ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:368/550)

Uszka z pieczarkami (i rady na temat mrożenia) 169

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy jednolite, delikatne i elastyczne ciasto. Owijamy je folią i odstawiamy na 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie odrywamy po kawałku (nie wszystko na raz, bo bardzo łatwo wysycha i nie będzie się dobrze sklejało) i wałkujemy na cienki placek (nie powinno być potrzeby podsypywania mąką do wałkowania). Literatką lub inną okrągłą

Kolorowy Przepisownik
Pizza kebab / gyros 322

ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. 2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokr ojonego w kostkę kurczaka obsypanego przypraw ą kebab/gyros. Pieczarki, paprykę i ogórki kroimy w plastr y, cebulę w piórka.  2. Placek smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami. Układamy kolejno: starty ser mozzarella, kurczaka, pieczarki

Szefowa kuchni
KOTLETY ZIEMNIACZANE Z PIECZARKAMI W ŚMIETANIE 862

pieprzem.Wbijamy jajko,dodajemy posiekaną zieleninę  i tyle mąki aby zagnieść ciasto jak na kopytka. Formujemy kotlety i smażymy na złoty kolor.Pieczarki czyścimy,kroimy na grubsze plastry.Podsmażamy na oleju,dodajemy posiekaną drobno cebulę,dusimy.Podlewamy śmietaną,przyprawiamy solą,pieprzem,vegetą,czosnkiem granulowanym.Dodajemy troszkę natki pietruszki.Polewamy nim placki ziemniaczane.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Muffinki cytrynowe z cukinią 178

nadmiarem tego warzywa? Oprócz wszelkich dań obiadowych zaczynając od leczo, zup, placków czy oczywiście przetworów (już wkrótce 3 przepisy!) można ją wykorzystać również do deserów! Sprawdzi się idealnie jako dodatek nadający wilgotność, nie wpływający na słodki smak wypieku. Gdyby nie to, że widać ją odrobinę w cieście, to nikt by się nie domyślił, że to muffinki z cukinią. Muffinki cytrynowe

Pora coś zjeść
Tort ryżowy z kremem jaglanym 195

składniki bardzo dokładnie. Białka ubić, dodać delikatnie do masy. Tak przygotowane ciasto podzielić na 3 części i każdą z nich upiec osobno w tortownicy o średnicy 18cm, wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180'C do suchego patyczka - trwa to około 20 minut. Gotowe placki wystudzić. KREM: Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie. Woda spływająca z kaszy

Cakes By Kejt
Chleb markook czyli saj bread 148

zaczyn ( tutaj przepis ) Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, zagnieść ciasto. Kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk lub misy miksera,  uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, przykryć ściereczką i odłożyć na 1 - 2 godziny do wyrośnięcia. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą kulkę na okrągły cienki placek i smażyć na mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni z obu stron

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przepis na cebularze z dużą ilością cebuli i z makiem. 196

smaku pieprzem, gałką oraz w razie konieczności solą. Z wyrośniętego ciasta urywać kawałki, formować płaskie placuszki, układać je na lekko oprószonej mąką stolnicy. Przykryć ściereczką by nie obeschły i pozostawić na pół godziny do podrośnięcia.  W każdym placuszku robić wgłębienie za pomocą szklanki - lub rozszerzając placek palcami. W wgłębienie nakładać sporą ilość farszu. Rozkłócić 1 jajko. Posmarować każdego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Domowe nachosy – przepis 317

wielkie bo inaczej nachosy też będą wielkie . To nie jest trudne bo ciasto szybko się ścina i nie rozłazi się po patelni , tak jak naleśnikowe . Smażymy z obu stron , tyle ,żeby się leciutko ze-złociły . Odkładamy do wystygnięcia . Teraz na dużej blaszce układamy papier do pieczenia , placki tniemy na kawałki ( jak na zdjęciu ) układamy jedną warstwą – posypujemy chilli

Ogrodnik w podróży
ŚMIETANOWIEC 5170

tyle żeby ciasto nie brało się do rąk. Wyrobione ciasto podzielić na 5 części. Każdą część upiec w temp 170 st przez 15 minut. Ostudzić.  * Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru ( dać do smaku wg upodobań) .Dodać sok z cytryny- tez wg własnego upodobania.  *Placki przekładać ubitą kremówką.Górną warstwę też posmarować. Schłodzić. Podawać na drugi dzień

Z Majeczką w kuchni
Placki z jabłkami ... i wrzesień w sadzie 144

torbą świeżutkich jabłek. To przesądziło sprawę - od początku tygodnia placki z jabłami jedliśmy już dwa razy, a to pewnie jeszcze nie koniec;)   Składniki: 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 jajka łyżka miodu łyżka masła 1/2 szklanki mleka (lub więcej, jesli ciasto będzie zbyt gęste) cukier puder cynamon 2 spore jabłka, które dobrze się

Kulinarne Inspiracje
SERNIK GOTOWANY 6966

żeby ciasto nie brało się do ręki,a  było elastyczne. Ciasto dzielimy na 3 częsci. Każdą pieczemy na dużej blaszce przez 20 minut w  170 st. Do sera dodajemy masło, jajka,cukry.Podgrzewamy ciągle mieszającna gładką masę. Dodajemy rozrobiony budyń w mleku, zagotowujemy. Gotową masą przekładamy placki. Na wierzch smarujemy cienko masą serową, starkowujemy czekoladę. Do wykonanie użyłam

Z Majeczką w kuchni
Naleśniki z białym serem i łososiem 174

sól, pieprz  Sposób przyrządzenia: Tradycyjnie wszystkie składniki na ciasto łączymy i mieszamy mikserem na jednolita masę, odstawiamy do pooddychania . Ser blendujemy z jogurtem, solą i wyciśniętą połówką cytryny. Odstawiamy na pół godziny do lodówki a w międzyczasie smażymy najlepsze naleśniki pod słońcem :-)  Gotowe placki smarujemy grubą warstwą sera, na to kładziemy ogórka pokrojonego w kostkę,plastry łososia

pieprzny smaczek
PIZZA ORIENTALNA (ciasto tradycyjne - chrupiące i ciasto owsiane bezglutenowe) 143

dość cyklicznie i w żadnym wypadku nie przypomina drożdżowego placka na którym zlazł się przegląd lodówki. Łączymy smaki, zahaczamy o różne walory, ale jak zwykle mamy kilka zasad, którymi się kierujemy! Farsz musi być pikantny (pieprz ziołowy zawsze i wszędzie) i ułożony na bogato. Ciasto - obojętnie w której odmianie (tradycyjna, bezglutenowa owsiana bg), a tu nas czasem ponosi, musi

Wypisz Wymaluj
Orzechowiec 167

szklanki cukru pudru . żółtko jajka Wykonanie : ciasto  Zagnieść ciasto ze wszystkich składników . Podzielić na 2 części.  polewa orzechowa Margarynę rozpuścić , dodać miód, cukier puder i wymieszać. Dodać obrane  orzechy i prażyć przez 5-10 min . ( Orzechy najlepiej pokruszyć w miejsze kawałki.) Na jeden placek nałożyć polewę . Drugi placek pieczemy bez polewy. Piec

Wypieki Uli
Turecki "Fladenbrot" z patelni 172

Fladenbrot, w Turcji zwany pide to najpopularnieszy turecki chleb. Zawsze pszenny, puszysty i mięciutki - bardziej w smaku przypomina bułkę niż chleb, pieczony w formie  dużego okrągłego niezbyt wysokiego placka, zawsze oblepiony sezamem. Nie przygotowuje się z niego, tak tradycyjnych u nas kanapek, ale odszarpuje do jedzenia po kawałku. Zamiast dużego bochenka możesz upiec jedoosobowe małe chlebki(...)podwojenia objętości ciasto powtórnie zagnieść i podzielić na 4 części, następnie uformować w kule. Ułożyć na blacie posypanym mąką i pozostawic na 15 mninut do napuszenia przykryte ściereczką wyrośnięte kulki rozpłaszczyć dłonią i rozciagnąć do pożądanej wielkości, nie większej niż 18 cm średnicy na patelni rozgrzać 1/2 łyżki oleju, rozsypać 1/4 z porcji sezamu i ułożyć placek. Przykryć patelnię

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z surowych ziemniaków z borowikami 161

można wykorzystać leśne grzyby. Z pierwszych tegorocznych zbiorów przygotowałam rarytas dla miłośników pierogów i polskiej kuchni, a mianowicie pierogi z surowymi ziemniakami smażonymi z cebulą i borowikami. Polecam gorąco... Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: 1 kg mączystych ziemniaków 250 g świeżych borowików lub podgrzybków(...)smaku ziarna kminku - ok 1 łyżeczki masło klarowane do smażenia lub olej 1 szklanka mleka chudy boczek i masło klarowane do okraszenia Ziemniaki zetrzeć na tarce jak na placki, osączyć na sitku. Wyłożyć na szeroką i głęboką patelnię . Posolić i przyprawić obficie pieprzem oraz odrobiną kminku, dusić do miękkości . Dolewać co jakiś czas mleko, by zgubić nieco smak surowych

