ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:364/550)

Racuchy na mleczku kokosowym z żurawiną i oscypkiem 226

żurawiny), dodajemy miód i mleczko oraz powoli wodę - mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, bez grudek na koniec dodajemy suszoną żurawinę na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy na rumiano z obu stron, odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu oscypka kroimy w plastry, nakładamy na placki razem z konfiturą z żurawiny, zapiekamy do rozpuszczenia lekko sera.  Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Ruchanki z fjutem 148

jeszcze z pozostałych trocin, które przydadzą nam się później do zrobienia placka z wysłodką . Taki płyn gotujemy lub stawiamy na piecu az odparuje 2/3. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z małą ilością cukru i czekamy aż się "ruszą" stąd nazwa potrawy :) Dodajemy mąki, wyrabiamy ciasto i czekamy 2 h aż wyrośnie. Kładziemy wyrośnięte ciasto łyżką na oleju i smażymy

Kryzysowa Książka Kucharska
Placek jabłkowo -karmelowy na herbatnikach 240

pozorom jest bardzo łatwe do zrobienia, oczywiście można się pokusić o upieczenie placków kruchych (ja nieraz to robię). Polecam. Zapraszam...  Składniki (na formę o wym. 37 x 26 cm): 100 szt. prostokątnych herbatników ( np.Elitki) 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego ugotowanego 500 ml śmietanki 30% do ciast i deserów 2500 g serka kremowego śmietankowego lub mascarpone  1 kg jabłek

Kubki smaku
Placki ziemniaczane z sosem węgierskim 156

wszystko :) Placki ziemniaczane z sosem węgierskim   Sk ładniki na placki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki 1/2 - 1 łyżeczki soli szczypta pieprzu Ziemniaki zetrzeć na tarce, odlać nadmiar płynu, dodać wszystkie składniki i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć łyżką ciasto i smażyć ok.3-4 min z każdej strony ( zależy od grubości ciasta, ja wole cieńsze

Biały fartuszek
"Odcienie miłości" A.Munro - osładzam prozę życia kanadyjskim torcikiem 148

poprawić nastrój jakimś domowym smakołykiem. Zdecydowałam się dzisiaj na kanadyjski kruchy placek poznany w książce "Potrawy z czterech stron świata" Lekko zmieniony, przygotowany w tortownicy robi u nas za torcik orzechowy. Może zna go też pani Munro? Jeśli Wy chcecie go poznać przygotujcie: Na ciasto: - 150g mąki - 80g masła - szczypta soli - łyżka zimnej wody na masę: - 230g

I tu będę miała takie te
Czebureki- pierożki smażone w głębokim oleju z mięsnym farszem 148

Czebureki czyli placki nadziewane farszem z mielonego mięsa to tradycyjna potrawa kuchni Tatarskiej. Czebureki podbiły serca i żołądki także innych nacji.  W Polsce wykonywana przez starsze gospodynie podczas rodzinnych świąt na potrzeby domowników. Składniki na ciasto: 35 dag mąki 12 dag masła ½ łyżeczki mielonej gorczycy 1 jajko Składniki na farsz: 25 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 surowe ziemniaki

Tradycyjna Kuchnia
Pita z nadzieniem pieczarkowym i kawiorem z bakłażana. 186

być gładkie i elastyczne . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części, z każ dego kawałka formujemy  bułeczkę a nast ę pnie lekko ją rozwałkowujemy.Odstawiamy na k i lka minut do wyrośnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy placki i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 15 minut na rumiano. Pieczarki myjemy

