ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:100/550)

Czekoladowe placuszki 2.0 i Obca 208

sodą oczyszczoną. Następnie dolewaj ulubionego mleka tak, aby wyszło dość gęste ciasto. Dosłodź masę syropem. Rozgrzej olej na patelni i smaż placuszki z obu stron (1 łyżka ciasta na 1 placek). I jeszcze słów kilka o ostatnio obejrzanym filmie w Kinie Letnim Zorza : Obca (2010, Feo Aladag). Bita przez męża Umay, postanawia wyjechać z synkiem ze Stanbułu do rodzinnego

Qlinarnie i Qlinarnie
Placuszki owsiane, Česká Hospoda 191

olej i proszek do pieczenia. Masa ma być dość gęsta (jeśli nie jest, dodaj jeszcze trochę mąki). Dokładnie wymieszaj. Smaż małe placuszki na suchej patelni (1 łyżka ciasta na 1 placek). Podawaj ciepłe. Česká Hospoda Bardzo mile wspominam pobyt w Czechach, ludzi i tamtejsze jedzenie. Nie bez powodu nogi zaniosły mnie do Českiej Hospody (ul. Rynek 5, Rzeszów). Tuż

Qlinarnie i Qlinarnie
Bliny żmudzkie 203

Jeszcze ciepłe ziemniaki obrać i przepuścić przez praskę, popieprzyć, dodać tyle mąki aby ciasto nie lepiło się do dłoni (ilość zależy  od odmiany ziemniaków). Z ciasta lepić płaskie placki wielkości 3/4 dłoni. Z mięsa lepić  spłaszczone kulki wielkości bardzo  małej mandarynki i układać na placki ziemniaczane, drugim plackiem przykryć, dokładnie zlepić oba placki

Jadło i czytadło
Pissaladiere 162

anchois. Dla mnie to jednak połaczenie idealne, bo wszystkie elementy tego dania uwielbiam. Zapraszam zatem po przepis. Potrawę tę można również wykonać w formie jednego dużego placka. Składniki na ciasto 10 porcji: 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłej przegotowanej wody  30 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1 jajko 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki

Gosia gotuje
Wurzelbrot – Szwajcarski zawijany chleb 120

nierówna, a przekonałam się, że chleb wychodzi na takowej inny, smaczniejszy, rozpływający się w ustach. Biorąc udział w akcji Szwajcarskie Inspiracje nie chciałam powielać przepisów na znane placki ziemniaczane, czy ciasto marchewkowe, które bardzo lubię. Z tego co zauważyłam szwajcarska kuchnia nie należy do „lekkich”, ale jak się cały dzień jest na nogach to nie można jeść

dom-agi.pl
Fruit pizza with summer fruit 118

PIZZA- zasady są po to by je łamać Pizza – potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego, znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione

ClauditteMissCooking
Jagodzianki 125

już wszystkie składniki będą dokładnie połączone, całość posypać mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok 1-1,5h). 7. Na stolnicę obsypaną mąkę wyłożyć część ciasta. Rozwałkować na cienki placek i wykroić kwadraty o wymiarach ok. 10x10. Na środek nałożyć jagody. Ciasto złożyć na pół sklejając dokładnie boki ( po sklejeniu warto zawinąć po ok. 1/2 cm ciasta

A Ty Smakuj Mnie
Cebulaki 168

międzyczasie przygotowujemy ciasto. W naczyniu mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól, wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Jeśli się zbyt klei, można dodać trochę mąki. Z gotowego ciasta formujemy okrągłe placki i układamy na oprószonej mąką blaszce. Na każdy placek nakładamy cebulę. Dodatkowo na wierzch możemy zetrzeć żółty ser. Pieczemy przez ok. 20 minut w 175 stopniach. Smacznego

KasiekGotuje
Czeski gulasz piwny 187

ścieramy na tarce o małych oczkach razem z cebulami. Porządnie odciskamy nadmiar soku z przetartej masy. Doprawiamy sola i pieprzem i dodajemy tyle mąki, żeby scaliła placki, ale żeby ciasto nie było twarde. Konsystencja ma przypominać gęstsze ciasto naleśnikowe. Smażymy na oleju na złoto z obu stron

Pyry na Gaz
Ciastka dukaty przekładane powidłami 211

masło lub margarynę, mleko, jajko, olek waniliowy i dokładnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić na jedną godzinę do lodówki aby się schłodziło. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 2 – 3 milimetry   lekko podsypując mąką,. Foremką lub małą szklanką wykrawać okrągłe ciasteczka. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie na nim kłaść

Na słodko lub wytrawnie
Najłatwiejsze i najszybsze pierniczki 205

łyżeczka kakao Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść szybko ciasto a następnie zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2 – 3 mm a następnie wykrawać foremkami ciastka. Gotowe pierniki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszkach i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 8 minut

Na słodko lub wytrawnie
Kruche maślane ciasteczka 233

przesiewamy mąkę oraz dodajemy masło. Następnie wykładamy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto, które schładzamy pół godziny w lodówce. (zanim zetrzemy skórkę z cytryny, musimy ją wyparzyć). Ciasto wałkujemy na placki o dowolnej grubości i wykrawamy foremkami ciasteczka. Pieczemy je około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni

upichcic
Pierniczki katarzynki 188

rozsypywało dodać do niego najpierw jeszcze jedną łyżkę śmietany, a w razie potrzeby i drugą łyżkę. Dużo zależy od gęstości miodu i wielkości jajka jakie akurat dodajemy. Ciasto wałkować na placki grubości ok. 5-7 mm i wykrawać pierniczki. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piec

Mix smaku
PANCAKES! 2 przepisy podstawowe 189

ostudzone masło. Wymieszaj z suchymi składnikami i odstaw ciasto na godzinę.  Patelnię smaruj odrobiną masła. Upewnij się, że jest baaaardzo gorąca przed dodaniem pierwszej porcji ciasta. Smaż małe placki, z obu stron kilka minut. Zobaczysz, jak placuszki rosną na Twoich oczach! PANCAKES PODAWAJ Z KAWAŁKIEM MASŁA, SYROPEM KLONOWYM, Z AGAWY, MIODEM LUB DOWOLNYM SOSEM  Smacznego i pięknego

Gotowanie to kochanie
Paszteciki 205

smażymy razem przez kilka minut ciągle mieszając.Po chwili dodajemy troszkę wody i dusimy, aż kapusta wchłonie całą wodę. Przyprawiamy resztą ziół, a wyciągamy ziele i liść. Ciasto wałkujemy na placki dzielimy na pół. Kładziemy farsz przy brzegu i zawijamy jak naleśniki. Kroimy na kawałki. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i przed samym pieczeniem smarujemy paszteciki białkiem. Pieczemy

NA MOIM TALERZU