ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:115/550)

Kruche ciasto ze śliwkami z budyniową pianką 3092

wysmarować margaryną i obsypać mąką. Wyjąć większą część ciasta, zetrzeć na tarce jarzynowej i wyrównać na blaszce. Piec przez około 20 min w 180 stopniach, aż wierzch ciasta lekko się przyrumieni. Placek wystudzić. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cukier puder i cukier waniliowy cały czas ubijając. Następnie ostrożnie wsypać budynie nie przerywając miksowania(...)koniec wlać wolnym strumieniem olej i delikatnie zmiksować. Śliwki umyć, przepołowić, wyjąć pestki.  Na podpieczony placek wyłożyć pianę budyniową, wyrównać, na wierzch poukładać połówki śliwek wypukłą częścią do dołu i lekko docisnąć. Na śliwki zetrzeć drugą część ciasta z zamrażalnika. Piec około 40-50 minut w 180 stopniach. Smacznego

na moim stole...
Tarta cebulowa 238

dokładnie wymieszałem, a następnie zalałem tak przygotowanym płynem ułożone na blasze cebule, które dokładnie wymieszałem z płynem. Do cebul dodałem 2 łyżeczki cukru i całość ponownie pomieszałem. Ciasto kruche rozwałkowałem na placek odpowiadający wielkością naczyniu do tarty i wyłożyłem nim naczynie, dokładnie przyklejając brzegi. Nie należy się martwić w razie zrobienia dziury w cieście - wystarczy po prostu zalepić

Wyprawy kulinarne
Mazurek bezglutenowy i bezmleczny 200

pianę i delikatnie mieszamy. Nalewam ciasto na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną oleju. Nakrywam pokrywką a po zrumienieniu się spodu (ok. 10-15 minut na średnim ogniu) przewracam placek na drugą stronę. Ciasto można też upiec w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Dekoracja: suszone morele zalewam sokiem i zostawiam na kilka godzin do namoczenia.  Sok odlewam

prawdziwe jedzenie
Ciasto ucierane ze śliwkami 608

Lato w pełni, w naszych ogrodach i działkach dojrzewają owoce, także w sklepach ciągle w sprzedaży są owoce sezonowe - maliny, truskawki, śliwki, porzeczki, jagody. Dziś postanowiłam

Smakołyki Bereniki
Bułgarski chlebek - słonecznik 118

grubości około 1 cm. Pierwszy placek dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem, przykrywamy drugim płatem, znów smarujemy i tak cały czas, aż 4 płaty ciasta położymy. I oczywiście wierzch czwartego placka też smarujemy masłem. Teraz dzielimy przy pomocy ostrego noża na 16 kawałków tak jak tort. Tortownicę o średnicę 26-30 cm wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. Każdy trójkąt ciasta

Marder&Marder Manufacture
Drożdżowe placki z mięsem mielonym 162

Pizza to zazwyczaj ciasto drożdżowe, dodatki i dużo sera, dziś proponuję jej inną wersję :). Placki drożdżowe z mięsem mielonym to coś jak pizza bez sera. Na pewno zasmakują każdemu, do tego są banalne w przygotowaniu. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju  Dodatki: 300g mięsa(...)łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4-6 części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła. 3. Na każdy placek wykładamy mięso mielone z warzywami. Brzegi zaginamy do środka tak by ciasto przykryło trochę farszu. 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi się zarumienią