Sama słodycz i szczypta chili
Naleśniki kokosowe pancakes 159

jajko i dokładnie wymieszaj łyżką. Przykryj folią i odstaw na 10 minut. Ciasto naleśnikowe jest dosyć gęste, ale takie ma być. Smaż małe okrągłe naleśniki. Wymieszaj 250 ml jogurtu, 2 łyżki soku z limonki i otartą skórkę z 3 łyżkami miodu lub wedle smaku. Podaj placki z jogurtem i pokrojonym w kostkę mango. The post Naleśniki kokosowe pancakes appeared

codojedzenia
Ślimaczki drożdżowe z makiem i twarogiem 212

rusz z piekarnika wyciągany jest przepiękny makowiec , aromatyczny sernik , czy pachnący placek drożdżowy . Czas goni jak szalony. Do przygotowania pozostało jeszcze tak wiele!  Moją propozycją na dziś jest połączenie wszystkiego co najlepsze w tradycyjnych, świątecznych wypiekach. Czyli nadzienia makowego z twarogiem , w ramówce pulchnego ciasta drożdżowego – moje ulubione bożonarodzeniowe słodkości.  A jednocześnie jest to specjał do przygotowania

Grunt to przepis!
Trójmiasto po trosze - Gdańsk 171

karcie nazwane to było jakoś inaczej ale wykonanie jak wszędzie). Sam placek lipnie gumiasty i dziwnie wysuszony w środku… Największą porażką okazały się pierogi z mięsem. O i ile można  w ogóle nazwać to danie pierogami z mięsem, to chyba pokusiłbym się o nazwę: ciasto do pierogów i ups, niechcący maznąłem papką mięsną w środku. Ciasto strasznie twarde

Right Behind The Kitchen
Chlebek naan 123

czasu aż podwoi swoją objętość.  Piekarnik nagrzać do 230st C. Ciasto przełożyć na powierzchnię lekko posypaną mąką i podzielić na trzy równe części i uformować kule. Rozwałkować je na kształt łezki o grubości 5-8mm, posmarować wyciśniętym przez praskę czosnkiem.  Umieścic rozwałkowane placki w piekarniku i piec przez kilka minut aż urosną, zorbią się puszyste

Codzienne Gotowanie
Pakieciki z duszonymi jabłkami. 128

cynamonem. Dusimy chwile az owoce zmiękną a powstały sok wyparuje. Ciasto chochelką wylewamy na malą patelnie wylewając na sam srodek, aby powoli rozchodziło się po patelni. Najlepiej smażyć na suchej patelni. Jednak jeśli nam się przyklejają to możemy cieniutką warstwą oleju posmarować patelnie. Placki smażymy tylko z jednej strony do zrumienienia i odkładamy. (srednica takiego placka

Radość kipiąca uśmiechem.
Babka ziemniaczana 252

doprawić odrobiną soli i pieprzu. Ziemniaki obrać i zetrzeć - tak jak na placki ziemniaczane. Odcisnąć nadmiar soku.  W większej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Natkę też drobno posiekać. Blachę wysmarować masłem lub margaryną, obsypać bułką tartą. Wlać ciasto, piec ok 1 godz. (do suchego patyczka

Gaździnka warzy
Tarta z pieczarkami 275

blogu. Tak smaczny, że szybko musiałam podzielić się przepisem :) Zapraszam na kruchy placek z lekko pikantnym nadzieniem. Główne składniki to pieczarki i natka pietruszki, ale istotną rolę odgrywa również tymianek, który rewelacyjnie uzupełnia smak tarty. Spróbujcie koniecznie - pychota. Składniki (na formę o śr. 28 cm): Ciasto kruche: 250 g mąki pół łyżeczki soli  150 g zimnego masła

Domowa Cookierenka Agi
Cebularze 177

sprawą Żydów z lubelskiego Starego Miasta, którzy zaczęli tu wypiekać owe placki. Dziś mieszkańcy Lubelszczyzny traktują ten przysmak jako swój regionalny.   Nie są to zupełnie tradycyjne cebularze ponieważ nie zawierają maku, wzbogacone są w zamian o żółty ser, jednak osobiście mak jadam jedynie w ciastach, więc pozbycie się maku w tym przepisie było mi na rękę:) Przepis

