ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:102/550)

Pulchny placek z rabarbarem i czekoladową pianką 237

Ciasto wyrosło bardzo wysokie, jest puszyste i mięciutkie nawet po 3 dniach zachowuje swoją świeżość. Ciasto znalazłam na blogu DomogródBardzo fajnie komponuje się z nim lekko

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Racuchy z jabłkami i rodzynkami 170

oraz wyrośnięte drożdże wrzucamy do miski i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Po całkowitym połączeniu się składników, naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie już gotowe, nakładamy łyżką placki na rozgrzany olej. Wystudzone placki obtaczać w cukrze pudrze. * jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy więcej mąki . ** aby ciasto łatwo było 'nabierać' , łyżkę maczamy

charlotte gotuje
Kruche rogaliki drożdżowe z nadzieniem 240

odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto zwielokrotni swoją objętość, dzielimy je na kilka części i wykładamy na stolnicę obficie posypaną mąką. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości kilku milimetrów. Kroimy go na części i na każdą z nich nakładamy nadzienie (zgodnie z zasadą im więcej, tym lepiej) :) W wykonanych przeze mnie rogalikach wykorzystałam marmoladę

Taste Of My Day
Ciasto marchewkowe 565

koniec do miski dodajemy marchew i mieszamy łyżką. Wykładamy do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku na 180 C - około 45-55 min. Ciasto po ostudzeniu- kroimy na dwa placki. Masa: Śmietanę ubijamy mikserem na gęsto , dodając 2 łyżki cukru pudru. W drugiej misce ubijamy(...)serek mascarpone. Ubity serek przekładamy do ubitej śmietany, ubijamy do połączenia- dodając 1-2 łyżki bitej śmietany. Połowę masy wykładamy na placek. Przykrywamy masę drugim plackiem- i smarujemy gorę pozostałą masą. Ciasto dekorujemy według własnego gustu. Ja udekorowałam marchewkami marcepanowymi. Smacznego

Smaki Edyty
Pączki oblane lukrem i czekoladą 183

miski wsypać mąkę, szczyptę soli, do tego dodać podgrzane składniki i drożdże z żółtkami. Ciasto dobrze wyrobić rękami, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować ciasto na grubsze placki. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środku każdego placka nałożyć niewielką ilość marmolady, zlepiać okrągłe paczki. Zostawić aby pączki dobrze wyrosły. W głębokim garnczku rozgrzewamy tłuszcz, wyrośnięte pączki

Kuchnia Danusi
Pierożki jagodowo- truskawkowe 135

czasie przygotowujemy owoce.  Truskawki i jagody przebieramy z truskawek usuwami szypułki, myjemy owoce i osączamy na sicie. Osączone owoce przekładami do miski, dodajemy cukier, mieszamy.  Ciasto rozwałkowujemy na placki, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy na środek każdego krążka owoce i dobrze zlepiamy pierożki.  Gotujemy pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, trzy minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch

Kuchnia Danusi
ROZPUSTNE CIASTO CZEKOLADOWE, WEGAŃSKIE 399

wykładamy z piekarnika. Studzimy i delikatnie zdejmujemy z blaszki. Z drugą częścią postępujemy analogicznie. Ja piekłam w dwóch takich samych formach (nie musiałam czekać na wystudzenie ciasta). Krem :  Gdy placki się pieką przygotowujemy sobie krem. Puree z dyni miksujemy razem z syropem i masłem orzechowym na gładką masę, następnie dodajemy kakao i całość ucieramy. Gotowy krem odstawiamy

Smaczne Zdrowe
Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 229

części. Do jednej z nich dodać 15 dag mąki i szpinak. Dokładnie wymieszać. Do drugiej sos pomidorowy i 5 dag mąki. Dokładnie wymieszać. Na stolnicy rozwałkować oba ciasta, na cienkie placki w kształcie prostokątów. Na szpinakowy ułożyć pomidorowy i ciasno zwinąć tworząc roladę. Odstawić do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na 30 min. Piec na papierze do pieczenia

Proste Potrawy
Bliny z farszem 169

pieprz  Kapustę i grzyby przepuścić przez maszynkę, przyprawić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, po ostudzeniu obrać, przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę, jajko, posolić i wyrobić ciasto. Z ciasta formować większe placki, kłaść na każdym łyżkę wybranego farszu, utoczyć kulę, następnie rozpłaszczyć w formie kotleta. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu. Podawać z surówkami i sosem grzybowym lub śmietanowym

Praktyczna pl
Rolada ziemniaczana 182

oleju...doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z kuchenki dodajemy koperek.Odstawić do przestygnięcia. Ziemniaki rozwałkowujemy tak aby powstał prostokąt o grubości nie więcej niż 1 cm.  Smarujemy placek pieczarkami i ciasto zawijamy w rulon. Nasze ciasto przekładamy na ściereczkę najlepiej lnianą i mocno zwijamy. Końce ścierki mocno zawiązujemy sznurkiem bawełnianym, ostrożnie wkładamy do rondla z gotującą się wodą. Gotujemy

NaKońcuJęzyka
Pierogi smażone 185

cebuli Mąkę, jajko, sól, olej i wrzątek zamknąć w misce do ciasta i energicznie zamieszać. Otworzyć miskę, łyżką do ciasta oddzielić ciasto od mąki, powtórnie energicznie zamieszać .Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm .Szklanką lub foremką do pierogów wycinać krążki , na każdym położyć grzyby [ugotowane i podsmażone oraz doprawione] i zlepiać pierogi..Smażyć na gorącym oleju.Osuszy

Moje domowe kucharzenie
Wrapy z tuńczykiem i warzywami 177

mąki kukurydzianej, sól, czosnek, łyżka oliwy. Mąkę zagnieść z łyżką oliwy, szczypta soli i czosnku z kostki. Dolać ok. 1 szkl. przegotowanej, chłodnej wody. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkowywać na placki o średnicy ok. 20-25cm (w zależności od wielkości naszej patelni). Smażyć na prawie suchej patelni, aż brzegi placka będą się zawijały do środka.   Składniki

Z miłości do słodkości
Świąteczne pierniczki 280

cukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy.  Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki.  Wykrawamy foremkami dowolne kształty. Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni. Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować.  Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI

Moje Kuchenne Rewelacje
Pierogi czekoladowo - cynamonowe z borówkami 187

czekolady mlecznej  Przygotowanie: Mąkę mieszamy z kakao, cynamonem i solą dodajemy żółtko, olej i mieszając dodajemy ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wałkujemy na placek o grubości ok 2 mm, wyciskamy krążki szklanką, na krążek wkładamy  0,5 łyżeczki posiekanej na drobno czekolady i 2-3 borówki, formujemy pierożki.  Pierogi gotujemy

Niezły Młynek
Chlebki Naan z czarnuszką 214

wyrobić na gładkie ciasto. Odrywać z niego kawałki wielkości piłeczki pingpongowej i wałkować je na placki o średnicy około 10-15 cm. Ziarenka czarnuszki rozsypać po plackach i wwałkować w ciasto, aby nie odpadły po upieczeniu. Chlebki ułożyć na rozgrzanej blaszce pokrytej papierem do pieczenia i piec około 7 minut, aż na chlebkach pojawią się bąble i lekko

wyzwania kuchenne