ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:104/550)

Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe 166

tarce o dużych oczkach. Wbijamy jajko i szybko zagniatamy gładkie ciasto.   Dzielę ciasto na dwie w miarę równe porcje, wkładam do dwóch foliowych woreczków, ciasto spłaszczam na owalny placek około 2-3 cm grubości i chłodzę przez około godzinę w lodówce. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dajemy mu się lekko ogrzać, ale powinno zostać odczuwalnie chłodne. Na leciutko

Karo in the Kitchen
Nawiedzone ciasto 177

cukier się roztopią i połączą z resztą składników na gładką i lśniącą, płynną masę. Polewę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Kremem pomarańczowym smarujemy dolną część ciasta. Przykrywamy ją drugim plackiem. Na wierzchu rozprowadzamy wystudzoną, ale wciąż płynną, polewę posypując ją następnie pokruszonym ciastem. W ciasto ostrożnie wbijamy nasze bezowe duszki (oczy i buźki robimy z polewy kakaowej używając

MyCookBook.pl
Ciasteczka serowe z borówkami + film 199

razie potrzeby gdy ciasto będzie zbyt wilgotne możemy dosypać jeszcze odrobinę mąki. Gotowe ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Na posypanej odrobiną mąki stolnicy wałkujemy schłodzone ciasto na niezbyt cienki placek, a następnie szklanką wycinamy z niego po dwa krążki. Z drugiego krążka ciasta kieliszkiem wycinamy środek. Na pierwszy krążek ciasta nakładamy drugi z wyciętym środkiem zlepiamy brzegi

Smakowite Dania
Ciasto milionera 393

użyć karmel, dlaczego? Pomyślałam, że ciasto samo w sobie jest wystarczająco słodkie i bez tej warstwy. Nie wiem, czy w związku z tym, nie powinnam nazwać tego ciasta po prostu kruchym plackiem z karmelem i czekoladą. Ale wydaje mi się, że pozostanie przy nazwie Ciasto milionera czy też millionaires' shortbread będzie OK. Gdzieś wyczytałam, że jest to tradycyjne szkockie

Słodkie Przyjemności
Drożdżowe ślimaczki 392

powszechnie wiadomo Babcie na jedzeniu znają się najlepiej i myślę, że nikt nie podważa ich autorytetu w tej kwestii :) Dzisiejszy przepis to wariacja na temat popisowego ciasta mojej Babci - drożdżowego placka, przekładanego ciepłym budyniem z kawałkami migdałów w domowym karmelu na górze. Drożdżowe ciasto postanowiłam zawinąć w małe ślimaczki, tak żeby każdy mógł sobie oderwać jednego "na drogę

Ciastkozercy
welsh cakes (walijskie ciasteczka) 273

łyżki mleka 1 jajko dobra szczypta soli Wszystko wymieszać w misce i wyrobić na ciasto. Formować kulki wielkości włoskiego orzecha i następnie rozpłaszczać na placki, mniej więcej jednocentymetrowej grubości. Można oczywiście ciasto wałkować i krążki wycinać, ale bez wałkowania jest prościej i szybciej. Placki smażyć na grubej, najlepiej żeliwnej, suchej patelni, solidnie nagrzanej, ale nie za gorącej, żeby

stajnia gołębie od kuchni
Placuszki żytnie z jabłkiem i borówkami amerykańskimi 170

Stopniowo dodać resztę mleka, do momentu wyrobienia gładkiego ciasta. Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem. Na patelni rozgrzać olej, następnie smażyć na niej placki ( każdy złożony z 2 - 3 łyżek ciasta) z każdej strony do zrumienienia. Upieczone podawać z owocami i odrobiną śmietany.  Uwaga!! Placki smakują najlepiej na gorąco

pieprzny smaczek
Śniadaniowy placek z żurawiną i maślanką 251

świetnie byłoby zjeść na śniadanie...ciasto? Takiego, które nie do końca jest ciastem, a zdrowym (zdrowszym?) śniadaniowym plackiem!?  Ja pomyślałam, że byłoby genialnie, a Marcin ochoczo się zgodził. I tak oto powstał ten placek.  Znów (!) naładowany dobrocią i antyoksydantami, tym razem żurawiną - jako że nastał niewdzięczny okres zapaleń pęcherza. Taki placek nie tylko wspomoże walkę(...)przeziębieniem, ale będzie jednocześnie KRÓLEWSKIM śniadaniem i dawką zdrowia i porannej słodyczy. W połączeniu z kawą można szybciutko odpłynąć! Ciasto spokojnie możecie przygotować dzień wcześniej, tylko żurawinę dodajcie tuż przed pieczeniem. ŚNIADANIOWY PLACEK Z ŻURAWINĄ Składniki: pół kostki masła skórka z 2 mandarynek +1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej 1 szklanka cukru +1 łyżka  1 jajo

Gotowanie to kochanie
Bezglutenowe jagodzianki 152

godziny. Po wskazanym czasie ciastko krótko wyrób w razie konieczności podsypując mąką. Z ciasta uformuj wałek i podziel go na ok. 10 kawałków. Kawałki ciasta spłaszcz ręką na owalane placki. Jagody wymieszaj z cukrem. Na każdym kawałku ciasta połóż po 1-2 łyżki jagód i sklej dobrze brzegi. Podsypuj mąką w razie konieczności. Tak przygotowane jagodzianki układaj na blaszce

Kuchnia bezglutenowa
Domowy makaron 169

Mieszam ostrzem noża i dosypuję jeszcze tyle mąki aby uzyskać elastyczne, ale bardziej twarde niż na pierogi, ciasto. Ciasto dokładnie zagniatam i wałkuję na bardzo cienki placek, podsypując go mąką. Rozwałkowane ciasto odstawiam na ok pół godziny aby podeschło. Następnie oprószam go delikatnie mąką i zwijam w ciasny rulon i skośnie kroję nożem, rozsypując je na oprószoną mąką stolnicę

Smakołyki Asi
Najpopularniejsze przepisy 2015 roku 208

Kasza kuskus z warzywami Zapiekana fasolka szparagowa Pieczone ziemniaki Brukselka i spółka z patelni Przekąski Mini pizze bez ciasta Sałatki Sałatka hawajska Desery Domowe batony musli Placek jaglany z borówkami Puszyste ciasto z jabłkami

My Chcemy Jeść
Pizza z bryndza, cebula i kaszanka, Lucznicy i Rycerze 187

ucieramy ze śmietaną na gęsta masę. Cebule obieramy i kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Z kaszanki usuwamy błonę, następnie kroimy ją na plasterki. Kiedy ciasto jest gotowe rozwałkowujemy na placek, układamy go na blasze wysmarowanej oliwą. Na cieście rozsmarowujemy bryndzę, układamy cebulę z czosnkiem oraz kaszankę. Pieczemy w nagrzanym piecu ok 12 minut. Przed podaniem kroimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pizza na cienkim cieście z dużą ilością pysznych warzyw :) 174

paprykę i pieczarki, tylko wymieszaj -> warzywka te są mięciutkie i od razu gotowe do spożycia. 3. Kiedy ciasto lekko wyrośnie rozwałkuj je w okrągły, cienki placek. Brzegi zwiń w rulonik. Ciasto nakłuj widelcem, aby nie powstały pęcherzyki powietrza. Wstaw do lekko nagrzanego piekarnika na 180* na 25 minut. 4. Następnie ciasto wyciągnij, posmaruj koncentratem pomidorowym i włóż farszem

Zdrowie na języku :P
19 SANTE znaczy zdrowie - Otrębowe ala tortille dobrze nadziane 182

bądź jeden grubszy placek tortilli. Jeśli zamierzamy podać jak standardową tortillę to najlepiej zrobić dwa. Jeśli chcemy zjeść tak jak ja to lepiej zrobić jeden placek. Rozgrzać teflonową patelnię, wylać ciasto, zmniejszyć gaz i opiekać po 3 minuty placek z każdej strony. Zapraszam na stronę sklepu Sante   0raz na FB Sante

Magiczne Życie Marty
Warzywny placek z serem i szpinakiem 177

fajny i pożywny placek dziś ląduje na stole. Jest w nim wszystko co lubię czyli szpinak, mule, ser feta i czosnek. Wszystko otulone ciastem francuskim i zajadamy moi mili zajadamy, zachęcam do zrobienia. Warzywny placek z serem i szpinakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto Snickers 187

Snickersa, ale w nieco innej odsłonie. Tak naprawdę to tylko wierzch ciasta przypomina słynnego batonika ,, S nickers"   , ponieważ zrobiony jest z karmelizowanych orzechów. Poza tym ciasto składa się z placków miodowych, przełożonych smażonymi jabłkami z galaretką, która nadaje fajnej rześkości i masą budyniową. Przepis znalazłam w starych zeszytach z przepisami mojej mamy. Ciacho jest naprawdę pyszne! Koniecznie spróbujcie :-) Składniki(...)mieszając aż składniki się połączą. Gorący krokant równomiernie rozsmarowujemy na placku i pieczemy do zezłocenia. Warstwa jabłkowa: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do rondelka i smażymy aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia i wykładamy na pierwszy blat miodowy. Warstwę jabłkową przykrywamy drugą warstwą ciasta. Masa  budyniowa: 1 szklankę mleka wlewamy do garnka, dodajemy

kulinarne odsłony pati
Snikers 437

wielkość blaszki . Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia :) Upiec 2 placki . Na trzecim  surowym placku rozłożyć ciepłą masę orzechową i także upiec. Placki piec około 10/ 15 minut W TEMP 18 stopni. Ciasto z orzechami pieczemy troszkę(...)dłużej. Warstwy ciasta: 1 blat ciasta nasączyć wodą  z miodem i posmarować masą budyniową. Na masę budyniową wykładamy drugi blat ciasta i także nasączamy . Drugie ciasto smarujemy masą kajmakową i przykrywamy plackiem z orzechami. SMACZNEGO

Sama słodycz i szczypta chili