Kuchenne aromaty
Chleb naan 191

godziny, żeby podwoiło swoją objętość. Po upływie tego czasu ciasto wyjać, uderzyć kilka razy ręką i ponownie zagnieść przez kilka minut  na posypanej  mąką stolnicy, a następnie podzielić na sześć równych części. Każdą z nich rozwałkować na płaski, lekko podóżny lub okrągły placek o grubości od 4 do 6 milimetrów. Placki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
kubba 163

Arabowie ugniataja denkiem butelki--zeby sie kleil. ryż (musi być kleisty) na ciasto, dodać sól, pieprz - podsmażyć na patelni grubo mielone mięso wołowe z dodatkiem posiekanej cebuli i czosnku,dodac drobno pokrojona natke 2-3 łyżki rodzynek ,szczypte cynamonu, - wystudzić nieco ryżową papkę, ulepić nieduże placki jak pyzy i zrobic wgłębienie i nałozyc farsz do środka ,a kciukiem zalepic

w mojej kuchni
kubba 237

Arabowie ugniataja denkiem butelki--zeby sie kleil. ryż (musi być kleisty) na ciasto, dodać sól, pieprz - podsmażyć na patelni grubo mielone mięso wołowe z dodatkiem posiekanej cebuli i czosnku,dodac drobno pokrojona natke 2-3 łyżki rodzynek ,szczypte cynamonu, - wystudzić nieco ryżową papkę, ulepić nieduże placki jak pyzy i zrobic wgłębienie i nałozyc farsz do środka ,a kciukiem zalepic

w mojej kuchni
Chrupiące faworki 246

uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli będzie zbyt twarde należy dodać śmietany). Następnie owinąć ciasto folią spożywczą i wybijać np. wałkiem lub uderzać o blat, aż stanie się miękkie. Pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej a następnie podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na bardzo cienki placek a następnie, za pomocą radełka bądź noża, pokroić wzdłuż na paski szerokości

Złote przepisy
Tortilla ze Stripsami z Kurczaka 780

zostały wykonane z tego przepisu . Tortilla ze Stripsami z Kurczaka - Składniki: ok. 8 placków tortilli (kupionych lub z tego przepisu ) 2 podwójne piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku odrobina chilli w proszku pieprz ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto:            jajko

Słodka Strona
Placek kokosowy 249

Smaczne i bardzo łatwe ciasto.Przepis dostałam od znajomej, bardzo, bardzo dawno temu. Masa kokosowa: 20 dag kokosu lub trochę więcej 13 dag tłuszczu 2/3 szklanki cukru

Praktyczna pl
Pampuchy na obiad i na deser 2903

jajka  10 g cukry  1 łyżeczka soli  Ciasto: Do podgrzanego mleka z cukrem dodajemy rozkruszone drożdże i posypujemy mąką przykrywamy ściereczką i czekamy aby podrosło . Mąkę wysypujemy na stolnicę robimy dołek wlewamy podrośnięte mleko z drożdżami, dodajemy jajka i zagniatamy.  Placek około 1cm odciskamy literatką, zostawiamy do wyrośnięcia około 30 min, następnie gotujemy na parze

Niezły Młynek
Jak podnieść na duchu zaospowane dzieci, czyli drożdżowe rogaliki 227

Hmpf... Muszę przyznać, że ciasto strasznie mnie denerwowało. Przy wyrabianiu nie chciało przestać się lepić, jednak twardo pozostając przy wytycznych nie podsypywałam mąką - faktycznie, po wyrośnięciu miało konsystencję idealną do wałkowania (jeśli jednak nadal by się kleiło, można podsypać mąką). Tyle, że przy wałkowaniu strasznie się ściągało - wiecie, co mam na myśli? Placek nieustannie się kurczył, więc sapałam(...)lubię, jak jest zbyt słodko. Polecam je Wam serdecznie - w pracy zrobiły furorę, dzieciakom mam nadzieję też zasmakują. Drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi Składniki: (na 24 sztuki) ciasto: 500 g mąki pszennej 11 g suszonych drożdży 120 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny 1/2 łyżeczki soli 200 ml letniego mleka 4 żółtka 50 g masła