Czerwień i błękit
PS. Biszkopt - porady 200

ciast jako baza do przeróżnych słodkich wypieków, nie tylko do tortów czy rolad. Jego przygotowanie nie wydaje się skomplikowane - w końcu potrzebujemy tylko jajka, cukier i mąkę, i przy zastosowaniu odpowiedniej receptury powinniśmy otrzymać piękny, wyrośnięty biszkopt. Jednak nie zawsze tak się dzieje, w końcu czasem najmniej skomplikowane rzeczy bywają najtrudniejsze. Co więc zrobić, by przygotowany przez nas placek(...)uwagi na fakt, iż ja najczęściej w swoich przepisach opieram się na metodzie drugiej, dlatego w niniejszym poradniku przedstawię wykonanie biszkopta od tej właśnie strony. JAJKA Do przygotowania ciasta na biszkopt powinniśmy użyć świeżych jajek, wcześniej schłodzonych w lodówce (one zapewniają uzyskanie puszystości, wpływają na smak, barwę, zapach i niosą wartości odżywcze), Pianę z białek ubijamy na sztywno - zbyt długie

psgotujemy
Pancakes - przepis podstawowy 198

Prawda jest taka, że kompletnie nie umiem robić cienkich naleśników. Ciasto zawsze, ale to zawsze jest za ciężkie. Gdybyście zobaczyli moje naleśniki, które miały iść na krokiety...Dlatego, kiedy tylko mam okazję i czas na przygotowanie śniadania więcej niż 5 min, wybieram pancakes. Podstawowy przepis, na którym jeszcze nigdy się nie zawiodłam :) A jak pancakes to ten post dedykuję mojej(...)siostrze. Niech przepis będzie dla niej ściągą i przypomnieniem naszych sobotnich placków :)  Składniki  1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru Dodatkowo miód do polania masło do smażenia Sposób przygotowania Do dużej miski rozbić jajka, dodać mleko, olej, zmiksować

pink envelope
Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies 259

tostowego, pokrojonego w drobną kostkę Przygotowanie: W pojemniku blendera z odpowiednią przystawką lub w misce umieść przesianą mąkę, wymieszaj z solą, zalej wrzątkiem i mieszaj łyżką lub miksuj aż ciasto stanie się jednolite i bez grudek. Gdy przestygnie wyrabiaj dalej rękami na posypanej mąką powierzchni, aż stanie się gładkie i elastyczne. W razie konieczności dodaj więcej mąki lub wrzątku. Podziel(...)pierwszą część na placek o grubości ok. 3 mm, wytnij kółka np. szklanką lub wycinarką do ciastek i delikatnie rozciągnij je palcami. Następnie wyłóż po małej łyżeczce nadzienia na środku każdego kółka, złóż je na pół i zaciśnij brzegi palcami, a później np. widelcem. Umieść na posypanej mąką powierzchni. Powtórz te czynności z resztą ciasta. Gotuj pierogi w osolonej

karmelowy
Grzeszne śniadanie 3: Clafoutis z gruszkami 157

dać mu odpocząć ok. pół godziny. Ciasto najłatwiej zrobić w mikserze, ale można też użyć zwykłej trzepaczki. Tu znowu są dwie szkoły: jedna zachęca do mocnego zmiksowania składników i napowietrzania masy, która po upieczeniu będzie bardziej puszysta, inni uważają, że po prostu wystarczy wymieszać składniki tak żeby się połączyły – wtedy placek jest solidniejszy. Sami zdecydujcie, która metoda bardziej(...)Szczypta soli Przygotowanie: Krok 1 Rozbij jajka do misy blendera, dodaj cukier, sól i zacznij miksować. Dodawaj stopniowo mąkę. Wlej powoli mleko i wanilię, dodaj stopione masło. Chwilę miksuj. Ciasto możesz przygotować używając rózgi do ubijania. Odstaw ciasto na 20-30 minut. Krok 2 Obierz gruszki, przekrój na płowy, łyżeczką wyjmij gniazda nasienne, następnie pokrój w cienkie plasterki. Krok

Niedzielny kucharz
Placek borówkowo-brzoskwiniowy 129

pomóc wam przenieść się do tych najcieplejszych miesięcy w roku. To ciasto chyba każdemu przypadnie do gustu. Jest bardzo puszyste, słodkie, pełne owoców i z każdym dniem robi się coraz smaczniejsze. Jeżeli macie jeszcze zamrożone borówki z tego roku i puszkę brzoskwiń w spiżarni, koniecznie upieczcie ten placek! Inne owoce też się nadają, ale połączenie brzoskwiń i borówek jest

Kuchenny Double Trouble
Dżem z cukinii, dżem cukiniowy 267

jako swoiste odkrycie kulinarne. Świetna do sałatek, zup czy na placki. Ale po raz pierwszy w tym roku spojrzałam na cukinię jako produkt cukierniczy Tak, tak. Ten przepis nie oddaje pełnej „cukierniczności” cukinii, ale niebawem zaproszę Was na pyszne ciacho z cukinią. Co prawda było już ciasto i ciasteczka z dodatkiem cukinii, ale teraz przyszła pora

