Kruche paszteciki z kapustą i orzechami. 200suchej patelni, aż się ładnie zrumienią. Można też dać bez prażenia, jednak te rumiane dodają, dużo, dużo więcej smaku, niż białe. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy jajko. Ciasto wałkujemy na cienki placek, smarujemy jajkiem, układamy nadzienie i rolujemy. To zapobiegnie wypadaniu kapusty ze środka, przywrze do ciasta i wszystko ładnie się trzyma. Kroimy na niewielkie paszteciki, układamy na blaszce
Dieta moja pasja
Makaron ze szpinakiem 241dołeczek i wbić jajka , wlać olej i wsypać sól.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką lub wlać odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić na około 1 godziny do przeschnięcia - u mnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić
Moje domowe kucharzenie
Makaron z krupczatki 263blat, zrobić dołeczek i wbić jajka , wlać olej i wsypać sól.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką lub wlać odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić na około 1 godziny do przeschnięcia - u mnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić
Moje domowe kucharzenie
Zielony makaron 178wlać roztrzepane jajka i szczyptę soli i jęczmień.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką lub wlać odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić na około 1 godziny do przeschnięcia - u mnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić
Moje domowe kucharzenie
Makaron domowy 198blat, zrobić dołeczek i wlać roztrzepane jajka i szczyptę soli.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką lub wlać odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić na około 1 godziny do przeschnięcia - u mnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić w wąskie
Moje domowe kucharzenie
Makaron domowy 184zrobić dołeczek i wlać roztrzepane jajka i szczyptę soli.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką lub wlać odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić na około 1 godziny do przeschnięcia - u mnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić
Moje domowe kucharzenie
Pączki na śmietanie 194śmietany [suche wystarczy wymieszać z mąką] .Żółtka lekko ubić ze śmietaną, dodać mąkę , szczyptę soli , stopione masło i drożdże.Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokątny placek. Placek podzielić na połowę i na jednej z nich ułożyć porcje nadzienia . Przykryć drugą połową ciasta i przy pomocy szklanki wykrawać pączki. Odłożyć do wyrośnięcia ..Smażyć
Moje domowe kucharzenie
Proste i Puszyste Ciasto z Malinami 267Witam serdecznie Propozycja na smaczne i proste w przygotowaniu ciasto z malinami. Ciasto z malinami jest puszyste i szybkie w przygotowaniu więc idealnie nadaje się do
Uwaga Babcia Gotuje
Kruche ciasto z pianką i borówkami 243kruchego ciasta z owocami i pyszną pianką i do tego ta kruszonka... Teraz postanowiłam zrobić taki placek z borówkami, a na blogu znajdziecie przepis na podobny placek ze śliwkami Składniki: ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g miękkiego masła, 5 żółtek, 2 łyżki śmietany 12%. piana: 5 białek
Aga w kuchni
Tarta z jabłkami 190było bardziej kruche.Jabłka obrać, pokroić w plasterki i skropić je sokiem z cytryny wymieszanym z łyżką wody.Ciasto rozwałkować na okrągły placek (1/2 cm grubości). Formę na tartę mocno natłuścić, posypać bułką tartą i wyłożyć ją ciastem. Ciasto nakłuć widelcem, żeby powietrze nie podnosiło nam upieczonego ciasta ;) Ciasto we formie posmarować dżemem i na nim układać kawałki
Lawendowe Niebo
Snikers p. Joanna Łyga – danie konkursowe 414blaszki . Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia :) Krok 5 Upiec 2 placki . Na trzecim surowym placku rozłożyć ciepłą masę orzechową i także upiec. Placki piec około 10/ 15 minut W TEMP 18 stopni. Ciasto z orzechami pieczemy troszkę dłużej(...)Krok 6 Warstwy ciasta: 1 blat ciasta nasączyć wodą z miodem i posmarować masą budyniową. Na masę budyniową wykładamy drugi blat ciasta i także nasączamy Drugie ciasto smarujemy masą kajmakową i przykrywamy plackiem z orzechami. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
CoolinarniePL
Dyniowe ciasto z orzechami 291Aromatyczne, korzenne ciasto z dyni z orzechami - spróbujcie - jest pyszne :) SKŁADNIKI 1/2 kg dyni bez pestek i skórki
Moje Kuchenne Rewelacje
Kruchy placek gryczany 172ciasto do momentu połączenia się składników. Zawijamy je w folię i odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3). 2/3 ciasta rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykładamy nim blachę do ciasta. Brzegi blachy powinny być pokryte ciastem do około 1/2 wysokości. Tak przygotowane ciasto(...)zapieczone ciasto wykładamy konfiturę truskawkową. (Jeśli dysponujemy dżemem, możemy go użyć zagęszczając mąką ziemniaczaną aby nie był zbyt płynny.) Na warstwie konfitury układamy jeżyny, a na nie rozsypujemy płatki migdałowe. Teraz wykładamy pianę z białek i wyrównujemy. Pozostałą 1/3 ciasta ścieramy równomiernie na warstwę piany. Pieczemy przez kolejne 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto podajemy wystudzone i posypane cukrem
peggiwkuchni
Placki warzywne w kremowym sosie z kurkami 210Rok temu przygotowywałem pyszne placki z cukinii, które cieszyły się dużym zainteresowaniem. I właśnie ten przepis był inspiracją na dzisiejsze placki warzywne. Zawsze staram