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pancakes z malinami 186

ścieżki pod górkę. Jaki z tego wniosek? Ano, powiem tak brzydko: Miej wyjebane, a będzie Ci dane. I jakoś dziwnym trafem się to zawsze sprawdza... Dawno nie jadłam żadnych placków. I właśnie wczoraj naszła mnie ochota na takie mocno owocowe. Co my mamy w ogródku? Porzeczki były ostatnio, wiśnie trochę za duże, agrestu już nie ma a czarne porzeczki jeszcze(...)rosnące pod murem. Mnóstwo malin. Poszperałam trochę po necie i skorzystałam z tego przepisu na pancakes ( klik ). Składniki: 1 jajko 50 g mąki pełnoziarnistej (dałam około 100 g bo ciasto wyszło trochę zbyt lejące się) 90 ml mleka łyżka cukru trzcinowego (dałam zwykły) szczypta proszku do pieczenia szczypta sody szczypta soli 1/2 szklanki malin Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy

My simple kitchen
Delicja serowo-jabłkowa 236

wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodać żółtka, połączyć nożem. Dodać posiekane masło, zagnieść gładkie, kruche ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godz. do lodówki. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część ułożyć w natłuszczonej blasze o wym. 25x36cm, nakłuć widelcem, piec ok. 15 min w temp. 175 st. Ostudzić. Masa jabłkowa: 3/4 kg jabłek(...)obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier, smażyć, czasem mieszając. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody, dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na 1 placek, przykryć drugim i rozsmarować na nim masę serową. Odstawić od ostygnięcia. Masa serowa:   1/2 kg półtłustego twarogu,  4 jajka,  100 g masła lub margaryny,  150g

Z miłości do słodkości
Maślane rogale z kruszonką 169

Wyrobione ciasto pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 1 – 1,5 godziny, po tym czasie ponownie krótko wyrobić i podzielić na 2 części( na 16 większych rogali) lub 3 części (24 mniejsze rogale). Przygotować masło lub margarynę ( u mnie margaryna „Smakowita): roztopić i wystudzić. Każdą część rozwałkować podsypując nie za dużo mąką na okrągły placek o grubości(...)rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Przygotować kruszonkę: Z masła, mąki, cukru i pokruszonych płatków migdałowych zagnieść szybko ciasto a następnie rozkruszyć w palcach. Wyrośnięte rogale przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką wody i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 – 20 minut

Na słodko lub wytrawnie
Plince z pomoćką - warmińskie jadło 192

się składa, że placki ziemniaczane na słono, to danie pochodzące właśnie z tej krainy. Pamiętam, jak całkiem niedawno ogromnie się zdziwiłam, kiedy ktoś dodał przepis na placki ziemniaczane na słodko... Właściwie, to dalej strasznie mnie to dziwi, bo u nasz nigdy nie ziadło się takich plinców. ;) Zapraszam po przepis z warńijskiego regzionu! PLINCE 1kg ziemniaków 2 średnie cebule(...)solą oraz pieprzem i dobrze mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli więc jest zbyt gęste (dobrze odcisnęliśmy sok z ziemniaków), należy rozrzedzić je gorącym mlekiem. Jeśli jest zbyt rzadkie (mogliśmy dać większe jajka) , to dosypujemy do niego mąki pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej i na dość dużym ogniu smażymy niezbyt grube placki, do momentu, aż z każdej

Kuchenna Kontrrewolucya
Focaccia 153

placek w odróżnieniu od pizzy, powinien być pulchny i mięciutki. Podaje się go na zaspokojenie pierwszego głodu lub jako dodatek do wielu dań. Według mnie śmiało może stanowić oddzielny posiłek jeśli dodacie do niego swoje ulubione dodatki. Ja przygotowałam go w 2 odsłonach, ale możecie dowolnie go modyfikować, a efekt zawsze będzie oszałamiający - wierzcie mi! Przepis na ciasto zapożyczyłam(...)mieszankę drożdżową. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut, by stało się miękkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt klejące dodajemy odrobinę mąki, jeśli zbyt suche - odrobinę wody. Przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą z oliwek i przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką lnianą i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 h do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie uderzamy

