ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:170/550)

Spóźniona walentynka 190

minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.  Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i waniliowym. Dodać serek, dokładnie wymieszać. Ciasto wyjąć z foremek. Na talerzu ułożyć jeden placek wierzch posmarować powidłami, na to wyłożyć warstwę kremu. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Wierzch i boki obłożyć resztą kremu, wierzch posypać kakao. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Swoją drogą jest mi trochę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bliny pszenno-gryczane 129

wykonania blinów mąki pszennej chlebowej i mąki gryczanej pełnoziarnistej, ale jeśli takiej nie macie, wystarczy zwykła mąka gryczana 750. Posmak gryki będzie wtedy delikatniejszy. Placki – bliny wychodzą puszyste, zdecydowanie grubsze od naszych naleśników. Ciasto na bliny powinno być puszyste, ale stosunkowo gęste, zdecydowanie gęstsze niż na naleśniki. Drukuj Bliny pszenno gryczane window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki(...)Rozczyn zostawiamy na ok 20 min do wyrośnięcia. Dodajemy mąkę i mleko. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wyrabiamy łyżką, aż na powierzchni ukażą się bąbelki. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Do ciasta dodajemy żółtka i mieszamy. Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Smażymy placki na gorącej, wysmarowanej tłuszczem patelni. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/bliny-pszenno-gryczane/ BosowKuchni Artykuł Bliny

Mieszam w Garnku
Pierogi z mięsem 146

miski, dodajemy szczyptę soli. Stopniowo dolewamy gorącą wodę. Dokładnie ugniatamy ciasto. W razie konieczności dodajemy jeszcze mąki. Ciasto nie może się kleić. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze porcje. Każdą porcję wałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi tworząc przy tym „falę”. Jeżeli ktoś będzie

Passion of Cooking
Pierogi z kapustą i grzybami 130

miski, dodajemy szczyptę soli. Stopniowo dolewamy gorącą wodę. Dokładnie ugniatamy ciasto. W razie konieczności dodajemy jeszcze mąki. Ciasto nie może się kleić. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze porcje. Każdą porcję wałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi tworząc przy tym „falę”. Jeżeli ktoś będzie

Passion of Cooking
Pierogi z serem na słodko 112

ugniatamy ciasto. W razie konieczności dodajemy jeszcze mąki. Ciasto nie może się kleić. Wszystkie składniki farszu przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze porcje. Każdą porcję wałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi tworząc przy tym „falę”. Jeżeli ktoś będzie

Passion of Cooking
Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami 168

wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku, następnie wymieszać z mąką ziemniaczaną.Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką i rozwałkować na cienki placek ( 38x32cm).Na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z jagodami 146

Stopniowo dolewamy gorącą wodę. Dokładnie ugniatamy ciasto. W razie konieczności dodajemy jeszcze mąki. Ciasto nie może się kleić. Jagody mieszamy z cukrem. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze porcje. Każdą porcję wałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę jagód. Następnie składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi tworząc przy tym „falę”. Jeżeli ktoś będzie

Passion of Cooking
Ciasto drożdżowo- makowe z jabłkami 125

zetrzeć, posypać dwoma łyżkami cukru z cynamonem i odstawić. Wykonanie nadzienia makowego: Mak sparzyć, osączyć, wbić jajka, wlać roztopione masło, posypać orzechami i połączyć składniki. Składanie placka: Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem drożdżowym. Następnie jabłka, a na nie masę makową. Wymieszać składniki na kruszonkę, posypać rękami po cieście i odłożyć na 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik

Tradycyjna Kuchnia
Pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem. 225

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę (lub blat) chwilę wyrabiamy ciasto, żeby je odgazować, następnie wałkujemy na około 1,5-2 cm placek, z którego szeroką szklaną wykrawamy pączki. Gotowe krążki ciasta układamy na oprószonej mąką stolnicy lub ściereczce, resztki ciasta zagniatamy i znów wałkujemy, wycinamy i tak do skończenia składników. Gotowe pączki przykrywamy ściereczką i zostawiamy

Rozpustne gotowanie
Pizza Margarita z patelni 134

cukrem, dodać ciepłą wodę, wymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie dodać mąkę, sól i olej. Porządnie wyrobić ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.Uformować okrągły placek ( u mnie średnica patelni 24 cm).Patelnię teflonową wysmarować olejem, wyłożyć ciastem i podpiec na dużym palniku lecz malutkim ogniu przez około 8 minut. Przewrócić

Gosia gotuje
Quiche ze szpinakiem i łososiem 161

posiekać z masłem, dodać jajka i sól. Dolać trochę wody i zagnieść ciasto. Uformować i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować na placek grubości 0,5 cm.  Formę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem i ponakłuwać widelcem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 st.C. Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać

Pasja Smaku
Mazurek czekoladowo - kawowy z pomarańczą 143

jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować na placek zbliżony do wymiarów formy - razem z papierem przenieść ciasto do formy, obciąć niepotrzebny papier. Ciastem wyłożyć spód i około 1 cm boków, w razie potrzeby wylepić brakujące miejsca palcami. Cały spód podziurkować widelcem

Blondynka Gotuje
Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem i mozzarellą 198

oliwa z oliwek EV sól suszone oregano Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże w ciepłym mleku(...)odstawiamy do przestygnięcia. Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 3 części i rozwałkowujemy na 3 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką.  Ciasto smarujemy oliwą  z oliwek, układamy na nim zblanszowane liście  szpinaku, mozzarellę  pokrojoną w plastry i pomidory pokrojone

Kulinarne przygody Gatity
Placek z rabarbarem, truskawkami i kruszonką 219

jest najlepszy placek, jaki zrobiłam i wcale się nie chwale, ja po prostu mam talent:) Sezon truskawkowy w pełni wiec musiałam zrobić z nimi ciasto. I wyszło obłędne. Nie dość ze jest proste w wykonaniu, tanie to idealne w smaku. Polecam każdemu łasuchowi. Źródło Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placek z rabarbarem i kruszonką cynamonową. 184

egzamin. Smakuje ono pysznie. Za sprawą maślanki jest delikatne i wilgotne, przykryte kwaśnym rabarbarem i słodką cynamonową kruszonką całość idealnie się komponuje. Polecam i zapraszam! PLACEK Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ CYNAMONOWĄ. Składniki: Ciasto: 200 g miękkiego masła 160 g cukru 150 ml maślanki naturalnej 350 g mąki pszennej tortowej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka domowego(...)maślanką do masy. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na kruszonkę zmieszać mąkę z cukrem, masłem i cynamonem i wszystko dokładnie rozetrzeć na mokry piasek. Na cieście rozłożyć odsączony rabarbar i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 50 - 55 minut do suchego patyczka. Placek wyjąć i odstawić do całkowitego

Zakątek rozkoszy kulinarnych

Proponowane wyszukiwania