ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:105/550)

Faworki bezglutenowe 248

żółtka sól, ocet i śmietanę. Wszystko dokładnie zagniatamy tworząc jednolitą masę. Jeśli ciasto za bardzo jest klejące należy dosypać mąki. Jeśli za twarde to dodajemy śmietany.  Ciasto rozwałkujemy na cienkie placki. Wycinamy pasy, które kroimy na mniejsze kawałki.  Po środku robimy nacięcie. Jeden brzeg ciasta przekładamy przez środek nacięcia. Faworki smażymy z obu stron na złoty kolor

Pan i Pani Smith w kuchni
O nieudanym początku. Z bardzo smacznym finałem. 217

nasze zagraniczne wyjazdy przynosiły coraz to smaczniejsze doświadczenia.  Jakież było nasze zdziwienie, gdy dotarło do nas, że tradycyjna pizza to jednak nie gruby mały placek z keczupem, a pyszne chrupiące ciasto z aromatycznym sosem i dodatkami, i bez keczupu!  Dla mnie jednak od planowanych lub spontanicznych wypadów do pizzerii, najmilsze były chwile, gdy domową pizzę piekła(...)Rozdrobnione pomidory połączyć z oliwą, solą, pieprzem, cukrem oraz dwoma zgniecionymi ząbkami czosnku (Asia z Kwestii Smaku gotuje sos, ja tego nie robię) . Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części, obsypać mąką, rozwałkować na placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce (pominęłam ten etap bez szkody dla pizzy). Placki

KUCHARNIA
tortille pszenne - przepis na domowe placki 247

mąki a nie odwrotnie. Tak czy inaczej wyszły bardzo smaczne placki.  Uwaga dodatkowa  - placki, zimne,prosto z lodówki,  są pyszne z masłem i solą !  składniki ( podaję tak jak w przepisie -  na ok 12 placków) 0,5 l mleka 500g mąki pszennej 50 g masła 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia przygotowanie(...)patelnię bez dodatku tłuszczu, kulki rozwałkować na bardzo cienkie placki, podsypując mąką , i smażyć po ok 20 sek z każdej strony. W czasie gdy jeden placek się smaży - wałkować kolejny. Ciasto jest naprawdę miękkie i wałkuje się bez wysiłku - wygodny jest mały wałek. Tortille można przechowywać prze ok 3 dni w lodówce, (przed podaniem wrzucać na gorącą patelnię

Stare Gary
Ciasto orzechowo - jabłkowe 276

ciasto orzechowo-jabłkowe. Podam przepis taki jak jest w oryginale, ponieważ ta porcja jest na prodziż, a ja robiłam w blaszce i niestety ze składników na ciasto nie wyszły mi 3 placki tylko 2 i piekłam jeszcze biszkopt z 3 jajek. Natomiast z braku chęci pójścia do sklepu po galaretki zmuszona byłam dać kaszę mannę aby jabłka się "trzymały(...)galaretki w proszku. Mieszamy i jeszcze przez chwilkę smażymy (ok.3min). 3. Składniki na masę orzechową gotujemy, często mieszając. 4. Pierwszy placek przykrywamy 1/2 masy jabłkowej, na drugi kładziemy resztę. Przykrywamy 3 plackiemi wylewamy masę orzechową. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce conajmniej na 1 godz. Smacznego

charlotte gotuje
Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy 210

połączą. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blaszkę, równamy powierzchnię, posypujemy wiórkami kokosowymi (dzięki temu owoce nie utoną w cieście). Układamy przygotowane truskawki i morele (naprzemiennie) i posypujemy je kokosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i pieczemy 50 minut. Po wyjęciu, gdy lekko przestygnie oprószamy cukrem pudrem. Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy jest ciastem(...)blogów: - Smaczne przepisy – lody truskawkowe - Moje domowe kucharzenie – ciasto z truskawkami - Czarna od kuchni – kostka z truskawką - Sama słodycz u Asi – pyszne ciasto z fantą i truskawkami - Izioni pyszne smaki – kremówki z bitą śmietaną - Na Ciasteczkowych Papierach – truskawkowiec - Kuchnia i podróże – Ciasto truskawkowe z likierem Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę

