Podziel ciasto na 14 części. Wymieszaj w miseczce składniki nadzienia. Weź kawałek ciasta i uformuj z niego kulę. Rozpłaszcz kulę palcami na placek, nałóż 1 łyżeczkę nadzienia i zlep brzegi ciasta, jakbyś lepił pierogi. Możesz zostawić bułeczki w takim kształcie (nazywanym półksiężycem), lub jak ja, mając bułeczkę ustawioną zlepieniem w dół, podwinąć pod spód rogi, uzyskując kształt "kartofelka
Chilli Czosnek i Oliwaciasto lepiej sie skleilo. Formujemy kulke i odstawiamy na pol godziny do lodowki. Dobrze schlodzone ciasto wkladamy miedzy dwa kawalki foli i walkujemy na okragly placek. Wykladamy nim natluszczona foremke do tart. Obciazamy ciasto fasola i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Autorka przepisu radzi by po wylozeniu foremki ciastem schlodzic je jeszcze przez
Przysmaki KarolkiDziś Światowy Dzień Pieczenia, więc na blogu nie mogło się pojawić nic innego jak pyszne i pachnące ciasto. Moja propozycja to puszysty i bardzo miękki placek z truskawkami, który idealnie pasował do popołudniowej kawki. Przepis na placek z książki" Nigella Gryzie" z moimi modyfikacjami. Składniki na ciasto : 350-400 g mąki pszennej (u mnie
Zabawa smakiemktore bym mogla wkladac papierowe formy po czym nalewala bym tam ciasto i do piekarnika. I co na szybko wpadlam na pomysl zeby wlac cale ciasto do formy i upiec placek przystroic kremem. I wyszlo mi cos takiego... Nom nie wyglada to zle. Musze sie przyznac, ze i tak niestetyu nie wyszlo bo byl zaklaec(...)zdarza. Jak to zazwyczaj bywa mezczyzni tez lubia zakalce wiec ciasto zniknelo ze stolu
Klaudynkowa kuchniaplacka pokryje się pęcherzykami powietrza*. Odkładać na talerz. Podawać ciepłe, posypane świeżymi owocami, oprószone pudrem lub/oraz z syropem klonowym/jagodowym/daktylowym. Opcjonalnie można dodać na każdy placek kleks serka waniliowego. * Na świeżo wlane ciasto na patelni można również włożyć owoce, np. truskawki bądź borówki, z tym że wtedy trzeba uważać by placki się zbytnio nie przypaliły, a patelnię trzeba
Calzonella.comproszkiem do pieczenia. Powstanie ciasto o konsystencji mokrego zbitego piachu. Można dodać troszkę wody (ale naprawdę troszkę) aby składniki się dobrze wymieszały. Do powstałego ciasta (konsystencja grudek) dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki. Ciasto powinno być gładkie ale dość gęste. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 2/3 ciasta, wyrównujemy. Na ciasto układamy śliwki (lub inne owoce(...)śliwki już wypestkowane ;-) Na warstwę ze śliwkami wykładamy pozostałą część ciasta - wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Studzimy. Podajemy polane czekoladą lub posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Placek kukurydziany ze śliwkami Placek kukurydziany ze śliwkami Placek kukurydziany ze śliwkami SMACZNEGO
peggiwkuchniszpinak odciekł i przestygł. Ricotta, jeśli zawiera wodę, to ją zlewamy, jeśli nie, mieszamy i łączymy z przestudzonym szpinakiem. W razie potrzeby doprawiamy.. Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Jeżeli mamy formę do ravioli, pierożki wycinamy za jej pomocą. U nas ravioli były robione w formie do uszek. Można także wycinać kwadraty i zlepiać ręcznie, jedyny minus(...)zajmie to znacznie więcej czasu. Gotowe pierożki, ponieważ są zrobione z ciasta makaronowego, gotujemy tak jak makaron, czyli zdecydowanie dłużej niż pierogi. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy po kilka ravioli i gotujemy przez 10 min od wypłynięcia. Pierożki najlepiej smakują polane masełkiem z dodatkiem świeżej mięty, szałwii lub pietruszki. Smacznego
Kuchnia od dwojgakolor. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, (jeżeli mamy jabłka bardzo soczyste to musimy odcisnąć sok), przyprawić cukrem i cynamonem według uznania. Rozłożyć na podpieczonym i wystudzonym placku, przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta i upiec w temperaturze 170 stopni około 45 minut również na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Tradycyjna Kuchniasmażono placki na patelni z olejem! Wg mnie podpłomyki to takie szybkie chlebki, które wrzucało się na płytę studzonego pieca w kuchni. Placki te nie potrzebują wysokiej temperatury aby urosły. Im szybciej wyrobimy ciasto, tym podpłomyk jest lżejszy, niezbity i puszysty, łatwo się go rwie w dłoniach. Ja wyrabiam ciasto na podpłomyki ze 100 g mąki pszennej(...)się na taką ilość mąki). Ciasto najlepiej w yrobić szybko, energicznie łyżką w misce, a gdy odchodzi od miski, jest luźne i można je rozciągać w rękach przy pomocy siły grawitacji, to znak aby je przełożyć na blat obsypany mąką. Potem ciasto wystarczy uformować niechlujnie , żeby zmieściło się na naszej patelni. Grubość surowego placka powinna mieć
