ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:143/550)

Capucino z chmurkową pierzynką 172

Polecam wam Ciasto,które jest naprawdę pyszne zwłaszcza dla miłośników smaków kawy a ja do nich należę. Placek ten widziała kiedyś w pewnej cukierni i zaraz wpadłam na pomysł by go zrobić. Przepis zgarnęłam z internetu -strona wielkie żarcie-troche zmodyfikowałam  pod swój smak i wyszła rewelka. Zapraszam...  Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy

Kubki smaku
Chałka żyrafa. 193

przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 min. Po tym czasie ciasto ( białe i czarne) dzielimy na 5 równych części. Każdy biały kawałek rozwałkowujemy na podłużny placek o długości około 50 cm. (ciasto jest bardzo cienkie więc trochę pracy musimy w to włożyć)Ciasto kakaowe rolujemy na wałeczek ( jak na kopytka) o takiej samej długości co biały. Ciemne ciasto

Radość kipiąca uśmiechem.
Babka Zebra 211

Babka Zebra Placek Zebra to klasyk. Uwielbiam do niego wracać, bo jest prosty, smaczny, pięknie wygląda i sprawia uśmiech na twarzyczce mojej córki:) Nie ma co się rozpisywać na temat smaku. Po prostu jest to babka waniliowo - kakaowa. Wilgotna i tyle w temacie. Jedna z lepszych jaką piekłam. Składniki: 5 jajek szklanka oleju 3/4 szklanki białej oranżady (tym razem(...)się udało) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru łyżeczka aromatu waniliowego 2-3 łyżki kakao 2-3 łyżki mąki do jasnego ciasta Sposób przygotowania: Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej ciągle ubijając, ale już na mniejszych obrotach. Następnie

na moim stole...
Biszkopt I 214

ciasto ma być rozprowadzone równomiernie- nie róbmy więc dołka na środku ciasta :D 3. By sprawdzić czy biszkop się upiekł, należy wykałaczkę bądź zapałkę wbić w placek, jesli te są suche nasze ciasto jest gotowe, jesli jest mokry- ciasto potrzebuje jeszcze kilka/kilkanaście minut. 4. Biszkopt będzie bardziej puszysty jeśli zamiast ubijać całe jajka razem, ubijemy osobno białka

KreatywnePiny
Razowa focaccia z czarnuszką 173

wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rękami formujemy prostokątny placek. Ostrym końcem drewnianej łyżki nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach. Na wierzchu układamy liście bazylii. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 25 minut. Smakuje

My Chcemy Jeść
Zapiekanka nadziana: makaronowo-kapuściana 128

razem aż kapusta zmięknie (około 7-10 minut). Następnie przyprawiamy pieprzem, papryką słodką i kminkiem, mieszamy. Wrzucamy makaron i smażymy razem jeszcze około 5 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dość duży placek - wielkości podwójnej formy + zakładki na boki (podsypujemy mąką, aby nam się nie przyklejał do blatu). Wykładamy połowę na posmarowaną masłem formę, druga połowa zostanie nam na przykrycie(...)rozdzielamy ciasta). Smarujemy majonezem, układamy plasterki kiełbasy i wykładamy farsz makaronowo-kapuściany. Wierzch posypujemy czerwoną fasolą. Zawijamy pozostałe ciasto i przykrywamy zapiekankę, sklejamy boki ze sobą. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni przez godzinę. Nad zapiekankę wstawiamy pustą brytfannę - ciasto się nie przypali

Kolorowy Przepisownik
Domowy makaron jajeczny 238

potrzeba dosypać nieco więcej mąki - wszystko zależy od wielkości jaj. Zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Zagniecione ciasto nakrywamy miską i odstawiamy na 30 minut. Po 30 minutach, ciasto wałkujemy, podsypując mąką, na cienki placek. Placek kroimy na paski, szerokości, wedle uznania, od 5-10 cm., a nawet szersze. Paski ciasta - jeśli mamy maszynkę do makaronu - przepuszczamy przez nią

kolorowotorcikowo
Pankejki, pomarańcze i żurawina 176

nieśpiesznie zrobioną, poranną porcją pankejków. Dzisiaj wersja zimowa - z białą czekoladą, pomarańczą i żurawiną. PANKEJKI z SOSEM POMARAŃCZOWYM i ŻURAWINĄ Składniki: placki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1,5 szklanki mleka 75 g masła (przed dodaniem do ciasta musi być rozpuszczone) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru(...)szczypta soli sos: 1/2 tabliczki białej czekolady sok z 1/2 pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 1-2 łyżeczki płatków suszonej żurawiny  Przygotowanie: placki: Wszystkie składniki mieszamy na gładkie gęste ciasto i smażymy na rozgrzanej patelni. sos: Czekoladę rozpuszczamy z sokiem pomarańczowym, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy. Sosem polewamy pankejki i posypujemy żurawiną

Bon appetit mon amie
PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 304

pieczenia, zmienia jego strukturę, nawilża i nadaje smaku. I oczywiście, nie mogło zabraknąć lukru. Placek z jabłkami, właśnie taki jak ten, bez lukrowego zwieńczenia nie ma racji bytu. PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. / źródło:  Moje Smaki Życia, nr 10/2013 / na blaszkę 25x20 cm ok. kilograma mączystych jabłek sok z 1 cytryny 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki(...)Formuję z ciasta kulę, wkładam  na 30 minut do lodówki, by stwardniało.  Blachę do ciasta smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Ciasto dzielę na 2 równe części. Połową wylepiam blaszkę, układam na wierzchu pokrojone jabłka. Posypuję owoce pozostałym cukrem, oprószam cynamonem, a pozostałe ciasto rozkruszam na powierzchni jako kruszonkę. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, wkładam ciasto i piekę

