ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:158/550)

Piernikowe ciasto p. Małgorzaty – danie konkursowe 331

Czas najwyższy już brać się za ciasta. Można dziś śmiało już upiec placki a przełożyć je jutro. Ten piernik prezentuje się na tyle apetycznie, że chyba też upiekę. Mniam Nie zapominajcie o konkursie na świąteczne ciasto Wysyłajcie przepisy i zdjęcia! http://coolinarnie.pl/2014/12/14563/konkurs-swiateczny Piernikowe ciasto p. Małgorzaty – danie konkursowe Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst

CoolinarniePL
Sernik krakowski 385

jajko Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 25 x 25 cm, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut. Masa serowa: - 0,8 kg twarogu(...)części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Dodać mąkę ziemniaczaną i rodzynki, delikatnie wmieszać Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem. Piec około 50 – 60 minut w temperaturze

dom-agi.pl
WEGAŃSKIE CIASTO DROŻDŻOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ, ZE ŚLIWKAMI I Z KRUSZONKĄ 257

migdałów - 1 łyżka mleka owsianego lub ryżowego Dodatkowo: - płatki migdałów do posypania ciasta (nie trzeba) - śliwki, ilość wg uznania Wszystkie składniki kruszonki zagnieść razem, powinniśmy otrzymać kruche ciasto, które rozkruszymy na naszym placku. Ja przygotowuję kruszonkę bezpośrednio przed posypaniem. *Przecier dyniowy: Możemy go przygotować na dwa sposoby: 1. Dynię kroimy na małe kawałki, dodajemy odrobinę wody i dusimy w garnku(...)resztę miksujemy na gładką masę. Ja używam dyni Hokkaido , nie trzeba obierać jej ze skóry, miksuję razem z nią. Ten przecier dyniowy jest troszkę gęściejszy dlatego dodałam do ciasta więcej mleka. Resztę przecieru można zamrozić w pojemniczkach lub spasteryzować w słoikach, lub po prostu zużyć do innych potraw. Suche składniki (mąka, ksylitol, cukier, drożdże, sól, skórka pomarańczowa) mieszamy w misce

Smaczne Zdrowe
Ciasto z budyniem i kajmakiem 190

przygotowanego, lekko przestudzonego budyniu. Budyń wykładać na środek placków, zostawiając brzegi pokryte tylko kajmakiem (żeby po dociśnięciu biszkoptem budyń nie wypłynął). Czynność powtórzyć z drugim plackiem biszkoptu i całość przykryć ostatnią warstwą ciasta. W garnku rozpuścić na małym ogniu wszystkie składniki polewy od czasu do czasu mieszając. Ciasto polać lekko przestudzoną polewą i posypać bakaliami. Przechowywać w lodówce

Bullio
Ciasto z budyniem i kajmakiem 161

przygotowanego, lekko przestudzonego budyniu. Budyń wykładać na środek placków, zostawiając brzegi pokryte tylko kajmakiem (żeby po dociśnięciu biszkoptem budyń nie wypłynął). Czynność powtórzyć z drugim plackiem biszkoptu i całość przykryć ostatnią warstwą ciasta. W garnku rozpuścić na małym ogniu wszystkie składniki polewy od czasu do czasu mieszając. Ciasto polać lekko przestudzoną polewą i posypać bakaliami. Przechowywać w lodówce

Bullio
Chrusty, chrusty, faworki... 161

Dokładnie zagnieść ciasto i wybić wałkiem, czyli napowietrzyć ciasto. Włożyć ciasto na godzinę do lodówki, a następnie odcinać po kawałku i rozwałkować na bardzo cienkie placki. Faworki są tym smaczniejsze im cieńsze ciasto. Ciasto pokroić na cienkie paski, mniej więcej 3-4 cm szerokości i 10-12 cm długości. Na środku każdego paska trzeba zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć

na moim stole...
Drożdżowe placuszki 147

odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na średnim ogniu żeby placki się nie przypaliły. Aby ułatwić nakładanie ciasta łyżkę przed nałożeniem ciasta można  zamoczyć w ciepłej wodzie