mojewypiekiinietylko
Naleśniki na serwatce z musem brzoskwiniowym 182

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Lubię różnorodność w naleśnikach - nie tylko w związku z farszem, ale również w cieście. Dodatek serwatki sprawił, że placki są delikatne, elastyczne i  smażąc nawet bardzo cieniutkie - nie łamią się, ani nie rwą. Miękki naleśnik idealnie komponuje się z musem brzoskwiniowym, ale możecie użyć zwykłego dżemu lub ulubionego dodatku. Pycha! (około 11 dużych sztuk(...)dodać serwatkę, masło, cukry, sól i wszystko razem dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem). Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. (Ciasto będzie delikatniejsze, jeśli zostanie odstawione na około 10-15 minut.) Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni). W międzyczasie przygotować mus. Umyte, obrane i pokrojone brzoskwinie umieścić w garnuszku. Dodać

Di gotuje
Marcinek . 254

zajmie nam ok 1,5 godziny , ale efekt smakowy wart jest zachodu.  Gdy już wszystkie placki będziemy mieć gotowe  to już będzie z górki , wystarczy przełożyć je śmietaną i cierpliwie odczekać przynajmniej 12 godzin :) Składniki  : forma 26 cm Ciasto: pół szklanki śmietany (u mnie 12%)(125ml) pół łyżeczki sody oczyszczonej pół kostki masła (125g) pół szklanki(...)średnicy  (u mnie 26 cm) Rozgrzewamy piekarnik do 170'C. Każdą część ciasta kolejno rozwałkowujemy bezpośrednio na spodzie tortownicy lub przygotowanym papierze . Ja pomagałam sobie rozprowadzać ciasto również rękoma. Rozwałkowany placek jest cieniusieńki, przezroczysty niemal.Blaszki nie smarujemy niczym przed pieczeniem , placki nie będą przywierać, Pieczemy każdy placek ok 6-7 min do minimalnego zezłocenia. Nie przedłużamy

Malinowa Kawiarenka
Kruche paszteciki z kapustą i orzechami. 177

suchej patelni, aż się ładnie zrumienią. Można też dać bez prażenia, jednak te rumiane dodają, dużo, dużo więcej smaku, niż białe. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy jajko. Ciasto wałkujemy na cienki placek, smarujemy jajkiem, układamy nadzienie i rolujemy. To zapobiegnie wypadaniu kapusty ze środka, przywrze do ciasta i wszystko ładnie się trzyma. Kroimy na niewielkie paszteciki, układamy na blaszce

Dieta moja pasja
Makaron ze szpinakiem 230

dołeczek i wbić jajka , wlać olej i wsypać sól.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać  lekko mąką lub wlać odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić  na około 1 godziny do przeschnięcia - u mnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić

Moje domowe kucharzenie
Makaron z krupczatki 253

blat, zrobić dołeczek i wbić jajka , wlać olej i wsypać sól.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką lub wlać odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić na około 1 godziny do przeschnięcia - u mnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić

Moje domowe kucharzenie
Zielony makaron 167

wlać roztrzepane jajka i szczyptę soli i jęczmień.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać  lekko mąką lub wlać odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić  na około 1 godziny do przeschnięcia - u mnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić

Moje domowe kucharzenie
Makaron domowy 184

blat, zrobić dołeczek i wlać roztrzepane jajka i szczyptę soli.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką lub wlać odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić na około 1 godziny do przeschnięcia - u mnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić w wąskie

Moje domowe kucharzenie
Makaron domowy 169

zrobić dołeczek i wlać roztrzepane jajka i szczyptę soli.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać  lekko mąką lub wlać odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić  na około 1 godziny do przeschnięcia - u mnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić

Moje domowe kucharzenie
Pączki na śmietanie 185

śmietany [suche wystarczy wymieszać z mąką] .Żółtka lekko ubić ze śmietaną, dodać mąkę , szczyptę soli , stopione masło i drożdże.Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokątny placek. Placek podzielić na połowę i na jednej z nich ułożyć porcje nadzienia . Przykryć drugą połową ciasta i przy pomocy szklanki wykrawać pączki. Odłożyć do wyrośnięcia ..Smażyć

Moje domowe kucharzenie
Proste i Puszyste Ciasto z Malinami 247

Witam serdecznie Propozycja na smaczne i proste w przygotowaniu ciasto z malinami. Ciasto z malinami jest puszyste i szybkie w przygotowaniu więc idealnie nadaje się do

Uwaga Babcia Gotuje