ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:365/550)

Pancakes z malinami 170

ścieżki pod górkę. Jaki z tego wniosek? Ano, powiem tak brzydko: Miej wyjebane, a będzie Ci dane. I jakoś dziwnym trafem się to zawsze sprawdza... Dawno nie jadłam żadnych placków. I właśnie wczoraj naszła mnie ochota na takie mocno owocowe. Co my mamy w ogródku? Porzeczki były ostatnio, wiśnie trochę za duże, agrestu już nie ma a czarne porzeczki jeszcze(...)rosnące pod murem. Mnóstwo malin. Poszperałam trochę po necie i skorzystałam z tego przepisu na pancakes ( klik ). Składniki: 1 jajko 50 g mąki pełnoziarnistej (dałam około 100 g bo ciasto wyszło trochę zbyt lejące się) 90 ml mleka łyżka cukru trzcinowego (dałam zwykły) szczypta proszku do pieczenia szczypta sody szczypta soli 1/2 szklanki malin Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy

My simple kitchen
Delicja serowo-jabłkowa 226

wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodać żółtka, połączyć nożem. Dodać posiekane masło, zagnieść gładkie, kruche ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godz. do lodówki. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część ułożyć w natłuszczonej blasze o wym. 25x36cm, nakłuć widelcem, piec ok. 15 min w temp. 175 st. Ostudzić. Masa jabłkowa: 3/4 kg jabłek(...)obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier, smażyć, czasem mieszając. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody, dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na 1 placek, przykryć drugim i rozsmarować na nim masę serową. Odstawić od ostygnięcia. Masa serowa:   1/2 kg półtłustego twarogu,  4 jajka,  100 g masła lub margaryny,  150g

Z miłości do słodkości
Maślane rogale z kruszonką 153

Wyrobione ciasto pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 1 – 1,5 godziny, po tym czasie ponownie krótko wyrobić i podzielić na 2 części( na 16 większych rogali) lub 3 części (24 mniejsze rogale). Przygotować masło lub margarynę ( u mnie margaryna „Smakowita): roztopić i wystudzić. Każdą część rozwałkować podsypując nie za dużo mąką na okrągły placek o grubości(...)rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Przygotować kruszonkę: Z masła, mąki, cukru i pokruszonych płatków migdałowych zagnieść szybko ciasto a następnie rozkruszyć w palcach. Wyrośnięte rogale przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką wody i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 – 20 minut

Na słodko lub wytrawnie
Plince z pomoćką - warmińskie jadło 181

się składa, że placki ziemniaczane na słono, to danie pochodzące właśnie z tej krainy. Pamiętam, jak całkiem niedawno ogromnie się zdziwiłam, kiedy ktoś dodał przepis na placki ziemniaczane na słodko... Właściwie, to dalej strasznie mnie to dziwi, bo u nasz nigdy nie ziadło się takich plinców. ;) Zapraszam po przepis z warńijskiego regzionu! PLINCE 1kg ziemniaków 2 średnie cebule(...)solą oraz pieprzem i dobrze mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli więc jest zbyt gęste (dobrze odcisnęliśmy sok z ziemniaków), należy rozrzedzić je gorącym mlekiem. Jeśli jest zbyt rzadkie (mogliśmy dać większe jajka) , to dosypujemy do niego mąki pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej i na dość dużym ogniu smażymy niezbyt grube placki, do momentu, aż z każdej

Kuchenna Kontrrewolucya
Focaccia 140

placek w odróżnieniu od pizzy, powinien być pulchny i mięciutki. Podaje się go na zaspokojenie pierwszego głodu lub jako dodatek do wielu dań. Według mnie śmiało może stanowić oddzielny posiłek jeśli dodacie do niego swoje ulubione dodatki. Ja przygotowałam go w 2 odsłonach, ale możecie dowolnie go modyfikować, a efekt zawsze będzie oszałamiający - wierzcie mi! Przepis na ciasto zapożyczyłam(...)mieszankę drożdżową. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut, by stało się miękkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt klejące dodajemy odrobinę mąki, jeśli zbyt suche - odrobinę wody. Przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą z oliwek i przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką lnianą i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 h do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie uderzamy