Cooking Monster
Sernik królewski, czyli sernik z kakaową kruszonką 3918

wyglądu przypominał placek z kruszonką, a nie sernik. Postanowiłam zmierzyć się z przepisem, tych jest zresztą mnóstwo w internecie i książkach kucharskich, ja jednak chciałam powtórzyć smak, który pamiętam. Po konsultacjach z mamą zabrałam się do przygotowań i powiem Wam, że jestem bardzo zadowolona z efektu. W wielu przepisach do tego sernika przygotowuje się ciasto kruche, mój przepis zawiera

Smakołyki Bereniki
Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi morelami 139

świeżego rozmarynu Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta wymieszać i smażyć naleśniki. Morele pokroić na kawałki. W rondelku rozpuścić cukier z masłem na wolnym ogniu, powinien powstać bulgocący syrop, który kiedy tylko będzie nabierał rumieńców trzeba zasypać morelami. Dodać gałązkę rozmarynu i wszystko posmażyć razem przez chwilę. Wyjąć rozmaryn. Morele wykładać na naleśniki. Ja placki zwinęłam i pokroiłam pod kątem

Kulinarne Inspiracje
Jabłecznik ucierany z nutą pomarańczy 214

łyżką na blachę, wyrównać (35x25), rozłożyć jabłka, nałożyć pozostałe ciasto delikatnie wygładzając łyżką. Piec przez około 45 minut , jeśli wierzch zarumieni się wcześniej, przykryć je papierem do pieczenia.  Lukier 1 szkl. cukru pudru + 1-2 łyżki soku z pomarańczy + 2 kropelki olejku pomarańczowego Utrzeć lukier wylać na zimny placek

Kubki smaku
Tort szodonowy 162

nadal ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana będzie lśniąca. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać kakao, proszek do pieczenia i mąkę pszenną i znowu delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm (dno tortownicy przesmarować lekko olejem), wyrównać i piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 25 minut. Upieczony biszkopt przestudzić, wyłożyć z tortownicy(...)około 5-7 minut. Na spodni placek biszkoptowy założyć obręcz tortownicy. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Osobno ubić 200 g schłodzonej śmietanki. Do tężejącej masy szodonowej (winnej) dodać najpierw śmietankę, delikatnie wymieszać, następnie dodać pianę z białek i ponownie delikatnie wymieszać. Dodać trochę umytych i przepołowionych winogron. Masę wyłożyć na ciasto w obręczy, przykryć drugim blatem biszkoptowym. Pozostałą

In my kitchen
Chlebki Naan 135

macie nie martwcie się i po prostu nagrzejcie Waszą blachę. Gdy ciasto urośnie wyrabiamy je jeszcze przez 2 minuty i dzielimy na 10 równych części formując z każdej z nich kulkę. Następnie każdą z nich wałkujemy (w razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością mąki) na podłużny placek o grubości około 5 milimetrów. Chlebki układamy na nagrzanych blachach wyłożonych papierem

PatiGotuje
Naleśniki z serem białym, mascarpone, orzechami i sosem czekoladowym 206

skórkę z cytryny i ser biały oraz jajko. Wrzucamy orzechy. Chwilę mieszamy. Placki smarujemy nadzieniem. Zwijamy. Możemy podsmażyć na patelni. Podajemy z sosem czekoladowym. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/nalesniki-mascarpone-orzechami-sosem-czekoladowym/ MieszamWGarnku Artykuł Naleśniki z serem białym, mascarpone, orzechami i sosem czekoladowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
CYNAMONOWE PLACKI Z JABŁKAMI 200

ogryzka (ale ze skórką) pokroiłam w małą kosteczkę, dodałam do ciasta. Wymieszałam. 3. Rozgrzaną patelnię cienko posmarowałam pędzelkiem tłuszczem. Smażyłam placuszki pod przykryciem na nie zbyt dużym ogniu, aż się lekko zarumieniły. Proponuję podać z najlepszym domowym kakao ! ( przepis ) SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji 6 placków: 271 kcal 13,0 g białka 10,3 g tłuszczów

