Przyszedł ten czas aby powitać jesień. Przeważnie jesienne klimaty są pełne ciepłych barw, co również dotyczy produktów w kuchni. Cudownie pomarańczowe dynie, czerwone korale żurawiny czy
vaniliowoczekoladowaProsty placek ze śliwkami - intensywny, mięsisty, wilgotny i bardzo wykwintny w smaku dzięki dodatkowi marcepanu. Tym razem marcepan nie jest ścierany na tarce, ale utarty z cukrem i masłem, przez co ciasto ma cudownie intensywny marcepanowy smak. Wielbiciele marcepanu będą na pewno zachwyceni, bez dokładki się nie obędzie. Proste ucierane ciasto, na wierzchu układa się śliwki, które lekko zatapiają
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nadziewaniem (kiedy ciasto już wyrośnie) wymieszać z mąką ziemniaczaną i domowym cukrem waniliowym - wyrośnięte ciasto podsypać mąką, krótko wyrobić, podzielić na 8 części - każdą część rozciągnąć w dłoniach lub na blacie (w miarę potrzeby delikatnie podsypując mąką) na dość duży placuszek - na środek każdego placka nałożyć sporą porcję jagód, brzegi placka dokładnie skleić, tworząc coś na kształt pieroga
Smakołyki Berenikidodaj olej i ciepłą wodę. Wymieszaj całość a następnie ugniataj przez 3 minuty. Ciasto powinno być na tyle miękkie, aby można było je łatwo zwinąć. Przykryć i odstawić na 15 minut. Podzielić na 16 porcji. Zrób małe kulki, a następnie rozwałkuj bardzo cienko placki na lekko posypanej mące. Na rozgrzanej patelni piecz pojedynczo tortille. Gdy tortilla zacznie wypełnić
Calzonella.compszenną. Mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i amoniak mieszam razem i dodaję do ciasta. Ubijam białka na pianę i delikatnie mieszam z masą. Gotowe dzielę na trzy części. Do pierwszej dodaję mak, do drugiej-wiórki, a do trzeciej-mielone orzechy. Każdy placek piekę osobno w blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez
Ciasteczkowy Potwórsię i nie ścieka. Używamy go zamiast dżemu - do smarowania pieczywa, naleśników i placków. Dzieci je uwielbiają. :) Smarowidło może mieć również wiele innych zastosowań w kuchni, np.: dodane do ciemnych sosów pieczeniowych, podkreśla kolor i wzbogaca ich smak, poprawia smak i konsystencję bezglutenowych ciast, wspaniale nadaje się do piernika - kilka łyżeczek można dodać podczas wyrabianego ciasta, dodaję
głodny alergikodstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość). [ moje ciasto było wyrabiane i rosło w automacie do chleba]. Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Oba placki podzielić na 8 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy. Układać na przygotowanej
Moje domowe kucharzenieCały czas trzymam się postanowienia, żeby cześciej jadać śniadania. Najbardziej lubię te na słodko, a najbardziej na świecie kocham różnego rodzaju placki i placuszki. Ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, dlatego są idealne na weekend, kiedy nigdzie nam się nie spieszy i możemy się trochę porozpieszczać. Jakiś czas temu pisałam Wam o omlecie owsianym , dziś chciałabym Wam pokazać podobne(...)resztę składników i jeszcze przez chwilę blendujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy porcjami (dosyć grubą warstwą) na mocno rozgrzaną patelnię o średnicy ok 18 cm z nieprzywierającą powłoką. Będzie ono bardzo rzadkie, rozleje się po całej patelni, więc jeśli macie większą patelnię, wyjdą Wam bardziej naleśniki niż placki. Smażymy na umiarkowanym ogniu pod przykryciem do czasu, aż wierzch
Zawsze głodna!też odmiana w stosunku do poprzednich przepisów :-) Kiedyś muszę Wam napisać jeszcze o plackach wyłącznie z gotowanych ziemniaków, ale to w swoim czasie... Dziś wariacja wakacyjna :-) Pyszna... SKŁADNIKI Placki: 6 ziemniaków (mniej więcej równej wielkości) 1 jajko sól Sos: 2 - 3 średnie ogórki 1 łyżka śmietany 18 % po kilka gałązek koperku i mięty sól Ziemniaki obieramy(...)pozostałych składników. Wyrabiamy jednolite ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką niewielkie porcje ziemniaczanej masy. smażymy po obu stronach na złoty kolor. Ogórki obieramy i ścieramy na drobnej tarce, posypujemy solą i odstawiamy na chwilę, a następnie odcedzamy. Zioła drobno siekamy i wraz ze śmietaną dodajemy do ogórków. Dokładnie mieszamy. Podajemy z plackami
