Takie poranki uwielbiam celebrować. Wracam do kuchni i robię szybko ciasto na placuszki. Będą nietypowe bo z wiśniami, sama jestem ciekawa smaku, bo takich jeszcze nie jadłam. Ciasto robię z tego co znajduję w lodówce. A tam niby nic, a tam tyle skarbów. Jajka kupione od Pani, która ma swoje wiejskie kury, i nie karmi ich paszami przemysłowymi, mleko wiejskie(...)które się zsiadło, bo "sklepowe" pasteryzowane albo UHT, więc się nie skwasi. Działam szybko i sprawnie bo już zaczyna mi się chcieć jeść. Po krótszej chwili są już pierwsze placki, grube, mięsiste i sycące. I zaraz kuchnia robi się pełna domowników ;-) Takie poranki to ja lubię ;-) SKŁADNIKI: - 750 ml mleka zsiadłego ze śmietaną - 3 szklanki mąki pszennej - 4 jajka
SMYKWKUCHNIdokładnie ciasto, rozgrzewam olej i smażę niewielkie porcje ciasta z obu stron na rumiano. Śmietanę, majonez i musztardę mieszam ze sobą, czosnek przepuszczam przez praskę, dodaję do sosu. Doprawiam solą i sokiem z cytryny. Koperek myję, osuszam i siekam. Na talerzu kładę kilka placków, dip nakładam po między plackami. Po wierzchu posypuję posiekanym koperkiem i gotowe. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenprzecież ciekawość jest jak kompas wytyczający nowe szlaki. I tych smaków , które zabierają nas w podróż w czasie do babcinej kuchni, do stołu nakrytego przez mamę, do domu pachnącego ciastem i domowym chlebem. Lubię kulinarne wędrówki i poszukiwania. Są twórcze, fascynujące i podszyte tą cudowną i ekscytującą niepewnością - Co z tego wyjdzie? Czy będzie dobre? Czy będzie smakowało gościom(...)opadały albo zamieniały się w gumowate placki. Do niczego. Aż pewnego dnia zostałam poczęstowana porcją najpyszniejszego biszkoptu na świecie! Puszystego, słodkiego, wilgotnego, obłożonego owocami i rozpływającego się w ustach. Bingo! Po paru dniach w moim zeszycie pojawiła się kolejna kartka - z przepisem na biszkopt idealny. Wykorzystuję go do letnich ciast z owocami, piekę z niego torty
KUCHARNIAostatnio robiliście dobrego ze szparagami? szukam inspiracji. Placki z jarmużem i serkiem wiejskim Drukuj Prep time 15 min Cook time 15 min Total time 30 min Placki z jarmużem z dodatkiem serka wiejskiego Author: www.cookinngforemily.pl Serves: 10 Ingredients 50 g jarmużu - bez łodyżek, same liście, umyty i posiekany 170 g mąki ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia(...)mąką dodać żółtka i mleko, stopione masło i wymieszać( zmiksować) ciasto. Białka ubić na pianę, DO ciasta wmieszać jarmuż, posiekany koperek i serek wiejscki a na koniec delikatnie dodać stopniowo pianę z białek. Smażyć na patelni z obu stron na rumiano. Podawać ciepłe z sosem jogurtowym 3.5.3226 The post Placki z jarmużem i serkiem wiejskim appeared first on Cooking
Cooking for EmilyDrodzy, wracam po krótkiej przerwie. Dużo się ostatnio działo i dzieje w moim życiu prywatnym - emocjonalnie bywa ciężko, niemniej przepraszam za tę nieobecność. A w kuchni
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!biszkopt podzielić na dwa równe placki. Spodni posmarować mlecznym kremem i nałożyć wierzchni. Polewa: Do garnuszka wlać mleko, dodać masło, czekoladę mleczną i kakao. Podgrzewać mieszając do momentu, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę (jeżeli zrobią Wam się grudki z kakao, to najlepiej polewę przelać przez sitko do innego naczynia). Górę ciasta posmarować lekko polewą czekoladową, ułożyć
Passions hobbies lifebułka tartą. Po mniej więcej godzinie z kawałkiem ciasto podwoi objętość, to znak, że jest gotowe do dalszej obróbki. Wykładam je na omączoną stolnicę. Dzielę na 12 zbliżonej wielkości kawałków. Na początek wałkuję tylko 2. Smaruję 1/8 częścią masy serowej. Rozprowadzam równomiernie do placku. Na nią kładę 1/8 część masy makowej. Rozsmarowuję. Delikatnie zawijam(...)rolek makowo-serowych ląduje w formie. Przykrywam ją ściereczką i odstawiam na około 40 minut, całość musi wyraźnie podrosnąć, ale pozostawać jeszcze sporo od krawędzi formy. Jak każde ciasto drożdżowe, babka musi być włożona do rozgrzanego piekarnika. Wkładam, kiedy osiągnie 175-180 stopni i piekę ok. godziny. Najlepiej wykonać próbę suchego patyczka. Nie należy wyjmować babki natychmiast po wyjęciu