Vroblewska-fitlife
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 11.11.2016r. 173

Marzena Makaron z warzywami i mięsem   Kasia Szybki ucierany placek z jabłkami a'la szarlotka z kokosową nutą Magdalena  Cytrynowa babka piaskowa Joanna  Błyskawiczna sałatka z awokado, oliwkami, pomidorami i mixem sałat Małgorzata  Ciastka francuskie z korzennym miodem, gruszkami i orzechami nerkowca Katarzyna  Ciasto czekoladowo- kawowo- kokosowe Marta Schab duszony z pieczarkami

Magiczne Życie Marty
25 pomysłów na śniadanie z dynią. 211

kukurydziana) Cynamonowe pancakes z dynią Piernikowy sernik z dynią Dynia w wegańskim cieście sezamowym Dyniowe donuty z kaszy jaglanej Omlet dyniowy z sosem z żurawiny Wegański budyń z dyni i quinoa Dyniowy mus z ricottą Omlet jaglany z dynią Budyń dyniowy z makaronem i karmelizowaną pigwą Placki z dyni makaronowej Dyniowe scramble (pęczotto) z płatków jęczmiennych Dyniowe pancakes Dyniowe

Poranek na słodko
Kartacze / Pyzy z mięsem 161

mąkę ziemniaczną zaczynając od 3 łyżek, zagniatamy na gładką masę. Jeśli ciasto nie będzie się kleiło, dodajemy więcej mąki. 2. Przygotowujemy farsz: cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami.  3. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki, które rozpłaszczamy na placek wielkości. Na placek wykładamy sporą ilość farszu, dokładnie zlepiamy, formujemy kulki

Szefowa kuchni
Podsumowanie 2015 229

się pewnie domyślacie, pierwsze miejsce zdecydowanie należy do Ekspresowego ciasta bez pieczenia , ale.... tuż za nim pojawia się Sałatka warstwowa z pierożkami tortellini .  To właśnie te dwa przepisy czytane były kilkadziesiąt tysięcy razy. Pozostałe mają już zdecydowanie mniejszą ilość odsłon, a są to: - Placek do barszczu - Młode ziemniaczki z piekarnika - Leczo na zimę w słoiku - Bananowa delicja

Kuchnia w czekoladzie
SNICKERS 188

WYKONANIE: Mąkę wymieszać z sodą, posiekaną margaryną, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą z mich wyłożyć na blasze. na 3 cześć wylać gorącą polewę orzechową i upiec. ( temperatura 180 stopni ). Ugotować budyń w 350 ml mleka. Na jeden upieczony i ostudzony placek ułożyć budyń. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć masę kajmakową. Przykryć plackiem z orzechami

Darcia w kuchni
PIEROGI Z PŁUCKAMI Z MĄKI ŻYTNIEJ PEŁNOZIARNISTEJ 181

ąki żytniej pełnoziarnistej 1szkl.ciepłej wody (dodajemy jej tyle ile wejdzie w ciasto ) Farsz: *********************** Płucka wieprzowe Jajko Sól i pieprz Odrobina przyprawy uniwersalnej Kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego Pieprz cajenne Majeranek 2 ząbki duże czosnku ************************************ Robimy ciasto.Wszystkie składniki zagniatamy z wodą.Wałkujemy na cienki placek ,wykrawamy szklanką krążki i faszerujemy nadzieniem z płucek pierogi.Zlepiamy , gotujemy w osolonej

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Świąteczny piernik staropolski, dojrzewający z orzechami 232

zaszalałam. Zmiażdżyłam goździki, ziarenka kardamonu, cynamon oraz czarny pieprz. Gotowe ciasto przekładamy najlepiej do glinianego naczynia i odstawiamy przynajmniej na miesiąc w ciemne, zimne miejsce. Po tym czasie wałkujemy je na grubość, która będzie nam odpowiadała (pięknie rośnie, więc niezbyt grubo, można upiec kilka placków i przełożyć powidłami) i pieczemy w temperaturze 150 stopni, do momentu, aż piernik będzie rumiany

