jako swoiste odkrycie kulinarne. Świetna do sałatek, zup czy na placki. Ale po raz pierwszy w tym roku spojrzałam na cukinię jako produkt cukierniczy Tak, tak. Ten przepis nie oddaje pełnej „cukierniczności” cukinii, ale niebawem zaproszę Was na pyszne ciacho z cukinią. Co prawda było już ciasto i ciasteczka z dodatkiem cukinii, ale teraz przyszła pora
Mieszam w Garnkuniezwykle popularne w Indiach, które robią nawet na ulicy. To rodzaj placka bardzo cienkiego, w którym zapieczona jest masa jajeczna z różnymi dodatkami. Za pierwszym razem zapiekłam wersję wiosenną, a za drugim jajka z pieczarkami. Ale tak naprawdę to inwencja twórcza nie zna granic. Prawda ☺ ? Potrzeba na ciasto: Czytaj więcej
Tylko pyszniepieczenia, na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto dzielimy na 4 części, do 1 dodajemy wiórki kokosowe i łyżkę śmietany, do drugiej mak i łyżkę śmietany, do 3 orzechy i łyżkę śmietany, a do czwartej kakao i łyżkę śmietany. Po wymieszaniu, pieczmy każdy placek oddzielnie w blaszce (23x35) wyłożonej papierem do pieczenia
Cynamonowe szczęścieWylewamy na blaszkę o wymiarach około 40x40 (aby wyszedł dość cienki placek). Piec 30 minut w 160'C. 2. Pieczarki obieramy, kroimy na małe plasterki. Podsmażamy, aż zmiękną. 3. Filety pokroić na podłużne paski, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Podsmażyć na rumiano na oliwie. 4. Na ciepłe ciasto serowe rozkładamy równomiernie pieczarki, następnie fileta. Całość zwijamy w roladę. Przekładamy
Tagebuch po polskubazą jest serek wiejski, pomidory, pieczarki a smaku dodaje parmezan. Przepis z "Superfood na co dzień" Jamiego. U mnie w wege wersji czyli bez szynki. Przy okazji robienia tych placków okazało się, że zapach gnijącej rukoli jest mi przeznaczony. najpierw ta z pracowej lodówki, teraz ta z opakowania kupionego przez Małżona. No niestety nie zdarzyłam jej zjeść. zaraz po otwarciu(...)dorzucamy do ciasta. Solimy i pieprzymy. Na patelni z nieprzywierająca powłoką, na średnim ogniu, smażymy 6 placuszków (nakładamy 6 czubatych łyżek masy). Gdy placuszki się zrumienią przewracamy je na drugą stronę i rozpłaszczamy łopatką na grubość 1 cm. Placuszki zdejmujemy gdy są ładnie rumiane. Ogień gasimy a na gorącą patelnie wsypujemy parmezan. Gdy się rozpuści wkładamy placki. Gdy parmezan
Dzieje kuchennej Wiewióryiemniaki połączy ć, delikatnie osolić. W ymieszać ciasto dodając ew. mąki ziemniaczanej aż będzie ładnie odchodziło od ręki. Mięsa wymieszać ( można użyć jedynie mięsa wieprzowego). Przyprawić do smaku solą, czarnym pieprzem, roztartym czosnkiem i majerankiem. D obrze wymieszać . Z masy ziemniaczanej zrobić równy placek. Na środku ułożyć porcje farszu. Dokładnie zlepić. Uformować kartacza. Gotować
SzczyptaSmaQPiec w temperaturze 160 stopni około 40 minut. Po upieczeniu ciasta odwrócić go do góry dnem . Można podawać z lodami waniliowymi lub z bitą śmietaną. Polecam również moje pozostałe przepisy na szarlotki: Szarlotka pod różową chmurką Szarlotka na czerstwych bułkach Jabłka pod biszkoptem Szarlotka wykwintna Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka Szarlotka na biszkopcie pod leśną kołderką oraz przepisy
Tradycyjna Kuchniagęsty, dlatego stanowczo odradzam i zalecam przygotowanie dopiero gdy nasze ciasto z musem przeleży noc w lodówce przygotowujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu jednak dajemy o 1 szklankę mniej mleka (czyli 3 szklanki), dodajemy STEWIE wg smaku czekamy aż wystygnie nakładamy/rozsmarowujemy na masę jabłkową wstawiamy placek do lodówki, żeby tym razem budyń zastygł ;) Jak widać dużo czasu
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćoliwek oraz resztę ciepłej wody. Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h do wyrośnięcia. W tym czasie można przygotować pozostałe składniki pizzy. Pokroić szynkę, warzywa... zredukować pomidory z puszki, przyprawić czosnkiem. Blat obsypać mąką, kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzą 3 pizze) podsypując dodatkową mąkę. Pizze
MarciochaKucharzyBabka adwokatowa Babka białkowa Babka cytrusowa Babka korzenna Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach Brownie Choinki
Aga w kuchniPrzepis dostałam od mojej Cioci z dopiskiem „zawsze wychodzi, proste, szybkie i niesamowicie puszyste”. Tak, to prawda, a do tego cudownie pachnące cynamonem
Szybko Tanio Smaczniemarcepanowo pistacjową kostką. Taką kostkę można zrobić z orzechów lub suszonych owoców. Wybrałam pistacje. Również do babki użyłam świeżej dyni crown prince . Całość udekorowałam czekoladową polewą i pistacjami. Polecam ciasto na niedzielę! Babka dyniowa z marcepanem i pistacjami Składniki: foremka z kominkiem o pojemności 1,5 l 250 g mąki 2 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego extraktu(...)obranych pistacji 1 łyżka ciemnego rumu Czekoladowa polewa 100 g czekolady 1 łyżka śmietanki 2 łyżki pokruszonych pistacji do posypania Pokrój pistacje, wymieszaj z rumem i marcepanem. Uformuj placek och grubości 2 cm. Pozostaw na desce do krojenia na godzinę (masa lekko obeschnie) po czym pokrój w kostkę. Zmiksuj jajka z cukrem i waniliowym extraktem. Dodaj olej i zmiksuj
codojedzenialepszego do popołudniowej kawy niż te ciasto! cudowny odpoczynek po świątecznych porządkach, właśnie doświadczam tej przyjemności! ;) owoce suszone same w sobie mają trochę kalorii, ale przepis, który Wam podaję jest przede wszystkim zdrowy! ;) długo się zastanawiałam nad składnikami i już odliczałam dni kiedy w końcu je zrobię, w pełni spełniło moje oczekiwania! ;) Składniki: 3 jajka 1 szklanka płatków(...)firmy Kupiec zmielonych na mąkę 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu szczypta imbiru 4 skruszone na proszek goździki 2-3 łyżki płynnego miodu (zależy jak słodkie placki lubicie) 2 łyżki wrzątku 2,5 szklanki suszonych owoców, ja dałam: - 1 szklankę rodzynek - 0,5 szklanki pokrojonych moreli - 0,5 szklanki pokrojonych daktyli - 0,5 szklanki żurawiny
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćalbo raczej pysznego posiłku tuż po? Przygotujcie następujące składniki (około 15 placków): 300 g kapusty kiszonej (waga po odciśnięciu) 200-250 ml mleka ok 250 g mąki jajko pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu czubata łyżeczka majeranku łyżeczka cząbru tłuszcz do smażenia Z mleka, mąki i jajka wyrabiamy ciasto, które powinno mieć konsystencję lekko lejącego się ciasta naleśnikowego. Z surowej
Pichceniomania