Mieszam w Garnku
Jajka zapiekane w cieście 170

niezwykle popularne w Indiach, które robią nawet na ulicy. To rodzaj placka bardzo cienkiego, w którym zapieczona jest masa jajeczna z różnymi dodatkami. Za pierwszym razem zapiekłam wersję wiosenną, a za drugim jajka z pieczarkami. Ale tak naprawdę to inwencja twórcza nie zna granic. Prawda ☺ ? Potrzeba na ciasto: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Smaczek 344

pieczenia, na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto dzielimy na 4 części, do 1 dodajemy wiórki kokosowe i łyżkę śmietany, do drugiej mak i łyżkę śmietany, do 3 orzechy i łyżkę śmietany, a do czwartej kakao i łyżkę śmietany. Po wymieszaniu, pieczmy każdy placek oddzielnie w blaszce (23x35) wyłożonej papierem do pieczenia

Cynamonowe szczęście
Rolada serowa z pieczarkami i filetem z kurczaka 62859

Wylewamy na blaszkę o wymiarach około 40x40 (aby wyszedł dość cienki placek). Piec 30 minut w 160'C. 2. Pieczarki obieramy, kroimy na małe plasterki. Podsmażamy, aż zmiękną. 3. Filety pokroić na podłużne paski, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Podsmażyć na rumiano na oliwie. 4. Na ciepłe ciasto serowe rozkładamy równomiernie pieczarki, następnie fileta. Całość zwijamy w roladę. Przekładamy

Tagebuch po polsku
Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 169

bazą jest serek wiejski, pomidory, pieczarki a smaku dodaje parmezan. Przepis z "Superfood na co dzień" Jamiego. U mnie w wege wersji czyli bez szynki. Przy okazji robienia tych placków okazało się, że zapach gnijącej rukoli jest mi przeznaczony. najpierw ta z pracowej lodówki, teraz ta z opakowania kupionego przez Małżona. No niestety nie zdarzyłam jej zjeść. zaraz po otwarciu(...)dorzucamy do ciasta. Solimy i pieprzymy. Na patelni z nieprzywierająca powłoką, na średnim ogniu, smażymy 6 placuszków (nakładamy 6 czubatych łyżek masy). Gdy placuszki się zrumienią przewracamy je na drugą stronę i rozpłaszczamy łopatką na grubość 1 cm. Placuszki zdejmujemy gdy są ładnie rumiane. Ogień gasimy a na gorącą patelnie wsypujemy parmezan. Gdy się rozpuści wkładamy placki. Gdy parmezan

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kartacze Joanny Jakubiuk 223

iemniaki połączy ć, delikatnie osolić. W ymieszać ciasto dodając   ew.  mąki ziemniaczanej aż będzie ładnie odchodziło od ręki.   Mięsa wymieszać ( można użyć jedynie mięsa wieprzowego). Przyprawić do smaku solą, czarnym pieprzem, roztartym czosnkiem i majerankiem. D obrze wymieszać .   Z masy ziemniaczanej zrobić równy placek. Na środku ułożyć porcje farszu. Dokładnie zlepić. Uformować kartacza. Gotować

SzczyptaSmaQ
Ekspresowa szarlotka na biszkopcie 229

Piec w temperaturze 160 stopni około 40 minut.  Po upieczeniu ciasta odwrócić go do góry dnem . Można podawać z lodami waniliowymi lub z bitą śmietaną. Polecam również moje pozostałe przepisy na szarlotki: Szarlotka pod różową chmurką Szarlotka na czerstwych bułkach Jabłka pod biszkoptem Szarlotka wykwintna Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka Szarlotka na biszkopcie pod leśną kołderką oraz przepisy

Tradycyjna Kuchnia
Dietetyczny jabłecznik na żytnim cieście 171

gęsty, dlatego stanowczo odradzam i zalecam przygotowanie dopiero gdy nasze ciasto z  musem przeleży noc w lodówce przygotowujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu jednak dajemy o 1 szklankę mniej mleka (czyli 3 szklanki), dodajemy STEWIE wg smaku czekamy aż wystygnie nakładamy/rozsmarowujemy na masę jabłkową wstawiamy placek do lodówki, żeby tym razem budyń zastygł ;) Jak widać dużo czasu

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Włoska Pizza Eksperymentalna 115

oliwek oraz resztę ciepłej wody.  Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h  do wyrośnięcia.  W tym czasie można przygotować pozostałe składniki pizzy. Pokroić szynkę, warzywa... zredukować pomidory z puszki, przyprawić czosnkiem.  Blat obsypać mąką, kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzą 3 pizze) podsypując dodatkową mąkę. Pizze

MarciochaKucharzy
Ciasta 153

Babka adwokatowa Babka białkowa Babka cytrusowa Babka korzenna   Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach Brownie Choinki

Aga w kuchni