Kuchenna Kontrrewolucya
Kostki kokosowe na sylwestrowe przyjęcie 110

cukru ¼ szklanki mleka 4 łyżki kakao Wiórki kokosowe lub mielone orzechy Wykonanie ciasta: Masło utrzeć z cukrami, dodać jajka, miód, mieszając dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni przez ½ godziny. Wykonanie polewy: Wszystkie składniki na polewę zagotować i przestudzić. Wykonanie placka: Następnie maczać ze wszystkich stron wcześniej upieczony placek pokrojony w kostkę

Tradycyjna Kuchnia
Naleśniki z jagodami 185

lata. Dzisiaj będzie jagodowo. Proponuję Wam jedno z najprostszych dań, czyli naleśniki. Placki są z dodatkiem kakao, nadziane słodkim waniliowym serkiem i jagodami. Sami wybierzcie, czy będą pasować na śniadanie, danie główne, deser. Ja zapewniam, że będą pyszne. ;) Składniki na 10-12 szt. po ok.21 cm: Ciasto 300 g mąki 3 jaja 30 g gorzkiego kakao szczypta soli

Pełny talerz
Chlebki Naan 181

pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni (z blachą w środku). Kiedy ciasto wyrośnie podzielić je na 5-6 kulek, które spłaszczamy ręką na podsypanej mąką stolnicy. Wierzch posmarować stopionym masłem (smarowałam dość obficie) i posypać ulubionymi dodatkami. Kiedy piekarnik się nagrzeje, szybko umieścić na blasze placki zachowując między nimi odstęp. Piec tylko do lekkiego zrumienienia (około 12-14 minut

dom-agi.pl
Krówka 361

olej. Możemy dodać kakao do całości masy lub to części, tworząc dwukolorowe ciasto. Pieczmy w 180 stopniach do momentu aż boki będą odchodzić od brzegów foremki. Studzimy. Następnie przekrawamy wzdłuż na pół.Śmietanę ubijamy na sztywno i na koniec dodajemy fix śmietanowy. Jeszcze chwilę ubijamy. Przekładamy placki śmietaną. Na wierzch kładziemy masę krówkową

Anioły w kuchni
Placki ziemniaczane z gulaszem 215

gulaszu zieloną paprykę ale moim zdaniem lepiej smakuje bez tego dodatku.   Placki ziemniaczane kilka dużych ziemniaków 2 cebule jajko kilka łyżek mąki pieprz, sól, przyprawa np. Kucharek olej do smażenia Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, dodać jajko i tyle mąki aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną Kucharka. Smażyć do zrumienienia

Praktyczna pl
Placek drożdżowy z budyniem 345

razem nie chodziło mi o wysoką, puszystą drożdżówkę, a właśnie o placek. Taki sobie mięciutki, średnio wysoki, pokryty budyniem i obsypany kruszonką. Z filiżanką kakao smakuje wyśmienicie. Ma tą zaletę, że moja rodzinka zjada go w całości, a nie tylko górę z kruszonką i nadzieniem. Ciasto drożdżowe: ok. 1/2 kg mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 1 łyżeczka cukru

Praktyczna pl
Je m'appelle... Quiche! 239

Quiche lorraine, czyli placek lotaryński to tradycyjne danie z płd- wsch Francji. W sposobie przygotowania podobny do tarty, z tą jednak różnicą, że quiche zalewa się masą jajeczną i przygotowuje wyłącznie na wytrawnie. Odbiegając jednak od standardowego ciasta dzisiejsze przygotowałam z mąki razowej. Zawsze to miła, i smaczna, odmiana. Ciasto: 1 szklanka mąki razowej 2 łyżki mąki pszennej

bastalena