ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:154/550)

Biscotti ze śliwkami, daktylami i żurawiną 183

dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową.  Szybko zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy niewielka ilość mąki.  Formułujemy prostokątny placek o wymiarach ok. 25 x 5 cm. Ciasto przekładamy  na wyłożonej papierem blasze do pieczenia i pieczemy przez 25 – 30 min, aż się zrumieni. W połowie pieczenia blachę odwracamy o 180 stopni

Moniki Smakołyki
Słone placuszki 164

jajka oraz mąki. Składniki dokłada się "na oko". Wszystko zależy od tego ile ziemniaków nam zostało. Ciasto powinno być gładkie (ale nic się nie stanie jeśli będzie trochę grudek z ziemniaków) i dające się łatwo rozwałkować na bardzo cienki placek.  Składniki: ugotowane i rozgniecione ziemniaki mleko lub 1 jajko (zamiennie, wedle uznania) mąka sól Ziemniaki przełożyć do miski(...)mleko). Wymieszać Dokładać mąkę małymi ilościami i mieszać - czynność powtarzać. Ciasto nie powinno kleić się do rąk Przełożyć ciasto na posypany mąką blat (ja ciasto rwę na kilka części, żeby mi było łatwiej wałkować). Z wierzchu ciasto również posypać delikatnie mąką i rozwałkować na bardzo cienki placek (placuszki podczas smażenia "spuchną") Szklanką wykrawać placki Wlać olej

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placek owsiano - jabłkowy 'Róża' (bez glutenu) 211

ciasta, 'takie', czyli nieskomplikowane i które mimo swej prostoty nie tylko zachwycają smakiem, ale i wyglądem. Dzisiejszy placek należy do tych właśnie wypieków :) Placek w 100% jest bez glutenu (inne propozycje bezglutenowych ciast znajdziecie tutaj ), gdyż przygotowany jest z samych płatków owsianych wymieszanych z jogurtem, aromatyzowany cynamonem oraz cukrem waniliowym i ozdobiony plasterkami jabłka, które do złudzenia(...)róży :) Placek nie należy do lekkich i puszystych wypieków, ma miękką strukturę, jednak jest zwarty i lekko gliniasty, dzięki czemu bardzo dobrze się kroi i się nie kruszy. Placek nadaje się nie tylko jako deser do kawy, ale również i jako pożywne śniadanie na słodko- w końcu to pieczona owsianka z jogurtem i jabłkami :))) * płatki owsiane błyskawiczne

Kraina Miodem Płynąca
Pączki ósemki (precle) 147

ciasto podwoi objętość.      Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką (lub blat) i delikatnie wyrabiamy ciasto (by je nieco odgazować). Następnie ciasto wałkujemy na 1 cm placek, wycinamy około 1 cm paseczki o długości 30-34 cm, formujemy wałeczek i splatamy ósemki. Gotowe pączusie odkładamy na ściereczkę, przykrywamy druga i pozwalamy im znowu wyrosnąć (około(...)garnku o grubym dnie rozgrzewamy około 1 litra oleju. Gdy olej osiągnie temperaturę 170 stopni (przyda się termometr cukierniczy lub do mięs, jeśli nie mamy żadnego to wrzucamy kawałek ciasta na rozgrzany tłuszcz, jeśli ciasto wypłynie od razu olej ma odpowiednią temperaturę, jeśli się topi musimy jeszcze chwilę poczekać) wrzucamy kolejno ósemki i smażymy z każdej strony po około

Rozpustne gotowanie
Placki z ugotowanych ziemniaków + film 153

Pyszne placki z ugotowanych ziemniaków to tania i prosta propozycja obiadowa . Najlepiej smakują z sosem i  dodatkiem surówki . Są  pyszna alternatywą dla mięsa a więc szczególnie polecam je dla jaroszów . składniki na 14 placków 1 kg ziemniaków 2 małe cebule 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 5 łyżek oleju do smażenia płaska łyżeczka soli pieprz przepis Obrane(...)łyżkach oleju od czasu do czasu mieszając. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę , dodajemy mąkę , jajka , doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy zrumienioną cebulkę. Dłonią wyrabiamy ciasto ziemniaczane i formujemy płaskie placki . Placki smażymy na pozostałym oleju na rumiano z obu stron . Podajemy na gorąco

Smakowite Dania
Szkocka pizza. 159

wlewamy mleko zmieszane z mąką i mieszamy aż masa zgęstnieje, dodajemy sól, pieprz i natkę, i wyłączamy grzanie.      Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na placek nieco większy niż forma, wykładamy nim tortownicę, nakładamy farsz. Połowę porcji żółtego sera kroimy w paseczki, które rozkładamy przy brzegach ciasta. Ciasto które wystaje ponad formę

