ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:132/550)

Tort Napoleon 478

przyjemnie się je wykonuje. Polecam wszystkim, którzy lubią wyzwania. Na zachętę dodam, że ciasto jest plastyczne i bardzo łatwo się z nim pracuje, a placki piecze się króciutko. Więc do dzieła :) Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mleka 1 łyżka miodu 1/2 szklanki cukru 100 g masła 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka octu 2 łyżki kakao 2 jajka(...)będzie gęsta i ciężko będzie ją mieszać, przełóż wszystko na stolnicę. Dalej dodaj mąkę (do czasu uzyskania przez ciasto konsystencji plasteliny). Ciasto podziel na pół, a następnie każdą z części na 5-6. Każdy kawałek rozwałkuj na papierze do pieczenia (aby placki były równe, można wyrównać je przykładając do nich spód tortownicy i odcinając niepotrzebne kawałki). Przygotowane placki

Kulinarna (nie)codzienność
Podwójna zakręcona margherita 189

uformować w kulę i zostawić pod przykryciem (pod wilgotną ściereczką) do wyrośnięcia. Wyrastanie zajmie ok. kwadransa. Po tym czasie rozdzielić ciasto na 4 równe części. Każdą z części rozwałkować na ok. 5 mm i wykroić z niej okrągły placek, prowadząc nóż np. po krawędzi talerza lub salaterki. Proponuję wałkować placki, które będą na spodzie, na papierze, na którym(...) z blatu na blachę. Włączyć piekarnik na 180 stopni C. Na spodnim placku rozprowadzić sos, zostawiając ok. 1,5 cm marginesu. Posypać oregano, a następnie rozdrobnionym serem. Ja starłam na tarce o dużych oczkach. Przykryć drugim plackiem. Na środku pizzy postawić szklankę i kroić ciasto bardzo ostrym nożem, prowadząc nóż promieniście od niej (pokazuję to na zdjęciu niżej pocięte

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto marchewkowe 130

sposobem powstało moje przepyszne i przeurocze ciastko. Idealne na stół świąteczny, ale tez do codziennej kawki. A pomyśleć że to "zwykły" słodki placek z tartą marchewką, szczególnie popularny w krajach anglosaskich. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Musicie sami spróbować. A w mojej głowie kłębią się myśli, żeby tym samym sposobem zrobić ciasto(...)składniki. Wlewamy płynne składniki do miski z mąką, mieszamy energicznie. Formę smarujemy masłem, posypujemy np.płatkami błyskawicznymi. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach C. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy placek jest upieczony

Życie zaczyna się w kuchni
Domowa turecka bułka do kebaba 282

ciasto na gładką kulę i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ładnie wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 1-1,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz robimy dziurki widelcem.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Gotuj z Mąką
Pizza z serowymi boczkami 125

miski wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże. Rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę, oliwę i sól. Wyrabiamy ciasto. Zakrywamy miskę ściereczką i czekamy aż ciasto urośnie. Około 20 minut. Ciasto rozwałkowuję na okrągły placek. Smaruję sosem pomidorowym, układam poszarpane salami, mozarellę z kulki pokrojonej na plastry, posypuję czarnymi oliwkami pokrojonymi w plastry, posypuję wszystko startym żółtym serem. Brzegi pizzy zawijam wkładając

MojaQchnia.pl
Twarogowe racuchy na kefirze 188

misce łączymy wszystkie składniki, aby otrzymać jednolitą konsystencję. Najlepiej zacząć od dodawania produktów do twarogu. 2 Na patelni rozgrzewamy dość mocno olej i łyżką nakładamy placki (1 duża łyżka ciasta na 1 racuch). 3 Smażymy, aż masa się zetnie, a spód przyrumieni. Odwracamy na drugą stronę i smażymy na rumiano. Odkładamy na papierowy ręcznik, aby osączyć nadmiar tłuszczu

Kuchnia Bazylii
Reniferkowe brownie 127

szpatułki i przekładamy na blache wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut do tak zwanego „suchego patyczka”. Po upieczeniu studzimy ciasto na kratce. Każdy placek tniemy na 6 kawałków. Ciemną czekoladę topimy w mikrofalówce. Przy jej pomocy „przyklejamy” uszy-precelki, biszkopt oraz oczy. Na środku biszkoptu przyklejamy czerwony nosek. Topimy białą czekoladę

