ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:129/550)

Marchewkowe pancakes 190

Jeśli lubicie słodkie śniadania, to dzisiejsza propozycja wywoła u Was potok śliny. Puszyste, aromatyczne i złociste pancakes, czyli po naszemu - śniadaniowe placuszki . Złocisty kolor placki zawdzięczają marchewce, na której bazowałam tworząc przepis. Marchewka to temat przewodni kolejnej edycji Lubelskiego Kociołka . Lubelski Kociołek to tematyczna akcja stworzona przez grupę lubelskich blogerek kulinarnych. od czasu do czasu wybieramy wspólnie jeden produkt(...)sodą i cynamonem. Sypkie składniki dodać do pure marchewkowego i dobrze wymieszać.  Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju kokosowego lub innego tłuszczu. Na gorącą patelnie wlewać porcję ciasta, formując okrągłe placuszki. Placki marchewkowe smażyć około 3 minuty z każdej strony, na bardzo małym ogniu. Usmażone pancakes układać na talerzyku, polewać płynnym miodem lub syropem i posypywać orzechami. Smacznego

kolorowotorcikowo
Choinki z Ciastek Czekoladowych 266

Witam serdecznie Propozycja na pyszne ciastka czekoladowe z których zrobiłam choinki na święta . Ciastka połączyłam ze sobą lukrem i ułożyłam w kształcie choinek . Ciastka w połączeniu

Uwaga Babcia Gotuje
Pyszna Babka z Kawałkami Czekolady 261

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszną babkę z kawałkami czekolady, babka jest naprawdę super, babka jest puszysta nie sucha i bardzo smaczna, nie jest też

Uwaga Babcia Gotuje
Tarta ze śliwkami z pianką 187

budyń o smaku krówki 1/3 szklanki oleju 2 łyżki masy o smaku krówki Wykonanie ciasta: Masło posiekać z mąką, żółtkami, cukrem i solą. Następnie zagnieść ciasto i odstawić w chłodne miejsce. Wykonanie placka: Śliwki umyć, pokroić na połówki i usunąć pestki. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć formę posmarowaną wcześniej tłuszczem, wyciągnąć brzegi, nakłuć widelcem i zapiec w temperaturze

Tradycyjna Kuchnia
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 176

około 7 minut). Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto dzielimy na 4 części i kolejno rozwałkowujemy na placki  o grubości 2-3 mm. (niewykorzystane ciasto trzymamy pod przykryciem). Małą szklanką wycinamy kółka,  na środek kładziemy kulki farszu, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi.  Uformowane pierogi układamy

cool and minty
Przepis na Pierniczki 258

Witam serdecznie Propozycja na pyszne pierniczki , są wyjątkowo delikatne i puszyste i nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie

Uwaga Babcia Gotuje
Pleśniak + film 152

wyjmujemy z lodówki jasne ciasto i rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na okrągły placek. Do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy przekładamy rozwałkowany placek i wylepiamy nim dno tortownicy. Na cieście równomiernie rozkładamy jabłka prażone. Na jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą część schłodzonego jasnego ciasta. Z białek i połowy szklanki cukru ubijamy sztywną pianę

Smakowite Dania
Pierogi ruskie z cebulą dymką 174

wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz ciepłą wodę. Wyrabiamy wszystko na gładkie, zbite w kulkę ciasto. Wyciągamy ciasto na stolnice, podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek, wykrawamy kółka. Na każde kółeczku z ciasta nakładamy farsz i zlepiamy pierożki.  Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pide z mięsem mielonym. 154

wymieszać z mięsem. Dodać posiekany tymianek i czarnuszkę. Doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto zagnieść ,podzielić na 4 części, wywałkować  4 owalne placki. Na placki nałożyć nadzienie i zawinąć w łódeczki. Ciasto posmarować masłem lub jajkiem. Piec 20 min, ostatnie 5 min z termoobiegiem, w temp.225stop. Pide to doskonała przekąska ,dodatek do zup, a może stanowić samodzielne danie

Kulinarny karnet Christophera
Tarta kawowa 1425

zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce przez 30 minut - formę do tarty wysmarować masłem - ciasto rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia na cienki placek większy niż dno formy - papier z ciastem przełożyć do formy ciastem do spodu, delikatnie zdjąć papier, ciastem wyłożyć dno i brzegi formy, tak, by były one nieco wyższe niż brzeg blachy - nadmiar ciasta

Smakołyki Bereniki
Placek królewski 121

skoroszytu mamy:)  Prosty w przygotowaniu, pyszniejszy z każdym dniem ... Ponieważ w domu były jeszcze dekoracyjne gwiazdki ze świąt posypałam nimi ciasto ... choć mam nadzieje, że to na pożegnanie a nie na przywołanie zimy. Serdecznie polecam :) Składniki : Placki : 4 szklanki mąki (1 szklanka = 0,25 l) 1 szklanka cukru 2 jajka 70 g margaryny 1 łyżka czubata miodu(...)cytryny Polewa : 125 g margaryny lub masła 2 łyżki mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego Wykonanie : Placki : Margarynę roztopić z miodem, odstawić na chwilę do ostygnięcia. Zagnieść ciasto ze wszystkich składników i podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować lub rokleić palcami na blasze (o wymiarach

cucinare
Domowa tortilla z warzywami i gyrosem z kurczaka 330

Troszkę pracochłonny, ale moim zdaniem warto.  Przepis jest dość długi, ponieważ kolejno, dokładnie opisałam zrobienie placków, sosu, mięsa i warzyw. Zachęcam do zrobienia i życzę smacznego :) Składniki na placki tortilli (8 sztuk): 500 ml mąki pszennej pół płaskiej łyżeczki soli 2 łyżki oleju 170 ml gorącej wody Składniki na sos: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (o pojemności około(...)odstawiamy na około pół godziny, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulkę. Stolnicę oprószamy mąką i każdą z części ciasta rozwałkowujemy na cieniutki placek. Powinien on mieć wymiary pasujące do patelni, na której będziemy smażyć tortillę. Nie powinien być większy. Nie musi natomiast być idealnie okrągły. Cały urok tych domowych placuszków polega

Smak mojego domu
Jakie Miasteczko Taka Patelnia 195

niej nie przywiera. To piszę na podstawie doświadczenia z poprzednimi liniami, a także na podstawie moich obserwacji przy używaniu tej patelni na przykład smażąc dyniowe placki, czy jabłka w cieście. Dlaczego akurat takie dwa dania wybrałam? Uważam, że właśnie takie placuszki, które są najlepsze kiedy smaży się je na naprawdę minimalnej ilości tłuszczu najlepiej pokazują działanie powłoki non-stick(...)zawsze smażenie na adrenalinie i lekkim wkurzeniu, bo placuszki nasiąknięte tłuszczem, po dwóch schabowych trzeba było myć i wymieniać olej na patelni, bo się panierka paliła dość szybko, placki ziemniaczane to już była masakra, albo lekko przypalone, a jak ładnie to często surowe w środku, oooo i kotlety mielone, albo surowe albo przypalone. Ale ok, praktyka czyni mistrza, wiedziałam

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania