej i suchej patelni po około 3 minuty z każdej strony. Placek zdejmujemy z patelni na deskę, smarujemy sosem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche ciasteczka kokosowe 214produktów – posiekane masło, śmietanę i żółtka. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folia spożywczą i chłodzimy w zamrażarce przez 20 minut. Po tym czasie blat obsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 5 mm. Wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 180*C przez 10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekładamy
VioletoweKucharzenie
ISPANAKLI PEYNİRLİ GÜL BÖREĞİ, czyli okrągłe bułki ze szpinakiem i serem 265widelcem. Dodać ser i przyprawy do farszu. Sos: Wymieszać wszystkie składniki sosu widelcem dokładnie. Podzielić ciasto na 5 kawałków. Rozsypać makę z skrobią na stolnicy. Wałkować ciasto na okrągłe placki, jak się da najcieniej. Przekroić na pół. Posmarować z olejem. Na szerokim, okrągłym brzegu kłaść farsz i rolować placki do środka. W końcu odzyskamy długie rulon. Potem uformować
Tureckie Przepisy
Donaty (donuts) z piekarnika 197wyjmujemy z miski, odgazowujemy ciasto wykładając je na blat. Ponownie umieszczamy w natłuszczonej misce, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia ciasto wałkujemy na placek o grubości 1 cm. Przy pomocy urządzenia do robienia donutów wycinamy ciastka. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia
Kulinarne przygody Gatity
CIASTECZKA SEROWE 173oraz śmietanę - wymieszać. Na koniec dodać starty żółty ser i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczek i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm i powycinać dowolne kształty. Ciasteczka przełożyć na blachę i posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec 15 - 20 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkości
Pizza z chorizo, papryką i serem manchego 273części, odłożyć jeszcze na 10 minut (jeżeli nie mamy czasu można pominąć lub podzielić przed pierwszym wyrastaniem). Blat podsypać semoliną lub kaszą manną. Z każdej porcji ciasta ręcznie uformować placek. Ułożyć na papierze do pieczenia Placki posmarować sosem pomidorowym zachowując niewielki brzeg. Posypać serami, rozłożyć pozostałe dodatki. Piec w wysokiej temperaturze na dolnym poziomie piekarnika (blacha powinna być
Pełny talerz
Pączki pieczone -z nutellą 217pozostałe mąką. Dokładnie wyrobić ciasto aż będzie odstawało od rąk i miski.Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1,5 h w ciepłe miejsce. Następnie urywać porcje ciasta, formując okrągły placek. Na środek każdego placka kłaść nadzienie i dokładnie zlepić.Ułożyć w papilotkach i odstawić na około 20 minut. Piec około 25 min w 175 stopniach
Moje domowe kucharzenie
Pychotka, czyli Pani Walewska 754czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki
Calzonella.com
Bułeczki z nadzieniem mięsno pieczarkowym. 201się zezłoci. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i poddusić na łyżce masła. Pietruszkę drobno posiekać. Do mięsa dodać cebulę, pieczarki, pietruszkę, jajko oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Ciasto wałkujemy na placek grubości około pół cm. Większym kubkiem wykrawamy koła. Na każde koło wykładamy porcje farszu. Zlepiamy i formujemy kształtną bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy
Radość kipiąca uśmiechem.