ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:167/550)

PESTO Z LIŚCI SZAŁWII 217

oliwy z oliwek. Miksuję wszystkie składniki na pastę, dodając oleju w razie konieczności - pesto nie powinno być rzadkie, ale jednocześnie także nie gęste. Konsystencją niech przypomina ciasto na lane kluski czy placek marchewkowy. Podaję z ulubionym makaronem, dopiero co ugotowanym. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Pizza gyros 1023

stron przyprawą. Smażyć chwilę co jakiś czas mieszając. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ogórka pokroić na cienkie plastry. Ser (mozzarellę i zwykły żółty) zetrzeć na tarce. Ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wąski brzeg pizzy nieposmarowany. Posypać startym serem. Ułożyć kurczaka, ogórka, kukurydzę oraz cebulę. Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej

Bullio
Ruskie pierogi - podpiekane 143

dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem na pikantnie i mieszamy farsz.  Przygotowujemy ciasto.  Mąkę wraz z solą zagniatamy z ciepłą wodą na elastycznie ciasto. Wałkujemy je na cienkie placki i wykrawamy szklanką kółka. Na każdym kółeczko układamy porcję farszu, zlepiamy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przez około 5 minut od ich wypłynięcia. Wyciągamy do zimnej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Nietypowy makowiec. 258

przestudzone masło i ponownie wyrabiamy. Gdy ciasto jest dobrze wyrobione i odchodzi od ręki lub ścianek naczynia odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Następnie wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokątny placek, którego całą powierzchnię smarujemy masą makową. Zwijamy w rulon, przecinamy wzdłuż na dwa pasy, które następnie przeplatamy i tworzymy rozetę lub wieniec. Pieczemy w temperaturze

Z butelką mleczka w tle
Placki z cukinii 315

Cukinia jest bardzo wdzięczna do wykorzystania w kuchni. Jej smak pozwala na wykorzystanie niemal do wszystkiego. Placki, zapiekanki, cukinia panierowana czy ciasto z cukinii na słodko - długo można wymieniać. Wczoraj zapraszałam Was na zapiekaną z mięsem, suszonymi pomidorami i mozzarellą :) Mam nadzieję, ze smakowało? ;)  Na pewno każdy, kto lubi cukinię ma swoje ulubione potrawy. Placuszki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placuszki serowe 333

Składniki łączymy ze sobą za pomocą widelca. Z białek ubijamy lekką pianę i mieszamy z ciastem twarogowym. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, łyżką nakładamy porcję ciasta i formujemy z niej placek. smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem pudrem, sosem owocowym lub czekoladowym, miodem

Smakowity Blog Kulinarny
Marchewkowa przekąska 294

Dodać marchewkę i wymieszać, doprawić pieprzem. Włożyć do natłuszczonej małej keksówki i piec w temp. 180 stop.30 minut. Ostudzić ciasto. Nadzienie-wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać. Ciasto przekroić na 2 podłużne placki i przełożyć masą serową. Ozdobić marchewką i kiełkami. Rada. Oryginalna przystawka lub przekąska np.do pracy

Kulinarny karnet Christophera
Pizza z ziemniakami i rozmarynem 187

ciasto do dużej nasmarowanej oliwą miski, nakryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 min., aż wyrośnie i dwukrotnie zwiększy swoją objętość Wyłóż wyrośnięte ciasto jeszcze raz na oprószony blat i rozwałkuj na dwa placki Rozgrzej piekarnik do temp.230-250 stopni C. Na wierzchu każdego ciasta  ułóż warstwę zachodzących na siebie plasterków ziemniaków. Posyp rozmarynem, polej mieszanką oliwy

Proste Potrawy
Pełnoziarniste pancakes z malinami 218

ostatnia wyszła już pięknie! To pewnie kwestia dostosowania się do nowej patelni:) Maliny z dodatkiem fruktozy zmiksowałam i kładłam po kupce jogurtu i malin na wierzch placka. Wydaje mi się, że ciasto było trochę za mało gęste, następnym razem zagęszczę je bardziej. I nie tak puszyste jak widuję na zdjęciach, nie wiem czy to kwestia mąki pp czy może

Zdrowa Kuchnia Sowy
Faworki light 140

fruktozy 2 łyżki wody Wykonanie: Wszystkie składniki wysypujemy na stolnicę i zagniatamy z nich ciasto. Musimy  ugniatać go bardzo dokładnie i długo tak aby napowietrzyć ciasto. Gotowe rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy z niego podłużne prostokąty.  W środku prostokąta robimy podłużne przecięcie i przez nie przeplatamy jedną część faworka. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pierogi z jabłkami #jedzjabłka 237

małym ogniu przez ok. 10-15 minut (aż owoce puszczą sok). Na koniec dodajemy dowolną ilość cynamonu i ponownie mieszamy. Po wykonaniu wszystkich czynności rozwałkujemy ciasto na nie zbyt gruby placek. Formujemy naczyniem koła i dodajemy po ok. łyżeczce farszu (zależności od wielkości kół). Dokładnie zlepiamy. Do gotującej się i lekko osolonej wody wrzucamy pierogi i gotujemy

Truskawkowa Fiesta
Moja interpretacja dnia pizzy. 197

oliwę oraz pozostałą ciepłą wodę. Długo wyrabiamy, najkrócej 10 min. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 2h do wyrośnięcia. Po 2 godz. bierzemy połowę ciasta i rozwałkowujemy na cieniutki placek. Rozsmarowujemy sos, posypujemy serem żółtym i pokrojoną mozzarellą i dodajemy swoje ulubione składniki. U mnie była to szynka parmeńska, pomidorki koktajlowe, oliwki, na jednej połowie małe kupki

Brzuszki Łakomczuszki
Pączki z różą 131

nawet jeśli będzie luźne to za dużo mąki nie podsypywać. Odstawić na dobrą godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat wysmarowany olejem. Zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek. Wycinać kółka, przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Na małym gazie rozgrzać tłuszcz, smażyć pączki na złoty kolor. Odłożyć na papierowy ręcznik do wyrośnięcia. Pączki nadziewać za pomocą szprycy, marmoladą

Magiczne Życie Marty
Szybkie rogaliki drożdżowe - prosty przepis 580

dodać sól, drożdże z cukrem i mlekiem oraz jajka. Połączyć z letnim masłem. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Z ciasta formować rogaliki (wałkować okrągłe placki o średnicy 25 cm, podzielić na 8 części przez środek jak pizzę), można nadziewać dowolną konfiturą. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tartaletki z lekkim kremem budyniowym 147

budyniu waniliowego 100 g masła Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę i cukier , następnie wbijamy żółtka, pokrojone w kosteczkę masło i szczyptę soli. Wnętrze foremek natłuszczamy , ciasto rozwałkujemy na niezbyt gruby placek. Za pomocą foremek wykrajamy kawałki. Wykrojone elementy wkładamy w zagłębienie foremek i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 180 C do momentu aż tartaletki nabiorą złotego koloru

Słodkości i nie tylko

Proponowane wyszukiwania