ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:370/550)

Placki z kiszonej kapusty 167

albo raczej pysznego posiłku tuż po? Przygotujcie następujące składniki (około 15 placków): 300 g kapusty kiszonej (waga po odciśnięciu) 200-250 ml mleka ok 250 g mąki jajko pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu czubata łyżeczka majeranku łyżeczka cząbru tłuszcz do smażenia Z mleka, mąki i jajka wyrabiamy ciasto, które powinno mieć konsystencję lekko lejącego się ciasta naleśnikowego. Z surowej

Pichceniomania
Szybko, zwięźle i na temat, czyli francuskie rogale z szynką i serem w sosie musztardowym 172

łyżka sosu pomidorowego papryka słodka gałka muszkatołowa pieprz Wykonanie: Ciasto francuskie rozłóż na blacie lub stolnicy i przekrój na pół (patrząc na dłuższy bok). Posmaruj je sosem musztardowym wymieszanym z sosem pomidorowym, połóż cebulkę pokrojoną w cienkie piórka, kawałki szynki, starty ser, posyp przyprawami. Zwiń każdy placek w rulon i krój w prostokątne rogale. Piecz w temp. 200C około

Zasmakuj Kuchni
Cebularze 112

indyjskich plackach przyszła pora na coś bardziej swojskiego.Postanowiłam przygotować cebularze. Jeśli je zrobicie nie zawiedziecie się. Są mięciutkie i bardzo szybko znikają. zaczyn : 10 g drożdży 1 łyżka cukru 0,5 szkl mąki 0,5 szkl mleka ciasto : zaczyn 3 szkl mąki 120 g kwaśniej śmietany 60 g oleju rzepakowego 1 jajko 0,25 szkl

Polska Zupa
Placuszki z bananami 128

jednej cytryny 1 cukier wanilinowy  cukier puder do obsypania placków olej do smażenia Wykonanie: Przesianą mąkę łączymy z cukrami oraz proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek i roztrzepujemy je w mleku a białka ubijamy na sztywną pianę. Gotowe żółtka z mlekiem dodajemy do sypkiej części ciasta i mieszamy, następnie dodajemy ubite białka powoli mieszając aby ciasto było pulchniejsze

W Moim Magicznym Domu
Śmietankowe odrywane mini bułeczki 587

pozostawiłam do wyrośnięcia na około 30 minut - do godziny. Potem ciasto wyjęłam na blat i zagniotłam, podzieliłam na 20 równych części po 37 g każda. Ważyłam kawałki aby bułki były równe ale nie jest to konieczne. Ręce zwilżyłam olejem i zaczęłam robić bułeczki. Z każdego kawałka uformowałam placek i potem zwinęłam w sakiewkę a potem w kulkę. Układałam kulki

Moje Małe Czarowanie
Pychotka wg Siostry Anastazji 163

wyłożyć na blaszki. Białka ubić na sztywno z odrobiną cukru. Ciasta posmarować powidłami a następnie przykryć je pianą. Piec 30 minut w 200 stopniach. Z mleka, żółtek, cukru i mąki ugotować budyń i odstawić do całkowitego wystudzenia. Na końcu zmiksować powoli margarynę z masą i przełożyć nią placki

Pychotkaaa
Naleśniki z mięsem mielonym. 165

razem zmiksować. Usmażyć cienkie naleśniki (grube pękają przy zwijaniu). Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać więcej mleka.   Cebulę pokroić w kostkę i lekko zarumienić z wyciśniętymi ząbkami czosnku w małej ilości oliwy lub oleju. Po chwili dodać mięso mielone i przyprawy. Podsmażyć. Po dwie łyżki wyłożyć na placek naleśnika i zawinąć.   Naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego

W kuchni u Moniki
Quiche lorraine ze szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i wołowiną 134

łynny placek lotaryński to nic innego jak wytrawna tarta gdzie kruchy spód wypełnia migaine czyli masa śmietanowo-jajeczna i dodatki wg. własnych upodobań. Jakie dodatki? najlepiej te, które najbardziej lubicie lub te, które macie pod ręką :)  Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 150 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, masło do posmarowania

