ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:162/550)

WARSTWOWE ROGALE 154

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku warstwowe rogale. Sekret chrupkości tkwi w sposobie wykonania. Osiem drożdżowych placków smarujemy masłem. Podczas pieczenia ciasto rozwarstwia się tworząc niesamowitą chrupką strukturę rogali. Gorąco polecam przepis. Ciasto jest delikatne i lekkie. Jeżeli przygotowałaś/eś rogale z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję

Słodki Zakątek
Dutch baby – grzeszne śniadanie 132

Kiedy masło się lekko przyrumieni, wyciągamy rondel z pieca i wylewamy na środek naczynia ciasto naleśnikowe. Wstawiamy naczynie z powrotem do pieca na 20-25 minut. Ciasto będzie najpierw płaskie jak placek, a potem zacznie się wspinać po brzegach, tworząc imponującą koronę. Efektowny wygląd jest krótkotrwały i wyrośnięte boki zaczną opadać. Naleśnik zachowuje się jak klasyczny suflet. Warto

Niedzielny kucharz
Knedle ze śliwką doprawione cynamonem i wanilią 179

mąkę. Mąkę należy dozować. Najlepiej najpierw dać 100 g a potem tylko dodawać jeżeli jest taka potrzeba, kiedy np. ciasto lepi się w rękach. Odrywamy kawałek ciasta , robimy w miarę cienki placek i owijamy nim śliwkę, łatając każdą dziurkę, kulamy w rękach i odstawiamy na bok na posypanej mąką stolnicy i tak z każdą kluską Knedle wrzucamy do gotującej

W Moim Magicznym Domu
Pfnutli 201

Pfnutli-czyli placki z jabłkami w winnym cieście -tradycyjny szwajcarski deser w oryginale przepis na deserowym winie, ja postanowiłam je zrobić po swojemu i użyłam naszego polskiego cydru jabłkowego, naszych smaków lata czyli jabłek i  dodałam rodzynki,  powiem Wam szczerze podeszłam sceptycznie do tego przepisu nie wiedząc czy to wogóle  będzie zjadliwe:) Efekt przerósł moje najśmielsze

Wanilia i Kardamon
Drożdżowe jagodzianki 135

wsypujemy kilka łyżek cukru, do drugiej kilka łyżek mąki. Duże blachy wykładamy papierem do pieczenia.  Kiedy ciasto wyrośnie przystępujemy do formowania jagodzianek. Łyżką nakładamy porcję ciasta i w dłoniach formujemy placek, na którym środku umieszczamy jagody. Posypujemy odrobiną cukru i mąki. Łączymy brzegi i formujemy kulkę. Odkładamy na blaszkę łączeniem do dołu. Pamiętajmy o zachowaniu odległości

Rusty Fork
Calzone ze szpinakiem, pomidorkami, roszponką, szynką i mozzarellą 179

rozgrzać do temperatury 250 ° C. Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią, po czym podzielić na dwie równe części (najlepiej w tym celu wykorzystać wagę kuchenną). Każde ciasto rozciągnąć lub rozwałkować na placki o średnicy 32 cm (najlepiej na tackach do pizzy, bo gotowe calzone z farszem trudno będzie przenieść). Na środku każdego placka rozsmarować koncentrat pomidorowy zostawiając

Passions hobbies life
Pierogi ruskie z truflami 176

oliwą truflową mąkę wymieszać z gorącą wodą. Dodać sól, olej i zagniatać hakiem, lub ręcznie przez około 10 minut, po czym odstawić na 30 minut  ciasto rozwałkować na stolnicy na placek grubości 2 mm. Wykrawać szklanką lub foremką okrągłe placuszki. Na każdy nałożyć nadzienie i sklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie przez 2 minuty od momentu wypłynięcia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krokiety ziemniaczane z farszem – kuchnia podkarpacka 980

oraz koperek. Mieszamy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz jajko, solimy do smaku  i wyrabiamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy na dłoni płaski placek (mniejszy od dłoni), nakładamy farsz, zlepiamy formując owalny kształt. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na zloty kolor na rozgrzanym oleju. Krokiety ziemniaczane z farszem - kuchnia

Trzeci talerz
Karpatka 188

soli 1 szklanka maki pszennej  5 jaj Do zagotowanej wody z margaryna, dodajemy 1 szklanke maki, szybko mieszamy i studzimy. Dodajemy kolejno 5 jaj. Dzielimy ciasto na pół. Pieczemy dwa placki w temp. 180C ok. 25-30 minut. Krem: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 1/2 litra mleka 200 g masla Z podanych składników gotujemy budyń

Różne smaki w kuchni
Waniliowe oponki 130

smalcu Sposób przygotowania Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz budyniem. Dodać jajka, śmietanę i stopniowo wsypać mąkę. Ciasto zagniótł mi mikser ;) Rozwałkować placek grubości 0,5 cm, wykrawać szklanką oponkę a środek z kieliszka. Gdy smalec się rozgrzeje smażymy wszystkie oponki, ja także kółeczka wydrążone przez kieliszek smażyłam :), ok.2-3 minut

Różne smaki w kuchni
PIEROGI Z JAGODAMI 120

miksujemy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne . Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 - 20 minut, aby odpoczęło. Krok 2. Stolnicę obsypujemy mąką, wykładamy porcję ciasta, rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek, wykrawamy krążki ( śr. ok.3- 4cm). Na każde kółeczko nakładamy ok. 1 płaską łyżeczkę jagód, dodajemy cukier, zlepiamy, formując zgrabnego pierożka -  i tak dalej. Krok

Moja Książka Kucharska
Waniliowe oponki 315

smalcu Sposób przygotowania Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz budyniem. Dodać jajka, śmietanę i stopniowo wsypać mąkę. Ciasto zagniotl mi mikser ;) Rozwałkować placek grubości 0,5 cm, wykrawać szklanką oponkę a środek z kieliszka. Gdy smalec się rozgrzeje smażymy wszystkie oponki, ja także kółeczka wydrążone przez kieliszek smażylam :), ok.2-3 minut

Słodkości i nie tylko
Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem 175

szczyptę soli i tyle wody, aby powstało ciasto, które nie klei się do dłoni.  W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Na blacie posypanym mąką z ciasta formujemy podobnej grubości trzy placki. Smażymy na suchej patelni z każdej strony, aż powstaną ciemne plamki. Podpłomyki przekładamy na talerz. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy nożem pestkę, obieramy ze skóry lub wydrążamy

Moja smaczna kuchnia
Pączki cynamonowe 419

ciepłym miejscu do podwojenia objętości (w zależności od temperatury otoczenia, zazwyczaj trwa to od 1 do 1,5 godz.) - masło do nadzienia roztopić, ostudzić - wyrośnięte ciasto podsypać mąką, rozwałkować na placek - placek posmarować cienko masłem, posypać cukrem i cynamonem - placek zwinąć ciasno w rulon jak roladę - ostrym nożem pokroić go na plastry grubości

Smakołyki Bereniki
Pizza gyros 134

stron przyprawą. Smażyć chwilę, co jakiś czas mieszając. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ogórka pokroić na cienkie plastry. Ser (mozzarellę i zwykły żółty) zetrzeć na tarce. Ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wąski brzeg pizzy nieposmarowany. Posypać startym serem. Ułożyć kurczaka, ogórka, kukurydzę oraz cebulę. Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej

Bullio

Proponowane wyszukiwania