CIASTO "MIKADO" :)

CIASTO

CIASTO "MIKADO" :)

Kiedyś jadłam ciasto o takiej nazwie (ze sławnej gorzowskiej cukierni) i udało mi się mniej więcej odtworzyć jego wygląd i smak. Mikado jest wypiekiem dość pracochłonnym, ale jego smak w pełni wynagrodzi Wam trudy. Na pocieszenie dodam, że spokojnie można upiec ciut grubsze placki :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). Bratu baaaar... czytaj dalej...

Polecają przepis

Czytaj dalej na blogu Przepisy Aleksandry

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Dieta dla rzucających palenie

Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.

Czytaj dalej...

Idealne ciasto drożdżowe

Co zrobić aby ciasto drożdżowe było idealne?

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Beatrice, 10 marca 2013 15:45:52

Rewelacyjnie się prezentuje, ale faktycznie, jest troszkę pracochłonne.

OSa, 10 marca 2013 15:50:27

Szacun za upieczenie takich opłatków! Ja bym chyba nie miała cierpliwości:)

beetle, 10 marca 2013 15:52:28

Pięknie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje:)

ola in the kitchen, 10 marca 2013 15:55:03

Ale smakowicie wygląda!

Bożena, 10 marca 2013 16:00:20

Ale cieniutkie placki...zapisuję do wypróbowania..bo ślinka cieknie ..mniam..

Dorota Owczarek, 10 marca 2013 16:02:38

Bardzo czasochłonne ale wygląda wspaniale :-)

Magda, 10 marca 2013 16:14:10

Warte wysiłku! Imponujące!!! Zapisuję:)Pozdrowienia dla przystojnego brata-łasucha:)

An-na, 10 marca 2013 16:42:48

Pięknie wygląda :) aż nabrałam ochotę na coś słodkiego :D

Olimpia Davies, 10 marca 2013 16:59:13

Wygląda lekko i delikatnie, wspaniałe ciacho, warte każdego wysiłku jak pisze Madzia i również sobie zapisuję:-)

Olimpia Davies, 10 marca 2013 17:02:20

A tak przy okazji to bardzo blisko siebie mieszamy:-) bo ja w Chester a to tylko pół godzinki od Liverpool:-)

Roz Airad, 10 marca 2013 17:06:32

konieczne muszę je zrobić ;d

Aleksandra Rybinska, 10 marca 2013 17:13:15

Rzeczywiście :)) Może się kiedyś umówimy na kawę? Nigdy nie byłam w Chester, ale ponoć to piękne miasto :). Miło będzie poznać inną blogerkę :)

Aleksandra Rybinska, 10 marca 2013 17:13:41

Dziękuję kochane za tak miłe komentarze! :)

Ervisha, 10 marca 2013 17:43:11

Wspaniałe. Wygląda jak wafelek typu prince polo :)

mojetworyprzetwory, 10 marca 2013 18:46:38

Podziwiam, musiałabym się psychicznie nastawić na zrobienie tego ciasta;) Wygląda pysznie i zapewne takie jest!

Iwona [Escapade Gourmande], 10 marca 2013 19:09:10

Faktycznie pracochłonne,ale za to nieskomplikowane i bardzo efektowne!!

Inspirowane Smakiem, 10 marca 2013 19:09:56

Ocet w cieście mnie zaintrygował:)

Sylvia / Happiness is homemade, 10 marca 2013 19:41:05

Świetnie wygląda, ale faktycznie pracochłonne :) Ja odpadam przy wymagających ciastkach :D

kulinarny-swiat, 10 marca 2013 19:47:23

Wygląda wspaniale, tylko przeraża mnie ta pracochłonność :)

Samantha, 10 marca 2013 22:15:35

Wspaniałe i na pewno przepyszne ! :)

Iwona Rafał Bortniczuk, 10 marca 2013 22:47:42

Dzięki za przepis krok po kroku, przy okazji Świąt pokusimy się o odtworzenie. Zresztą rekomendacja brata nam wystarczy mmmm (to pisze Pani Sandman ;p). Mikado, mikado... Czy kiedy nie było takich batoników?

nuta, 10 marca 2013 22:53:59

Już z wyglądu widać, że musi być pyszne!!!!

Justyna Bąk, 10 marca 2013 23:13:49

świetnie wygląda:) rzeczywiście bardzo pracochłonne ale jak widać niektórym bardzo smakuje:) zabawne zdjęcie:)

Lucyna Pyszny, 10 marca 2013 23:36:41

Super, podobne do "marcinka" czy "dobosza" :)

Kamciss, 10 marca 2013 23:56:38

Wygląda IDEALNIE :)

Nemi, 11 marca 2013 01:19:00

Rewelacja!

Ola mała, 11 marca 2013 15:19:02

Wow, wygląda imponująco i musi rozpływać się w ustach... A ja nadal bez piekarnika, mogę sobie co najwyżej krem na pocieszenie zrobić...

Nashelly, 11 marca 2013 21:59:18

Mm, pycha, i jeszcze ten krem... Piękne zdjęcia ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Olimpia Davies, 11 marca 2013 23:23:44

Jak najbardziej zapraszam:-), na kawkę i spacer:-), bo Chester jest naprawdę piękne. Poczekajmy na wiosnę bo właśnie dzisiaj spadł śnieg((((

gin, 12 marca 2013 20:15:21

Bardzo ciekawe ciacho, nigdy się z takim nie spotkałam :)

Magda111, 12 marca 2013 21:48:15

wygląda bardzo oryginalnie, ciekawa jestem smaku ;)

basileus, 31 marca 2013 23:23:55

Super, piekłam!

basileus, 31 marca 2013 23:26:53

Piekłam, bardzo dobre wyszło mi na dużą blachę 5 placków,SUPER.

gary barbary, 1 kwietnia 2013 14:43:17

pewnie jest pyszne!!!

elasz, 21 maja 2013 14:29:30

Na pewno upiekę bo po doświadczeniach z Marlenką wg Twojego przepisu mam pewność , że będzie to coś pysznego .Nawet wałkowanie nie jest mnie w stanie wystraszyć , wałek to mój przyjaciel w kuchennych działaniach.

elasz, 21 maja 2013 14:55:49

kwaśne środowisko pobudza działanie proszku do pieczenia i sody

elasz, 27 maja 2013 14:58:59

No i stało się , Mikado upieczone i prawie już zjedzone . Kolejny fajny wypiek choć moim faworytem "cieniutko wałkowanym" pozostanie Marlenka ze względu na niepowtarzalny smak . Kochane nie zrażajcie się tym , że trzeba cisto bardzo cienko rozwałkować , jego konsystencja jest tak przyjemna i podatna , że wałkowanie nawet bardzo cienkich placków jest wykonalne . Z proporcji , które podano w przepisie ja zrobiłam 9 placków , gdzie blaszka ma wymiar 25x35 cm .Tak jak mam to w zwyczaju ciasto wałkuję na silikonowej stolnicy z podziałką starając się zrobić w miarę jednakowej wielkości blaty . Masa jest cudownie kremowa i maślana .Dużym atutem jest czekoladowa polewa , która jest lśniąca , pyszna i nie kruszy się podczas krojenia ciasta .Pychotka .Po raz kolejny dziękuję Aleksandrze . Pozdrawiam .

Anonymous, 29 czerwca 2013 07:31:23

Diekuje za takie wspanialosci!!

Aleksandra Rybinska, 10 maja 2014 00:01:46

Pięknie wyszło Pani Elu!mikado-wedlug-przepisu-aleksandry