Cooking Monster
Sernik królewski, czyli sernik z kakaową kruszonką 3891

wyglądu przypominał placek z kruszonką, a nie sernik. Postanowiłam zmierzyć się z przepisem, tych jest zresztą mnóstwo w internecie i książkach kucharskich, ja jednak chciałam powtórzyć smak, który pamiętam. Po konsultacjach z mamą zabrałam się do przygotowań i powiem Wam, że jestem bardzo zadowolona z efektu. W wielu przepisach do tego sernika przygotowuje się ciasto kruche, mój przepis zawiera

Smakołyki Bereniki
Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi morelami 125

świeżego rozmarynu Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta wymieszać i smażyć naleśniki. Morele pokroić na kawałki. W rondelku rozpuścić cukier z masłem na wolnym ogniu, powinien powstać bulgocący syrop, który kiedy tylko będzie nabierał rumieńców trzeba zasypać morelami. Dodać gałązkę rozmarynu i wszystko posmażyć razem przez chwilę. Wyjąć rozmaryn. Morele wykładać na naleśniki. Ja placki zwinęłam i pokroiłam pod kątem

Kulinarne Inspiracje
Jabłecznik ucierany z nutą pomarańczy 202

łyżką na blachę, wyrównać (35x25), rozłożyć jabłka, nałożyć pozostałe ciasto delikatnie wygładzając łyżką. Piec przez około 45 minut , jeśli wierzch zarumieni się wcześniej, przykryć je papierem do pieczenia.  Lukier 1 szkl. cukru pudru + 1-2 łyżki soku z pomarańczy + 2 kropelki olejku pomarańczowego Utrzeć lukier wylać na zimny placek

Kubki smaku
Tort szodonowy 150

nadal ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana będzie lśniąca. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać kakao, proszek do pieczenia i mąkę pszenną i znowu delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm (dno tortownicy przesmarować lekko olejem), wyrównać i piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 25 minut. Upieczony biszkopt przestudzić, wyłożyć z tortownicy(...)około 5-7 minut. Na spodni placek biszkoptowy założyć obręcz tortownicy. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Osobno ubić 200 g schłodzonej śmietanki. Do tężejącej masy szodonowej (winnej) dodać najpierw śmietankę, delikatnie wymieszać, następnie dodać pianę z białek i ponownie delikatnie wymieszać. Dodać trochę umytych i przepołowionych winogron. Masę wyłożyć na ciasto w obręczy, przykryć drugim blatem biszkoptowym. Pozostałą

In my kitchen
Chlebki Naan 118

macie nie martwcie się i po prostu nagrzejcie Waszą blachę. Gdy ciasto urośnie wyrabiamy je jeszcze przez 2 minuty i dzielimy na 10 równych części formując z każdej z nich kulkę. Następnie każdą z nich wałkujemy (w razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością mąki) na podłużny placek o grubości około 5 milimetrów. Chlebki układamy na nagrzanych blachach wyłożonych papierem

PatiGotuje
Naleśniki z serem białym, mascarpone, orzechami i sosem czekoladowym 186

skórkę z cytryny i ser biały oraz jajko. Wrzucamy orzechy. Chwilę mieszamy. Placki smarujemy nadzieniem. Zwijamy. Możemy podsmażyć na patelni. Podajemy z sosem czekoladowym. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/nalesniki-mascarpone-orzechami-sosem-czekoladowym/ MieszamWGarnku Artykuł Naleśniki z serem białym, mascarpone, orzechami i sosem czekoladowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
CYNAMONOWE PLACKI Z JABŁKAMI 182

ogryzka (ale ze skórką) pokroiłam w małą kosteczkę, dodałam do ciasta. Wymieszałam. 3. Rozgrzaną patelnię cienko posmarowałam pędzelkiem tłuszczem. Smażyłam placuszki pod przykryciem na nie zbyt dużym ogniu, aż się lekko zarumieniły. Proponuję podać z najlepszym domowym kakao ! ( przepis ) SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji 6 placków: 271 kcal 13,0 g białka 10,3 g tłuszczów

Vroblewska-fitlife
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 11.11.2016r. 153

Marzena Makaron z warzywami i mięsem   Kasia Szybki ucierany placek z jabłkami a'la szarlotka z kokosową nutą Magdalena  Cytrynowa babka piaskowa Joanna  Błyskawiczna sałatka z awokado, oliwkami, pomidorami i mixem sałat Małgorzata  Ciastka francuskie z korzennym miodem, gruszkami i orzechami nerkowca Katarzyna  Ciasto czekoladowo- kawowo- kokosowe Marta Schab duszony z pieczarkami

Magiczne Życie Marty
25 pomysłów na śniadanie z dynią. 192

kukurydziana) Cynamonowe pancakes z dynią Piernikowy sernik z dynią Dynia w wegańskim cieście sezamowym Dyniowe donuty z kaszy jaglanej Omlet dyniowy z sosem z żurawiny Wegański budyń z dyni i quinoa Dyniowy mus z ricottą Omlet jaglany z dynią Budyń dyniowy z makaronem i karmelizowaną pigwą Placki z dyni makaronowej Dyniowe scramble (pęczotto) z płatków jęczmiennych Dyniowe pancakes Dyniowe

Poranek na słodko
Kartacze / Pyzy z mięsem 144

mąkę ziemniaczną zaczynając od 3 łyżek, zagniatamy na gładką masę. Jeśli ciasto nie będzie się kleiło, dodajemy więcej mąki. 2. Przygotowujemy farsz: cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami.  3. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki, które rozpłaszczamy na placek wielkości. Na placek wykładamy sporą ilość farszu, dokładnie zlepiamy, formujemy kulki

Szefowa kuchni
Podsumowanie 2015 215

się pewnie domyślacie, pierwsze miejsce zdecydowanie należy do Ekspresowego ciasta bez pieczenia , ale.... tuż za nim pojawia się Sałatka warstwowa z pierożkami tortellini .  To właśnie te dwa przepisy czytane były kilkadziesiąt tysięcy razy. Pozostałe mają już zdecydowanie mniejszą ilość odsłon, a są to: - Placek do barszczu - Młode ziemniaczki z piekarnika - Leczo na zimę w słoiku - Bananowa delicja

Kuchnia w czekoladzie
SNICKERS 172

WYKONANIE: Mąkę wymieszać z sodą, posiekaną margaryną, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą z mich wyłożyć na blasze. na 3 cześć wylać gorącą polewę orzechową i upiec. ( temperatura 180 stopni ). Ugotować budyń w 350 ml mleka. Na jeden upieczony i ostudzony placek ułożyć budyń. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć masę kajmakową. Przykryć plackiem z orzechami

Darcia w kuchni
PIEROGI Z PŁUCKAMI Z MĄKI ŻYTNIEJ PEŁNOZIARNISTEJ 165

ąki żytniej pełnoziarnistej 1szkl.ciepłej wody (dodajemy jej tyle ile wejdzie w ciasto ) Farsz: *********************** Płucka wieprzowe Jajko Sól i pieprz Odrobina przyprawy uniwersalnej Kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego Pieprz cajenne Majeranek 2 ząbki duże czosnku ************************************ Robimy ciasto.Wszystkie składniki zagniatamy z wodą.Wałkujemy na cienki placek ,wykrawamy szklanką krążki i faszerujemy nadzieniem z płucek pierogi.Zlepiamy , gotujemy w osolonej