Rozpustne gotowanie
Sezonowe pierogi z truskawkami, mięta i czekoladą 167

ciasto na pierogi   W międzyczasie można przygotować nadzienie i dodatki oraz wodę do gotowania pierogów. Truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki. Wyłożyć ciasto na stolnicę i  rozwałkowywać  na cienki placek (około 2 - 3 mm). Szklanką wycinać kółka, na środek kłaść kawałek truskawki. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierogów.   Do wrzącej

MarciochaKucharzy
Tort czekoladowo-marcepanowy 250

macie, wysypanej cukrem pudrem. Ciasto przekroić na 3 części. Zagotować 50 ml z cukrem pudrem, jak wystygnie dodać likier (4 łyżki). Biszkopt przełożyć kremem i plackami marcepanu, by na wierzchu było ciasto. Wierzch i boki posmarować kremem. Odstawić na 2h do lodówki   Dekoracja: 600 g gorzkiej czekolady kakao  płatki migdałowe Rozpuścić czekoladę,  ostudzić lekko

Humanistka w kuchni
Tarta bananowo wiśniowa 181

takiej masy dodałem jedno duże jajko i całość dalej miksowałem, do uzyskania jednolitego ciasta, które uformowałem w kulkę i umieściłem na pół godziny w lodówce. Następnie ciasto to rozwałkowałem na niezbyt cienki placek, niewiele większy od średnicy naczynia do tarty i wykleiłem nim wysmarowane wcześniej lekko masłem naczynie, uważając, aby nie powstały dziury. Ciasto ponakłuwałem na całej powierzchni

Wyprawy kulinarne
Placki z kabaczka 173

Przypominają placki ziemniaczane. No może te z kabaczka szybciej i łatwiej zetrzeć na tarce bo nie jest tak twardy jak ziemniaki. Składniki: 2 kabaczki 2 jajka szklanka mąki sól, pieprz olej do smażenia Kabaczki obieramy ze skórki i odkrajamy pestki, ścieramy na tarce(...)grubych oczkach. Dodajemy łyżeczkę soli i przekładamy na kwadrans na sito aż spłynie sok. Dodatkowo nadmiar soku odciskamy. Do kabaczka dodajemy jajka, mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Ciasto dokładnie mieszamy i smażymy placki na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. W trakcie smażenia płomień można zmniejszyć aby placki zdążyły się w środku usmażyć. Po usmażeniu odciskamy tłuszcz

prawdziwe jedzenie
Myśmy jagódki, czarne jagódki 162

gniotłam ok. 10 min. (konsystencję ciasta można dobierać poprzez albo dosypywanie mąki, albo dolewanie wody). Następnie podzieliłam je na mniejsze części i każdą wałkowałam na cienki placek. Za pomocą szklanki powycinałam z ciasta koła, które następnie nafaszerowałam jagodami (jagody wymieszałam z cukrem). Nakładałam łyżeczkę jagód na środek koła i zlepiałam boki ze sobą. Niestety jagody w międzyczasie puszczały

bastalena
Strucla makowa 308

ewentualnie orzechy, smażoną skórkę pomarańczową, olejek migdałowy. Często mieszamy, bo lubi się przypalać. Po przesmażeniu, odstawiamy mak do całkowitego ostygnięcia, nastęnie dodajemy ubite białka. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy prostokątne placki, które lekko smarujemy białkiem, nakładamy masę makową, zostawiając ok 3cm wolnego od brzegów ciasta, końce makowców podkładamy pod spód (można przykleić je białkiem). Makowce zawijamy

Mia Cucina Sofieta
Tarta ze śliwkami i czekoladą 164

cukru pudru 100 g zimnego masła 1 jajko Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je na cieniutki placek ( między dwoma arkuszami papieru) i wykleiamy nim dno wysmarowanej masłem formy 11x35 cm. Ciasto w formie wkładamy z powrotem do lodówki na ok. 30 minut

Mia Cucina Sofieta
Drożdżówki z rabarbarem 258

spłaszczyć mocno, tworząc placek (grubości około 1cm), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut - na środku każdego wyrośniętego placka zrobić wgłębienie szklanką lub palcami (jeśli ciasto się klei, można lekko oprószyć je mąką) - rabarbar odcedzić z soku, który wypłynął podczas leżakowania z cukrem, układać obok siebie w zagłębieniu w cieście - bułki posmarować

Smakołyki Bereniki
Sernik Krakowski 172

ciasto. Owinąć folią spożywczą, lekko spłaszczyć, włożyć do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia), po nakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut(...)dwukrotnie 8 jajek 100 g masła 250 g drobnego cukru do wypieków 3 łyżki cukru wanilinowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g rodzynków  żółtko do posmarowania pasków kruchego ciasta, roztrzepane (uwaga: nie wyrzucać białka, będzie potrzebne do lukru!) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło, 200 g cukru i cukier wanilinowy utrzeć w osobnym naczyniu do otrzymania jasnej

Motylkowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania