ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy. Chwilę pozagniatać, a następnie ciasto podzielić na 14-15 równych części. Uformować z nich w ręku kule i odłożyć na obsypaną mąka stolnicę. Każdą kulę rozwałkować na cienki, okrągły placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki. Po kolei nakładać farsz, czyli: pół plastra pieczeni
Grunt to przepis!Następnie wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia , dodać śmietanę i dokładnie połączyć składniki. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy, dobrze wyrównać powierzchnię i obłożyć wydrążonymi śliwkami. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 35 minut. Po ostudzeniu placka posypać cukrem waniliowym
Tradycyjna Kuchniapełni, więc to idealna pora, aby przygotować smakołyki z tych owoców. My proponujemy wam pyszny placek jagodowy, który dzięki idealnej równowadze między słodkim biszkoptem a lekko kwaśną masą sprawia, że mamy ochotę sięgnąć po kolejny kawałek. Najlepiej aby po upieczeniu ciasto spędziło noc w lodówce, aby masa nabrała odpowiedniej konsystencji. PS. Nam z przygotowanego wczoraj wieczorem deseru pozostało już
Banana Smileslodówki na 60 minut. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 4 części (jeśli chcemy mieć duże ciastka) lub 6 części (wtedy uzyskamy ciastka wielkości dłoni). Każdą część wałkujemy na placki grubości około 3 milimetrów, wypełniamy jabłkami, posypujemy 1-2 łyżkami cukru i sklejamy brzegi tworząc dużego pieroga
Rozpustne gotowaniekruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z nimi, a tu rozlazłe ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym pieczeniu. Chciałam zrobić coś w świątecznym
pink envelopemarcepanowe ciasteczka pasta di mandorla. Bez marcepanu są cannoli- smażone rurki z nadzieniem z ricotty, i ciasto sette velli. Cud!!! Zestaw mini deserów. Baba hojnie nasączana słodkim syropem. Cannoli. Cassata. Z wytrawnych rzeczy trzeba oczywiście wspomnieć pizzę, ale też sfincione- drożdżowy placek z pomidorowo-rybnym, gęstym sosem na wierzchu. No i arancini- ryżowe kule z nadzieniem, panierowane
les mirabellesCiąg dalszy pozbywania się mrożonych owoców z zeszłego roku. Tym razem upiekłam ciasto drożdżowe z mrożoną czarną porzeczką. Przepis wzięłam z tej strony , dodałam dodatkowo kruszonkę
Na słodko lub wytrawnienożem ). Dodajemy żółtka , spirytus i szczyptę soli. Dokładnie wyrabiamy ( jeśli będzie się kleiło , podsypujemy mąką ). Wyrobione ciasto tłuczemy wałkiem przez kilka minut , składając co chwilę na pół. Przykrywamy pieluchą lub ściereczką i odstawiamy na ok. 10 – 15 minut. Rozwałkowujemy na cieniutki placek. Kroimy nożem lub radełkiem na paski szerokości ok. 2,5 cm cm i długości
Ostra na Słodkoroboty, czyli do pieczenia Fougasse. W kuchni francuskiej Fougasse to rodzaj chleba, może raczej dużego placka, zwyczajowo związanego z Prowansją. Także obecny w innych regionach Francji, choć w różnych postaciach. Często stosowane są różne dodatki, dołączane zarówno na etapie wyrabiania ciasta, jak i pod sam koniec pieczenia. Prowansalska wersja najczęściej zawiera oliwki, ser, boczek lub rozdrobnione sardele (anchois). Inne
Grahamka, weka i kajzerkawodzie. Odcedzamy na sitku i zostawiamy, żeby dobrze obciekł. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. Każdy kawałek formujemy w kulkę, a następnie rozciągamy na placek o wymiarach około 10 x 15 cm. Na plackach układamy szpinak, wędzonego
Kulinarne przygody Gatitywodzie. Odcedzamy na sitku i zostawiamy, żeby dobrze obciekł. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. Każdy kawałek formujemy w kulkę, a następnie rozciągamy na placek o wymiarach około 10 x 15 cm. Na plackach układamy szpinak, plasterki
Kulinarne przygody Gatitysól i pieprz Naleśniki z polędwiczką i suszonymi pomidorami, to pyszne, sycące danie, które smakuje wyśmienicie zaraz po podaniu... ale z powodzeniem można je serwować również na drugi dzień. Placki wyróżniają się niepowtarzalnym aromatem i delikatnie orzechowym smakiem rukoli, a nadzienie z delikatnej polędwiczki, stanowi doskonałe dopełnienie całości. Zaczynamy od przygotowania farszu. Polędwiczki umyć i pokroić w cienkie paseczki(...)mąki przygotować gładkie ciasto. Tuż przed końcem miksowania ciasta, dodać rukolę. Ponownie zamieszać ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były dosyć cienkie. Na każdy placek ułożyć trochę farszu z mięsem i zwinąć w rulon. Wierzch naleśników, tuż przed podaniem można polać
Świat Domowej Kuchnicukru, łyżkę sklarowanego masła, trochę soli, wanilii, dla zapachu i drugie ćwierć litra mąki, wybijając dobrze ciasto łyżką, aż odstanie od miski, uważając, aby było dość wolne i lejące się. Potem postawić w cieple, a jak podrośnie, rozpalić masło lub smalec , kłaść łyżką ciasto, usmażyć na rumiano po obu stronach. Teraz wypada przerobić przepis z polskiego na nasze(...)szybciej wyrastają, czym zyskują na urodzie. Masło wtłaczamy w ciasto przez jakieś 2 - 3 minuty, przykrywamy ściereczką i pozwalamy wyrosnąć. Ciasto jest luźniejsze niż na pączki, dzięki temu mocno wyrasta i jest jak mój mąż powiedział... jak watka. Gdy wyrośnie, kładziemy łyżeczką na rozgrzany tłuszcz niewielkie porcje ciasta. Ja użyłam do tego takiej metalowej łyżeczki do robienia kulek. Trzeba pamiętać
Dieta moja pasja