oliwek Na sos: 3 ząbki czosnku 250 ml. przecieru pomidorowego zioła prowansalskie mieszanka przypraw do kuchni włoskiej Ciasto: wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wyrabiamy. I rozwałkowujemy cieniutko. robimy dziurki widelcem. Sos: Do przecieru dodajemy przyprawy i rozdrobniony czosnek. Smarujemy nim placek. Na wierzch układamy warzywa i pokrojona pierś obsypaną przyprawami oraz ser żółty Pieczemy
NaKońcuJęzykakolacja . Mam 100% pewność że wszystko będzie zjedzone . Składniki na placki 16 szt 1/2 kg mąki 1/4 kostki margaryny 600ml wody . 1 płaska łyżeczka soli Wykonanie Wodę z margaryna i solą zagotować . Zdjąć z ognia i wsypać większą część mąki , dobrze wymieszać łyżką drewnianą . Jak ciasto zbije się w kulę wyłożyć na stolnicę i wyrobić resztę mąki . Podzielić(...)cebula sól, pieprz do smaku Wykonanie sałate wymyć i porwać na cząstki. Pomidory pokroić w półkrąrzki, cebulę w piórka , filet w paski . Doprawić solą i pieprzem . Dobrze wymieszać . Placek posmarować sosem chrzanowym. Następnie położyć sałatkę ,zwinąć . Smacznego
Eli Gotowanieciekawości niż z potrzeby. I tak stała, trochę zapomniana, na półce w spiżarni. Parę dni temu natknęłam się na przepis Jamiego Olivier'a na szybkie i bardzo proste placki. A ponieważ jednym ze składników była mąka samorosnąca, więc szybko zabrałam się do pracy. Rzeczywiście przepis jest bardzo łatwy a placuszki są smaczne zarówno z dodatkami wytrawnymi(...)mąkę, mleko i szczyptę soli. Wymieszać przy pomocy trzepaczki (rózgi) na gładką masę. Ciasto jest dosyć rzadkie. Rozgrzać patelnię, wlać łyżeczkę oleju. Rozprowadzić po powierzchni. Przy pomocy małej łyżki wazowej nalewać ciasto. W zależności od wielkości patelni, smażyć od jednego do kilku sztuk placuszków równocześnie. Kiedy ciasto zacznie się lekko ścinać i na powierzchni pojawią się małe bąbelki, przewrócić placuszki
Stare GaryKtóż nie lubi placków ziemniaczanych?! Tutaj polecamy wersję ze świeżymi ziołami i cukinią, która nadaje im delikatności, zapewniamy, że degustacja na jednej sztuce się nie skończy
kgwjanczewoRAFAELLO PYSZNE CIASTO Z KOKOSOWĄ MASĄ,POSMAKUJE KAŻDEMU SKŁADNIKI: 2X BISZKOPT: 5 JAJ0, 5 SZKL.CUKRU 0,5 SZKL.MĄKI PSZENNEJ 0,5 SZKL.MĄKI ZIEMNIACZANEJ 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA MASA: 0,5L MLEKA 2 ŻÓŁTKA 2 PŁASKIE ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ 2 KOPIASTE ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ 1 SZKL. CUKRU 1 CUKIER WANILIOWY 1 KOSTKA MARGARYNY 20 DKG.WIÓREK KOKOSOWYCH PRZYGOTOWANIE(...)TROCHĘ UGOTOWANY I WYSTUDZONY BUDYŃ NA KONIEC DODAĆ WIÓRKI I WYMIESZAĆ MASĘ. PRZEŁOŻYĆ DWA PLACKI MASĄ,ZOSTAWIĆ TROCHĘ NA WIERZCH,POSMAROWAĆ MASĄ ,MOŻNA RÓWNIEŻ POLAĆ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ LUB TYLKO POSYPAĆ WIÓRKAMI NAJLEPIEJ SMAKUJE JAK POSTOI KILKA GODZIN I ZMIĘKNIE PROSTE I NAPRAWDĘ DOBRE CIASTO
Swojskie jedzonkociasto. Formujemy wałek, który dzielimy na 6 części. Każdą część rozwałkowujemy, wycinamy krążek takiej wielkości, jaki ma być tort. Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 st. C z termoobiegiem na ok. 5-7 minut ( do zrumienienia). W taki sam sposób pieczemy kolejno wszystkie placki(...)ostatniego placka, na który wykładamy tylko krem, bez podkładu z dżemu. Całość obsmarowujemy kremem. Wyrównujemy. Obsypujemy kruszonką. Dekorujemy według uznania. Można użyć suszonych moreli, żurawiny, rodzynek,itp. Wstawiamy do lodówki i zapominamy o jego istnieniu na co najmniej 24 godziny, ale... po tym czasie...ciasto zmięknie...zmieszają się smaki...a potem nie można
Maminek kulinarnySezon jagodowy już w pełni, więc czas na jagodową serię przepisów. Na pierwszy ogień pójdzie Fioletowy piegus, czyli Placek z jagodami. Wstyd się przyznać, ale przepis ułożyłam z lenistwa. Miało być prosto, szybko i czysto (wszystko jest mieszane tylko w 2 miskach). No i tak własnie jest. Polecam na szybki słodki podwieczorek. Składniki: 500 g jagód 4 jajka(...)Zmniejszyć prędkość i dodać po trochu połowę mąki, potem na zmianę trochę mąki, trochę oleju, aż do wyczerpania składników. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy i delikatnie wmieszać połowę jagód. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy, posypać pozostałymi jagodami. Piec w termoobiegu w 180 ° C przez około 45-50 minut. Uchylić lekko drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia. Smacznego
Pełny talerzdokładnie wymieszać - na gładką masę. (Użyłam widelca.) Smażyć na rozgrzanym oleju - z obu stron. (Ciasto wykładałam za pomocą łyżki stołowej.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z ulubionymi dodatkami (**). (*) W oryginale jest 1 łyżeczka pudru. Jego ilość zależy od tego, z czym placki zostaną podane. (**) Placuszki podałam z roztopioną czekoladą i posiekanymi orzechami włoskimi. Idealnie smakują z cukrem
Di gotujeprzygotowałyśmy swoje własne tortille. Przedstawiamy wam przepis na przepyszne, kruche placki, które możecie przygotować z dowolnymi warzywami i innymi dodatkami, z czym chcecie :) My również mamy własną propozycje na nadzienie dla naszym placków. Już wkrótce zobaczycie ją na blogu! Składniki na 5 dużych placków: 2 szklanki mąki pszennej 150ml gorącej wody 2 łyżki oleju szczypta(...)Ciasto podzielić na 5 mniej więcej równych części. Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć ją dłonią, a następnie rozwałkować bardzo cieniutko na koło o średnicy o 1-2 cm większe niż średnica patelni. Smażyć na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką na małym ogniu niecałą minutę z jednej strony, następnie przewrócić i smażyć około 30 sekund. W tym momencie na naszym placku
Banana Smilescukrowym lub zwykłym cukrem. Sos przełożyć do wyparzonych słoiczków ,zakręcić i niech czeka na swoją kolej ,oczywiście wtedy ,jeżeli nie podajemy go od razu. Placki mandaryńskie. Placki obok ryżu są ulubionym dodatkiem do dań w Chinach Północnych .Są one prawie zawsze dodawane do pokrojonego w paski mięsa i ryby. A do kaczki po pekińsku(...)ciągle mieszając drewnianą łyżką. Wyłożyć na stolnicę i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 min. Znowu wyrobić ,uformować wałek o średnicy 4 cm i pokroić na 16 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć , połowę posmarować olejem sezamowym i nałożyć na pozostałe ,tworząc pary. Pary rozwałkować na placki o średnicy 15 cm. Patelnię posmarować olejem sezamowym ,smażyć
Kulinarny karnet Christopherasuper wilgotne, a smakuje wybornie. Na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Ciasto makowe: 15 dag margaryny 8 jajek 20 dag cukru pudru 10 dag płynnego miodu 30 dag maku 1 łyżeczka kakao 4 płaskie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody Placek biały: 1 szklanka białek - u mnie 7 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej(...)przez 45 min w temp. 160'C. Gotowe odstawiam do wystygnięcia i kroję na pół.. Albo można masę podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Na placek biały ubijam białka na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia mieszam razem i delikatnie przesiewam do białek. Na końcu wlewam ocet
Ciasteczkowy PotwórPyszne placki z dużą zawartością twarogu. Idealne na śniadanie. Najlepsze ze świeżymi owocami, domowym dżemem czy powidłami. Bardzo łatwe do wykonania. 500 g sera twarogowego jak do sernika (trzykrotnie zmielonego lub gotowego twarogu do serników) 100 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka miodu 1/3 szklanki mleka Jajka utrzeć mikserem z miodem na jasną masę. Dodać(...)mleko, mąkę i twaróg i miksować do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest bardzo gęste można dodać trochę więcej mleka. Smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Smażą się dość szybko, dlatego trzeba uważać żeby ich nie przypalić. Z przepisu wychodzi około 20 dość małych placków
Bullioteż niezła frajda. ;) U nas często w weekendy pojawiają się placki lub naleśniki. Na jutro proponuję wersję z mąką pełnoziarnistą, kefirem i olejem rzepakowym. Pomimo mąki razowej placki są bardzo puszyste, ale jednak zdrowsze. Jeżeli dodamy do tego jeszcze "oliwę Północy", to śniadanie tylko zyska na wartości, ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego(...)rozgrzaną patelnię (jeżeli trzeba posmarować cienką warstwą oleju) nakładać porcje ciasta. Smażyć kilka minut na średniej mocy/ogniu z obu stron na rumiano. Sos jagodowy * 2-3 łyżki dżemu jagodowego duża garść jagód (mogą być mrożone) 2 łyżki wody Dżem podgrzać. Jeżeli jest bardzo gęsty dodać trochę wody. Zmiksować. Placki polać sosem, posypać jagodami. Smacznego! * używałam dżemu jagodowego z domowej
Pełny talerzmieszamy jajka z mąka, tak aby za bardzo nie rozlały się nam jajka. Zagniatamy aż wyrobimy gładkie ciasto, możemy podsypać niewielka ilością mąki aby się nie kleiło do stolnicy. Domowy makaron Po wyrobieniu dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy na cienki placek. Rozwałkowane placki odkładamy na ściereczkę płócienną do przesuszenia. Jak już wszystkie rozwałkujemy, możemy po chwili zacząć
Pomysłowa kuchniaDoskonała propozycja na szybki i smaczny obiad. W mikserze szybko robimy ciasto z mleka, jajka, mąki i szczypty soli. Możemy dodać z 3 łyżki oleju i trochę wody z gazem. Na gorącej patelni smażymy blade placki, żeby potem móc je odsmażyć. Przygotowujemy parówki, ser żółty, paprykę i cebulę. Potem zawijamy wszystko po kolei w placki i już
chleba naszego