SzczyptaSmaQ
Serowe placuszki siostry Anieli 4522

Przepis na placuszki znalazłam w jednej z moich ulubionych książek „Ciasta siostry Anieli”. Siostra jest prawdziwym Aniołem kulinarnym, a jej kuchnia to po prostu tradycja! Gotowały tak nasze babcie, może czasem mamy, a więc pełna jest smaków naszego dzieciństwa. Gdy powiedziałam mojej drugiej mamie (teściowej :) o serowych plackach, bardzo się ucieszyła, bo jak się okazało, dokładnie takie placuszki piekła

Smakowy Raj
Mięsa 218

Pierś z kurczaka grillowana Piersi z suszonymi pomidorami w prosciutto Placki ziemniaczane z gulaszem Pieczeń drobiowa z papryką i makaronem Krokiety z mięsem Piersi z żurawiną i chrzanem Pałki w marynacie z warzywami Piersi nadziewane porem, jabłkiem i żurawiną Polędwiczka z szpinakiem i suszonymi pomidorami Pierś w cieście francuskim Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym Roladki z kurczaka z żurawiną

Ala piecze i gotuje
Racuchy kukurydziane z pieczonym bakłażanem 220

ubite mikserem. Energicznie mieszamy do powstania jednolitej konsystencji 2/ Do ciasta kukurydzianego dodajemy drobno pokrojony bakłażan i przyprawy - mieszamy3/ Na patelni z odrobiną oleju przesmażamy lekko słonecznik soląc go w trakcie smażenia. Następnie uprażony wykładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym4/ Rozgrzewamy patelnię i formujemy małe placki z masy i obsmażamy na rumiano z dwóch stron, następnie wykładamy

Kuchnia PROzdrowotna
Dynia lubi gruszki 182

końcu przyszedł czas i na nią . Szukając przepisu na placki dyniowe nie mogłam się zdecydować , w każdym czegoś mi brakło . Nigdy nie piekłam nic  z dyni. Walczyłam z nią 30 min  aż ją pokroję i upiekę w piekarniku. Dodałam gruszki które idealnie lubią się z dynią . Ciasto wyszło bardzo wilgotne, ale pod żadnym pozorem nie wyszło zakalcem

Wypieki Uli
Farinata z quinoą i niebieskim serem 104

bidi-language:#0400;}               Przepis na farinatę podpatrzyłam na stronie Facet i Kuchnia . Jest to placek przygotowywany z mąki z ciecierzycy, wody i oliwy z oliwek. Bardzo prosty, bardzo zdrowy i całkiem smaczny. Może z powodzeniem zastąpić pieczywo, lub pizzę ;) Z dodatkami możemy sobie do woli eksperymentować(...)sposób rzadkie ciasto, odstawiamy na 2 - 3 godziny. Po tym czasie dolewamy pozostałe 2 łyżki oliwy, mieszamy i wylewamy na formę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy quinoą, plasterkami oliwek, kaparami, piórkami cebuli i kawałeczkami suszonego pomidora. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na około 20 minut. Parę minut przed końcem pieczenia posypujemy placek kawałkami sera

Quinoa Raz!
Pizza w godzinę. A nawet dwie pizze 144

wchłonie więcej wody albo ciasto będzie za mokre– dolewajcie wtedy ciepłą wodę po 1 łyżce do ciasta, albo po 1 płaskiej łyżce dosypujcie mąkę, aż ciasto osiągnie pożądaną konsystencję. Ciasto musi być miękkie i elastyczne, ale nie lepkie. Dzielimy je na pół, na dwie kule i na papierze do pieczenia formujemy (np. wałkując) dwie pizze. Przykrywamy je folią spożywczą(...)pomidorowy. Na jednym placku wylądowała polędwica łososiowa, boczek i kabanosy wołowe, oliwki i dwa rodzaje sera mozarella. Druga opcja była bardziej pikantna – położyłam gotowaną szynkę, wędzony boczek, świeżego pomidora, ostre papryczki i znowu dwa rodzaje mozarelli.   Zapamiętajcie sposób pieczenia – jest naprawdę idealny do pieczenia pizzy i calzone. Nie bójcie się tak wysokiej temperatury, ciasto na pewno się nie spali