Kolizje Smaków
SMAŻONE PIEROGI NA JARZYNCE 194

łyżki masła 2 łyżki mąki 1 cebula ********************* Bułkę moczymy.Ugotowane mięso mielimy razem z cebulą i odciśniętą bułką.Wyrabiamy z żółtkiem i doprawiamy.Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne ciasto pierogowe.Rozwałkowujemy ma placek i wycinamy szklanką krążki.Nadziewamy je farszem mięsnym i zlepiamy fantazyjnie lub jak kto umie.Gotujemy pierogi we wrzącej , osolonej wodzie kilka minut. W tym czasie szatkujemy kapustę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pierogi z czerwoną soczewicą i ziemniakami 169

Cebulkę podsmażamy na oleju, a następnie łączymy z ugotowaną soczewicą i ziemniakami. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku.  Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, za pomocą szklanki lub kieliszka do wina wykrawamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy farsz, ja uwielbiam, gdy farszu w pierogach jest bardzo dużo, więc staram się

kulinarne odsłony pati
PIZZA Z MIELONKĄ 205

wymieszać z mąką oraz z otrębami,dodać ciepłą wodę,olej i sól.Wyrobić ciasto,odstawić na godzinę do wyrośnięcia.Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry,podsmażamy.Ciasto wałkujemy na okrągły placek,układamy w wysmarowanej foremce na pizzę,smarujemy koncentratem pomidorowym.Następnie układamy na nim zmieloną mielonkę,pieczarki,posypujemy przyprawami i startym żółtym serem.Odstawiamy na 20 min. i pieczemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Puree z dyni 182

Zapraszam dzisiaj na puree dyniowe. Zawsze jesienią robię w domu puree z dyni i wykorzystuję je potem do przyrządzania chleba, ciast, deserów, naleśników czy placków. Polecam Składniki: 2 kg dynia piżmowa lub inna Przygotowanie: Dynię myjemy i kroimy w kawałki. Wyjmujemy łyżką pestki. Miąższ dyni wraz ze skórką wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez

słodkie i nie tylko historie kulinarne
FIT SZARLOTKA z płatkami owsianymi 180

Mężem, nie wiadomo, który bardziej zmęczony :). Pół soboty oczywiście w kuchni. A teraz już tylko odpoczynek i relaks! A żeby go dopełnić to jeszcze po małym kawałku placka! Zapraszam! Składniki na ciasto: 1 szkl mąki tortowej 1 szkl płatków owsianych garść orzechów włoskich 1/4 szkl cukru brązowego szczypta soli 120 g rozpuszczonego masła 1 łyżka zimnej wody Składniki

Trufelkowo
Hucułka 103

podzielić na 2 części i zostawić trochę na kruszonkę. Kruszonkę włożyć do lodówki. Ubić pianę z białek (2 porcje po 3 białka + 2 łyżki cukru) Jedną część ciasta wyłożyć na blachę (placek). Posmarować powidłem śliwkowym (lub agrestowym) i pianą z 3 białek. Pozypać pokrojonymi drobno orzechami i kruszonką. Piec około 40 minut. Drugi placek zrobić

Zielona Kuchnia
Bagietki czosnkowe 360

dodatkowo oprószać nią dłonie, aby ułatwić sobie pracę. Każdą część ciasta uformować w kulę - obracając je w dłoniach jednocześnie delikatnie naciągać górną powierzchnię do dołu: Następnie kulę ciasta rozpłaszczyć dłońmi na placek: Placek zwinąć ciasno w rulonik i czynność powtórzyć - raz jeszcze rozpłaszczyć na placek i ponownie zwinąć w rulonik: Każdy rulonik uformować w bagietkę, delikatnie rolując

Opowieści z piekarnika
Ciasteczka z rabarbarem 109

posypania Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i odstawiamy na chwilkę aby odpoczęło. Rabarbar pozbywamy wierzchnich włókien. Wiórki kokosowe mieszamy z jajkiem, białkami i cukrem na jednolitą masę. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy paski o szerokości około 15 cm i na długość rabarbaru. Smarujemy masą kokosową i układamy rabarbar. Zawijamy ruloniki i kroimy na 5 cm rurki. Smarujemy po wierzchu

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania