ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:153/550)

Czekoladowe pancakes – czyli pyszne śniadanie 244

naleśników, w każdym razie naszym śniadaniem najadłaby się spokojnie 4 osobowa rodzina (i jeszcze by zostało ). Składniki na około 40 sztuk placków takich jak na zdjęciu (smażyłam po 3 placki na patelni o średnicy 26cm): – 5 jaj – 500 ml mleka – 100 g roztopionego masła – 100 g cukru (0,5 szklanki) – szczypta soli(...)dodajemy przesiane składniki suche czyli: mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy dokładnie i na końcu wrzucamy posiekaną czekoladę, mieszamy delikatnie łyżką. Na rozgrzaną patelnię wykładamy ciasto łyżką. Gdy na powierzchni placka zaczną pojawiać się bąbelki, przewracamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze jakieś 2 minuty. Nie smarowałam patelni żadnym olejem ponieważ w skład placków wchodziło sporo

Relaxtime
Pancakes czyli pyszne placki z patelni ( u mnie z nadzieniem ) 321

Pancakes czyli pyszne placki z patelni ( u mnie z nadzieniem ) Pancakes czyli pyszne placki z patelni.    Pancakes to pyszne placki z patelni, wersja amerykańska lekko puchata. Rano jak weszłam do kuchni, zobaczyłam na termometrze -24 C i zamarzyłam o czymś pysznym i ciepłym. Tak padło na pancakesy. Pyszne są naprawdę, a na dodatek proste(...)zrobiłam eksperyment i na niektóre nalane na patelnie porcję położyłam łyżeczkę masła orzechowego i znowu zalałam ciastem – wyszły boskie :) Kolejne pomysły na nadzienia już mam, więc testy będą trwały.        Pancakes czyli pyszne placki z patelni ( u mnie z nadzieniem

Kuchnia na wzgórzu
Piernikowe ciasto p. Małgorzaty – danie konkursowe 366

Czas najwyższy już brać się za ciasta. Można dziś śmiało już upiec placki a przełożyć je jutro. Ten piernik prezentuje się na tyle apetycznie, że chyba też upiekę. Mniam Nie zapominajcie o konkursie na świąteczne ciasto Wysyłajcie przepisy i zdjęcia! http://coolinarnie.pl/2014/12/14563/konkurs-swiateczny Piernikowe ciasto p. Małgorzaty – danie konkursowe Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst

CoolinarniePL
Sernik krakowski 421

jajko Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 25 x 25 cm, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut. Masa serowa: - 0,8 kg twarogu(...)części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Dodać mąkę ziemniaczaną i rodzynki, delikatnie wmieszać Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem. Piec około 50 – 60 minut w temperaturze

dom-agi.pl
WEGAŃSKIE CIASTO DROŻDŻOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ, ZE ŚLIWKAMI I Z KRUSZONKĄ 304

migdałów - 1 łyżka mleka owsianego lub ryżowego Dodatkowo: - płatki migdałów do posypania ciasta (nie trzeba) - śliwki, ilość wg uznania Wszystkie składniki kruszonki zagnieść razem, powinniśmy otrzymać kruche ciasto, które rozkruszymy na naszym placku. Ja przygotowuję kruszonkę bezpośrednio przed posypaniem. *Przecier dyniowy: Możemy go przygotować na dwa sposoby: 1. Dynię kroimy na małe kawałki, dodajemy odrobinę wody i dusimy w garnku(...)resztę miksujemy na gładką masę. Ja używam dyni Hokkaido , nie trzeba obierać jej ze skóry, miksuję razem z nią. Ten przecier dyniowy jest troszkę gęściejszy dlatego dodałam do ciasta więcej mleka. Resztę przecieru można zamrozić w pojemniczkach lub spasteryzować w słoikach, lub po prostu zużyć do innych potraw. Suche składniki (mąka, ksylitol, cukier, drożdże, sól, skórka pomarańczowa) mieszamy w misce

Smaczne Zdrowe
Ciasto z budyniem i kajmakiem 259

przygotowanego, lekko przestudzonego budyniu. Budyń wykładać na środek placków, zostawiając brzegi pokryte tylko kajmakiem (żeby po dociśnięciu biszkoptem budyń nie wypłynął). Czynność powtórzyć z drugim plackiem biszkoptu i całość przykryć ostatnią warstwą ciasta. W garnku rozpuścić na małym ogniu wszystkie składniki polewy od czasu do czasu mieszając. Ciasto polać lekko przestudzoną polewą i posypać bakaliami. Przechowywać w lodówce