kulinarnyJa
Aniołek 335kostka masła 3 jajka 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 cukry waniliowe 1 kieliszek (około 25 ml) wódki wiórki kokosowe do posypania ciasta Masę gotuję dopiero, gdy ostatni placek się dopieka. Mleko, cukier i masło należy zagotować. Jajka, mąkę ziemniaczaną, kwaśną śmietanę, cukier waniliowy zmiksować. Zmiksowaną masę wlać do gotującego się mleka i mieszać
Cynamonowe szczęście
Tort czekoladowy z bezą i malinami 193łyżce drobnego cukru - piana musi być sztywna i lśniąca. Ubitą pianę z białek przełożyć do tortownic po połowie porcji i rozsmarować na cieście. Pianę w jednej z tortownic posypać płatkami migdałowymi. Piec oba placki 20 minut, po czym wierzch każdej tortownicy luźno przykryć folią aluminiową i piec kolejne 25 minut. Upieczone(...)ciasta po wyłączeniu piekarnika zostawić przynajmniej na 15 minut w lekko uchylonym piekarniku. Śmietankę kremową ubić na gęsty krem, dodając łyżkę cukru pudru. Upieczone i ostudzone ciasta delikatnie wyjąć z tortownic. Na placku z bezą bez migdałów rozsmarować bitą śmietanę i ułożyć maliny. Przykryć drugim plackiem tak, aby beza z płatkami migdałowymi znalazła się na wierzchu. źródło: zgapione stąd - klik
Słodkie inspiracje
Drożdżówki z serem (ricotta) 1166ricotta przecieramy przez sitko, dodajemy skórkę i sok z cytryny, cukier i jajko. Mieszamy. Wyrośnięte ciasto składamy jak kopertę( prawą część do środka, lewć na prawą, dolną do środka i górną do środka). A następnie delikatnie je rozwałkowujemy (na blacie podsypanym mąką) na placek o grubości około(...)wymiarach okolo 33x60 cm. Placek smarujemy równomiernie nadzieniem serowym na całej powierzchni, zostawiając centymetrowy margines na brzegu. Ciasto składamy na trzy, 1/3 ciasta (dolną część) zaginamy i zakładamy do środka. Przykryliśmy 2/3 placka, drugą częścią( górną) przykrywamy pierwszą. (zdjęcie poniżej). Tak uformowane ciasto ( długi, wąski prostokąt) ostrym nożem, kroimy na paski o szerokości około
Mia Cucina Sofieta
CIASTO ODRYWANE Z KAKAO 252tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Po tym czasie,rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na placek o wielkości 40 x 40 cm. Placek smarujemy roztopionym masłem i posypujemy kakao oraz cukrem. Rozsmarowujemy dokładnie po całej powierzchni. Następnie tniemy ciasto na 4 paski
Kuchnia MagdaLeny
Drożdżówki z marmoladą 167podwojenia objętości. Następnie ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 14 równych części. Przygotowujemy szklankę lud okrągłą foremkę do wykrawania (u mnie o średnicy 8cm). Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy większej niż foremka do wykrawania (około 10cm). Wycinamy kółeczko, a powstałą obwódkę z ciasta wykorzystujemy do zrobienia ścianek gniazdka. Obwódkę zakręcamy w ósemkę, jedną pętelkę
Smak mojej kuchni
Zupa spaghetti 199troszkę wody i szczyptę soli i lubczyk.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką lub wlać jeszcze odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić na około 1 godziny do przeschnięcia - u mnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić
Moje domowe kucharzenie
Makaron domowy w rosołku lub pomidorowej 230jajka . troszkę wody i szczyptę soli i lubczyk.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką lub wlać jeszcze odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić na około 1 godziny do przeschnięcia - u mnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić
Moje domowe kucharzenie
Tarta z rabarbarem 250kroimy na plastry i dodajemy na szczyt stożka. Wszystko razem ugniatamy i wyrabiamy jednolite ciasto. Tworzymy z niego kulę i oddzielamy 3/4 z całości. Większą część ciasta rozwałkowujemy na cienki placek i układamy na formie. Następnie gotujemy budyń z godnie z instrukcją na opakowaniu. Smarujemy nim ciasto w formie. Rabarbar kroimy na kawałki i rozkładamy równomiernie
ciastkarnia na kruchym spodzie
Piernik staropolski dojrzewający cz.2 319patrz tutaj ) - marmolada do przełożenia piernika (smak wg uznania; można też użyć masy krówkowej) - polewa czekoladowa Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Ciasto dzielimy na pół. Ciasto rozwałkowujemy na dość cienkie placki i wykładamy nim wcześniej natłuszczone, niewysokie blaszki do pieczenia (mnie wyszły dwie o wymiarach 33x23cm) Odcinamy wystające poza blaszkę ciasto i wstawiamy do piekarnika(...)minut. Ciasto w piekarniku powinno podwoić swoją objętość, Wyjmujemy z piekarnika, lekko przestudzamy i kroimy każdy z placków na 4 części. Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia. W tym czasie piernik zacznie twardnieć. Wystudzone blaty piernika smarujemy równomiernie marmoladą i nakładamy na siebie. Wierzchniego blatu nie smarujemy. Tak przygotowane pierniki przykrywamy papierem do pieczenia, stawiamy deseczkę i obciążamy (np. słoiczkiem z dżemem
W mojej holenderskiej kuchni
Ravioli z wątróbką drobiową 276pieprz i sól. Mieszamy. Zdejmujemy z gazu, a gdy farsz ostygnie dodajemy żółtko. Mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na 2 placki dość cienko. Jeden z placków kładziemy na blacie. W 4 centymetrowych odstępach układamy nieduże ilości farszu (około 1 łyżeczki), a ciasto dookoła smarujemy wodą. Przykrywamy drugim ciastem i dociskamy brzegi. Radełkiem wykrawamy pierożki w kształcie rombów. W garnku gotujemy wodę
Czerwona Porzeczka