którym rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy na ok. 5 min. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek średniej grubości, wykładamy masę makową (jeżeli ktoś chce zaoszczędzić jak najbardziej wystarcza połowa puszki, a jak ktoś lubi duuuużo maku, tak jak ja :D wówczas dajemy całą porcję(...)zawijamy w roladę. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem i odstawiamy do jego wyrośnięcia na 25-30 minut. Kiedy ciasto nam podrośnie smarujemy je żółtkiem rozmieszanym z odrobiną ciepłej wody, aby nabrało ładnego koloru. Wstawiamy do piekarnika najpierw na 30 minut 150 stopni, a potem na kolejne 20 minut podkręcamy do 180 stopni
Zdrowie na języku :Pciasta uformować wałek i podzielić na 8 porcji. Przygotować 8 kwadratowych kawałków folii aluminiowej. Na każdy kwadrat folii wylać nieco oliwy i rozsmarować. Kawałki ciasta obficie posypać mąką. Rozwałkować cienko na placek ok 24 cm. Układać placki na posmarowanej folii i złożyć jeden na drugim. Tak przygotowane ciasto można przechowywać w lodówce lub zamrozić na miesiąc. Przed(...)piekarnika rozgrzanego do najwyższej temperatury. Kłaść na górnej półce, piec około 4 minut. Ciasto wyrabiałam w robocie.Swoją pizzę piekłam na kamieniu , wcześniej nagrzewającym się przez ok 40 min w piekarniku nastawionym na 250 st. i ułożonym na najniższej półce. Placki pizzy układałam na papierze do pieczenia , i razem z papierem zsuwałam na kamień. Po 3-4 minutach
Stare Garykilka wrzuciłam do ucieranego placka. Prosto, szybko i pysznie. Smakował bardzo dobrze i był lekko wilgotny za sprawą jabłek. Bardzo lubię takie szybkie i nieskomplikowane ciasta. Polecam i pozdrawiam. UCIERANY PLACEK Z JABŁKAMI Składniki: 190 g mąki pszennej tortowej 90 g mąki ziemniaczanej 210 g cukru 9 łyżek oleju 1 łyżeczka(...)proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem ubić mikserem na puszystą pianę, dodać olej, ekstrakt waniliowy i wciąż miksując po trochu przesiewać mąkę. Ucierać kilka minut, a następnie wrzucić do ciasta połowę jabłek i wymieszać. Średniej wielkości tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy, na wierzchu ułożyć resztę jabłek. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Zakątek rozkoszy kulinarnychkosteczke i podsmazona cebulę. Ok 2-3 łyżki "boczkowych" skwarek odkładamy aby posłużyły jako okrasa do pierogów. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Ciasto wałkuje na cienki placek około 3-4 mm. Szklanką lub kubkiem wykrawam kółka. Na środek każdego nakładam łyżeczke farszu i zalepiam brzegi. Układam na ściereczce. Z podanej porcji(...)wychodzi około 50 pierogów. Wrzątek sole a następnie wrzucam pierogi. Gotuje ok 5-7 minut od momentu aż wypłyną . Wszystko zależy od grubości naszego ciasta. Najlepiej zawsze spróbować jednego pieroga czy ciasto już jest odpowiednie. Pierogi odcedzamy, dodajemy skwarki i mieszamy delikatnie aby pierogi pokryły się tłuszczem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.bardzo smaczny, a przede wszystkim bardzo słodki, ale czyż deser nie powinien taki właśnie być? ;) Polecam! Zajrzyjcie także do Gin i Malwiny, aby zobaczyć ich wersje placka z dynią. Składniki : Ciasto : 230g mąki 2 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 115g zimnego masła 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie : 2 jajka 200g pure z dyni* 1 łyżeczka mielonego
Codzienne Gotowaniemąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, jajka oraz pokrojoną miękką margarynę. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki . Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy schłodzone ciasto na niezbyt cienki placek, przekładamy go do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec(...)ubijania dodajemy cukier . Do ubitej piany z białek dodajemy żółtka, wiórki kokosowe oraz wlewamy wystudzoną margarynę, całość delikatnie mieszamy. Na surowe ciasto nakładamy wystudzony budyń i dokładnie rozprowadzamy, a na budyniu kładziemy masę kokosową i również dokładnie rozprowadzamy ją po cieście. Tak przygotowane ciasto możemy przykryć papierem do pieczenia żeby za bardzo się nie przypiekło i pieczemy
Smakowite Daniaminut - pod przykryciem . W tym czasie szykujemy sosy - pomidorową bazę do pizzy i czosnkowy do posmarowania już gotowych placków. Odnośniki do receptur na owe sosy znajdziecie powyżej. Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kulki. Rozwałkowujemy na małe placki grubości ok 1 cm. Smarujemy pastą pomidorową. Posypujemy cebulą, pieczarkami i serem. Na wierzchu układamy pokrojone w pasy plastry salami. Opcjonalnie posypujemy(...)podróży - jeśli podamy je bez sosu - na pewno się nie ubrudzimy. Te pizzerinki powstały jeszcze ze starej receptury, więc nie będę nic zmyślać ;) Niebawem przedstawię jednak przepis na ciasto do pizzy - jeszcze lepsze niż to opisane powyżej
