ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:136/550)

Krakersy 191

rozpuści.) Zagnieść elastyczne ciasto. Wody ma być tyle, żeby było odpowiednio miękkie do rozwałkowania. Ciasta nie zagniatać zbyt długo, podobnie jak przy kruchym cieście.Rozwałkować na cienki placek, ponakłuwać widelcem i wykrawać dowolne kształty. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - krakersy powinny lekko zbrązowieć.Podawać jako

Codzienna kuchnia niecodzienna
Miodowiec z orzechami w słonym karmelu & Opole is also Happy! :) 412

mieszać do momentu całkowitego ich rozpuszczenia... Na sam koniec dodajemy orzechy, mieszamy i solimy do smaku. (Studzimy nieco i nakładamy na na ostatni płat ciasta, który będzie na samym wierzchu). Finał: Upieczone placki przekładamy kremem. Na wierzchu ma być płat ciasta z orzechami.  Ciasto jest najlepsze po 3 dniach aż skruszeje. Smacznego

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza z szynką i pieczarkami 219

cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.3. Ciasto wałkujemy lub formułujemy placek rękami, układamy na blaszce, smarujemy koncentratem i posypujemy oregano. Nakładamy składniki: pieczarki, szynkę, cebulę i paprykę, posypujemy tartym żółtym serem. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia domowa Ani
Jak przygotować ciasto na pierogi? 302

szczypta soli mąka do posypania blatu Przygotowanie: Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy sól, robimy zagłębienie, wlewamy oliwę z oliwek, roztrzepane jajko i stopniowo wyrabiając ciasto wodę. Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka, na które nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy z osolonym wrzątku.  Zachęcam do eksperymentowania w kuchni, na blogu znajdziecie przepisy na pierogi, które smakują

Moja smaczna kuchnia
Krokiety z Kapustą i Grzybami 1052

końcu doprawiamy solą oraz pieprzem. Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem). Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy nieduże porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron.  Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki ostudzonego farszu, składamy boki oraz dół

Słodka Strona
Faworki 264

puder do posywania     Sposób przygotowania:   1. Do sporej miski wrzucamy wszystkie składniki. Myjemy rączki i wyrabiamy ciasto. Następnie posypujemy stolnicę/blat mąką. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkujemy na placek. 2. W garnku rozpuszczamy tłuszcz i wrzucamy kawałek ziemniaka. Placek kroimy w paski o szerokości ok. 3cm i długości 8-12cm.   Nacinamy

Gotuj Z Muzyką
Dżdżownica drożdżowa z parówkami 192

godzinę a nawet i dłużej. Gdy ciasto już wyrośnie przekładamy je na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy ponownie. PLECIONKA: Parówkę podgotowujemy w wodzie z dodatkiem chili. Kawałek ciasta rozwałkowujemy na cienki placek. Układamy na środku parówkę. Zamykamy ( na bok ). Rozcinamy ( tak by przeciąc parówkę ) w odstępach ok. 1,5 cm. Skręcamy kawałki z parówką na prawą i na lewą

Ostra na Słodko
Ciasteczka z patelni / walijskie 431

kosteczki margarynę i wszystko razem dokładnie siekamy. Dorzucamy płatki migdałów i mieszamy , uważając by nie bardzo zgnieść płatki. Jajka roztrzepujemy osobno z olejkiem waniliowym i dodajemy do ciasta, wyrabiamy. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1cm. Wycinamy ciasteczka ( można szklanką … foremkami ) Patelnię delikatnie natłuszczamy( ja używałam pędzelka ) i smażymy ciastka po ok. 5 minut z każdej strony. Uważamy

Ostra na Słodko
Pierniczki malowane 199

Wodę podgrzać z cukrem , miodem , olejem i przyprawą do piernika . Przestudzić . Do miski wsypać mąkę z sodą i solą , wbić jajko i wlać przestudzoną masę . Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na placek o grubości 2-3 mm , wykrawać dowolne kształty.. Piec ok 10 min 1 170'C Po wystudzeniu udekorować wg własnej fantazji :) Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Krokiety z Cukinią i Pieczarkami 325

solą, pieprzem i bazylią. Studzimy.  Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem). Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy niedużą porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron.  Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki farszu, składamy boki i dół

Słodka Strona
Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli z Farszem jak na Pierogi Ruskie) 385

oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem). Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy niedużą porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron.  Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki farszu, składamy boki i dół

Słodka Strona
Ciasteczka dla Świętego Mikołaja - z masłem orzechowym i dżemem malinowym 301

powstać miękkie ciasto. Na blacie rozkładamy papier do pieczenia, wykładamy na niego kulę ciasta, lekko ugniatamy dłońmi, przykrywamy kolejną warstwą papieru do pieczenia. Wałkujemy na placek grubości 0,5 cm. Smarujemy ciasto dżemem na całej powierzchni, po czym zawijamy w rulon. Odkładamy do lodówki, aby odrobinę stwardniało (najlepiej na całą noc, ale 2 godziny też wystarczą). Wałek ciasta

W kuchni Katie
Babeczki z mięsem 171

Jedno i drugie mięso oraz marchew i cebulę mielimy przez maszynkę. Dodajemy jedno jajko, sól, pieprz, ewentualnie warzywko i wyrabiamy na jednolitą masę.    Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki.    Wypełniamy je farszem a brzegi modelujemy według uznania i fantazji. Układamy w foremkach na babeczki.    Smarujemy roztrzepanym jajkiem

Maminek kulinarny
Mięso mielone zawijane w cieście 232

Dodajemy jajka i przyprawiamy barbecue oraz warzywkiem.    Wszystko mieszamy, uzyskując farsz.    Pierogowe lub makaronowe ciasto dzielimy na części.    Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki.    Na rozwałkowane placki nakładamy farsz.    Zwijamy placki tak, jak na krokiety lub naleśniki.    Zwinięte układamy w naczyniu żaroodpornym

Maminek kulinarny
Pysio 339

Pozostały sok zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń.  Gotować aż zgęstnieje.  Żelatynę namoczyć, gdy napęcznieje rozpuścić, podgrzewając.  Śmietankę ubić, połączyć z żelatyną.  Ciasto przekroić na 3 placki, spodni placek posmarować gorącym budyniem, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć, wierzch i boki posmarować bitą śmietaną.  Posypać wiórkami kokosowymi.  Wstawić do lodówki na 3 godz

Kuchnia Danusi