Right Behind The Kitchenśniadanie pyszne placuszki i jajka sadzone. Nic trudnego – z mąki z ciecierzycy i maślanki zrobiłam ciasto gęściejsze od naleśnikowego. Do placków dołożyłam po jajku sadzonym, pomidorze i papryce. Śniadanie z głowy :) Owsianka na obiad? Czemu nie? :) Kasza owsiana z groszkiem i cukinią. Do tego pieczone marchewki. Proste, smaczne i bardzo sycące. Kaszę owsianą gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu
KucharzycaPodpłomyk i to rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka. Takie podpłomyki jadałam u mojej babci, były jednak pieczone bezpośrednio na płycie pieca, który stał w kuchni. Moje są pieczone w piekarniku, do tego moje podpłomyki wyglądają jak mini pizza Podstawowymi składnikami podpłomyków to mąka, sól i woda, ja dodaję jeszcze szczyptę suszonych drożdży. Kiedy nie wiemy co przygotować(...)cebulę, 1/2 pomidora, 1/2 kulki sera mozzarella, oraz 2 małe gałązki rozmarynu. Mąkę zagniatamy z drożdżami, oliwą, solą na elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, układamy ciasto na papierze do pieczenia i rozciągamy je tworząc 2 płaskie placki. Zostawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia. Ciasto obkładamy plasterkami surowych pieczarek, pomidorem, oraz cebulką pokrojoną w piórka, obsypujemy serem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjaja 1 budyń 1 szklanka cukru pudru 10-15 dag rodzynek Dodatek: 2-3 galaretki cytrynowe puszka brzoskwiń Wykonanie: Z podanych składników szybko zarobić ciasto kruche i upiec 3 placki. Ser utrzeć z cukrem i jajami. W garnku rozpuścić margarynę i na gorący tłuszcz wyłożyć ser, ciągle mieszając. Do gorącego dodać suchy budyń i rodzynki – dalej mieszając(...)masa zacznie odchodzić od garnka – odstawić. Masę podzielić na 3 części i gorącą przekładać ciasto wg kolejności: ciasto kruche – masa serowa – ciasto kruche – masa serowa – ciasto kruche – masa serowa. Galaretkę rozpuścić wg przepisu. Wierzch przybrać pokrojonymi owocami i zalać tężejącą galaretką. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia
Cukiernia PychotkiCebulę pokroić w piórka, podsmażyć na klarowanym maśle, doprawić solą pieprzem do smaku, odstawić do wystudzenia. Pieczarki posiekać na plasterki, czarne oliwki odsączyć z zalewy. Ciasto rozwałkować na trzy okrągłe placki, podsypując lekko mąką aby się nie kleiło, posmarować pastą z suszonych pomidorów, zostawiając po 2 cm od krawędzi brzegów, nałożyć nadzienie z pieczarek cebuli oliwek i pokrojonej(...)szynki posypać startym serem, zwinąć na pół formując pieroga zlepić brzegi dokładnie. Posypać po wierzchu ciasta ziołami prowansalskimi. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, zostawić na 15 minut do wyrośnięcia, piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190*c można polać ketchupem przed podaniem. Smacznego
Wanilia i Kardamonsmaruję masłem i posypuję bułką tartą. Wstawiam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut i piekę w temp.180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta-kroję je na trzy placki. Dwa z nich smaruję dżemem z czarnej porzeczki lub powidłami śliwkowymi a wierzch polewam wcześniej odlaną polewą. Dla zupełnej rozpusty czasem robię krem ze śmietany(...)kremówki...;-) Można posypać całość pokruszonymi migdałami lub wiórkami kokosowymi.... i w końcu możemy zabrać się za jedzenie ciasta, które zawsze znika w zawrotnym tempie. Pycha! Polecam również pysznego MURZYNKA Z WIŚNIAMI
potrawyregionalnerabarbar w pełni, a na moim blogu znajduje się dość sporo przepisów z jego wykorzystaniem. Dlatego postanowiłam je wszystkie zebrać w jednym miejscu:) Placek z budyniem i rabarbarem Ciasto serowe z rabarbarem Lody rabarbarowo - truskawkowe Kruszaniec jabłkowo - rabarbarowy Pomorska drożdżówka z rabarbarem Sernik z rabarbarem i truskawkami Tarta z jabłkami i rabarbarem posypana owsianą kruszonką Babeczki
Z miłości do słodkości