Karo in the Kitchen
Naleśniki 186

U nas na niedzielne śniadanko naleśniki z serem białym i dżemem. Niby proste, ale nie każdemu wychodzą. Ja postaram się pokazać wam przepis na najlepsze naleśniki

moj przepis na
Racuszki z serem i rodzynkami 1576

Jeśli lubicie racuszki na śniadanko lub kolację, to polecam ten sprawdzony przepis. Są puszyste, smaczne i z powodzeniem mogą zastąpić kawałeczek ciasta do kawy czy kakao

Gosia gotuje
Słodko-kwaśne racuchy z rabarbarem - rabarbarowy debiut kulinarny 152

To danie jest moim rabarbarowym debiutem kulinarnym:) Nigdy nic nie robiłam z rabarbaru i miałam ogromną ochotę spróbować jak smakuje. Przepis na ciasto wzięłam z Harmonii

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placuszki z mąki jaglanej 208

składniki, świetnie sprawdza się ręczna trzepaczka, ciasto ma być bez grudek - łatwe? Łatwe i szybkie! Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju, czekamy aż jedna strona dobrze się usmaży, a brzegi będą rumiane i suche, wtedy delikatnie przekręcamy na drugi bok, odsączamy na papierowym ręczniku (u mnie zawsze obowiązkowo każde placki, kotlety, i inne..) Gotowe! Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Placek z ciecierzycy, bez glutenu (Farinata di ceci, senza glutine) 146

gałązkę rozmarynu. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na przynajmniej 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając.  **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate la farina con acqua. Mescolate facendo in modo che non si formino grumi. Aggiungete un rametto di rosmarino e lasciare riposare per almeno 2-3 ore, mescolando di tanto in tanto. Z ciasta zdejmujemy powstał(...)Mescolate bene il tutto. Niską form ę  do pieczenia o średnicy 30 cm smarujemy olejem. Do formy wlewamy ciasto na wysokość ok. 1 cm. Ciasto możemy rozdzielić i upiec w kilku mniejszych formach, najważniejsze, żeby wysokość ciasta nie była większa niż 1 cm. **** Oleate una teglia da forno con un diametro

La grande e la piccola cuoca
Wytrawne naleśniki z cukinią i kolorowymi paprykami 88

Były naleśniki na słodko. Zostały zjedzone. Zostało kilka naleśnikowych placków, więc śmiało można było zmienić obiadowy wariant na wytrawny. Nadzienie to mięso wieprzowo-wołowe, kolorowe papryki i wspaniała cukinia, która zawsze świetnie się komponuje w wielu daniach. Szybkie, proste i dobre!   Składniki na 7-8sztuk naleśniki 1 szklanka mąki pszennej 250ml mleka 2 jajka szczypta soli 3/4 szklanki(...)mielonego mięsa wieprzowo-wołowego oregano suszone bazylia sól, pieprz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub 1 duży pomidor świeży oliwa do smażenia 3-4 łyżki majonezu Wykonanie: naleśniki: składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować na gładką masę. Na patelni rozpuścić tłuszcz, smażyć cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron. nadzienie : na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekaną cebulę, zeszklić, następnie dodać

Raj dla Podniebienia
Podpłomyki domowe żytnie 149

czytam w Wikipedii) w postaci małego placka.  Przygotowywali je Słowianie a w końcu płynie w nas słowiańska krew.  Chlebki bardzo nam smakowały.  Jedliśmy ze wszystkim co mieliśmy w domu.  Składniki:  szklanka mąki żytniej sól ok 1/2 łyżeczki woda 1/4 szklanki Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na równe części i  rozwałkować. Smażyć - piec

AZgotuj!
Pita, tzatziki i grecka uczta 178

Dolać ciepłą (nie gorącą!) wodę i oliwę. Dokładnie wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i podzielić na 5 części. Każdy kawałek rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na cieniutki placuszek o śr. około 14 cm. Placki przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Piekarnik rozgrzać

Smakołyki Asi
Murzynek z wiśniami z patelni 211

Murzynek z wiśniami z patelni wychodzi rewelacyjny, podobnie jak ciasto z patelni z porzeczkami. Wakacje, deszcz leje, z domu nie można wyjść , nic nie poradzę, że