I tu będę miała takie tesmażeniem. Poniżej moja propozycja, absolutny hit obiecany wczoraj. Już kiedyś robiłam podobne placuszki o TUTAJ, ale bez bananów i to jest ich największa wada. Banany bowiem w tych plackach robią kawał dobrej roboty, nadają niesamowity posmak i trzymają całą konstrukcję w ryzach. Źródło przepisu to grupa BLW na Twarzoksiążce, którą gorąco polecam wszystkim rodzicom aktualnym i przyszłym. Natomiast same(...)dokładnie wymieszać. Nakładać na patelnię po jednej łyżce ciasta i smażyć na małym ogniu, najpierw z przykryciem, żeby ścięły się szybciej z wierzchu, po drugiej stronie już bez przykrycia. Znakomite są same ze sobą, bez żadnych dodatków. Smacznego! Na koniec odpowiem na pytanie, które może się nasuwać u niektórych rodziców. Placki i naleśniki można podawać dzieciom od początku rozszerzania
Przepysznik - BLW i nie tylkopojemnik i wstawiamy do lodówki.Ciasto na blaty wyjmujemy z zamrażalki i dzielimy na 5 części. Cienko rozwałkowujemy i wycinamy koła o tej samej średnicy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na blacie wyłożonym papierem do pieczenia na około 10 minut (w zależności od grubości placków). Upieczone blaty odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Kruche placki przekładamy kolejno bitą śmietaną(...)mnie nożyk do ziół - przeciągamy po blacie tworząc czekoladowe płatki, zawijasy itd.Gotową czekoladową posypkę układamy na wierzchu tortu. Odstawiamy na co najmniej 4 godziny w zimne miejsce, aby ciasto zmiękło (ja zostawiłam na noc w szczelnym pojemniku).Smacznego
Słodkie PrzyjemnościPrzyszła pora na naszą ofertę śniadaniową. Dziś polecamy Wam wegańskie placki, które zapewnią dużo energii na dobry początek dnia! Energetyczne placki śniadaniowe Przepis na 10-15 placków Potrzebujemy: 5 łyżek mąki żytniej graham 8 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml zimnej wody 220 ml mleka roślinnego 4 łyżki siemienia lnianego(...)minut. 3. Dodajemy gęstą zawiesinę do ciasta i całość mieszamy. Ciasto powinno mieć lekko, ale tylko lekko, pływająca konsystencję. Jeśli tak nie jest dodajmy 1 łyżkę mąki, jeśli klei się za bardzo, rozrzedźmy je wodą. 4. Rozgrzewamy olej na patelni i z masy formujemy placki, smażymy do mocnego zarumienienia się z każdej strony. Smacznego! :) Maugo
Bananowe PoleBostońskim po pyszne obiady na które serwowany był dorsz w cieście, pieczone ziemniaki oraz jagnięcina w potrawce na specjalne okazję. Ja dzisiaj skupię się na podwieczorkach przy herbacie, na które Ania często zapraszała swoją najlepsza koleżankę Dianę. Najważniejsze na herbatkowych spotkaniach były desery które serwowała Maryla czyli placek cytrynowy, krajanka kajmakowa, oraz przepyszne kruche ciasteczka pomarańczowe, które(...)pomarańczy bez białego albedo, dodajemy wyciśnięty sok z połowy pomarańczy. Dodajemy pozostałe składniki, (ilość mąki zależy od jej rodzaju, czasem potrzeba jej więcej, a czasem mniej), ważne aby ciasto było elastyczne, gładkie i nie przywierało do rąk. Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na 2 godziny, następnie wałkujemy, kroimy na paski i wyplatamy kratkę, szklanką wycinamy okrągłe ciasteczka. Piec w nagrzanym
Apetyczna babeczkaskładniki: 200 g jabłek startych na tarce o grubych oczkach (u mnie szara reneta) 100 g białego sera, zmielonego (ja zmiksowałam blenderem) 80 g mąki orkiszowej
Domowy Smak JedzeniaPrzedstawiam przepis na przepyszne małe co-nie-co nazwane przeze mnie ciastko-plackami albo placko-ciastkami, bo trudno mi się zdecydować, czym ten przysmak jest
Kawa z mlekiemjajo -100 g jogurtu naturalnego Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do formy (u mnie śr.25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (większość robi bezpośrednio, ja jednak zawsze wszystko robię w papierze). Tak przygotowany placek nakłuwamy widelcem delikatnie i pieczemy 10 min 180 stopni. 2. Tuńczyka odsączamy z wody. Pieczarki obieramy
Zdrowie i pysznie na talerzuniebieski barwnik. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej i mieszając szpatułką dodać wodę. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, włożyć do piekarnika i piec 30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia, po czym przekroić go na dwa placki. Frużelina wiśniowa: Wiśnie wraz z sokiem umieścić w garnku, dodać cukier i włączyć palnik. Mąkę ziemniaczaną
Passions hobbies life