Mama Gotuje
Samosa - pyszne pierożki po raz drugi 159

odstawić do ostygnięcia.   Przygotowanie i lepienie samosa    Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na mniejsze części a następnie każdą z nich rozwałkować na cienkie placki na podsypanej mąką stolnicy. Grubość rozwałkowanego ciasta nie powinna przekraczać 1 mm jeśli zamierzamy kleić samosy z podłużnych pasków (wtedy mamy kilka warstw ciasta) lub 2 - 3 mm jeśli lepimy samosy z okręgów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kosiarz 224

jajka, cukier, mąkę i mleko. Konsystencją powinno przypominać śmietanę. Nasze ciasto było dość gęste, więc mocno oblepiło kwiatki, następnym razem zrobimy chyba trochę rzadsze, żeby placki były bardziej chrupiące. Kwiaty maczamy w cieście uważając, żeby nie urwały się z gałązek i smażymy z dwóch stron na złoto. Podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem. Na zimno są również smaczne- ja wzięłam

les mirabelles
Pełnoziarniste koszyczki z bogatym wnętrzem 123

oregano i całość zmiksować na gładką masę. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 części. Każdy kawałek albo rozwałkować albo uformować w rękach płaski, okrągły placek, którym wykładamy foremkę na muffiny.     Na ciasto nakładamy masę pomidorową, a na niej układamy kawałki jajek i plasterki szynki. Kabanosy tniemy na kawałki i robimy z nich pałączki od koszyczków. Tak przygotowany

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pączki z pomarańczową konfiturą 204

godzinę, półtorej w ciepłe miejsce, po tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość. Blat kuchenny posypujemy lekko mąką i wykładamy ciasto. Po lekkim odgazowaniu wałkujemy je na placek o grubości około 2 cm i szklanką wykrawamy kółka o średnicy 6 cm. Krążki ciasta układamy na stolnicy lub blaszce posypanej mąką, przykrywamy ściereczką

Kulinarne przygody Gatity
Placuszki dyniowe 183

jajko około 2 łyżek mąki sól do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Do utartej dyni dodać jajko i mąkę oraz sól - wszystko dokładnie wymieszać, konsystencja ciasta powinna być podobna do masy na placki ziemniaczane Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron Posypać ewentualnie cukrem - można dodać do ciasta garść rodzynek, wymieszać i dopiero smażyć

Proste Potrawy
Pierogi z podgrzybkami 160

pierogi zagnieść z podanych powyżej składników. Cebulę pokroić w kostkę, dodać grzyby. Posolić i popieprzyć. Usmażyć na odrobię oleju do   wyparowania wody. Ostudzić. Ciasto podzielić na kilka części. Rozwałkować jeden placek. Wycinać szklanką koła. Nakładać na środek ostudzony farsz. Sklejać robiąc falbankę. Z następnymi częściami ciasta postępować tak samo. Zagotować wodę. Posolić do smaku. Wrzucić pierogi. Od wypłynięcia

Fabryka pomysłów
Pancake Day. 118

Kokosowe placki bananowe,  z borówkami i ubitym mleczkiem kokosowym  *całkowicie z mąki kokosowej, mleczkiem kokosowym Tak sobie stojąc nad tą patelnią zastanawiając się, czy będę mieć te śniadanie czy nie, doszłam do wniosku, że to właśnie to w tej mące jest takie fajne, te kombinowanie i stres, czy wyjdzie. 1 : 0 dla Natalii, wyszły świetnie. (przepraszam(...)Dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało gęstą i inną strukturę niż zazwyczaj, ale nie zrazić się. Patelnię przetrzeć tłuszczem (polecam olej kokosowy). Nakładać po łyżce ciasta (wyjdzie ok. 5 placków-nie mogą być bardzo grube) Przykryć i smażyć na małym ogniu przez kilka minut(z5min?), odkryć, obrócić na drugą stronę i zwiększyć ogień, smażyć jeszcze kilka minut(ok2min

More food, love and dreams
Podwójnie serowa pizza szpinakowa 200

Jakaż ona była pyszna. Pizza na grubym cieście bo nie lubię tych zwisających placków, z ulubionymi dodatkami, ciepła na rozgrzanie organizmu i bardzo smaczna, polecam gorąco. Jeśli wolicie jednak cienki spód to nie ma problemu, dajcie połowę ciasta. Podwójnie serowa pizza szpinakowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania