oliwek świeża bazylia 2 szklanki mąki 20g drożdży ciepła woda sól, cukier, kminek, oliwa z oliwek Ciasto na Pite robimy zgodnie z tym przepisem cisto na pite Z tą różnicą, że do przesianej mąki dodajemy łyżkę kminku Formujemy małe placki (ok 15cm). Pieczemy na kamieniach w temperaturze 250 stopni, aż do zarumienienia. Plastry bakłażana posmarować oliwą i oprószyć
MarciochaKucharzymiskę d góry dnem). Po łyżce dodawać pozostały cukier puder i cały czas miksując. Bezę wyłożyć na ciasto z nadzieniem i piec jeszcze 20 minut (można wydłużyć czas- beza powinna być lekko chrupiąca). Smacznego! Przepis pochodzi z książki "Tarty i Placki" autorstwa Bardi Carli i Lane Rachel
Chocolate Muffin Blogpotem rękami, aż powstanie jednorodna masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i jednolite. Następnie zostawiamy ciasto by trochę „odpoczęło” (jeśli nam się śpieszy można pominąć ten etap). Po jakiejś pół godzinie odcinamy małe części i wałkujemy w cienkie placki. Wycinamy kółka np. szklanką, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Tak powstałe pierogi wrzucamy do gotującej się i osolonej wody
Kolizje Smakówoliwek Na sos: 3 ząbki czosnku 250 ml. przecieru pomidorowego zioła prowansalskie mieszanka przypraw do kuchni włoskiej Ciasto: wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wyrabiamy. I rozwałkowujemy cieniutko. robimy dziurki widelcem. Sos: Do przecieru dodajemy przyprawy i rozdrobniony czosnek. Smarujemy nim placek. Na wierzch układamy warzywa i pokrojona pierś obsypaną przyprawami oraz ser żółty Pieczemy
NaKońcuJęzykakolacja . Mam 100% pewność że wszystko będzie zjedzone . Składniki na placki 16 szt 1/2 kg mąki 1/4 kostki margaryny 600ml wody . 1 płaska łyżeczka soli Wykonanie Wodę z margaryna i solą zagotować . Zdjąć z ognia i wsypać większą część mąki , dobrze wymieszać łyżką drewnianą . Jak ciasto zbije się w kulę wyłożyć na stolnicę i wyrobić resztę mąki . Podzielić(...)cebula sól, pieprz do smaku Wykonanie sałate wymyć i porwać na cząstki. Pomidory pokroić w półkrąrzki, cebulę w piórka , filet w paski . Doprawić solą i pieprzem . Dobrze wymieszać . Placek posmarować sosem chrzanowym. Następnie położyć sałatkę ,zwinąć . Smacznego
Eli Gotowanieciekawości niż z potrzeby. I tak stała, trochę zapomniana, na półce w spiżarni. Parę dni temu natknęłam się na przepis Jamiego Olivier'a na szybkie i bardzo proste placki. A ponieważ jednym ze składników była mąka samorosnąca, więc szybko zabrałam się do pracy. Rzeczywiście przepis jest bardzo łatwy a placuszki są smaczne zarówno z dodatkami wytrawnymi(...)mąkę, mleko i szczyptę soli. Wymieszać przy pomocy trzepaczki (rózgi) na gładką masę. Ciasto jest dosyć rzadkie. Rozgrzać patelnię, wlać łyżeczkę oleju. Rozprowadzić po powierzchni. Przy pomocy małej łyżki wazowej nalewać ciasto. W zależności od wielkości patelni, smażyć od jednego do kilku sztuk placuszków równocześnie. Kiedy ciasto zacznie się lekko ścinać i na powierzchni pojawią się małe bąbelki, przewrócić placuszki
Stare GaryKtóż nie lubi placków ziemniaczanych?! Tutaj polecamy wersję ze świeżymi ziołami i cukinią, która nadaje im delikatności, zapewniamy, że degustacja na jednej sztuce się nie skończy
kgwjanczewoRAFAELLO PYSZNE CIASTO Z KOKOSOWĄ MASĄ,POSMAKUJE KAŻDEMU SKŁADNIKI: 2X BISZKOPT: 5 JAJ0, 5 SZKL.CUKRU 0,5 SZKL.MĄKI PSZENNEJ 0,5 SZKL.MĄKI ZIEMNIACZANEJ 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA MASA: 0,5L MLEKA 2 ŻÓŁTKA 2 PŁASKIE ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ 2 KOPIASTE ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ 1 SZKL. CUKRU 1 CUKIER WANILIOWY 1 KOSTKA MARGARYNY 20 DKG.WIÓREK KOKOSOWYCH PRZYGOTOWANIE(...)TROCHĘ UGOTOWANY I WYSTUDZONY BUDYŃ NA KONIEC DODAĆ WIÓRKI I WYMIESZAĆ MASĘ. PRZEŁOŻYĆ DWA PLACKI MASĄ,ZOSTAWIĆ TROCHĘ NA WIERZCH,POSMAROWAĆ MASĄ ,MOŻNA RÓWNIEŻ POLAĆ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ LUB TYLKO POSYPAĆ WIÓRKAMI NAJLEPIEJ SMAKUJE JAK POSTOI KILKA GODZIN I ZMIĘKNIE PROSTE I NAPRAWDĘ DOBRE CIASTO
Swojskie jedzonkociasto. Formujemy wałek, który dzielimy na 6 części. Każdą część rozwałkowujemy, wycinamy krążek takiej wielkości, jaki ma być tort. Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 st. C z termoobiegiem na ok. 5-7 minut ( do zrumienienia). W taki sam sposób pieczemy kolejno wszystkie placki(...)ostatniego placka, na który wykładamy tylko krem, bez podkładu z dżemu. Całość obsmarowujemy kremem. Wyrównujemy. Obsypujemy kruszonką. Dekorujemy według uznania. Można użyć suszonych moreli, żurawiny, rodzynek,itp. Wstawiamy do lodówki i zapominamy o jego istnieniu na co najmniej 24 godziny, ale... po tym czasie...ciasto zmięknie...zmieszają się smaki...a potem nie można
Maminek kulinarnySezon jagodowy już w pełni, więc czas na jagodową serię przepisów. Na pierwszy ogień pójdzie Fioletowy piegus, czyli Placek z jagodami. Wstyd się przyznać, ale przepis ułożyłam z lenistwa. Miało być prosto, szybko i czysto (wszystko jest mieszane tylko w 2 miskach). No i tak własnie jest. Polecam na szybki słodki podwieczorek. Składniki: 500 g jagód 4 jajka(...)Zmniejszyć prędkość i dodać po trochu połowę mąki, potem na zmianę trochę mąki, trochę oleju, aż do wyczerpania składników. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy i delikatnie wmieszać połowę jagód. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy, posypać pozostałymi jagodami. Piec w termoobiegu w 180 ° C przez około 45-50 minut. Uchylić lekko drzwiczki piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia. Smacznego
Pełny talerzdokładnie wymieszać - na gładką masę. (Użyłam widelca.) Smażyć na rozgrzanym oleju - z obu stron. (Ciasto wykładałam za pomocą łyżki stołowej.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z ulubionymi dodatkami (**). (*) W oryginale jest 1 łyżeczka pudru. Jego ilość zależy od tego, z czym placki zostaną podane. (**) Placuszki podałam z roztopioną czekoladą i posiekanymi orzechami włoskimi. Idealnie smakują z cukrem
Di gotujeprzygotowałyśmy swoje własne tortille. Przedstawiamy wam przepis na przepyszne, kruche placki, które możecie przygotować z dowolnymi warzywami i innymi dodatkami, z czym chcecie :) My również mamy własną propozycje na nadzienie dla naszym placków. Już wkrótce zobaczycie ją na blogu! Składniki na 5 dużych placków: 2 szklanki mąki pszennej 150ml gorącej wody 2 łyżki oleju szczypta(...)Ciasto podzielić na 5 mniej więcej równych części. Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć ją dłonią, a następnie rozwałkować bardzo cieniutko na koło o średnicy o 1-2 cm większe niż średnica patelni. Smażyć na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką na małym ogniu niecałą minutę z jednej strony, następnie przewrócić i smażyć około 30 sekund. W tym momencie na naszym placku
Banana Smilescukrowym lub zwykłym cukrem. Sos przełożyć do wyparzonych słoiczków ,zakręcić i niech czeka na swoją kolej ,oczywiście wtedy ,jeżeli nie podajemy go od razu. Placki mandaryńskie. Placki obok ryżu są ulubionym dodatkiem do dań w Chinach Północnych .Są one prawie zawsze dodawane do pokrojonego w paski mięsa i ryby. A do kaczki po pekińsku(...)ciągle mieszając drewnianą łyżką. Wyłożyć na stolnicę i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 min. Znowu wyrobić ,uformować wałek o średnicy 4 cm i pokroić na 16 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć , połowę posmarować olejem sezamowym i nałożyć na pozostałe ,tworząc pary. Pary rozwałkować na placki o średnicy 15 cm. Patelnię posmarować olejem sezamowym ,smażyć
Kulinarny karnet Christopherasuper wilgotne, a smakuje wybornie. Na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Ciasto makowe: 15 dag margaryny 8 jajek 20 dag cukru pudru 10 dag płynnego miodu 30 dag maku 1 łyżeczka kakao 4 płaskie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody Placek biały: 1 szklanka białek - u mnie 7 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej(...)przez 45 min w temp. 160'C. Gotowe odstawiam do wystygnięcia i kroję na pół.. Albo można masę podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Na placek biały ubijam białka na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia mieszam razem i delikatnie przesiewam do białek. Na końcu wlewam ocet
Ciasteczkowy PotwórPyszne placki z dużą zawartością twarogu. Idealne na śniadanie. Najlepsze ze świeżymi owocami, domowym dżemem czy powidłami. Bardzo łatwe do wykonania. 500 g sera twarogowego jak do sernika (trzykrotnie zmielonego lub gotowego twarogu do serników) 100 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka miodu 1/3 szklanki mleka Jajka utrzeć mikserem z miodem na jasną masę. Dodać(...)mleko, mąkę i twaróg i miksować do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest bardzo gęste można dodać trochę więcej mleka. Smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Smażą się dość szybko, dlatego trzeba uważać żeby ich nie przypalić. Z przepisu wychodzi około 20 dość małych placków
Bullio