Bullio
Ciasto z budyniem i kajmakiem 228

przygotowanego, lekko przestudzonego budyniu. Budyń wykładać na środek placków, zostawiając brzegi pokryte tylko kajmakiem (żeby po dociśnięciu biszkoptem budyń nie wypłynął). Czynność powtórzyć z drugim plackiem biszkoptu i całość przykryć ostatnią warstwą ciasta. W garnku rozpuścić na małym ogniu wszystkie składniki polewy od czasu do czasu mieszając. Ciasto polać lekko przestudzoną polewą i posypać bakaliami. Przechowywać w lodówce

Bullio
Chrusty, chrusty, faworki... 198

Dokładnie zagnieść ciasto i wybić wałkiem, czyli napowietrzyć ciasto. Włożyć ciasto na godzinę do lodówki, a następnie odcinać po kawałku i rozwałkować na bardzo cienkie placki. Faworki są tym smaczniejsze im cieńsze ciasto. Ciasto pokroić na cienkie paski, mniej więcej 3-4 cm szerokości i 10-12 cm długości. Na środku każdego paska trzeba zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć

na moim stole...
Drożdżowe placuszki 190

odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na średnim ogniu żeby placki się nie przypaliły. Aby ułatwić nakładanie ciasta łyżkę przed nałożeniem ciasta można  zamoczyć w ciepłej wodzie

Mama Gotuje
Samosa - pyszne pierożki po raz drugi 215

odstawić do ostygnięcia.   Przygotowanie i lepienie samosa    Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na mniejsze części a następnie każdą z nich rozwałkować na cienkie placki na podsypanej mąką stolnicy. Grubość rozwałkowanego ciasta nie powinna przekraczać 1 mm jeśli zamierzamy kleić samosy z podłużnych pasków (wtedy mamy kilka warstw ciasta) lub 2 - 3 mm jeśli lepimy samosy z okręgów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kosiarz 271

jajka, cukier, mąkę i mleko. Konsystencją powinno przypominać śmietanę. Nasze ciasto było dość gęste, więc mocno oblepiło kwiatki, następnym razem zrobimy chyba trochę rzadsze, żeby placki były bardziej chrupiące. Kwiaty maczamy w cieście uważając, żeby nie urwały się z gałązek i smażymy z dwóch stron na złoto. Podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem. Na zimno są również smaczne- ja wzięłam

les mirabelles
Pełnoziarniste koszyczki z bogatym wnętrzem 161

oregano i całość zmiksować na gładką masę. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 części. Każdy kawałek albo rozwałkować albo uformować w rękach płaski, okrągły placek, którym wykładamy foremkę na muffiny.     Na ciasto nakładamy masę pomidorową, a na niej układamy kawałki jajek i plasterki szynki. Kabanosy tniemy na kawałki i robimy z nich pałączki od koszyczków. Tak przygotowany

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pączki z pomarańczową konfiturą 236

godzinę, półtorej w ciepłe miejsce, po tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość. Blat kuchenny posypujemy lekko mąką i wykładamy ciasto. Po lekkim odgazowaniu wałkujemy je na placek o grubości około 2 cm i szklanką wykrawamy kółka o średnicy 6 cm. Krążki ciasta układamy na stolnicy lub blaszce posypanej mąką, przykrywamy ściereczką

Kulinarne przygody Gatity
Placuszki dyniowe 225

jajko około 2 łyżek mąki sól do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Do utartej dyni dodać jajko i mąkę oraz sól - wszystko dokładnie wymieszać, konsystencja ciasta powinna być podobna do masy na placki ziemniaczane Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron Posypać ewentualnie cukrem - można dodać do ciasta garść rodzynek, wymieszać i dopiero smażyć

Proste Potrawy
Pierogi z podgrzybkami 196

pierogi zagnieść z podanych powyżej składników. Cebulę pokroić w kostkę, dodać grzyby. Posolić i popieprzyć. Usmażyć na odrobię oleju do   wyparowania wody. Ostudzić. Ciasto podzielić na kilka części. Rozwałkować jeden placek. Wycinać szklanką koła. Nakładać na środek ostudzony farsz. Sklejać robiąc falbankę. Z następnymi częściami ciasta postępować tak samo. Zagotować wodę. Posolić do smaku. Wrzucić pierogi. Od wypłynięcia

Fabryka pomysłów