Cinnamons rolls z sosem śmietanowo - waniliowym. 201podsypujemy mąką przekładamy ciasto i zagniatamy około 5 minut. Następnie miskę oprószamy mąką wkładamy ciasto i przykrywamy ściereczką , odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na okrągły placek, następnie smarujemy miękkim masłem i posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Ciasto zwijamy jak roladę, dość ciasno. Następnie odcinamy około
Sama słodycz i szczypta chili
Placek ze śliwkami i kruszonką 201Każdy ma jakieś swoje ulubione przepisy zapisane na luźnych karteczkach, zdobyte od koleżanek, zaznaczone w ksiażkach kucharskich. Ja również. Od dość dawna zamierzałam poprzepisywać je wszystkie
dolcevitainmykitchen
MAKOWIEC 162rozczyn, mieszając, wsypujemy mąkę. Dodajemy masło i łączymy wszystkie składniki. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie przylepiać się do rąk. Odstawiamy, przykrywamy suchą ściereczką na 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na prostokątny placek. Dokładnie po całości wykładamy masę makową. Ja kupuję gotową dobrej jakości. Następnie zwijamy w roladę i zawijamy końce pod spód, aby masa nie wypłynęła. Wykładamy(...)foremki wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, termoobieg na 60 minut. Gdy ciasto ostygnie, polewam lukrem i układam orzechy włoskie na wierzch
KuchcikoweLove
Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką 470Ciasto jogurtowe to wyjątkowo proste i smaczne ciasto do przygotowania. Nie trzeba nic ubijać ani miksować (nawet nie można, bo nie wyjdzie!), wystarczy wszystko wymieszać i
Oryginalny smak
Rurki 239mąką. Następnie dodać śmietanę i zarobić ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję ciasta na pierogi. Zarobione ciasto schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (minimum). Kiedy ciasto jest już schłodzone, to wałkować na stolnicy placki (jak na pierogi), kroić radełkiem paski o szerokości około 2 cm, nawijać te paski ciasta na foremki do rurek. Następnie nawinięte ciasto na rurkę z jednej
In my kitchen
Marmurkowy placek ze śliwkami 227razu przyszło mi na myśl zrobienie ciasta ucieranego. Pomyślałam, jak smakowałoby połączenie ciasta czekoladowego ze śliwkami, bo nigdy takiego nie jadłam. Do tego zwiększyłam ilość płatków owsianych. Wyszło rewelacyjnie. Jak się Zuzia zajadała! Pół ciepłego jeszcze kawałka zjadła w mgnieniu oka. Sama zjadłam jeszcze więcej i już niestety nie ma po placku ani śladu. Polecam wypróbować przepis. Niekoniecznie ze śliwkami
Anioszek w kuchni
z makiem drożdżowa mała strucla... 216minut hakiem robota odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę ciasto na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na 1,5 cm grubości placek masę makową wymieszać z roztrzepanym białkiem i rozsmarować na cieście, zawinąć jak na roladę i delikatnie ją spłaszczać położyć na blaszce piekarnika z papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem rozmieszanym z małą ilością wody, posypać kruszonką
W Mojej Kuchni Lubię
Calzone 279się przestudziło. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 4 część. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy 20 – 25 cm. Na jedną połowę placka nałożyć część farszu warzywno-mięsnego i drugą częścią ciasta przykryć. Brzegi pieroga dociskać widelcem, tak, aby się dobrze skleiły. Gotowe pierogi wysmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć na blasze wyłożonym papierem do pieczenia. Całość
Na słodko lub wytrawnie
Faworki z trzech mąk 173należy je kilka razy dość mocno zbić wałkiem aby było dobrze napowietrzone. Gotowe ciasto podzielić na kilka części i każdą rozwałkować na jak najcieńszy placek posypując mąką podczas wałkowania, żeby się nie przyklejał. Rozwałkowane ciasto pokroić nożem lub radełkiem na paseczki o szerokości ok 3 cm i długości ok 10 cm, w środku zrobić nacięcie tak aby można było
Na słodko lub wytrawnie
Tartaletki z budyniem i owocami 684zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce - foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować masłem (można rozpuścić masło i posmarować foremki pędzelkiem), ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek - placek ułożyć na kilku ustawionych obok siebie foremkach, palcem lekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta - skrawki
Smakołyki Bereniki
Drożdżowe bułeczki orkiszowe z musem z mango i makiem :) 215dłoni. Jest to ok. 10-15 minut. Ponownie odstaw do wyrośnięcia przykryte w misce ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Blat obsyp miską. Wyłóż wyrośnięte ciasta i dłońmi uformuj średniej grubości okrągły placek. Za pomocą dużej szklanki wycinaj koła, do środka nałóż 1 małą łyżeczkę musu z mango i dokładnie, ale delikatnie zawiń ciasto w kształt bułki. Uformowane bułeczki
Zdrowie na języku :P
Bardzo kruchy placek czekoladowo-waniliowy z owocami leśnymi 227smakuje najlepiej :) Smacznego! Sprawdź też inną wersję placka w jesiennej odsłonie . Mój przepis to połączenie dwóch przepisów Pawła Małeckiego. Pianka pochodzi z przepisu na puszysty placek borówkowy. Do niego potrzebne było ciasto kruche, które miało się schładzać nawet 2 godziny w zamrażalniku. Nie miałam na to czasu. Dlatego wymieniłam je na to sprawdzone w innym moim przepisie ( Torcik
Anioszek w kuchni
Ciasto kruche jabłkowo -śliwkowe 225blacha. formę wykładamy pergaminem, następnie kładziemy jeden placek, lekko wykładamy na boki. następnie naprzemiennie kładziemy po łyżce masy jabłkowej i śliwkowej. wyrównujemy łyżką. przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy. Widelcem robimy dziurki na cieście. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 40 min. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. U mnie smakuje takie proste bez dodatków. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewy
Drożdżowe serduszka z czekoladą 204odrobinę mąki, ale to ciasto jest lekko klejące (ale wałkuje się idealnie). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godziny. Czekolady drobno siekamy. Odrywamy po kawałku ciasta i wałkujemy na mały, cienki placek. Posypujemy czekoladą i zwijamy w rulonik. Wałeczek składamy na pół aby dwa końce zetknęły się ze sobą. Wałeczek rozcinamy do połowy długości, ale po stronie gdzie(...)otwarte końce. Nasze przecięcia wywijamy i formujemy serduszko. I tak robimy z pozostałym ciastem. Pieczemy około 20min w 200C
Amatorka kuchenna
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 342ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie (pod palcem będziemy czuć że jest puszyste) rozłożyć je na stolnicy i uformować z niego 2 lub 3 okrągłe placki , następnie rozwałkować około pół centymetra. Przeciąć ciasto nożem na pół, potem na ćwiartki, a każdą z ćwiartek jeszcze raz na pół. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, ale wcześniej wyjąć z niego
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia