ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:341/550)

CIASTO JAGODOWE Z MASĄ ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWĄ 188

pełni, więc to idealna pora, aby przygotować smakołyki z tych owoców. My proponujemy wam pyszny placek jagodowy, który dzięki idealnej równowadze między słodkim biszkoptem a lekko kwaśną masą sprawia, że mamy ochotę sięgnąć po kolejny kawałek. Najlepiej aby po upieczeniu ciasto spędziło noc w lodówce, aby masa nabrała odpowiedniej konsystencji. PS. Nam z przygotowanego wczoraj wieczorem deseru pozostało już

Banana Smiles
Strucle z jabłkami. 219

lodówki na 60 minut. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 4 części (jeśli chcemy mieć duże ciastka) lub 6 części (wtedy uzyskamy ciastka wielkości dłoni). Każdą część wałkujemy na placki grubości około 3 milimetrów, wypełniamy jabłkami, posypujemy 1-2 łyżkami cukru i sklejamy brzegi tworząc dużego pieroga

Rozpustne gotowanie
Maślane ciasteczka - bałwanki 205

kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z nimi, a tu rozlazłe ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym pieczeniu. Chciałam zrobić coś w świątecznym

pink envelope
Sycylia naszym okiem 215

marcepanowe ciasteczka pasta di mandorla. Bez marcepanu są cannoli- smażone rurki z nadzieniem z ricotty, i ciasto sette velli. Cud!!! Zestaw mini deserów. Baba hojnie nasączana słodkim syropem. Cannoli. Cassata.   Z wytrawnych rzeczy trzeba oczywiście wspomnieć pizzę, ale też sfincione- drożdżowy placek z pomidorowo-rybnym, gęstym sosem na wierzchu. No i arancini- ryżowe kule z nadzieniem, panierowane

les mirabelles
Placek drożdżowy z czarną porzeczką i kruszonką 207

Ciąg dalszy pozbywania się mrożonych owoców z zeszłego roku. Tym razem upiekłam ciasto drożdżowe z mrożoną czarną porzeczką. Przepis wzięłam z tej strony , dodałam dodatkowo kruszonkę

Na słodko lub wytrawnie
Faworki / Chrust 216

nożem ). Dodajemy żółtka , spirytus i szczyptę soli. Dokładnie wyrabiamy ( jeśli będzie się kleiło , podsypujemy mąką ). Wyrobione ciasto tłuczemy wałkiem przez kilka minut , składając co chwilę na pół. Przykrywamy pieluchą lub ściereczką i odstawiamy na ok. 10 – 15 minut. Rozwałkowujemy na cieniutki placek. Kroimy nożem lub radełkiem na paski szerokości ok. 2,5 cm cm i długości

Ostra na Słodko
Fougasse z oliwkami, wg przepisu Hamelmana 171

roboty, czyli do pieczenia Fougasse. W kuchni francuskiej Fougasse to rodzaj chleba, może raczej dużego placka, zwyczajowo związanego z Prowansją. Także obecny w innych regionach Francji, choć w różnych postaciach. Często stosowane są różne dodatki, dołączane zarówno na etapie wyrabiania ciasta, jak i pod sam koniec pieczenia. Prowansalska wersja najczęściej zawiera oliwki, ser, boczek lub rozdrobnione sardele (anchois). Inne

Grahamka, weka i kajzerka
Panini z łososiem 293

wodzie. Odcedzamy na sitku i zostawiamy, żeby dobrze obciekł. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. Każdy kawałek formujemy w kulkę, a następnie rozciągamy na placek o wymiarach około 10 x  15 cm. Na plackach układamy szpinak, wędzonego

Kulinarne przygody Gatity
Panini z szynką 490

wodzie. Odcedzamy na sitku i zostawiamy, żeby dobrze obciekł. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. Każdy kawałek formujemy w kulkę, a następnie rozciągamy na placek o wymiarach około 10 x  15 cm. Na plackach układamy szpinak, plasterki

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki z polędwiczką i suszonymi pomidorami 221

sól i pieprz Naleśniki z polędwiczką i suszonymi pomidorami, to pyszne, sycące danie, które smakuje wyśmienicie zaraz po podaniu... ale z powodzeniem można je serwować również na drugi dzień. Placki wyróżniają się niepowtarzalnym aromatem i delikatnie orzechowym smakiem rukoli, a nadzienie z delikatnej polędwiczki, stanowi doskonałe dopełnienie całości. Zaczynamy od przygotowania farszu. Polędwiczki umyć i pokroić w cienkie paseczki(...)mąki przygotować gładkie ciasto. Tuż przed końcem miksowania ciasta, dodać rukolę. Ponownie zamieszać ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były dosyć cienkie. Na każdy placek ułożyć trochę farszu z mięsem i zwinąć w rulon. Wierzch naleśników, tuż przed podaniem można polać

Świat Domowej Kuchni
Dołki - smaczne, proste i wpisane na listę MRiRW. 227

cukru, łyżkę sklarowanego masła, trochę soli, wanilii, dla zapachu i drugie ćwierć litra mąki, wybijając dobrze ciasto łyżką, aż odstanie od miski, uważając, aby było dość wolne i lejące się. Potem postawić w cieple, a jak podrośnie, rozpalić masło lub smalec , kłaść  łyżką ciasto, usmażyć na rumiano po obu stronach.  Teraz wypada przerobić przepis z polskiego na nasze(...)szybciej wyrastają, czym zyskują na urodzie. Masło wtłaczamy w ciasto przez jakieś 2 - 3 minuty, przykrywamy ściereczką i pozwalamy wyrosnąć. Ciasto jest luźniejsze niż na pączki, dzięki temu mocno wyrasta i jest jak mój mąż powiedział... jak watka. Gdy wyrośnie, kładziemy łyżeczką na rozgrzany tłuszcz niewielkie porcje ciasta. Ja użyłam do tego takiej metalowej łyżeczki do robienia kulek. Trzeba pamiętać

Dieta moja pasja
Tortille pszenne + film 167

Tortille pszenne domowej roboty to pyszne placki, które są podstawą wielu pysznych przepisów – zawijanych tortilli, burrito, tacos czy kababa. Smakują znacznie lepiej niż te kupne i nie zawierają zbędnych chemicznych dodatków. Zachęcam zatem do zrobienia domowych tortilli gdyż proces ich powstawania jest bardzo prosty, a przy tym mamy gwarancje jakości i świeżości produktu.     składniki(...)się połączą a następnie wyrabiamy dłonią około 3 minut do momentu aż ciasto będzie miękkie i gładkie, następnie formujemy wałek i dzielimy go na 6 części, z każdej z nich formujemy kulę, którą rozpłaszczamy dłonią, a następnie rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na bardzo cienkie, okrągłe placki. Smażymy na suchej patelni przez około 30 sekund z każdej strony

Smakowite Dania
Krokiety z kapustą i grzybami 216

Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 3/4 szklanki mleka 2-3 jajka szczypta soli 2 łyżki oliwy Farsz: 40 dag kapusty kiszonej 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela anielskiego 20 dag grzybów świeżych/mrożonych kilka grzybów suszonych 1 cebula (duża) sól, pieprz olej Dodatkowo: 2 jajka + 3 łyżki mleka bułka tarta olej Usmażyć placki naleśnikowe

Di gotuje
Brownie z cukinii. 198

wychodzi nam już uszami, bo ile można wcinać placków, makaronu z cukinii, lecza, surówek i pieczonych paluszków warzywnych.  Chociaż sama mogłabym tak cały rok, jednak mając na względzie dobre samopoczucie moich dzieci i ich asertywne usposobienie do warzyw postanowiłam upchnąć cukinię w czymś co będzie przypominało im słodycze. Przepisów na ciasto z cukinią w internecie mnogo(...)płynem na gładką papkę.  Mąkę, kakao i sodę przesiać. Wszystkie składni, bardzo, bardzo...dokładnie wymieszać. Gdyby ciasta wydawało się za gęste, to należy ewentualni dolać odrobinę mleka. Wylać do okrągłej foremki, piec 40-45 min w 180* C  Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne i dla niektórych, może wydawać się mało słodkie, ja dla osłodzenia podaje posypane cukrem

Farmażony
Limonkowa ricotta z pikantną salsą truskawkową. 205

lekki, sycący, dietetyczny oraz bardzo smaczny! Dziś przedstawiam trochę urozmaiconą jego wersję z dodatkiem pikantnej salsy truskawkowej, w końcu sezon na truskawki rozkręca się na dobre!    Składniki: Placek: -> 250g sera Ricotta -> 150g jogurtu greckiego -> 2 jajka -> Sok z limonki -> Skórka z połowy limonki -> 1-2 łyżki miodu Salsa(...)ciasto. Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180C [ aż wierzch się zarumieni]. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto i odstawiamy, aby wystygło. Teraz należy przygotować salsę. Truskawki obieramy z ogonków. Dokładnie myjemy. Kroimy na drobną kostkę. Siekamy liście mięty. Wyciskamy sok z limonki, dodajemy miód oraz chilli. Dokładnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce około 30 minut. Salsę wykładamy na placek

Jedz zdrowo żyj zdrowo!