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Świąteczny piernik staropolski, dojrzewający z orzechami 207

zaszalałam. Zmiażdżyłam goździki, ziarenka kardamonu, cynamon oraz czarny pieprz. Gotowe ciasto przekładamy najlepiej do glinianego naczynia i odstawiamy przynajmniej na miesiąc w ciemne, zimne miejsce. Po tym czasie wałkujemy je na grubość, która będzie nam odpowiadała (pięknie rośnie, więc niezbyt grubo, można upiec kilka placków i przełożyć powidłami) i pieczemy w temperaturze 150 stopni, do momentu, aż piernik będzie rumiany

Kuchenna Kontrrewolucya
Kostki kokosowe na sylwestrowe przyjęcie 99

cukru ¼ szklanki mleka 4 łyżki kakao Wiórki kokosowe lub mielone orzechy Wykonanie ciasta: Masło utrzeć z cukrami, dodać jajka, miód, mieszając dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni przez ½ godziny. Wykonanie polewy: Wszystkie składniki na polewę zagotować i przestudzić. Wykonanie placka: Następnie maczać ze wszystkich stron wcześniej upieczony placek pokrojony w kostkę

Tradycyjna Kuchnia
Naleśniki z jagodami 172

lata. Dzisiaj będzie jagodowo. Proponuję Wam jedno z najprostszych dań, czyli naleśniki. Placki są z dodatkiem kakao, nadziane słodkim waniliowym serkiem i jagodami. Sami wybierzcie, czy będą pasować na śniadanie, danie główne, deser. Ja zapewniam, że będą pyszne. ;) Składniki na 10-12 szt. po ok.21 cm: Ciasto 300 g mąki 3 jaja 30 g gorzkiego kakao szczypta soli

Pełny talerz
Chlebki Naan 163

pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni (z blachą w środku). Kiedy ciasto wyrośnie podzielić je na 5-6 kulek, które spłaszczamy ręką na podsypanej mąką stolnicy. Wierzch posmarować stopionym masłem (smarowałam dość obficie) i posypać ulubionymi dodatkami. Kiedy piekarnik się nagrzeje, szybko umieścić na blasze placki zachowując między nimi odstęp. Piec tylko do lekkiego zrumienienia (około 12-14 minut

dom-agi.pl
Krówka 348

olej. Możemy dodać kakao do całości masy lub to części, tworząc dwukolorowe ciasto. Pieczmy w 180 stopniach do momentu aż boki będą odchodzić od brzegów foremki. Studzimy. Następnie przekrawamy wzdłuż na pół.Śmietanę ubijamy na sztywno i na koniec dodajemy fix śmietanowy. Jeszcze chwilę ubijamy. Przekładamy placki śmietaną. Na wierzch kładziemy masę krówkową

Anioły w kuchni
Placki ziemniaczane z gulaszem 201

gulaszu zieloną paprykę ale moim zdaniem lepiej smakuje bez tego dodatku.   Placki ziemniaczane kilka dużych ziemniaków 2 cebule jajko kilka łyżek mąki pieprz, sól, przyprawa np. Kucharek olej do smażenia Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, dodać jajko i tyle mąki aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną Kucharka. Smażyć do zrumienienia

Praktyczna pl
Placek drożdżowy z budyniem 331

razem nie chodziło mi o wysoką, puszystą drożdżówkę, a właśnie o placek. Taki sobie mięciutki, średnio wysoki, pokryty budyniem i obsypany kruszonką. Z filiżanką kakao smakuje wyśmienicie. Ma tą zaletę, że moja rodzinka zjada go w całości, a nie tylko górę z kruszonką i nadzieniem. Ciasto drożdżowe: ok. 1/2 kg mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 1 łyżeczka cukru

Praktyczna pl
Je m'appelle... Quiche! 228

Quiche lorraine, czyli placek lotaryński to tradycyjne danie z płd- wsch Francji. W sposobie przygotowania podobny do tarty, z tą jednak różnicą, że quiche zalewa się masą jajeczną i przygotowuje wyłącznie na wytrawnie. Odbiegając jednak od standardowego ciasta dzisiejsze przygotowałam z mąki razowej. Zawsze to miła, i smaczna, odmiana. Ciasto: 1 szklanka mąki razowej 2 łyżki mąki pszennej

bastalena