W kuchni Karmel-itki
Crostata z morelami i czereśniami 310

Crostata z morelami i czereśniami, czyli placek owocowy na szybko. Crostata to rodzaj płaskiego, włoskiego ciasta przypominającego tartę. Crostata może być miękka lub krucha. Najczęściej przygotowuje się ją z dżemem lub owocami. Prosty, błyskawiczny, pyszny placek z sezonowymi owocami to idealna propozycja do porannej kawy. Jeśli macie kilka moreli, kilka czereśni (albo np.: malin czy jagód) to wystarczy(...)Dodajemy jajka, mleko i rozpuszczone masło. Mieszamy rózgą do połączenia lub krótko miksujemy. Tortownicę lub formę na tartę o średnicy ok. 24 cm smarujemy rozpuszczonym masłem. Przekładamy ok. 3/4 ciasta i rozsmarowujemy po całym dnie. Układamy połówki moreli. Pomiędzy morele wtykamy połówki czereśni albo układamy maliny czy borówki. Na wierzchu rozprowadzamy pozostałe ciasto (nie musi dokładnie przykryć wszystkich owoców). Wstawiamy

Poezja smaku
OSETYJSKIE PLACUSZKI Z NADZIENIEM 183

środku ,każdego placek musi mieć zrobiony otwor w środku.Czas pieczenia okolo 20-2 5minut w 200stopniach C w zależności od piekarnika . Upieczone ciasto jest lekko zarumienione z wierzchu..... .WAŻNE ......po wyciągnięciu upieczonego placka od razu wierzch i boki smarujemy maslem.... aby góra i boki były miekkie Gotowe. Wystarczy umieścić je na stole i smacznego Gdy ciasto rośnie

w mojej kuchni
Chaczapuri "3 sery" z miętą 204

jajek, zostały jakieś resztki serów,  pół paczki drożdży, na wpół uschnięta mięta na oknie... Wychodzi więc to, co na załączonym obrazku. Bieda placek albo jak kto woli "chaczapuri" :) ciasto: 300 g mąki 100 ml mleka 2% 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 20 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru  sól, pieprz Z drożdży, cukru, połowy ciepłego mleka i łyżeczki(...)ciasto jest zbyt gęste - dodajemy trochę mleka, gdy zbyt rzadkie - trochę mąki. Odstawiamy na kolejne 10 minut do wyrośnięcia.  Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na cztery części, każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Na środku każdego nakładamy farsz, zawijamy brzegi do środka i  zlepiamy je u góry jak tobołek.  Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy, układamy placki

bistro mama
Pizza Margherita - Najlepsza! (idealne ciasto do pizzy) 234

mozzarella pokroiłam na plastry grubości około 3 milimetrów. Ustawiłam piekarnik na 220-240 stopni i zajęłam się ciastem. Uderzyłam pięścią w wyrośniętą kulkę ciasta, aby pozbyć się powietrza i rozkręciłam ją w rękach na cienki placek, w taki sposób aby boki były troszeczkę grubsze niż środek. Możesz rozwałkować ciasto wałkiem, ale będzie różnica w wyglądzie, w smak jednak pozostanie

Blondynka Gotuje
Pełnoziarnista pizza w wersji XS 441

bazylię, oregano. Zaczynamy wyrabiać ciasto dodając stopniowo rozcieńczone mleko z wodą. Jak ciasto nabierze odpowiednią formę odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po upływie czasu ciasto rozwałkujemy na cienki, okrągły placek (ok. 05 mm). Przygotowujemy sos na pizze. Na rozgrzaną patelnię wlewamy sok pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji(...)polecam dodawać na ciasto bezpośrednio z patelni. Dodatki na pizzę można dodać według własnych upodobań, ale ja wybrałam swoje ulubione, więc nie koniecznie możecie nimi się sugerować. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty i po ostudzeniu dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę i cukinię obieramy i kroimy w cienkie plastry. Pieczarkę myjemy i również kroimy w cienkie plastry. Na tartce

Truskawkowa Fiesta
Ciasto Migdałek 422

składniki umieszczamy w misie miksera, końcówką do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdą część owijamy w folię i wkładamy na około 1 h do lodówki. Dodatkowo: 6 białek 180 g cukru kryształu 100 g płatków migdałów Pieczemy oddzielnie 3 kruche placki. Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na każdy(...)masła Masło ucieramy na puch. Dodajemy karmel, łyżka po łyżce i ucieramy na puszystą masę. Masę dzielimy na pół i przekładamy placki, na wierzch dajemy placek pokryty migdałami. The post Ciasto Migdałek appeared first on Made

Made By Mom And Son
Placki ziemniaczane z żółtym serem 1793

śmietaną, posypane solą i pieprzem, oraz niekiedy szczypiorkiem. Są amatorzy placków ziemniaczanych na słodko: z cukrem, a nawet z musem jabłkowym. Kosztowałam, ale to nie są moje smakowe klimaty. Zdecydowanie lubię je na wytrawnie. Tym razem Piotrek wpadł na pomysł by do startego ciasta dodać trochę startego sera, placki ziemniaczane zdecydowanie zyskały. Ja podsunęłam myśl, aby po odwróceniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię