ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:147/550)

Nieudane muffinki :P 178

ktore bym mogla wkladac papierowe formy po czym nalewala bym tam ciasto i do piekarnika. I co na szybko wpadlam na pomysl zeby wlac cale ciasto do formy i upiec placek przystroic kremem. I wyszlo mi cos takiego... Nom nie wyglada to zle. Musze sie przyznac, ze i tak niestetyu nie wyszlo bo byl zaklaec(...)zdarza. Jak to zazwyczaj bywa mezczyzni tez lubia zakalce wiec ciasto zniknelo ze stolu

Klaudynkowa kuchnia
PLACUSZKI NA BAZIE JOGURTU GRECKIEGO Z OWOCAMI 714

placka pokryje się pęcherzykami powietrza*. Odkładać na talerz. Podawać ciepłe, posypane świeżymi owocami, oprószone pudrem lub/oraz z syropem klonowym/jagodowym/daktylowym. Opcjonalnie można dodać na każdy placek kleks serka waniliowego. * Na świeżo wlane ciasto na patelni można również włożyć owoce, np. truskawki bądź borówki, z tym że wtedy trzeba uważać by placki się zbytnio nie przypaliły, a patelnię trzeba

Calzonella.com
Placek kukurydziany ze śliwkami 191

proszkiem do pieczenia. Powstanie ciasto o konsystencji mokrego zbitego piachu. Można dodać troszkę wody (ale naprawdę troszkę) aby składniki się dobrze wymieszały. Do powstałego ciasta (konsystencja grudek) dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki. Ciasto powinno być gładkie ale dość gęste. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 2/3 ciasta, wyrównujemy. Na ciasto układamy śliwki (lub inne owoce(...)śliwki już wypestkowane ;-) Na warstwę ze śliwkami wykładamy pozostałą część ciasta - wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Studzimy. Podajemy polane czekoladą lub posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Placek kukurydziany ze śliwkami Placek kukurydziany ze śliwkami Placek kukurydziany ze śliwkami SMACZNEGO

peggiwkuchni
Ravioli ze szpinakiem i ricotta 193

szpinak odciekł i przestygł.  Ricotta, jeśli zawiera wodę, to ją zlewamy, jeśli nie, mieszamy i łączymy z przestudzonym szpinakiem. W razie potrzeby doprawiamy.. Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Jeżeli mamy formę do ravioli, pierożki wycinamy za jej pomocą. U nas ravioli były robione w formie do uszek. Można także wycinać kwadraty i zlepiać ręcznie, jedyny minus(...)zajmie to znacznie więcej czasu. Gotowe pierożki, ponieważ są zrobione z ciasta makaronowego, gotujemy tak jak makaron, czyli zdecydowanie dłużej niż pierogi.  Do wrzącej osolonej wody wrzucamy po kilka ravioli i gotujemy przez 10 min od wypłynięcia.  Pierożki najlepiej smakują polane masełkiem z dodatkiem świeżej mięty, szałwii lub pietruszki. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka na kruchym spodzie 194

kolor. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, (jeżeli mamy jabłka bardzo soczyste to musimy odcisnąć sok), przyprawić cukrem i cynamonem według uznania. Rozłożyć na podpieczonym i wystudzonym placku, przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta i upiec w temperaturze 170 stopni około 45 minut również na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Tradycyjna Kuchnia
Europejski Festiwal Smaku - warsztaty kulinarne nad Bystrzycą dla mieszkańców Lublina 212

smażono placki na patelni z olejem! Wg mnie podpłomyki to takie szybkie chlebki, które wrzucało się na płytę studzonego pieca w kuchni. Placki te nie potrzebują wysokiej temperatury aby urosły. Im szybciej wyrobimy ciasto, tym podpłomyk jest lżejszy, niezbity i puszysty, łatwo się go rwie w dłoniach. Ja wyrabiam ciasto na podpłomyki ze 100 g mąki pszennej(...)się na taką ilość mąki). Ciasto najlepiej w yrobić szybko, energicznie łyżką w misce, a gdy odchodzi od miski, jest luźne i można je rozciągać w rękach przy pomocy siły grawitacji, to znak aby je przełożyć na blat obsypany mąką. Potem ciasto wystarczy uformować niechlujnie , żeby zmieściło się na naszej patelni. Grubość surowego placka powinna mieć

Right Behind The Kitchen
Poniedziałek w kuchni, czyli owsianka na obiad 194

śniadanie pyszne placuszki i jajka sadzone. Nic trudnego – z mąki z ciecierzycy i maślanki zrobiłam ciasto gęściejsze od naleśnikowego. Do placków dołożyłam po jajku sadzonym, pomidorze i papryce. Śniadanie z głowy :) Owsianka na obiad? Czemu nie? :) Kasza owsiana z groszkiem i cukinią. Do tego pieczone marchewki. Proste, smaczne i bardzo sycące. Kaszę owsianą gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu

Kucharzyca
Podpłomyki 176

Podpłomyk i to rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka. Takie podpłomyki jadałam u mojej babci, były jednak pieczone bezpośrednio na płycie pieca, który stał w kuchni. Moje są pieczone w piekarniku, do tego moje podpłomyki wyglądają jak mini pizza Podstawowymi składnikami podpłomyków to mąka, sól i woda, ja dodaję jeszcze szczyptę suszonych drożdży. Kiedy nie wiemy co przygotować(...)cebulę, 1/2 pomidora, 1/2 kulki sera mozzarella, oraz 2 małe gałązki rozmarynu. Mąkę zagniatamy z drożdżami, oliwą, solą na elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, układamy ciasto na papierze do pieczenia i rozciągamy je tworząc 2 płaskie placki. Zostawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia. Ciasto obkładamy plasterkami surowych pieczarek, pomidorem, oraz cebulką pokrojoną w piórka, obsypujemy serem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik gotowany siostry Anastazji 478

jaja 1 budyń 1 szklanka cukru pudru 10-15 dag rodzynek   Dodatek: 2-3 galaretki cytrynowe  puszka brzoskwiń Wykonanie: Z podanych składników szybko zarobić ciasto kruche i upiec 3 placki. Ser utrzeć z cukrem i jajami. W garnku rozpuścić margarynę i na gorący tłuszcz wyłożyć ser, ciągle mieszając. Do gorącego dodać suchy budyń i rodzynki – dalej mieszając(...)masa zacznie odchodzić od garnka – odstawić.  Masę podzielić na 3 części i gorącą przekładać ciasto wg kolejności: ciasto kruche – masa serowa – ciasto kruche – masa serowa – ciasto kruche – masa serowa. Galaretkę rozpuścić wg przepisu. Wierzch przybrać pokrojonymi owocami i zalać tężejącą galaretką. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil fb Cukiernia

Cukiernia Pychotki
Empanadas z pieczarkami i oliwkami 187

Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na klarowanym maśle, doprawić solą pieprzem do smaku, odstawić do wystudzenia.  Pieczarki posiekać na plasterki, czarne oliwki odsączyć z zalewy. Ciasto rozwałkować na trzy okrągłe placki, podsypując lekko mąką aby się nie kleiło, posmarować pastą z suszonych pomidorów, zostawiając po 2 cm od krawędzi brzegów, nałożyć nadzienie z pieczarek cebuli oliwek i pokrojonej(...)szynki posypać startym serem, zwinąć na pół formując pieroga zlepić brzegi dokładnie.  Posypać  po wierzchu ciasta ziołami prowansalskimi.  Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, zostawić na 15 minut do wyrośnięcia, piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190*c można polać ketchupem przed podaniem. Smacznego

Wanilia i Kardamon
MURZYNEK CIASTO 179

smaruję masłem  i posypuję bułką tartą. Wstawiam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut  i piekę w temp.180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta-kroję je na trzy placki. Dwa z nich smaruję dżemem z czarnej porzeczki lub powidłami śliwkowymi  a wierzch polewam wcześniej odlaną polewą. Dla zupełnej rozpusty czasem robię krem ze śmietany(...)kremówki...;-) Można posypać całość pokruszonymi migdałami lub wiórkami kokosowymi.... i w końcu możemy zabrać się za jedzenie ciasta, które zawsze znika w zawrotnym tempie. Pycha! Polecam również pysznego MURZYNKA Z WIŚNIAMI

potrawyregionalne
Zbiór przepisów z wykorzystaniem rabarbaru 216

rabarbar w pełni, a na moim blogu znajduje się dość sporo przepisów z jego wykorzystaniem. Dlatego postanowiłam je wszystkie zebrać w jednym miejscu:)   Placek z budyniem i rabarbarem    Ciasto serowe z rabarbarem Lody rabarbarowo - truskawkowe Kruszaniec jabłkowo - rabarbarowy Pomorska drożdżówka z rabarbarem Sernik z rabarbarem i truskawkami Tarta z jabłkami i rabarbarem posypana owsianą kruszonką Babeczki

Z miłości do słodkości
Czarno biały placek kokosowy 297

się niesamowicie szybko i łatwo a jest przy tym niesamowicie dobre, aż sama się nie spodziewałam, że aż tak dobre Czarno biały placek kokosowy łatwe duża blacha 23/33 pieczenie 1 h, reszta ok 15 minut Składniki: ciasto: * 3 szklanki mąki * 1 szklanka oleju * 1 szklanka mleka * 1,5 szklanki cukru * 2 łyżeczki sody oczyszczonej (nie więcej!!!) * 1 łyżeczka cynamonu(...)budyń - jeśli pokażą się grudki to gorącą masę trzeba chwilę po miksować. Gdy budyń wystygnie ucieramy go z masłem/margaryną, pod koniec dodajemy alkohol. Ciasto przecinamy na pół, smarujemy dżemem, masę i wierzchni placek. całość polewamy gorzka czekoladą. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 604

wody oraz zbierając mąkę ze stolnicy do środka ciasta. Wody dolewamy tyle, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do rąk. 3. Dzielimy ciasto na porcje, rozwałkowujemy na cienkie placki. Podczas wałkowania podsypujemy stolnicę mąką. 4. Za pomocą szklanki lub foremką do robienia pierogów wykrawamy z rozwałkowanego ciasta koła. 5. Na wykrojonych kołach kładziemy łyżkę farszu

W kuchni Katie
Ciasto z rabarbarem i pianką 207

Maj, zielono, pięknie, konwalie, niezapominajki, bzy, po prostu bajka. Cieszę się i zachwycam co roku jak dziecko, które odkrywa nowe rzeczy. W tym zachwycie jest oczywiście

Cynamonowe szczęście