Kuchnia po mojemusię mleka i gotujemy budyń cały czas mieszając. Studzimy.. Masło ucieramy mikserem do białości, na puszysty krem, dodać ostudzony budyń i całość miksujemy. . Przekładanie : Ostudzone placki przekładamy kremem budyniowym. Ciasto schłodzić w lodówce SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewycukier i margarynę rozpuszczamy, dodajemy posiekane orzechy włoskie, mieszamy i podgrzewamy razem kilka minut. Składniki na ciasto zagniatamy na jednolite ciasto, a następnie dzielimy je na 4 równe części. Każdą część wałkujemy na papierze do pieczenia na cienki placek. Przekładamy na blaszkę i pieczemy w 180st. C przez ok 10 - 15 min. Tak samo postępujemy z pozostałymi trzema częściami(...)ciasta (jeżeli chcemy zrobić ciasto z masą orzechową to przed pieczeniem na jednym blacie rozsmarowujemy orzechy i zapiekamy 10 - 20 min w 180st.C (w zależności jak cienkie ciasto zrobiliśmy - ma być złote). Masa : Mleko zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Dodajemy kaszę i mieszając gotujemy do czasu uzyskania gęstej masy. Lekko studzimy, a następnie przekładamy masą upieczone części ciasta
charlotte gotujeUpieczone ciasta odstawiam na bok, aby przestygły. Jabłka myję, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodaję cukier i smażę na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając by ich nie przypalić. Do usmażonych jabłek wsypuję galaretkę i mieszam, aż się rozpuści. Masę jabłkową studzę i wykładam na pierwszy upieczony placek. Drugim przykrywam i zaczynam(...)odstawiam aż całkowicie wystygnie. Masło ucieram z cukrem dodając porcjami zimny budyń. Gotową masę wykładam na drugi placek i przykrywam trzecim plackiem z orzechami. Całe ciasto odstawiam na noc do lodówki
Ciasteczkowy Potwórorzeźwiającej nucie, czyli orzechów włoskich 'podkręconych' klarowanym masłem i miętą oraz odrobiną miodu dla słodyczy. Chociaż tylko posypane cukrem pudrem również będą Wam smakować, bo placki same w sobie są przepyszne :) Jabłka w cieście (około 15 szt.): * jabłka- 3 duże szt. * mleko- 3/4 szklanki * mąka- 1 szklanka * jajko- 1 szt. * cukier trzcinowy- 2 łyżki * cynamon- 1 łyżeczka * proszek(...)łyżeczki Jabłka w cieście: Jabłka obrać, pokroić na plastry o grubości 1 cm i wyciąć gniazda nasienne. Z pozostałych składników przygotować ciasto (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany), którym należy obtoczyć jabłka (najlepiej plasterki włożyć do ciasta), a następnie delikatnie przełożyć do garnka z rozgrzanym olejem. Smażyć do lekkiego zarumienienia (wystarczy po kilka sekund na każdą ze stron). Sos orzechowy
Kraina Miodem Płynącadodatkowo: orzechy włoskie posiekane do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Ciasto: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier puder i miód. W miseczce łączymy ocet z sodą oczyszczoną, mieszamy i dodajemy do rozpuszczonej margaryny. Do ostygniętej margaryny dodajemy jajka oraz przesianą mąkę. Ciasto dokładnie zagniatamy i dzielimy na 5 równych części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki i kładziemy na wyłożonej papierem(...)pieczenia blaszce, aby sobie ułatwić wałkowanie to możemy rozwałkowywać placki bezpośrednio na papierze do pieczenia, a następnie je przenieść do blaszki. Piekarnik rozgrzewamy. Blaty ciasta pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 min. aż ciasto będzie złociste. Z kolejnymi blatami postępujemy w ten sam sposób. Krem: 2 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik
kulinarne odsłony patiwiąże się ze sporą pracą, to i tak mnie nie zniechęca. Szczawik już mam rozsadzony, wstępne plany zrobione! Naleśniki, któż ich nie lubi? Niby zwykłe, banalne placki a ile dają możliwości. Ja proponuję lekkie, wiosenne naleśniki. Taka rozkosz dla podniebienia, słodkie delicje dla kubków smakowych, ale bez wyrzutów sumienia. 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki(...)cytryny łyżka soku -//- odrobina wody Składniki na ciasto miksujemy razem i odstawiamy na około 10 min aby sobie dojrzało. I dopiero wtedy robimy próbę smażenia. Pierwszy placek pokaże nam czy konsystencja ciasta jest odpowiednia. Należy pamiętać o tym iż mąka z pełnoziarnista potrzebuje więcej płynu. A więc jeśli ciasto będzie się trudno rozprowadzać, należy dodać jeszcze odrobinę wody. Jeśli
Dieta moja pasja