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Błyskawiczny tort biszkoptowy 100

sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest gotowe. Krok 3 Upieczone ciasto ostudzić i przekroić na 3 części. Krok 4 Do wysokiego naczynia wlać śmietankę i miksować na wolnych obrotach do chwili aż śmietana zacznie gęstnieć . Wsypać cukier puder i miksować do chwili całkowitego zgęstnienia śmietany. Krok 5 Przekrojone placki posmarować bitą śmietana i odłożyć do lodówki. do porządnego schłodzenia

Eli Gotowanie
Placki cukiniowe 1022

kochani! Dziś mam dla Was pyszne placki cukiniowe! Trwa sezon, więc trzeba korzystać ;-) składniki: średniej wielkości cukinia 3 łyżki mąki jajko 2 łyżki mleka garść koperku pieprz, sól oliwa Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól , pieprz i jajko, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko. Gdy ciasto będzie mieć gładką konsystencje dodajemy startą na grubych oczkach cukinie i posiekany koperek, mieszamy

Cukier&Puder
Bezglutenowe placuszki z truskawkami 164

łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (można pominąć – placki wyjdą płaskie) mąka kukurydziana – miałam opakowanie 400g, weszło prawie całe pół łyżeczki soli dwie łyżki cukru brązowego dwie łyżki oleju Wszystkie składniki oprócz mąki i proszku łączymy bardzo dokładnie. Dosypujemy mąkę partiami, tak, żeby utworzyło się gęste ciasto. Dobrze je odstawić na noc lub przynajmniej na 2-3 godziny

ladykitchen
Quiche ze szpinakiem 176

Śmietanę i kremówkę, jajka, parmezan i przyprawy wymieszać. Ciasto rozwałkować. Można przez folię jak się lepi. Okrągłą formę wysmarować tłuszczem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Wykleić wnętrze okrągłej formy nakłuć widelcem wyłożyć przeciętym papierem i posypać grochem Zapiekać 12 min.  usunąć papier i groch. Posmarować spód placka resztą białka, rozłożyć szpinak  polać śmietaną wymieszaną z dodatkami

W kuchennym oknie Ewy
Pizza orkiszowa Hawaii-pyszna 184

cienki placek z dodatkami - włoski klasyk - doczekał sie swojego święta.9 lutego minął właśnie kolejny Międzynarodowy Dzień Pizzy.Nie obeszło się oczywiście bez pizzy,tym razem mojej ulubionej Hawaii. Zapraszam zatem na pyszną pizzę jak z włoskiej pizzerni,na cieniutkim cieście i bardzo chrupiącą.Na pomidorowym sosie cieniutkie plasterki szynki pokrojone w kwadraciki ze świeżym,soczystym ananasem tworzą bajeczny duet

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Calzone ze szparagami 135

ciasta. Wszystko mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie oddajemy resztę mąki i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto.Dzielimy na 5 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy.Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem cukru. Gotujemy około 5 minut. Po tym czasie szparagi wyławiamy i wrzucamy do zimnej wody.Na środek placka układamy

Słodkie Przyjemności
Pomysły na imprezę i przyjęcie 189

orzechów Ladenia, pizza z Grecji Sałatka z cukinii i fasolki Placki z cukinii i fety Coca, pizza z Hiszpanii Tarta ze szpinakiem i jajkiem Chleb andaluzyjski Pity z rybą po marokańsku Grzanki śródziemnomorskie Mini kanapeczki z halloumi Dip z buraka z za'atarem Empanadas z tuńczykiem Cygara z ciasta filo Dip z pieczonych pomidorów Keftedakia Tortilla z piekarnika Pity

Chilli Czosnek i Oliwa
Pani Walewska 253

piekarnika. Blaszkę ponownie wykładamy papierem i rozwałkowujemy druga część ciasta. Smarujemy powidłami. Na tak przygotowane spody należy wyłożyć bezę i posypać ją migdałami. Piec w temperaturze 180ºC w termo-obiegu przez około 30 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 150 ºC i piekę spody jeszcze 20 minut. Placki ostudzić. Jedną szklankę mleka podgrzać. Dodać cukier, alkohol oraz aromat.   Pozostałe

Mania Gotowania