Czary - gary w kuchniDzisiaj proponuję pyszne ciasto - truskawkową fantazję. Delikatny biszkopt przełożony jeszcze delikatniejszą masą waniliową z odrobiną karmelu i oczywiście truskawkami w galaretce. Biszkopt: 1,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy pianę z białek, dodajemy roztrzepane żółtka, a na końcu wymieszaną mąkę z cukrem(...)przykrywamy ją drugim biszkoptowym plackiem. Masa śmietankowa: pół litra śmietany tortowej 1 śmietan-fix 1 galaretka pomarańczowa Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w pół szklanki wody. Do ubitej śmietany ze śmietan-fixem dodajemy przestudzoną galaretkę. Masę tę wykładamy na biszkopt. Na niej układamy truskawki i zalewamy galaretką truskawkową (2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody). Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego
Salonik smakówPolecam dzisiaj pyszne ciasto Delicja . Ciasto to jest eleganckim dodatkiem zarówno na uroczystość , jak i do popołudniowej kawy Bardzo dobrze smakuje schłodzone , prosto z lodówki, na pewno zachwyci zarówno domowników jak i gości . Składniki biszkoptu ( który upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm ) : 5 jaj , ( temp. pokojowa), 3/4 szklanki cukru kryształu, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1/2 szklanki mąki tortowej Basia(...)szklanki gorącej wody, 1 łyżeczka żelatyny. 2 łyżki cukru pudru. Potrzebne składniki na polewę czekoladową : 70 ml śmietany kremówki 30 %, 70 g. czekolady gorzkiej Wedel . Sposób przygotowania placka : Najpierw przygotowujemy biszkopt. UWAGA : do przygotowania biszkoptu nie używa się metalowej łyżki , tylko drewnianej, plastykowej , silikonowej itp. Oddzielamy białka jajek od żółtek. 2. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno
Pysznosci Babci Basifarro możecie zamienić na kaszę pęczak, jaglaną lub bulgur. Wytrawne tarty Piknikowe menu urozmaicą wytrawne tarty na cieśnie francuskim lub kruchym. Bardzo lubię tę z botwinką, gorgonzolą i jajkiem . Ciasto francuskie podzielone jest na kwadraty, więc tarty nie trzeba kroić. Owińcie poszczególne kawałki w papier śniadaniowy i włóżcie na płasko do pudełka lub papierowej torby, a z pewnością dojadą(...)całe. Moja druga propozycja to gallete z pesto bazyliowym i pomidorami . Pokrójcie ją w domu na trójkąty i takie porcje zapakujcie do pojemnika. Placuszki z marchewki Te pulchniutkie marchewkowe placki przypominają konsystencją racuszki. Można wziąć je w łapkę i zajadać. Myślę, że spodobają się dzieciom. Desery Tu oczywiście proponuję Wam moje crumble z rabarbarem i truskawkami z ostatniego wpisu
Chilli Czosnek i Oliwamiejsce na ok 1-1,5 godziny - powinno co najmniej podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto wyjąc na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę, przykryć i zostawić do napuszenia na ok 20 minut. Następnie każdą kulkę spłaszczyć paluszkami i rozwałkować na placek o średnicy ok 12-14cm. Wałkować należy tylko z jednej strony. Placki
Obiad gotowywtedy najsmaczniejsze i najsłodsze.. Mi zamarzył się ostatnio taki wilgotny, słodki placek, najlepiej z dodatkiem czegoś kwaskowatego.. W poszukiwaniu inspiracji natknęłam się na kilka ciekawych wypieków, jednak żaden w pełni mnie nie przekonał, a ja wciąż miałam obawy przed zrobieniem tegoż ciasta. Jak widać - zupełnie niepotrzebnie, gdyż wyszło mi z tego coś całkiem ładnego
Kuchnia Elliestawach. Mięso k. żółtaworóżowe, smaczne, delikatne, tłuste, nie należy do lekkostrawnych. Makowiec - placek drożdżowy przełożony sparzonym i zmielonym makiem z dodatkiem cukru lub miodu pszczelego, masła, rodzynków, skórki pomarańczowej- zwinięty i upieczony; po upieczeniu zwykle lukrowany. Paszteciki - pasztety porcjowe (tzw. paszteciki) przyrządzane z ciasta półfrancuskiego, francuskiego lub ptysiowego i po upieczeniu nadziane rozmaitymi farszami lub przyrządzane z ciasta drożdżowego
Tradycyjna Kuchnia