Szefowa kuchni
Placki z cukinii i marchewki. Na mące jaglanej. Bezglutenowy, szybki i zdrowy obiad lub kolacja. Doskonałe dla wegetarian. 238

pracy lub jako szybka kolacja z rodziną. Idealne dla wegetarian. Są bezglutenowe i bezmleczne. Smakują wyśmienicie z gęstym naturalnym jogurtem. Podczas przygotowania ciasta nie solę, ponieważ cukinia puści wtedy sok. Ciasto jest dzięki temu nierozwodnione, a placki są lekkie i nie chłoną tłuszczu. Solę dopiero na patelni. O właściwościach zdrowotnych cukinii pisałam tutaj .     Placki(...)dodajemy obie mąki i dokładnie mieszamy, aby nie pozostawić grudek. Doprawiamy pieprzem. Rozgrzewamy teflonową lub nieprzywierającą patelnię, dodajemy odrobinę tłuszczu i nakładamy po łyżce ciasta cukiniowego. Smażymy 2 - 3 minuty na złoty kolor, obracamy placki na drugą stronę i smażymy na rumiano ok. 1 minuty. Solimy delikatnie placki dopiero na talerzu. Podajemy cieplutkie z gęstym naturalnym jogurtem

Naturalna Kuchnia
Jagodzianki z kruszonką 142

godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jagody wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i skrobią.  Ciasto ponownie krótko wyrobić, a następnie rozwałkować na placek grubości 1 cm. Podczas wałkowania ciasto trzeba podsypać mąką, żeby się nie kleiło.  Wycinać z ciasta krążki o średnicy ok. 8 cm - można użyć wycinaczki lub szerokiej szklanki.  Na każdy

Kulinarne Inspiracje
Rogaliki maślane 256

miski wysmarowanej oliwą i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W rondelku roztopić 25 gram masła. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie wysypanym mąką na okrągły placek grubość około pół centymetra. Wysmarować ciasto roztopionym masłem. Kroić w trójkąty i zwijać w rogaliki zaczynając od szerszego końca trójkąta. Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić

Czerwony Gupik
Tarta migdałowa z wiśniami 174

ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 1h. (pamiętajcie, że ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania rękoma). Wiśnie połączyć z cukrem i mąką, następnie delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości ok 4-5mm Następnie na środek wyłożyć wiśnie, jednak pamiętajmy aby pozostawić wolne brzegi 4-5 cm, tak aby zawinąć ciasto na owoce. Brzegi

Niezły Młynek
brytyjski placek na maślance 151

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 350g mąki 200g cukru 250g maślanki 100g oleju 2 jaja 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 1500 g jabłek (jak najmniej

Domowy Smak Jedzenia
FAWORKI (CHRUST) 195

pęcherzyki powietrza, albo 2) podzielić ciasto na mniejsze części i każdą rozwałkowywać i składać, rozkawałkowywać i składać, aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Czynność należy powtórzyć kilkakrotnie. Napowietrzone ciasto rozwałkuj na cieniutkie placki. Radełkiem lub nożem wykrawaj paski ( około 2,5-3 cm x 13 cm ). Każdy pasek natnij lekko na środku i przewlecz jeden koniec ciasta przez powstałą dziurkę

Słodko-Słony Świat Ilony
Proste ciasto ze śliwkami i kardamonem 238

Bardzo łatwe ucierane ciasto ze śliwkami z nutą kardamonu  - zawsze się udaje i wszystkim smakuje :) SKŁADNIKI (na foremkę 24x28cm) 500 g śliwek 2 szklanki mąki

Moje Kuchenne Rewelacje
Frykasy. 309

niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na trzy części.  Ciasto rozwałkować. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią, posmarować placek i posypać startym serem żółtym. Ciasto złożyć na pół. Widelcem skleić końcówki.   Wyciąć paski - paski nie mogą być zbyt grube gdyż będą się źle skręcały.  Przygotować blachę. Wyłożyć ją silikonem

W kuchni u Moniki
Tarte flambee z serem kozim 145

Ciasto: 200 g mąki 2 łyżki oleju 125 ml wody 1 łyżeczka soli morskiej Przygotowanie   Wymieszałem mąkę, olej, wodę i sól. Zagniotłem w gładkie, elastyczne ciasto. Na podsypanym mąką blacie uformowałem placek. Posmarowałem go jogurtem, posoliłem. Na tak przygotowanym cieście rozłożyłem pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulę i dymki., plastry koziego sera. Posypałem rozmarynem. Zapiekałem około 20 minut

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania