Naleśniki to jest to co mogłabym jeść bardzo często. Pod różną postacią na słodko jak i na słono. To przepis na idealne ciasto
magiczna kuchnia Kasimało śmietany ;) to tymczasem podzielę się przepisem. Na placka smażonego na średniej wielkości patelni przygotujcie: 1 jajko dwie solidne łyżki kwaśnej śmietany (oczywiście najlepiej wiejskiej) czubatą łyżkę mąki ulubiony dżem olej do smażenia Jajko mieszamy ze śmietaną. Następnie powoli dodajemy mąkę, mieszając by pozbyć się ewentualnych grudek. Ciasto powinno być dość gęstej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej
PichceniomaniaSmaczny i szybki obiad, czyli placuszki ze szpinaku z pokruszonym serem kozim, podane z sosem jogurtowym z uprażonymi orzechami włoskimi. Całość współgra idealnie! To pyszna alternatywa
Oryginalny smakWszyscy wiedzą że bliny to danie kuchni rosyjskiej, białoruskiej, ukraińskiej. Bliny to naleśniki z ciasta drożdżowego z mąki pszenno - gryczanej lub żytnio - gryczanej. Współcześnie dopuszcza się
Moje Małe Czarowanie50 dag piersi z kurczaka 50 dag pieczarek 2 cebule 15 dag tartego żółtego sera sól przyprawa gyros olej do smażenia Ciasto na naleśniki: 750 ml
Świat Domowej Kuchnibiszkopta, do masy "wciskamy" pierniki ( najlepsze różne kształty, wtedy ciasto ładnie wygląda w przekroju) , dociskamy tak aby wypłynął spomiędzy nich ser i by były nim przykryte. Dociskamy drugą częścią biszkopta, Na wierzch robimy polewę, lub tak jak w moim przypadku, smarujemy gotową masą z puszki:) Po całkowitym wystudzeniu placka, wsadzamy go lodówki. Najlepszy na drugi dzień. Smacznego
Takie tam pichceniebarwnik. Dno formy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 170st przez około 17-20 minut do "suchego patyczka". Wierzch nie może się zarumienić. Tak postępujemy z drugą częścią składników i dosypujemy niebieski barwnik. Blaty studzimy i zdejmujemy papier, dzielimy każdy na dwa placki. Każdy placek dzielimy na 4 okręgi i zamieniamy kolory
Gotowanie moimi oczamipuszka ananasów w plastrach lub kawałkach Sposób przygotowania: 1. Ciasta białkowe Białka, cukier oraz proszek do pieczenia ubić na sztywną pianę. Delikatnie dosypywać mąkę ziemniaczaną i mieszać ręcznie, najlepiej drewnianą łyżką. Do masy wlać olej i mieszać aż do połączenia się składników. Na końcu dodać odpowiednio do każdego placka: I- posiekane drobno orzechy II- płatki migdałów III- kokos Każdy
Kuchnia w czekoladzieDziś przepis dla tych, którzy uwielbiają pizze, a nie potrafią lub nie mają ochoty robić prawdziwą na drożdżowym cieście. Rozwiązaniem są te racuchy, które smakiem przypominają
ZofianaNastępnie na oproszonym mąką blacie rozwałkowujemy na dość cienki placek**. Wycinam długie paski i pozostawiam na blacie na co najmniej 30min, by makaron się podsuszył.***Gotuję w osolonym wrzątku przez ok.5min**** *nie wiem ile dokładnie bo dodawałam w między czasie tak "na oko", najlepiej dolewajcie łyżką, albo moczcie ciasto w wodzie i dalej zagniatajcie z reszta mąki ** ja zawsze
More food, love and dreamscukru ) 2 jajka 2 żółtka 1 szkl. mleka 1. Ciasto Masło posiekaj z mąką. Dodaj pozostałe skłądniki i wyrób. Podziel na dwie częśi. Do jednej dodaj dwie łyżeczki kakao. Włóż obie części na co najmniej 1 godz. do lodówki. Wyjmij i każda podziel jeszcze na pół. Upiecz 4 placki w tortownicy w temp. 200 st. C. 2. Masa Rozpuśc
Słodkości i nie tylkoproduktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Dzisiaj polecam drugi przepis na placek drożdżowy, tym razem na margarynie KASIA! Ja UPIEKŁAM Z POŁOWY SKŁADNIKÓW , czyli na jednej blaszce. ( wymiary blaszki : 20 x 35 cm ) Potrzebne składniki : 4 jajka, szczypta soli(...)Jajka ubić z solą, cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać mąkę, roztopioną KASIĘ i „wygarowane”drożdże, W miarę potrzeby dodać mąki, na końcu wyrabiać drewnianą łopatką. Gdy ciasto w misce „wygaruje”, wyłożyć na dwie blaszki, na blaszkach musi też „wygarować”, potem nakładamy owoce i na wierzch kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec
Pysznosci Babci Basiciasto było cały czas bardzo wilgotne, co niezwykle istotne i wyrabiamy je przez około 10-12 minut do uzyskania jednolitej, lepkiej konsystencji, co jakiś czas delikatnie podsypując mąką formujemy wałek i dzielimy go nożem na 6-7 części (pity o średnicy około 20cm) lub 10-12 (średnica 12-15cm) każdy kawałek rozwałkowujemy na bardzo cienkie okrągłe placki o grubości 1-1,5mm placki odkładamy na 40 minut do wyrośnięcia, przekładając i przykrywając je ściereczkami kuchennymi, by nie wysychały w międzyczasie włączamy piekarnik na 200 stopni i mamy chwilę czasu, by uporządkować kuchnię wkładamy je do rozgrzanego piekarnika na 6 minut - w tym czasie powinny nabrzmieć jak dmuchane worki foliowe po wyciągnięciu z piekarnika w przypadku
zobacz ich smaklubi. Dziś proponuję takie na ciepło, rozgrzewające. A gdy za oknem na minusie, taki słodki posiłek, który poprawia humor i na dodatek podkręci ciepłotę ciała jest bardzo wskazany. Ciasto: szklanka wody gazowanej szklanka mleka 2 szklanki mąki jajko 1/2 łyżeczki proszku łyżka cukru waniliowego szczypta soli tłuszcz do przecierania patelni Nadzienie: 200 g twarogu półtłustego cukier do smaku(...)kopertę. Takie placki układamy na suchej patelni, przykrywamy pokrywką i zapiekamy wolno. Chodzi aby masa się ścięła i całość była gorąca. Podajemy wprost z patelni z ciepłym sosem. I to jest dobre, ale....pyszne są zatopione w sosie i tak mocno w nim skąpane. Może nie wyglądają tak efektownie, ale jak to ciasto przejdzie smakiem jagód, zrobi się wilgotne
Dieta moja pasjapierwszy przypominam przepis w wykonaniu mojej drugiej Mamy, czyli Teściowej. Ciasto pyszne, a z czasem zyskuje na wartości, gdyż jest bardziej wilgotne pod wpływem masy grysikowej. Ja uwielbiam wszelkie ciasta kruche, więc i to było dla mnie "trafionym". Ponadto receptura ma już dobrych kilkadziesiąt lat, sprawdzona jest przez różne pokolenia i myślę, że śmiało można nazwać ten wypiek klasykiem(...)Każdy placek pieczemy osobno w temp. 180st C przez ok 15 minut. Studzimy. 2. Szklankę mleka gotujemy wraz z kaszą manną, cukrem kryształem i waniliowym . Do gotującego się mleka wlewamy roztrzepane wcześniej jajko z dodatkowym żółtkiem. Studzimy. Kostkę masła ucieramy dodając po odrobinie masy grysikowej. Do smaku dodajemy olejek migdałowy. Tak przygotowanym kremem przekładamy ciasta. Wierzch posypujemy
Kuchnia w czekoladziemini placki: - ok. 250ml ciepłej wody (ok. 37stopni, najlepiej temperaturę sprawdzić na własnym przedramieniu, jak mleko dla dziecka) - 230g mąki kukurydzianej - 130g mąki żytniej pełnoziarnistej lub bezglutenowej - 20g oleju (rzepakowego) - 15g sezamu - 1 łyżeczka drożdży instant (ewentualnie można pominąć) - szczypta soli W misce, wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy i dolewamy tyle wody, by ciasto było miękkie(...)POLSOJA - kilka liści sałaty - rukola - ok. 8 oliwek z papryką Serek śmietankowy dokładnie mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym serkiem smarujemy każdy z placków. Na to kładziemy kilka listków rukoli i 1-2 sałaty. Następnie po jednym plastrze sera i szynki. Na koniec składamy je na pół i przebijamy wykałaczką z nabitą oliwką. Smacznego
Be Fit Be Strongpamiętam sernik, który bardzo często piekłyśmy z siostrami w sobotnie popołudnie. Jeden z takich serników stał się nawet tematem zabawnej w efekcie historyjki, którą opowiedziałam we wpisie "Masz babo placek..." . Serniki lubią prawie wszyscy, ja przynajmniej nie znam takiego, który nie lubi. Czasem jednak są kapryśne i nie wychodzą tak, jakbyśmy tego chcieli. Główną przyczyną jest jakość sera, dlatego(...)wlać stopione i przestudzone masło. Zmiksować wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką (ja używam papieru do pieczenia, bo podoba mi się potem nierówna faktura ciasta i jest znacznie wygodniej). Wylać masę serową i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około godzinę. Upieczony powinien być w miarę równy i lekko zrumieniony na górze
Codzienna kuchnia niecodziennaRewelacyjne biszkoptowe ciasto przełożone kremem oraz bezą pełną orzechów, a smaku dodaje dżem wiśniowy. Całość polana jest polewą czekoladową. Polecam to ciasto na imieniny czy inne rodzinne okazje. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka: 24x38 cm 7 jajek, ¾ szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza orzechowa: 5 białek, 5 łyżek cukru(...)pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka, na końcu dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 placki. Beza orzechowa: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie zmielone orzechy, mąki i proszek do pieczenia – delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 25 – 30 minut na złoty kolor. Krem
słodki bratekPrzepis jest bazowy, tak przygotowane placki można jeść na słodko i z wytrawnymi dodatkami, dodając np. do masy ziemniaczanej łyżeczkę gałki muszkatołowej, czosnku itp. ps. Miśka nie czekała na żadne dodatki, gdy robiłam zdjęcia przed obiadem przybiegła z talerzykiem i zeżarła mi ekspozycję, ot tak po prostu z cukrem. Składniki na około 12 placków (4 porcje): 1 kg młodych(...)drobnych oczkach. Starte ziemniaki umieść na sitku i odsącz z nadmiaru wody. Przełóż odsączone ziemniaki do dużej miski i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj. Nakładaj na rozgrzany olej porcje ciasta, powiedzmy czubata łyżka i uformuj placuszki. Smażę zawsze po 2 razy na każdą stronę, tj. 3-5 minut na jednej, potem 3-5 minut druga, i znów obracam dosmażając
greenscarfszklanka cukru 5 żółtek, które zostały nam z ciasta orzechowego 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 370g masła Wykonanie: Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć z wystudzonym budyniem. Biszkopt lekko nasączyć pozostałym płynem, w którym moczyły się śliwki. Posmarować cienko kremem, przyłożyć placek orzechowy, znów posmarować kremem na to wyłożyć śliwki
W garach u GosiKolejne ciasto, które na święta przygotowała Mama- stąd brak zdjęć z etapów. Mam jednak nadzieję, że szczegółowy opis Wam to wynagrodzi, a dodane na zachętę zdjęcia gotowego wypieku sprawią, że sami zapragniecie go upiec na najbliższą okazję ;) Składniki: Na blaszkę 24x36cm Placek kokosowy: 7 białek 150g cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g wiórek kokosowych 1 łyżka bułki
Kuchnia w czekoladziemojprzepisna.pl | Pancakes Pomysł na szybkie śniadanie. Puszyste placki, smażone bez dodatku tłuszczu. Dla nas klasyczne naleśniki są jednak The Best :). Źródło Kwestia Smaku . Składniki na
moj przepis na